Święta już tuż tuż. Nam już dziś udzielił się ten czarodziejski nastrój. Wraz z dziećmi upiekłam pyszne drożdżowe pierniczki (miękkie). Po powrocie z wycieczki w góry
Słodkie okruszkiW tradycyjnych, niemieckich pierniczkach Lebkuchen zakochała się cała moja Rodzina dosłownie od pierwszych kęsów - są genialne! Mięciutkie od
Słodko-Słony Świat IlonyWe wtorek kupiliśmy ostatnie prezenty; teraz leżą w pokoju gościnnym na kanapie, krzesłach i podłodze, i czekają, aż wreszcie będę miała czas zapakować te, których w
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW tym roku stało się to, czego się obawiałam. Zostało głośno wypowiedziane zdanie: mamo, a żaden Mikołaj nie istnieje, to rodzice kupują prezenty dzieciom! Już
bistro mamaTo już nasze ostatnie wspólne pieczenie przed Świętami. Niedługo wszyscy całkowicie oddadzą się przedświątecznej gorączce, każdy zajmie się swoimi Świętami. Żeby pożegnać ten rok przyjemnie i
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepisów na pierniki jest mnóstwo, dlatego tak trudno zdecydować się i zaufać nowym koncepcjom. W końcu chcemy, aby obdarowanym trzęsły się uszy i aby domowy produkt
Kitchens Alphabetmnie litery by móc stać się słowami. Chciałabym dziś napisać Wam coś ładnego, mam wrażenie, że w tym roku to już ostatni wpis. To już czwarta wigilia świąt Bożego Narodzenia mojego bloga a za chwilę wspólnie będziemy obchodzić piąte urodziny. To już duże dziecko. Sporo rozumie, zna więcej smaków, staje się odważniejsze i mądrzejsze. Przestało raczkować, teraz już biega(...)fraiche. Skropione cytryną, z koprem smakują niebotycznie nieziemsko. Widzimy, czytamy i słyszymy się w Nowym Roku. Wszystkiego dobrego, hej! Składniki (na kilkadziesiąt pierogów ale mniej niż 30): Ciasto doskonałe: 220 gramów mąki pszennej typ 550 110 ml wrzątku 30 gramów masła płaska łyżeczka soli Farsz doskonały: 150 gramów świeżego łososia 75 gramów łososia
Mango PapajaW Święta pogoda zrobiła nam psikusa; słońce świeciło prosto w oczy z zaskakującą siłą, a termometr, nawet po przetarciu oczu ze zdziwienia, z zapamiętaniem pokazywał prawie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś będzie miodowo i korzennie! Dziś bowiem historia pewnych ciasteczek... Przepis na tytułowe pierniczki (choć od tradycyjnych pierniczków całuski znacznie się różnią, to bywają i tak
Ratunku obiadDo świąt zostało 7 dni. Czas zabrać się już tak na poważnie za świąteczne przygotowania. Ambitnie zaczęłam od prezentów. Niestety zadanie mnie zupełnie przerosło… Zrobiłam
365 dni dookoła kuchniPierniczki brukowce Brukowce, to pierniczki z długą tradycją. Nazwę zawdzięczają sposobowi przygotowania. Uformowane kuleczki układamy obok siebie w foremce. Podczas pieczenia pierniczki łączą się, a stykając
Pełny talerzMocno czekoladowy sernik z alkoholowym akcentem w postaci śliwek przez noc moczonych w rumie. Jest smaczny, aczkolwiek jego wykonanie może przysporzyć nieco problemu. Jak to sernik
Smaki Na TalerzuNa świąteczny obiad podaję z reguły coś, czego nie gotuję zbyt często. Do takich potraw należy właśnie boeuf Stroganow. Potrawa ta została wymyślona w XIX wieku
Codzienna kuchnia niecodziennaNie potrafię się oprzeć ciasteczkom czekoladowym. Teraz już zresztą nawet nie próbuję, bo doskonale zdaję sobie sprawę, że w przedbiegach jestem skazana na porażkę. Czekolada ma
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTort naleśnikowy to idealna propozycja na uroczysty, świąteczny obiad w gronie rodzinnym; nie tylko wybornie smakuje, ale również efektownie ozdabia stół. Tort, którym chciałam się
La grande e la piccola cuoca