ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:99/937)

Mazurek ze słonym karmelem i czekoladą (Crostata con cioccolato e caramello salato) 102

SKŁADNIKI Kruche ciasto 250 g m ą ki pszennej    125 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 cytryna Słony karmel 200 g cukru 75 g mas ł a  150 ml mleka skondensowanego  słodkiego 150 ml mleka 1 łyżka miodu 1/2 - 1 łyżeczki soli Dekoracja 100 g gorzkiej czekolady jajeczka(...)latte condensato 150 ml di latte 1 cucchiaio di miele 1/2 - 1 cucchiaino di sale Decorazione 100 g di cioccolato fondente uova di cioccolato mandorle a lamelle PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto W mikserze miksujemy mąkę, cukier puder i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę  kruszonki, dodajemy 2 żółtka oraz otartą skórkę

La grande e la piccola cuoca
Kruche ciasto z prażonymi jabłkami, śliwkami, cynamonem i bezą 163

farsz zastosowałam przy drożdżowych naleśników ( klik ). Coś pysznego! A ten zapach unoszący się, podczas ich smażenia - obłęd. Coś mi się wydaje, że ciasto nie raz zagości na naszym stole ;) 'kruche ciasto z prażonymi jabłkami, śliwkami, cynamonem i bezą' Składniki : (na tortownicę o średnicy 23cm i wysokości 7cm) *  ciasto: - 4 żółtka - 3/4 -1 szklanka cukru - 3 szklanki mąki pszennej(...)cynamon wg smaku  * beza: - 4 białka (rozm.L - 150ml) - 3/4 szklanki drobnego cukru - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka octu winnego  Ze składników na ciasto ugnieść szybko kruche ciasto. Podzielić je na 2 części (jedną większą, jedną mniejszą) i umieścić je na 20 minut w lodówce, do schłodzenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto (większa część) rozwałkować (podsypywać

CookYourself
Sernik chałwowy z masą makową z „pijanymi rodzynkami” 117

smakował  J   Mój sernik to takie zmieszanie smaków, każdy znajdzie coś dla siebie, jest masa serowa z nutą chałwową, masa makowa z „pijanymi rodzynkami” i kruche ciasto. I jeszcze jedno, nie lubiłam przygotowywać  wypieków z makiem, MIELENIE MAKU! Ale firma Back Mit ma w swoim asortymencie gotowy  mielony mak. Wystarczy zagotować(...)mleka, 80 g mielonego maku Back Mit, 50 g białego cukru, 1 jajko, 2 łyżki kaszy manny, 100 g rodzynek   jumbo (sułtańskie), alkohol np. rum, śliwowica, ciasto kruche: 150 g mąki, 3 żółtka, 50 g cukru pudru, ½ łyżeczki do pieczenia, 50 g zimnego masła, 2 łyżki maku mielonego Back Mit, masa serowa, 600 g twarogu mielonego, ½ łyżeczki proszku

Moniki Smakołyki
Szarlotka z kruszonką cini minis 270

Szarlotka na kruchym cieście, z jabłkami krojonymi w plasterki i cynamonową kruszonką. Kruszonka swój smak i aromat zawdzięcza znanym, cynamonowym płatkom śniadaniowym. 1,2 kg jabłek słodkich miękkich cynamon CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 100 g masła 1 jajko 1 łyżka zimnego mleka szczypta soli KRUSZONKA(...)palcach. Odstawić do lodówki. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajko i zimne mleko. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Formę o wymiarach 22 x 36 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasta rozwałkować i wylepić dno formy. Wyłożyć przygotowane jabłka, a na wierzch rozłożyć schłodzoną

https:KKuchniaMniam
SERNIK GOTOWANY Z MALINAMI I GALARETKĄ PRZEKŁADANY KRUCHYM CIASTEM 146

jesteśmy takimi łasuchami. Uwielbiamy desery owocowe, z alkoholem, ciasta z kremem, zwykłe kruche ciastka, szarlotki, serniki, murzynki, pierniki... I poniekąd dlatego nie trzymam w mieszkaniu wagi! SERNIK GOTOWANY PRZEKŁADANY KRUCHYM CIASTEM (tortownica 28 cm) kruche ciasto: 200 g zimnego masła 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru szczypta soli(...)wkładam do lodówki. Pozostawioną część rozwałkowuję, wylepiam spód tortownicy i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 20-25 minut, aż spód się zezłoci. Z drugą kulą ciasta czynię tak samo. Obydwa spody zostawiam do wystudzenia. masa serowa: 1 kg twarogu (u mnie wiejski, od gospodarza) 200 g masła 1 pełna szklanka cukru kryształu 3 duże jajka (temperatura

