Widziałam kiedyś w internecie spot, nie pamiętam już, czego konkretnie dotyczył. Wielu z Was pewnie też miało okazję go obejrzeć - o ludziach, którzy utknęli na ruchomych
Pożeraczka, czyli raz adobrzePogoda - bynajmniej - świątecznie nie nastraja. Ciągle powyżej pięciu stopni; czasem słońce, czasem deszcz i wiatr, ale wszystko takie jakieś... Wczesnojesienne, żeby nie powiedzieć - wiosenne. A tu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGdy wracałam do domu ostre, zimowe słońce świeciło mi prosto w oczy, a ośnieżone pola skrzyły się, niczym obsypane tysiącami najdrobniejszych diamentów. Dachy przykryte równą warstwą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTORT PIERNIKOWO-POMARAŃCZOWY Z POTRÓJNYM MUSEMDziś jest dla mnie wyjątkowy dzień, ponieważ mój Synek Adaś kończy 10 lat!!! Nie mogę uwierzyć, że czas tak szybko zleciał
Słodko-Słony Świat IlonyUwierzycie, że już jutro pierwsza niedziela Adwentu? Mi ciągle jakoś ciężko przyjąć to do wiadomości. Owszem, był już pierwszy śnieg, i to całkiem obfity, zniknął jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeFarsz do uszek wigilijnych z użyciem szybkowaru - do czego to doszło?! :) Wszystkie składniki na farsz gotuję w szybkowarze (no, może za wyjątkiem cebulki), łącze ze
Szybko SzybkowarŚwięta, święta i po świętach... Została choinka, miłe wspomnienie i pusta micha po makówkach... No właśnie - MAKÓWKI - obowiązkowa potrawa wigilijna na Śląsku, w różnych
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDzisiaj zapraszam na zupę migdałową. Jest to potrawa kresowa, często serwowana właśnie w czasie Wigilii. Jeśli z jakiś względów nie lubicie grzybowej lub barszczu czerwonego, to
Mieszam w GarnkuOrzechy w cukrze zawsze kojarzą mi się z dwiema rzeczami – jarmarkami bożonarodzeniowymi i cenami jak PKB średniego państwa w Afryce, który mógłby wywołać zamieszki. Nie jestem
ladykitchenSałatka jarzynowa to danie, które pamiętam jeszcze z okresu dzieciństwa. Zawsze czy to na imieniny rodziców czy to na Święta, robiona była solidna micha sałatki. To
Mieszam w GarnkuKiedy zdecydujecie się na emigrację, kluczową sprawą jest nauczenie się języka tubylców. Nawet jeśli wszyscy (teoretycznie) znają angielski, będą na Was patrzyć przychylniejszym okiem, gdy spróbujecie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitajcie! Czy Wam ten świąteczny czas też tak szybko minął? Przygotowania w tym roku zaczęłam wyjątkowo wcześnie, bo już na początku listopada, a i tak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzas Świąt, to czas pysznych i wyszukanych wypieków, nietuzinkowych połączeń smakowych, jak i czas sprawiania bliskim wiele radości. Czas oczekiwania na Święta, to dla mnie, najpiękniejszy
SMYKWKUCHNIDo oficjalnego początku zimy (przynajmniej tej kalendarzowej) jeszcze całkiem spory kawałek czasu nam został. Nie dane nam jednak jest cieszyć się złotą jesienią; zrobiło się pochmurno
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJako totalny control freak robię wszystko sama dokładnie tak, jak lubię –składam i ustawiam, przestawiam i przybijam, wieszam i ubieram, przystrajam… Pilnuję, żeby nic nie odpadło
Karo in the Kitchen