Świąteczna sałatka śledziowa z pomarańczem, burakami w cieście filo. Do sałatki dodałam orzechy i owoce miechunki. W końcu święta kojarzą się z bakaliami . Sałatka na pewno
wesoła kuchniaRyba po japońsku Pyszna rybka smażona w cieście i marynowana w słodko-kwaśnej zalewie, z lekko chrupiącymi warzywami. Jak dla mnie jest jeszcze smaczniejsza od swojej
Blog z ApetytemMałe co nie co podczas Świąt zamiast ciast z kremem, to moja propozycja na słodkości do kawki. MIODOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA KORZENNE CIASTECZKA JAGLANE CIASTKA Z PISTACJAMI
słodki bratekKolejny przepis na ciasto pierogowe wypróbowane...ale tym razem pierogi smażone..w sumie gotowane też mogą być.. 3 szkl. mąki 3/4 szkl. wrzątku 1/3 szkl
Moje domowe kucharzenieMoje trzy świąteczne ulubione smaki w jednym cieście :) Sernik, makowiec i pierniki. To już szczyt świątecznego szczęścia, dla moich kubków smakowych. Odkąd mam już swój ulubiony
CookYourselfAmioniak. To on jest odpowiedzialny za zmiękczanie ciast. I to dzięki niemu możemy zajadać się piernikami nie tylko zaraz po upieczeniu, i po kilku tygodniach leżakowania
Poezja Smaków - blog kulinarnyCiasto pochodzi z mojego najstarszego, pożółkłego zeszytu kulinarnego. Piekłam je bardzo dawno temu i nie pamiętam, kto mi zdradził ten przepis. Piernik im starszy
To co kochamPierniczki idealne Sernik Tradycyjny Sernik z rosą Ciasto brzoskwiniowo - kokosowe
Biały fartuszekNa zachcianki duże, małe, ciut szalone, niebywałe Ciasto dla Was upieczone, do okruszka już zjedzone Przepis prędko podać muszę, może kogoś jeszcze skuszę? Prosto z
Kuchnia w czekoladzieJeśli przegapiliście czas na przygotowanie tradycyjnego, staropolskiego ciasta na pierniczki to nic straconego. Te są miękkie zaraz po przygotowaniu i takie zostają nawet na kilka tygodni
Pyry na GazPamiętacie jeszcze, że ponad miesiąc temu zagniotłam ciasto na piernik staropolski? W natłoku zajęć sama siebie w duchu za to przeklinałam, ale skoro już jest, to
Pożeraczka, czyli raz adobrzePulchne, aromatyczne pierniczki przygotowywane według przepisu staropolskiego. Ciasto dojrzewa w chłodzie przez kilka tygodni nabierając pięknego korzennego aromatu. Im dłużej leżakuje tym bardziej aromatyczne pierniczki ale
Pyry na GazWitam serdecznie Propozycja na kapuśniaczki z ciasta drożdżowego, przygotowanie farszu jak i ciasta nie jest trudne więc warto spróbować i upiec takie kapuśniaczki samemu w domu
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszne paszteciki z ciasta półkruchego z kapustą kiszoną i pieczarkami, paszteciki są bardzo smaczne i idealnie nadają się do podania z czerwonym
Uwaga Babcia GotujeWyśmienite ciasteczka z alkoholowym wnętrzem! Składniki na ciasto: 320g biszkoptów 240g cukru pudru 120g masła w temp. pokojowej 6 łyżek mleka 2 łyżki gorzkiego kakao Sposób
Kuchnia Pani WiosnyPiernik staropolski to inaczej mówiąc piernik dojrzewający. Ciasto przygotowujemy 6 tygodni przed pieczeniem, natomiast upiec i go złożyć trzeba tydzień wcześniej. Piernik ten jest bardzo słodki
Mama GotujePulchne, aromatyczne pierniczki przygotowywane według przepisu staropolskiego. Ciasto dojrzewa w chłodzie przez 2-3 tygodnie nabierając pięknego korzennego aromatu. Składniki 500g mąki tortowej 250ml miodu
Pyry na GazA raczej piernikowo-serowe, bo do ciasta dosypałam trochę przyprawy korzennej. W końcu miało być świątecznie :)Wyszło pyszne!Czytaj więcej »
bistro mamaJakiś czas temu przypominała Wam o nastawieniu ciasta na Piernik Staropolski. Dzisiaj chciałam Was zachęcić do upieczenia wspaniałego Keksu Bożonarodzeniowego. Przepis na ten keks
Sto kolorów kuchniCiasteczka księżyce są bardzo łatwe do zrobienia, ciasto oblewamy białym lukrem - wycinamy księżyce i możemy się rozsmakować w ich delikatnej słodyczy... Składniki na ciasto; 14 dag
Apetyczna babeczkaPierniczkowo i Świątecznie... Ciasto dojrzało i przyszła pora na pieczenie.... Wczorajszy bilans - pieczenie - 2 godziny
