Na świąteczny obiad podaję z reguły coś, czego nie gotuję zbyt często. Do takich potraw należy właśnie boeuf Stroganow. Potrawa ta została wymyślona w XIX wieku
Codzienna kuchnia niecodziennaNie potrafię się oprzeć ciasteczkom czekoladowym. Teraz już zresztą nawet nie próbuję, bo doskonale zdaję sobie sprawę, że w przedbiegach jestem skazana na porażkę. Czekolada ma
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTort naleśnikowy to idealna propozycja na uroczysty, świąteczny obiad w gronie rodzinnym; nie tylko wybornie smakuje, ale również efektownie ozdabia stół. Tort, którym chciałam się
La grande e la piccola cuocaWierzcie lub nie, ale w tym roku po raz pierwszy sama robiłam i jadłam uszka wigilijne. Ponoć swego czasu robił je mój tato, ale musiało być
chili & sugarJesień i zima to czas, kiedy pierogi goszczą na naszym stole dość często. A pierogi z kapustą, jeszcze te odsmażane… ciężko o lepsze danie po
Mieszam w GarnkuPo raz pierwszy ten piernik robiłam 4 lata temu i okazał się tak wyjątkowy w smaku, że od tamtej pory w każde Święta pieścił moje
Kraina Miodem PłynącaNo i skończyło się rumakowanie...Poniedziałek spadł na nas znienacka, choć teoretycznie powinniśmy się byli go spodziewać już niedzielnym popołudniem. Jednak rozleniwieni sylwestrowymi feriami nie potrafiliśmy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNajpiękniejszego prezentu, jakim jest Zdrowie, Miłość, Spokój i Rodzinne ciepło, z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Życzę wszystkim sympatykom Leśnego Zakątka Był taki dzień, wigilia w oczach dziecka Mroźny poranek Na dworze jasno od śniegu, którego mnóstwo napadało przez ostatnie dni. Dziadek Mróz wymalował szyby okienne tak dokładnie, że te przepiękne o niepowtarzalnych kształtach gwiazdki, kwiaty, drzewa, ptaszki, paprocie, ukryły cały(...)pewno już wyschły pomalowane srebrną farbą przez starszego brata. Długie jak sople lodu w kolorowych błyszczących papierkach cukierki, znów będą wisieć za wysoko:( Muszę sobie powtórzyć wierszyk. „Boże drzewko, zielona choina, Pod cackami, gałązki ugina Gałązki zielone, śnieżkiem przyprószone.... (...) Najbardziej podoba mi się ostatnia zwrotka:) „Niech będą świadkami, że pod gałązkami, i mali i duzi dali sobie
Leśny ZakątekKrokiety z farszem mięsno-grzybowym i parmezanową panierką są świetnym sposobem na wykorzystanie długo gotowanego mięsa z rosołu. Dodatek namoczonych suszonych grzybów sprawia, że są bardziej
cool and mintyCzy macie coś takiego, czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Pierogi z kapustą, uszka z leśnymi grzybami, karp? U mnie tych obowiązkowych pozycji jest trochę
Kuchnia w czekoladzieTylko ja jestem tak zdolna, żeby przyjść na spotkanie czterdzieści minut przed czasem, a i tak się spóźnić. Brzmi nielogicznie...? Już wyjaśniam.Wczoraj miałam umówione spotkanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSeryjnie już wrzucam dziś kolejny świąteczny, zaległy przepis na pyszne pierniczki niczym alpejskie! Ich zdecydowanym atutem jest to, że zanim dobrze się przestudzą, już możecie się
Kuchnia w czekoladzieŚwięta, Święta... I po Świętach. Jak mawia Tatuś. Tyle czekania, tyle pracy, a mijają tak szybko... I patrzę na moją choinkę, ciągle w pełni sił, i
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNa te pierniczki miałam straszną ochotę, ale problem był w tym, że strasznie się bałam je robić. Odwlekałam ich pieczenie ile się dało. Może wyda Wam
Blondynka GotujeŚwięta, święta i po świętach... Może trochę spóźniony, ale przedstawiam pyszny przepis na typowo wigilijną potrawę, jaką jest kulebiak z kapustą i grzybami. Niestety nie udało
Wyprawy kulinarneSezon na świąteczne jarmarki zakończyliśmy wizytą w okolicach Billund (tak, tak, tam właśnie jest Legoland), gdzie, muszę przyznać, oczy mi się zaświeciły i myślałam, że nigdy
Pożeraczka, czyli raz adobrze