pierwszy nadziewane pierniczki upiekłam na Boże Narodzenie w ubiegłym roku i od razu zakochałam się w ich smaku. Ciasto przygotowałam z mojego starego przepisu na najlepsze pierniczki , a jako nadzienie wykorzystałam masę migdałową , którą zwykle nadziewam trzyskładnikowe rogaliki. Wyszło idealnie - ciasteczka są mięciutkie od samego początku, a połączenie smaków piernika i migdałów - jak dla mnie - doskonałe. składniki
babka w formiezwiązku z tym, że święta Bożego Narodzenia już za pasem, postanowiłam ułatwić Wam trochę poszukiwania pomysłów na ciasta i w jednym poście zebrałam 15 przepisów na słodkości, które moim zdaniem można przygotować na świąteczny stół. Orzechowiec http://www.zrobtosmacznie.pl/2018/11/orzechowiec.html Szybki piernik "last minute" z powidłami śliwkowymi http://www.zrobtosmacznie.pl/2018/10/szybki-wilgotny-piernik-last-minute-z.html Ciasto z masą krówkową, śmietaną i orzechami http://www.zrobtosmacznie.pl/2017/04/ciasto-z-masa-krowkowa-smietana-i.html
Zrób to smaczniePowoli zaczynamy przygotowania do świąt, więc zapraszam na p yszne kolorowe ciasteczka, idealne na Boże Narodzenie. Można je zjeść, ale również są idealną ozdobą stołu świątecznego. Składniki: Ciasto: 50 dkg mąki pszennej 20 dkg miodu płynnego 3/4 szklanki cukru pudru 10 dkg margaryny 2 jajka 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki
Kuchnia u BietkiMakowiec na święta to podstawa, tyle że przy maku jest długa „zabawa”, ale jeśli masą gotową już mamy, to za ciasto tylko się zabieramy. Składniki
Moniki SmakołykiU mnie, jak widać, Święta pełną gębą ;) Przepis na te cynamonowe cudeńka znalazłam na stronie Pannakota i wzbogaciłam o szczyptę imbiru. Wyszły pyszne i chrupkie, nie
My Culinary ArtKorzystając z kilku wolnych dni nadrabiam trochę zaległości blogowych. Ten przepis czekał na publikację od Bożego Narodzenia. No na czasie to ja nie jestem, ale myślę że przed Wielkanocą też może się przydać. Tak więc czytajcie i korzystajcie, bo ciasto wyszło naprawdę smakowite i długo utrzymało świeżość :-) Makowiec II MAKOWIEC II Na ciasto: 40g drożdży
peggiwkuchniMinęła już chwila odkąd wróciłam z Bożego Narodzenia w domu rodzinnym i znów dopada mnie tęsknota... W tym roku wyjątkowo od dłuższego czasu spotkaliśmy się w dużym gronie, więc mogłam pochwalić się moim nowym świąteczno-magicznym odkryciem :) Kto powiedział, że aby piernik był idealny, musi długo dojrzewać? Te przekonania zburzył (nawet u babci!) cud przyniesiony przeze mnie do kuchni(...)macie bardzo małe, to lepiej 2) sody oczyszczonej2 pełne łyżki Inkiszklanka mleka2 jaja - roztrzepane w miseczce2 szklanki mąki pszennej tortowejtrochę powideł śliwkowych do przełożenia (słoiczek powinien wystarczyć na całe ciasto)garść otrębów, płatków owsianych i siemienia lnianego do wysypania formyPolewa:tabliczka mlecznej czekolady (przekonałam się, że jednak Milka jest najlepsza zarówno do jedzenia, jak i topienia)1 łyżka Inki1/3 szklanki
Gotowanie to kochanieBardzo szybki przepis na piątkowy obiad, do tego kubek czerwonego barszczu i jest pysznie. Co prawda paszteciki kojarzą mi się z weselem i ciepłym posiłkiem po
Niezły Młynekczyichś przepisów ) i wg mnie po tej modyfikacji jest idealnie. Jeśli jeszcze nie wiecie jaki piernik upiec na Boże Narodzenie, lub czy w ogóle upiec, to mam nadzieję, że właśnie pomogłam rozstrzygnąć ten dylemat ;) Składniki na ciasto: * 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 120 g masła 2 duże jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka miodu, płynnego
