ciasta na boże narodzenie - 7218 przepisów (strona:329/482)

ŚWIĄTECZNE PIEROGI MAKOWE - PIECZONE ORAZ GOTOWANE 177

Pomysł na nietypową świąteczną potrawę na słodko...pierogi z masą makową w dwóch wersjach. Pierwsza to drożdżowe pierożki orkiszowe pieczone w piekarniku, smaczne zarówno na ciepło

Kuchnia MagdaLeny
Pierniczki korzenne na mące orkiszowej/Wigilijna kapusta z żółtym grochem 128

Pieczenie pierniczków to znana tradycja bożonarodzeniowa. U mnie również znana i stosowana. Dawniej lepiłam i dekorowałam aniołki z masy solnej, ale trudno powiedzieć żeby dało się

Moja Mama Gotuje
Domowy Baileys. 1446

     Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na domowy likier Baileys bardzo przypominający irlandzki oryginał. Jest kremowy, gęsty, słodki i rozgrzewający ;) Czyż można

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka cynamonowe z maszynki 123

Bardzo cynamonowe i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasteczka z maszynki lub pistoletu. Zapach ich roznosi się po całym domu! 300 g maki pszennej 100 g cukru

VioletoweKucharzenie
Pierogi z kapustą i grzybami 105

Pierogi z kapustą i grzybami to przysłowiowy klasyk, który jednak w każdym domu smakuje nieco inaczej. Mama i ja robimy farsz tylko ze swoich suszonych grzybów

Gosia gotuje
Delikatne kruche ciasteczka o smaku pierników, czyli pierniczki-kłamczuszki 140

Dla tych, którzy nie przygotowali odpowiednio wcześniej pierniczków, mam prosty przepis. Nie trzeba będzie czekać, aż zmiękną. Powiedziałam wręcz, że trzeba będzie pilnować, aby

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lukrowane pierniczki 211

Gdy się okazało, że większość upieczonych wcześniej pierniczków w jakiś cudowny sposób zniknęła, nie pozostało nic innego, jak zakasać rękawy i zacząć piernikową zabawę od nowa

Kulinarne przygody Gatity
Piernikowe wycinanki. 161

Do świąt pozostały niespełna 2 tygodnie . Najwyższa pora rozplanować już manu na te wyjątkowe dni, U mnie jak na razie tylko słodkości zaplanowane i w części

Malinowa Kawiarenka
Pizza z suszonymi grzybami i "Pudełko z marzeniami" 179

ubiegłym roku grzyby obrodziły na tyle, że zapas suszonych został tylko nieznacznie uszczuplony na czas Bożego Narodzenia. W moim domu bardzo lubimy pizzę z grzybami, w związku z tym pomyślałam, że zrobię z suszonymi. To był strzał w dziesiątkę 🎯 Składniki (na 4 porcje): 3 garście (kobiece) suszonych grzybów 300 g mąki chlebowej 15 g świeżych drożdży ok. 170 ml ciepłej(...)cukier i dokładnie wymieszać. Oprószyć szczyptą mąki i odstawić do namnożenia. W misce wymieszać mąkę z łyżeczką soli i cząbrem. Do mąki dodać namnożone drożdże. Wyrobić dokładnie na gładkie ciasto odchodzące od ręki. Ciasto uformować w kulę i polać łyżką oleju. Wyrobić ponownie (krótko). Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Krótko wyrobić

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierniczki korzenne na zimę 166

Pomału wkraczamy na blogu w przepisy typowe zimowe, związane z czasem oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia. Być może dla niektórych, to zbyt wcześnie, ale wiadomo, że nikt później jednego dnia nie opublikuje kilkunastu przepisów świątecznych. Zresztą nie wiem, jak Wy, ale ja lubię też każde danie przed świętami przetestować. Dlatego od dzisiaj będę co jakiś czas podsyłać Wam takie cudowne(...)cukru pudru - 3 łyżki kakao - 1 jajko - 120 g masła - 3 opakowania po 20 g przyprawy do piernika - 1,5 łyżeczki sody W/w składniki zagniatamy na jednolite i elastyczne ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na kwadrans. Ciasto wałkujemy na cienkie blaty, wycinamy foremką pierniczki i pieczemy na papierze przez 12 do 15 minut w temp 180 stopni

