Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenie otrzymałam kosz pełen prezentów od Intermarche . O dziwo, nie było ty czekolady, makowce i inne słodkości, lecz
Niezły Młynekpowiedział, że keks jest odpowiedni tylko na Boże Narodzenie? Ten, na który zapraszam Was dzisiaj, jest kolorowy i bardzo wiosenny, w sam raz na Wielkanocny stół. Ma lekką, biszkoptową strukturę i obfituje w mnóstwo nasączonych rumem bakalii i orzechów, pysznie chrupiących w każdym kęsie. Jest prosty w przygotowaniu, a dzięki białej, lukrowej polewie i kolorowym owocom(...)Całkiem niedawno wpadł mi w ręce jeden z nich, na keks z Hortexu. Dzielę się nim z Wami bo pyszny ) Wielkanocny keks z Hortexu Składniki na keksówkę 11x30 cm: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej + 1 czubata łyżka 125 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki
Mia Cucina Sofietaznanej wszystkim MARLENKI. Miodownik długo zachowuje świeżość, im starsze, tym lepsze, dlatego ja często przygotowuję je na Święta Bożego Narodzenia, albo na jakieś inne spotkanie rodzinne, bo mogę je sobie wykonać dużo wcześniej, bez zbędnego stresu. Uwierzcie mi, kawałek takiego ciasta zaspokoi wasze pragnienie na słodycze na cały dzień ;) Także polecam! SKŁADNIKI
Calzonella.comcała filozofia polega na tym, by najpierw upiec wersję truskawkową, wykroić foremką odpowiedni wzór, zalać czekoladowym ciastem i całość upiec ponownie. Wzór można dostosować do uroczystości, np. serce na Walentynki, kurczaczka na Wielkanoc, gwiazdę czy pierniczkowego stworka na Boże Narodzenie, kwiatka na Dzień Babci i Dziadka- ile uroczystości tyle możliwości :) Końcowy efekt na pewno zaskoczy Was, nie tylko
Kraina Miodem PłynącaMojprzepisna.pl | Wegańska FIT Stefanka Długo, długo marzyłam o tym cieście. W dzieciństwie moja mama bardzo często nam je przygotowywała. Było pyszne, z dużą ilością kremu budyniowego
moj przepis naSernik królewski zawsze kojarzy się mi ze świętami u Babci :) Uwielbiam to tradycyjne ciasto z kruchym, kakaowym spodem, serową masą i kolejną warstwą kakaowego ciasta. Jeśli
Kulinarne PrzebojeDzisiaj przychodzę do Was z jednym przepisem na dwa rodzaje ciasteczek. Z jednego ciasta upieczemy kruche gwiazdki ze słonecznikiem oraz ciastka z chrupiaca orzechowa beza i
dolcevitainmykitchenSkładniki:5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)3 łyżki cukruSok z 1 cytryny100 g masła300 g masy krówkowej180 g mąki pszennej100 g skrobi ziemniaczanej2 łyżeczki proszku
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPolowa listopada wiec czas juz pomyslec o swiatecznych pierniczkach. Wlasciwie to juz ostatni dzwonek jesli mamy zamiar upiec je z ciasta dojrzewajacego. Tradycyjnie takie ciasto lezakuje
Przysmaki KarolkiSernik królewski zawsze kojarzy się mi ze świętami u Babci :) Uwielbiam to tradycyjne ciasto z kruchym, kakaowym spodem, serową masą i kolejną warstwą kakaowego ciasta. Jeśli
Kulinarne PrzebojeSą w sklepie słodycze, które bez problemu można upichcić w domu- a człowiek i tak kusi się i kupuje, bo kolorowe opakowanie, bo „w miarę tanie
Domowe ciastarobił i konsumował. W tym roku postanowiłam więc podjąć to piernikowe wyzwanie :) Dowiedziałam się, że ciasto najlepiej jest zagnieść na 4-5 tygodni przed świętami, (ale podobno wychodzi równie dobrze przygotowane nawet na 2 tygodnie przed) a upiec 5-7 dni przed Bożym Narodzeniem, aby miało czas na skruszenie. Z podanych proporcji wychodzą 3 blaty piernika o wymiarach
Zawsze głodna!Quiche czyli francuska tarta z dodatkiem anchois czyli rybek zwanych też sardelami o wyrazistym smaku i aromacie, które świetnie podbijają smak dań – w tym przypadku