Opowieści z piekarnikaferworze przygotowań do świąt Bożego Narodzenia prawie zapomniałam o pierniczkach. Na szczęście ocknęłam się wczoraj i nerwowo zaczęłam szukać przepisu. W tym roku mój wybór padł na pierniczki, które smakują i wyglądają jak alpejskie. Zrobiłam je, podobnie jak florentynki, z przepisu Dorotus Udały się znakomicie. Świetnie smakowały podczas lektury ostatnich stron świetnej książki. Polecam. I pierniczki, i ”Geriavity” Składniki(...)Dodać żółtka i zmiksować. 6. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. 7. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać. 8. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia: 1. Uwaga! Ciasto jest klejące. Odcinać porcje. Lekko podsypać je mąką
W mojej kuchniPolecam dziś przepis z mojego dzieciństwa na przepyszne ciasteczka świąteczne. Ten przepis jest historyczny, pochodzi jeszcze z Kresów, od mojej babci. Składniki są prawie w niezmienionej
Kawa z mlekiemczęsto przesada, skutkiem czego jest nadmiar jedzenia, które potem trzeba zamrozić, żeby się nie zmarnowało. Lubię duży wybór ciast, ale odkąd pamiętam, zawsze były pieczone na dużych blachach i często wpychało się te słodkości na siłę. Świąt Bożego Narodzenia nie wyobrażam sobie bez piernika. W tym roku postanowiłam upiec piernik przekładany dostosowany do małej blachy. Mój wypiek dojrzewał tydzień przed
Weekendy w domu i ogrodzieWitam Was dziś sałatkowo i treściwie. Tym razem „Leśna polana”, ale przygotowana w mojej wersji- bez konieczności posiadania folii i odwracania miski. Co prawda taka wersja
Domowe ciastaNa naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych elementów Bożego Narodzenia. W moim domu również i już zaczyna się rozchodzić zapach piernia i maku, który zresztą
Niezły MłynekNie może Wam w te Święta zabraknąć dobrych przystawek, zaserwujcie swoim gościom mięsne kulki z żurawiną, proste i bardzo aromatyczne i z nutą świąteczną :) porcja ok
Niezły MłynekTakie świąteczne kuleczki rybne z karpia śmiało możecie przygotować na Święta. Na moim stole znajdzie się dla nich miejsce na pewno. ok 25 kuleczek
Niezły MłynekKochani ostatnio mieliście okazję zapoznać się z książką "Ryby są Super" recenzja tutaj . Dzisiaj wzięliśmy książkę w obroty i przedstawiamy świetny przepis Doroty Wellman
Niezły MłynekDzisiaj propozycja całkiem prostego kompotu z dużą nutą nadchodzących świąt. Jabłka, cynamon i miód to zdecydowanie idealne połączenie, tym bardziej, że na zewnątrz już się ochłodziło
Niezły MłynekŚwiąteczny klasyk Polskiej Kuchni, czyli "zimne nóżki". Jedni je uwielbiają inni nienawidzą. Ja uważam, że trzeba do nich dorosnąć. Składniki: 4 nóżki wieprzowe
Niezły MłynekŚwięta coraz bliżej, a mnie ostatnio naszedł piernikowy szał. Nie dość, że prawie wszystkie pierniki już zjadłam i musiałam dorabiać drugą turę :D To mam ochotę
Niezły MłynekNo i nadeszły długie zimowe wieczory, a w nich chęć do spędzenia tego czasu w rodzinnej atmosferze, najlepiej przy kominku i kubkiem gorącej czekolady
Niezły MłynekNa większości stołów wigilijnych znajdzie się sałatka warzywna. Dzisiaj ją trochę urozmaicamy i podajemy zupełni inaczej. Ja już nie mogę doczekać się Świąt a Wy? :)Mam
Niezły MłynekCo roku w Boże Narodzenie jemy mus świąteczny. Jest jedna zasada! Można go jeść tylko na Święta. To jest bardzo fajne bo nadal trzymamy
Niezły Młynek