SMYKWKUCHNI
Jak zrobić Kluski z makiem? 264

makiem to idealny deser wigilijny. Przepis na kluski z makiem z pewnością znajdzie też kilku amatorów wśród czytelników bloga, jak i wszystkie pozostałe proponowane przeze mnie dania na Święta Bożego Narodzenia. Kluski z makiem są bardzo proste w przygotowaniu, jeśli ktoś chce maksymalnie skrócić czas przygotowania może wykorzystać mak z puszki i gotowy makaron łazanki, dla mnie to jednak(...)przygotowanie dania. Topimy masło z miodem, dodajemy  mak, chwilkę podsmażamy i dodajemy bakalie. Mieszamy dokładnie. Mąkę, jajko, żółtko i olej mieszamy w misie robota. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę, mieszamy ciasto najlepiej hakiem robota, albo widelcem. Gdy ciasto będzie już bardzo gęste,  wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ręką kilka minut na obsypaną mąką stolnicy, aż uzyskamy elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto makaronowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche Ciasteczka Migdałowo Makowe 109

Uwielbiam takie ciasteczka, zwłaszcza jak pachną świętami które są coraz bliżej ;) Od lat u mojej mamy jest tradycja pieczenia kruchych ciasteczek na Boże Narodzenie którymi potem przez długi czas się zajadamy. Ja co roku też piekę swoje kruche ciasteczka i zawsze coś staram się w nich zmienić aby podstawa była ta sama a smakiem się co roku trochę(...)puch. Dodajemy żółtka, ucieramy do wchłonięcia, a następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, mak i całość zagniatamy. Chowamy do woreczka i do lodówki na 30 minut. 2. Gotowe ciasto dzielimy (nożem ambition) na pół i następnie pierwszy kawałek wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy ciastka. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. 3. Gotowe ciasteczka wykładamy

Gotowanie...to proste !
Krokiety z kapustą i grzybami 318

przygotowanie i typowe dla Bożego Narodzenia smaki sprawiają, że bez tego dania święta nie mogą się obejść. Kiszona kapusta i suszone grzyby są najbardziej rozpoznawalnymi smakami w okresie Świąt Bożego Narodzenia, dlatego nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Tym razem oba te składniki zostały zamknięte w naleśniku. Naleśnik z farszem otrzymał dodatkowo panierkę z jajka i bułki tartej(...)patelnia Nature firmy Ambition , z nieprzywierającą powłoką i dobrze wyprofilowaną rączką nieślizgającą się w dłoni. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 60 minut Składniki na krokiety z kapustą i grzybami: Ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej szklanka mleka szklanka wody gazowanej 2 jajka 2 łyżki oleju płaska łyżeczka soli Farsz do krokietów: 500 g kapusty kiszonej 10 g suszonych grzybów

Kuchcik gotuje
Brunsli - tradycyjne szwajcarskie ciasteczka 168

Czym Szwajcarzy zajadają się w okresie Bożego Narodzenia? M. in. tymi oto smacznymi ciasteczkami o intensywnym czekoladowo-migdałowym smaku z korzenną nutą. Dziwię się, że tylko w okresie świątecznym, bo ja mogłabym je wcinać przez cały rok, są tak uzależniające :) Polecam! Składniki (2 blachy - ok. 38 szt. ciasteczek): 250 g mielonych migdałów 150 g cukru 2 łyżki mąki(...)drugiej misce ubić pianę z białek. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wymieszać ją z ubitymi białkami i likierem. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Za pomocą foremek wyciskać ciasteczka i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia na 5 godzin (lub na całą noc). Piec

Domowa Cookierenka Agi
Bakaliowa bomba nr 2 /Keks/ 129

wszystkie bakalie do miodu dodajemy wrzątek, mieszamy, a na następnie wlewamy do bakalii dodajemy jajka i cynamon, mieszamy wykładamy masę do (małej) wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ugniatamy ciasto łyżką, żeby było dość zbite pieczemy około 25 minut w temp. 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala) pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam nominowana do Liebster Blog(...)które skosztuję dopiero jutro ;) 4. Najlepsze śniadanie to ... ? gromadka placków, albo makiełki które zostają z wigilii! ;) 5. Ulubiona słodycz ? czekolada, karmel, toffi, kokos, ... 6. Dokończ: Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez...  makiełek! ;D 7. O czym zawsze marzyłaś/ marzysz ? jednym z moich marzeń od dzieciństwa jest dom z kominkiem i pies ;) 8. Jakie masz plany na przyszłość ? chciałabym

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość

Proponowane wyszukiwania