Dorota SmakujePleśniak to w naszym domu bardzo popularne ciasto. Kruche z powidłami, bezą i kruszonką. Nadaje się na każdą okazję - znakomite na imprezę i rodzinne spotkanie, doskonale
babka w formieKruche ciasto i delikatna, mocno kokosowa masa na bazie naturalnego jogurtu. Ciasto łatwe do zrobienia, nie wymaga szczególnych umiejętności. Dobrze smakuje i świetnie się prezentuje. Sprawdzi
babka w formieProponuję Wam dzisiaj wspaniałe warstwowe ciasto. Najbardziej zadowoleni powinni być miłośnicy kawy - lekki, ciemny biszkopt przełożyłam delikatną kawową śmietanką i budyniowym kremem z dodatkiem alkoholu. Całość
babka w formieW tym roku na naszym świątecznym stole pojawił się tort makowo-orzechowy. biszkopt makowy: 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej 3/3 szklanki cukru 1/2 szklanki
Kolorowa kuchnia ElkiW tą ostatnią niedzielę 2018 roku zapraszam na miodowe ciasto. To takie moje pożegnanie z mijającym rokiem,który z pewnością będziemy mile wspominać. Miodowników bywa
Kolorowa kuchnia ElkiŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Planujemy potrawy na świąteczny stół. Moją propozycją jest marchewkowe ciasto czekoladowo-piernikowe. Składniki: 2 jaja 4 łyżki erytrytolu 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia aromat 1 marchew Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajmy
Truskawkowa FiestaJakie ciasto upiec na Święta? Strucla z makiem, piernik, pierniczki a może miodownik? W każdej rodzinie poza tradycją są przecież różne gusta więc piecze się to
Smaczna PyzaJeśli znudziła Wam się tradycyjna szarlotka to polecam wypróbować przepis na jabłecznika w troszkę odmienionym wydaniu. Pyszne delikatne ciasto z dodatkiem jabłek, bezowej pianki i kruszonki
Czekoladowa muffinkaBoże Narodzenie ciasteczka upiec trzeba i basta. W tym roku czas miałam trochę ograniczony, dlatego zrobiłam ciasto z jednego przepisu podstawowego a później przerobiłam na kilka rodzajów. Do jednej części dodałam cynamon i przełożyłam domową galaretką z czerwonej porzeczki (przepis klik), do drugiej dodałam mak i przełożyłam marmoladą, trzecią część przełożyłam marmoladą i polałam lukrem z likierem pomarańczowym
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMakowa rolada z kremem cynamonowym. Przepisy Thermomix. Składniki: ciasto na biszkopt: 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 szt
Themo przepisyPrzepyszne bułeczki z mięsnym farszem, ale nie takim jaki znajdziecie w naszych tradycyjnych pierogach, to połączenie mięsa i beszamelu. Wypróbujcie, bo są tego warte. Można podać
MamaOskarkaNajprostsze ciasteczka korzenne przygotowywane z niezawodnego i klasycznego ciasta kruchego- ot, taka ciut oszukana wersja pierniczków 😜 Choć 'oszukane' wcale nie oznaczają, że gorsze, co to, to
Kraina Miodem PłynącaUwielbiam żurawinę – czy w drinku , czy w cieście , czy podaną do mięs – bez różnicy, pochłonę każdą ilość. Tak naszykowana żurawina wielkoowocowa jest bezapelacyjne wspaniałą przekąską – zastąpi
Karo in the KitchenLubię piec, ale kiedy robię ciasto i nie zamrożę od razu połowy, to część zawsze mi się marnuje. Dlatego postanowiłam zrobić sobie pasztet warzywny. Można go
Ugotowane pozamiatanePrzekąski z ciasta francuskiego na słono cieszą się na moim blogu dużym powodzeniem. Dlatego postanowiłam zebrać je w jednym wpisie i ułatwić Ci... The post Przekąski
Eksperymentalnie.comZnacie już moją miłość do drożdżowych wypieków, więc nie zdziwi Was mój dzisiejszy wpis ;) Pyszne, puszyste, malutkie bułeczki drożdżowe połączone lepkim, słodkim, cynamonowym