W kuchni Karmel-itki
TARTA JABŁKOWA NA TOKAJU Z BEZĄ WŁOSKĄ – fantastyczna! 224

akcenty moreli, brzoskwiń, cytrusów, miodu i orzechów laskowych – aż ślinka cieknie na samą myśl! Jest fantastyczne! Dziś użyłam go nie jako dodatku do deseru, ale jako składnika.   Kruche ciasto wypełnione po brzegi pysznym , jabłkowym nadzieniem i lekką, puszystą bezą jest świetnym pomysłem do kawki. Bardzo łatwe do zrobienia i nieziemsko pyszne! Każdy łasuch będzie oblizywał się ze smakiem

Ostra na Słodko
Krajanka z dżemem i makiem 161

spód:-1,5 szklanki mąki-10 dkg masła lub margaryny-1/2 szklanki cukru pudru-1 jajko-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat   Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.   Dżem miksujemy.   Kruche ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki.   Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury(...)biszkoptowe.Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, następniestopniowo żółtka i miksujemy.Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.   Kruchy spód jest upieczony.   Do blaszki z papierem do pieczenia wylewamy ciasto biszkoptowe i wyrównujemy.   Posypujemy makiem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na 15 minut

Maminek kulinarny
Jak upiec perfekcyjne ciasto kruche lub drożdżowe? 61

(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz

Przepisy Babci
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 173

Serniki to ostatnio moje ulubione desery.  Sernik na kruchym cieście  z kruchą warstwą na wierzchu. W części serowej soczyste brzoskwinie. Bez wątpienia jest to klasyk wśród serników.  Bardzo polecam! Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1 margaryna 3 łyżeczki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jaj (żółtka zostawić) Masa serowa:  1 kg sera trzykrotnie mielonego

Słodki Zakątek
Galette z jagodami 165

Galette z jagodami, to szybki sposób na przygotowanie pysznego specjału rodem z Francji. Moje galette składa się tylko z ciasta kruchego i jagód. Ten minimalizm sprawia nie tylko, że wypiek ten przygotowuje się bardzo szybko, ale również jest przepyszny i nieźle się prezentuje. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 225 g mąki pszennej tortowej 60 g cukru pudru szczypta soli 125 g zimnego

Passions hobbies life
Kruche ciasto z masą makową 133

Kruche ciasto z masą makową Po świętach zostało mi dużo maku, wykorzystam go dzisiaj w przepisie, ciasto na kruchym cieście wypełnionym dużą ilością maku. Przepis na ciasto Ciasto 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki masła 2 jaja łyżka śmietany Rozwałkuj zagniecione ciasto i ułóż w wysokiej foremce do pieczenia, włóż do środka

Kurnikowo
Ciasto z brzoskwiniowym budyniem i pianką. 190

Dziękuje siostrzyczka, masz smaczne pomysły. Wykonanie ciasta – Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać za pomocą noża. Musi powstać tzw

Kuchnia Pokoleń
Owocowa chmurka 153

Owocowa chmurka, to czterowarstwowe ciasto na kruchym cieście z delikatnym kremem i lekką pianką bezową

Przepisy Kulinarne
KRUCHE CIASTO Z PIECZARKAMI I POREM 157

SKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 1 por 380 g ciasta kruchego przyprawy:sól i pieprz, chilli, pietruszka, bazylia koncentrat pomidorowy 15 dag tartego sera żółtego np. Cheddar PRZYGOTOWANIE:  Pieczarki myję i kroję w plastry.  Pora obieram i myję kroję drobno.  Na patelni rozgrzewam masło dodaję pieczarki i pora, doprawiam i smażę. Po upływie ok 2 min zaczynam(...)dusić.  Podlewam ok 50 ml wodą, dodaję koncentrat pomidorowy. Kruche ciasto dzielę na pół. Smaruję koncentratem pomidorowym. Doprawiam. Posypuję tartym serem. Nakładam farsz. Całość wkładam do piekarnika na 180 stopni

Gotowanie Patki
Sernik z jabłkami 220

następnie dodajemy masło starte na tarce jarzynowej i całość rozcieramy w dłoniach aż powstaną maluteńkie grudki (przypominające mokry piasek). Dodajemy jajko i żółtko i szybko zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche im dłużej jest zagniatane, tym po upieczeniu twardsze :-( a tu chodzi o to by ciastka były kruche). 1/3 ciasta odkładamy do lodówki, a pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy nią

Czary - gary w kuchni