kolorowotorcikowoBardzo kremowy sernik z brzoskwiniami na cieście kakaowo - miodowym. Duża porcja, na dużą blachę. :) Ciasto na spód sernika pochodzi z przepisu na ciasto miodowo-kakaowe z
coolinarnastrefa.blogspot.comPyszne, mięciutkie, aromatyczne pierniczki. Z tego samego ciasta wykonałam pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi i tradycyjne, bez nadzienia. Te pierwsze polałam pyszną polewą miodowo-czekoladową, a te
coolinarnastrefa.blogspot.comPyszne i proste w wykonaniu rożki z ciasta francuskiego nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami. Idealnie pasują do czerwonego barszczyku.składniki:2 opakowania ciasta francuskiego po 275
Monia miesza i gotujeBardzo jesienne ciasto. Chociaż nie... Zdecydowanie bardziej zimowe niż jesienne, zawiera bowiem wszystko to, co kojarzy się Bożym Narodzeniem: miód, orzechy, przyprawę do piernika, powidła śliwkowe... Ech, to naprawdę smak świąt :) A są nim 3 placki miodowo - piernikowe, przełożone kremem budyniowym i powidłami. W związku z tym, że blaty pieczone są z dodatkiem miodu, a więc twardnieją po upieczeniu, najlepiej(...)przygotować je kilka dni wcześniej, aby zdążyły zmięknąć ( wiem wiem, to taki trening na cierpliwość ;) ). Same placki można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka dni, po przełożeniu ciasto trzymamy w lodówce. Dla mnie najsmaczniejszy w tym cieście jest chrupiący orzechowy wierzch :) Zachęcam do wypróbowania . Do świąt co praw da jeszcze trochę czasu, ale może warto już teraz sprawdzić czy trafia
Opowieści z piekarnikaniestety tak jak lubię mak tak w tejże formie nie przypadł mi on do gustu. Pozostaje jednak ogromnym fanem ciast czy drożdżówek z makiem. Nie robię ich co prawda za często dlatego taki okres jak Święta Bożego Narodzenia jest dla mnie dobrym czasem do odkopania przepisów i zrobienia makowych pyszności. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam
mecooksCo roku na Święta przygotowywałam schab faszerowany suszonymi śliwkami lub morelami. Tym razem znalazłam inny przepis, schab na zdjęciu prezentował się bardzo ładnie. Efekt? Idealnie wilgotny
Pasja SmakuNigelli (kto w latach 80, wiedział kto to Nigella? czy nowojorski również jeszcze się nie narodziły. Sernik smakuje…serem Jest po prostu ciężki, zwarty, serowy, mokry. Przepis pochodzi więc z mojego niebieskiego zeszytu, gdzie kulfonami notowałam jako dziecko przepisy na ulubione potrawy, przeważnie ciasta To również pierwszy sernik, który mi przychodzi do głowy na hasło „sernik”. Jest(...)sernik przynależy bardziej do Bożego Narodzenia, czy jednak do Wielkanocy? Nie mi oceniać. Na naszym stole sernik ląduje w czasie obu Świąt, bo Świąt bez sernika nie ma. Ale wróćmy do przepisu. Jest idealny dla początkujących. Nie ma tutaj spodu, bo sam sernik doskonale smakuje. Spód, oczywiście możecie zrobić z dowolnego przepisu na ciasto kruche, tylko pamiętając o wcześniejszym
Mieszam w Garnkujest niezwykle proste do wykonania, a smakuje przepysznie! Jeżeli macie śliwki, to nie wahajcie się, ciasto z pewnością będzie cieszyło się powodzeniem wśród Waszych gości. Smakujcie i rozpieszczajcie podniebienia świątecznymi smakami! Korzystając z okazji chciałabym życzyć wszystkim swoim Czytelnikom rajskich, wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia! Renata Co nam będzie potrzebne? Składniki 150 g suszonych śliwek 120 g miodu 50 g masła
Raj dla Podniebieniabita śmietana. Całość lekka, ani trochę nie przesłodzona, po prostu idealna. To nie był zwykły tort:) Polecam na Boże Narodzenie, gwarantuję, że goście poproszą o dokładkę. *tortownica o średnicy 26 cm Składniki: na ciasto: 400 g mąki 250 g cukru 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy korzennej 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cynamonu
