Bardzo jesienne ciasto. Chociaż nie... Zdecydowanie bardziej zimowe niż jesienne, zawiera bowiem wszystko to, co kojarzy się Bożym Narodzeniem: miód, orzechy, przyprawę do piernika, powidła śliwkowe... Ech, to naprawdę smak świąt :) A są nim 3 placki miodowo - piernikowe, przełożone kremem budyniowym i powidłami. W związku z tym, że blaty pieczone są z dodatkiem miodu, a więc twardnieją po upieczeniu, najlepiej(...)przygotować je kilka dni wcześniej, aby zdążyły zmięknąć ( wiem wiem, to taki trening na cierpliwość ;) ). Same placki można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka dni, po przełożeniu ciasto trzymamy w lodówce. Dla mnie najsmaczniejszy w tym cieście jest chrupiący orzechowy wierzch :) Zachęcam do wypróbowania . Do świąt co praw da jeszcze trochę czasu, ale może warto już teraz sprawdzić czy trafia
Opowieści z piekarnikaniestety tak jak lubię mak tak w tejże formie nie przypadł mi on do gustu. Pozostaje jednak ogromnym fanem ciast czy drożdżówek z makiem. Nie robię ich co prawda za często dlatego taki okres jak Święta Bożego Narodzenia jest dla mnie dobrym czasem do odkopania przepisów i zrobienia makowych pyszności. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam
mecooksCo roku na Święta przygotowywałam schab faszerowany suszonymi śliwkami lub morelami. Tym razem znalazłam inny przepis, schab na zdjęciu prezentował się bardzo ładnie. Efekt? Idealnie wilgotny
Pasja SmakuNigelli (kto w latach 80, wiedział kto to Nigella? czy nowojorski również jeszcze się nie narodziły. Sernik smakuje…serem Jest po prostu ciężki, zwarty, serowy, mokry. Przepis pochodzi więc z mojego niebieskiego zeszytu, gdzie kulfonami notowałam jako dziecko przepisy na ulubione potrawy, przeważnie ciasta To również pierwszy sernik, który mi przychodzi do głowy na hasło „sernik”. Jest(...)sernik przynależy bardziej do Bożego Narodzenia, czy jednak do Wielkanocy? Nie mi oceniać. Na naszym stole sernik ląduje w czasie obu Świąt, bo Świąt bez sernika nie ma. Ale wróćmy do przepisu. Jest idealny dla początkujących. Nie ma tutaj spodu, bo sam sernik doskonale smakuje. Spód, oczywiście możecie zrobić z dowolnego przepisu na ciasto kruche, tylko pamiętając o wcześniejszym
Mieszam w Garnkujest niezwykle proste do wykonania, a smakuje przepysznie! Jeżeli macie śliwki, to nie wahajcie się, ciasto z pewnością będzie cieszyło się powodzeniem wśród Waszych gości. Smakujcie i rozpieszczajcie podniebienia świątecznymi smakami! Korzystając z okazji chciałabym życzyć wszystkim swoim Czytelnikom rajskich, wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia! Renata Co nam będzie potrzebne? Składniki 150 g suszonych śliwek 120 g miodu 50 g masła
Raj dla Podniebieniabita śmietana. Całość lekka, ani trochę nie przesłodzona, po prostu idealna. To nie był zwykły tort:) Polecam na Boże Narodzenie, gwarantuję, że goście poproszą o dokładkę. *tortownica o średnicy 26 cm Składniki: na ciasto: 400 g mąki 250 g cukru 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy korzennej 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cynamonu
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZdrowych, pysznych pełnych inspiracji Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim czytelnikom. Oto - moim zdaniem linki do fajniejszych przepisów, które napisałam Ciasto pomarańczowe z żurawiną Bigos z czerwonek kapusty z owocami Ciasto korzenne z gruszką gotowaną w winie Ciasto migdałowe z polentą i pomarańczami Karp w sosie pomarańczowym Makowiec z kaszą jaglaną Śledź w jogurcie z jabłkiem Łamana beza z kremem
AZgotuj!Z dnia na dzień coraz bardziej marzę o Świętach i nawet nie wiecie jak bardzo chce mi się już jechać do rodziców. Co prawda będzie
Niezły MłynekIdealny, bezglutenowy wypiek na Boże Narodzenie. I nie tylko... W zależności od preferencji można zrobić go z mniejszą ilością ciasta a większą ilością maku. Kruche ciasto bezglutenowe jest proste i wymaga tylko mąki kukurydzianej i skrobi ziemniaczanej. Ciasto jest delikatne, lekkie i pulchne. Składniki: 300 ml mąki kukurydzianej 100 ml skrobi ziemniaczanej 100 ml cukru 1/2 kostki margaryny
Ze smakiem bez glutenuOstatnio coraz trudniej znaleźć mi czas na gotowanie:( maleństwo, które trzy miesiące temu pojawiło się w naszym domu, zdominowało nasze życie. Jednak bardzo chciałam sprawić słodką
Ania i Marcin gotujądziś wiadomo, że połączenie czekolada&pomarańcze jest genialne. Mi od zawsze ten zestaw kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia - a druga połowa listopada zobowiązuje już do świątecznych wypieków. Dwie warstwy mocno czekoladowego ciasta przełożyłam dżemem z pomarańczy, a wierzch dodatkowo polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypałam płatkami migdałowymi. Mój brat żałował, że ciasta wyszło 'tak mało' ;) Składniki Brownie
Słodkie inspiracjeChwilowo fotka z "Poradnik domowy" 2001 Karp jest nieodzownym symbolem kolacji Wigilijnej. Nie może go zabraknąć na Wigilijnym stole. SKŁADNIKI 10 dzwonek świeżego karpia szklanka bułki
RAROSSAKolejny wpis z cyklu „Święta Bożego Narodzenia”. Tym razem coś, czego na wigilijnym stole zabraknąć nie może – barszcz czerwony. Zapraszamy w imieniu Mamy Agnieszki
Ania i Marcin gotująlatin; mso-fareast-language:EN-US;} kisiel żurawinowy Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE wino do ciasta na świątecznym stole wino na Wigilię wino na Wigilię II Chablis - wino na Boże Narodzenie
królestwo garów