Rozpustne gotowanieMigdały pachną i smakują zniewalająco. Mają w sobie coś tak... Artykuł CIASTECZKA MIGDAŁOWE pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEmnie w tym miesiącu na blogu będą dominować przepisy na świ ą teczne dania i wypieki. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez sernika. Ten został upieczony na zeszłoroczne Święta,był przepyszny więc jest godny polecenia. ciasto: 300 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 125 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao
Kolorowa kuchnia ElkiRybka panierowana w cieście naleśnikowo-majonezowym i zamarynowana w lekkiej zalewie octowej. Przygotowuje się ją dzień wcześniej, idealna jest więc na imprezy
To co kochamKaczka jest mięsem, którego często się boimy. A nie słusznie, bo jest pyszna i wcale nie tak trudna w przygotowaniu! Do przygotowania kaczki potrzebujemy: Piersi z
MarcinChefTo ciasto było absolutnym hitem tegorocznych świąt :) Choć nie ma w sobie cynamonu, maku ani skórki pomarańczowej to swoją owocową świeżością i puszystą bezą podbiło gusta
DefinicjaSmakupikantne. Jako, że teraz czas na kardamon, cynamon i migdały to polecam domowy wypiek wianuszków, idealnie wpisują się w okres Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Na podwieczorek, a może do porannej kawy?, sami zdecydujcie :). Składniki na ciasto: - 60 dag mąki pszennej, użyłam typu 500 - 375 ml mleka - 5 dag masła - 7 dag cukru pudru - 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Apetyczna babeczkaDo Świąt pozostało niewiele , więc najwyższa pora przygotować ciasto na staropolski piernik dojrzewający. Składniki: * 1,2 kg mąki * 2 szklanki cukru
Anioły w kuchniBardzo smaczne babeczki z kremem toffi. Składniki: Ciasto na babeczki: 500 gram mąki pszennej 1,2 kostki margaryny 2 żółtka 3,4 szklanki cukru 1 łyżeczka
Bajeczna KuchniaSkładniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * 3 garście szpinaku * 2 ząbki czosnku * 20 dag fety * łyżka oliwy z oliwek * sól, pieprz Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż
Pobite gary BarbaryŚwięta tuż, tuż. W mojej kuchni od jakiegoś czasu czuć magię przygotowań. Przeglądam przepisy, planuję wypieki, potrawy, piekę ciasteczka i już nie mogę
Rozpustne gotowanieMacie ochotę na coś czekoladowego? Obłędnie czekoladowego? Jeśli tak, to zapraszam. Dziś przedstawiam Wam przepis na bardzo dobry, ba! mało tego, pyszny sernik
Rozpustne gotowanieDla kogo: dla szukających przepisu na łatwe ciasto dla lubiących zwykłe ciasta dla osób, które szukają alternatywy dla makowca Składniki: 200g mąki pszennej 200g mąki ziemniaczanej
Mania WypiekaniaSkładniki: 50 g Kasi 200 g suchych okruchów ciast(świetnie nadają się ciasta suche typu babka,murzynek,piegusek itp) 200g czekolady 10ml likieru czekoladowego krokant płatki
Wielki apetytStollen-Christstollen-Weihnachtsstollen,czyli Bożonarodzeniowa strucla to rodzaj luksusowego,słodkiego chleba spożywanego podczas Świąt Bożego Narodzenia,głównie w Niemczech i Holandii.Prawie cała północna Europa delektuje się w zimie tym smacznym ciastem pochodzącym z Niemiec.To dosyć ciężkie,zwarte ciasto drożdżowe zawierające dużą ilość rodzynków,skórkę pomarańczową i marcepanowe nadzienie.Jest zaskakujące pyszne i bardzo aromatyczne i choć to ciasto drożdżowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Makowiec (źródło: almamarket.pl)Składniki: ciasto drożdżowe według własnego przepisu1 kg maku10 dag margaryny lub masła60 dag cukruolejek migdałowy4 jajka1 łyżka mioduSposób przygotowania:Mak opłukać i
WojnaNaSmaki.plMurzynek piernikowy...Puszyte, wilgotne i mocno kakaowe ciasto.Z dodatkiem przypraw do piernika.Polane błyszczącą polewą kakaową.Szybkie i proste w wykonaniuZapraszam!Składniki:Ciasto:300 g mąki pszennej
Gospodyni Miejska