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZdrowych, pysznych pełnych inspiracji Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim czytelnikom. Oto - moim zdaniem linki do fajniejszych przepisów, które napisałam Ciasto pomarańczowe z żurawiną Bigos z czerwonek kapusty z owocami Ciasto korzenne z gruszką gotowaną w winie Ciasto migdałowe z polentą i pomarańczami Karp w sosie pomarańczowym Makowiec z kaszą jaglaną Śledź w jogurcie z jabłkiem Łamana beza z kremem
AZgotuj!Z dnia na dzień coraz bardziej marzę o Świętach i nawet nie wiecie jak bardzo chce mi się już jechać do rodziców. Co prawda będzie
Niezły MłynekIdealny, bezglutenowy wypiek na Boże Narodzenie. I nie tylko... W zależności od preferencji można zrobić go z mniejszą ilością ciasta a większą ilością maku. Kruche ciasto bezglutenowe jest proste i wymaga tylko mąki kukurydzianej i skrobi ziemniaczanej. Ciasto jest delikatne, lekkie i pulchne. Składniki: 300 ml mąki kukurydzianej 100 ml skrobi ziemniaczanej 100 ml cukru 1/2 kostki margaryny
Ze smakiem bez glutenuOstatnio coraz trudniej znaleźć mi czas na gotowanie:( maleństwo, które trzy miesiące temu pojawiło się w naszym domu, zdominowało nasze życie. Jednak bardzo chciałam sprawić słodką
Ania i Marcin gotujądziś wiadomo, że połączenie czekolada&pomarańcze jest genialne. Mi od zawsze ten zestaw kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia - a druga połowa listopada zobowiązuje już do świątecznych wypieków. Dwie warstwy mocno czekoladowego ciasta przełożyłam dżemem z pomarańczy, a wierzch dodatkowo polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypałam płatkami migdałowymi. Mój brat żałował, że ciasta wyszło 'tak mało' ;) Składniki Brownie
Słodkie inspiracjeChwilowo fotka z "Poradnik domowy" 2001 Karp jest nieodzownym symbolem kolacji Wigilijnej. Nie może go zabraknąć na Wigilijnym stole. SKŁADNIKI 10 dzwonek świeżego karpia szklanka bułki
RAROSSAKolejny wpis z cyklu „Święta Bożego Narodzenia”. Tym razem coś, czego na wigilijnym stole zabraknąć nie może – barszcz czerwony. Zapraszamy w imieniu Mamy Agnieszki
Ania i Marcin gotująlatin; mso-fareast-language:EN-US;} kisiel żurawinowy Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE wino do ciasta na świątecznym stole wino na Wigilię wino na Wigilię II Chablis - wino na Boże Narodzenie
królestwo garówNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam taki domowy smalczyk na świeżej pajdzie chleba. Co prawda nie jest to jedzenie na co dzień lecz od czasu
Niezły MłynekUszka do barszczu. Świąteczne pierożki nadziewane grzybami, podawane na Wigilię Bożego Narodzenia lub wykwintny niedzielny obiad. Składniki podane na 60 sztuk średniej wielkości.Składniki:na ciasto:2 kubki mąkikubek gorącej wodyłyżka margaryny, oleju lub masłałyżeczka solina farsz:np. pół kg pieczarek (lub inne grzyby)3 cebuleprzyprawyolejMieszamy wszystkie składniki ciasta najpierw łyżką żeby nie poparzyć rąk a następnie wyrabiamy elastyczne
prawdziwe jedzenieŚwięta Bożego Narodzenia już tuż tuż, więc pora, aby na blogu zaczęły pojawiać się świąteczne przepisy:) Ciasto na piernik staropolski dojrzewa już pięknie w mojej piwnicy, mam nadzieję, ze Wy także zdążyliście je zagnieść?:) Przepis na tradycyjne pierniczki, które robię co roku, a które muszą swoje również "odleżeć", by troszeczkę zmięknąć, podam Wam już lada dzień. A tymczasem zaskoczę
Słodko-Słony Świat IlonyDzisiaj chciałaby się z Wami podzielić przepisem najlepszego pasztetu, który zawsze na święta robi moja Babcia.W tym roki pierwszy raz przygotowałam go i
Niezły MłynekŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami co za tym idzie cudowny zapach pierników w postaci ciast i ciasteczek. Co roku dodawałam kupną przyprawę ale w tym roku postawiłam na domową bez chemii i konserwantów. Zatem sezon na" piernikowanie " uważam za otwarty:)) SKŁADNIKI: - gwiazdka anyżu- 10 szt goździków- 5 g startej gałki muszkatołowej- 10 szt ziela angielskiego
Basia w kuchni