Zapraszam :) Składniki : 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego 1 opakowanie ciasta francuskiego Masa serowo kokosowa : 200 g sera białego pół tłustego 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy około 100 / 150 g wiórek kokosowych 4 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie : Blaszkę do tart wysmarować margaryną , ja swoją wyłożyłam papierem żeby po upieczeniu dobrze się wyjmowała. Ciasto kruche rozwałkować
Sama słodycz i szczypta chiliPyszny jabłecznik lub jak inni go nazywają szarlotka na kruchym cieście z duszonymi jabłkami ,bezą i delikatną kruszonką. Składniki - mąka pszenna 300 g (ja użyłam typ 650 ) - masło 170 g (min 82 % ) - śmietana 18 % 2 duże łyżki - cukier 100 g - żółtka 3 szt - olejek waniliowy 1 łyżeczka - proszek do pieczenia 1 łyżeczka Masa z jabłek - jabłka 1 kg ( najlepsze(...)Przygotowanie Składniki na ciasto zagnieść ,można ręcznie ale najlepiej w robocie , ok 1/3 ciasta wkładamy do woreczka i dajemy do zamrażarki resztę ciasta również do woreczka i do lodówki , kruche ciasto im zimniejsze tym po upieczeniu smaczniejsze. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na kostkę,wrzucamy na patelnię z masłem ,cynamonem i cukrem i dusimy
Wypieki Renewydrylowanych wiśni MASA SEROWA: 5 białek 2 kwaśne śmietany 18% -duze kubki 2 budynie waniliowe 1 cukier waniliowy 1 szkl cukru pudru WYKONANIE: CIASTO KRUCHE ; z podanych składników zagnieść ciasto, 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika a pozostałą wyłożyć blachę. MASA SEROWA białka ubić na sztywno dodać cukier i cukier waniliowy, wlać śmietany(...)budynie dokładnie wymieszać i wylać na ciasto kruche, wyłożyć wiśnie, pozostałe ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o grubych oczkach na masę śmietanową. piec około 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia
Kuchnia Beatyszklanka cukru 2 szklanki mleka 3 łyżki oleju budyń śmietankowy (na pół litra mleka) ewentualnie garść bakalii Piana 5 białek 1/3 szklanki cukru Składniki ciasta zagnieść jak na kruche ciasto. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 stopni C. przez ok. 30 minut. Powinno być ciemniejsze niż klasyczne ciasto kruche. Można też nie podpiekać ciasta wcześniej
Weekendy w domu i ogrodzieFormy do takowych nie posiadam dlatego też swoim kształtem trochę odbiegają od rzeczywistych tartaletek. Jednak tak jak i te tradycyjne są małe i pyszne. Ze słonym nadzieniem. Polecam.Składniki: ciasto kruche, przepis tu: klik lub ciasto francuskie 50 gram sera feta dwa plasterki szynki parmeńskiej garść startej goudy dwie łyżeczki ricotty (ricotta świetnie w tym daniu sprawdza się(...)formach ciasta na tartaletki nakładamy na nie ser feta, szynkę parmeńską, ricottę, goudę i doprawiamy pieprzem oraz wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10 minut. Gotowe. Zamiast ciasta kruchego można użyć gotowego ciasta francuskiego- znacznie mniej pracy. Mimo to, jest to świetna przekąska
Mango PapajaPleśniak to znane ciasto, które każdy z nas kiedyś próbował lub pamięta z dzieciństwa. W oryginale kruche ciasto przełożone jest dżemem, ale skoro mamy sezon na truskawki, postanowiłam go nimi zastąpić Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła 5 żółtek 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 5 białek
Oryginalny smakchłopcy mnie przekonali, że niebo musi mieć chmurki. I tak każdy wyciskał swoje kształty. Jeśli nie macie ochoty bezy można pominąć. Ciasto jagodowe niebo Ciasto jest trochę czasochłonne, ale ciasto kruche i bezy można przygotować wcześniej. Warto też do galaretki wrzucić zimne lub nawet lekko zmrożone jagody. Przyspiesza to znacznie jej stężenie. Składniki: Kruche ciasto 2 żółtka 1 szklanka(...)kształcie (ja starałam się robić chmurki(; ). Piec w 140°C z termoobiegiem przez ok. 45-60 minut. Bezy powinny być z wierzchu kruche i chrupiące, lekko piankowate w środku). Przed podaniem na i pomiędzy jagodami poukładać na cieście bezowe chmurki. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerzLidla Pawła Małeckiego, i muszę przyznać, że już na zdjęciach bardzo mi się spodobało. Gdy kupiłam pół kilo borówek w bardzo zachęcającej cenie, od razu zabrałam się do dzieła. Kruche ciasto wyszło naprawdę cudownie kruche, ale nie kruszące się. Budyniowa pianka jest lekka i delikatna, a owoce nadają ciastu przyjemnej wilgoci i soczystości. Muszę przyznać, że mi również naprawdę zasmakowało
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKruchy, maślany spód, jabłka pachnące cynamonem i delikatna beza, czyli kruche ciasto z jabłkami i bezą. W moim domu ciasto to znika z blaszki, zanim dobrze wystygnie. Składniki kruchego ciasta: 200 g mąki pszennej (typ 500) 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 80 g cukru 100 g zimnego masła 3 żółtka Składniki bezy: 3 białka 180 g cukru
Smak mojego domuniezawodne ciasto, w którym rozsmakowałam się przy okazji tarty ze śliwkami , a nadzieniem cukinia na pierzynce z ziołowego serka. Mniam mniam... wcinaliśmy, aż się uszy trzęsły ;) Składniki: Na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pół łyżeczki soli pół łyżeczki suszonego tymianku 150 g zimnego masła 2-3 łyżki zimnego jogurtu Na nadzienie: 2 cukinie (żółta i zielona) 150 g ziołowego(...)serka 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ciasto kruche: Ręcznie : Posiekać masło z mąką, solą i tymiankiem. Palcami rozetrzeć grudki, dodać jogurt. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 60 min. Mikser planetarny/ malakser: Do misy miksera/ malaksera wsypać mąkę, sól i tymianek. Wymieszać. Następnie dodać masło pokrojone w kostkę. Włączyć
Domowa Cookierenka AgiDziś chcia łam zaprezentować ogon pawia , jest to dość pracochłonne ciasto, raczej dla ambitnych( ja nie lubię robić kruchego ciasta), lecz warte zachodu. Kruche ciasto, dżem, masa i owoce, cóż chcieć więcej? Chyba już nic Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 1 masło 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżeczki
Ciasteczkowy Potwórprzebiciem się. Do tego jest dość ciężki i wilgotny, więc nie powinno się z nim przesadzać, za duża ilość może skutkować pięknym zakalcem. Według mnie najlepiej komponuje się z ciastem kruchym albo jogurtowym, do tego dobrze jest wymieszać go ze słodkimi owocami, takimi jak jabłka czy truskawki. Ja tym razem zaserwowałam moim domownikom rabarbar w wersji solo na cieście kruchym(...)dorzucić do niej zimny tłuszcz, posiekać drobno, po czym rozetrzeć w dłoniach tak, by powstało coś w rodzaju kruszonki. Dodać miód i jajko, po czym zagnieść jednolite ciasto. Jak każde kruche, zawinąć w ściereczkę i odłożyć w zimne miejsce na co najmniej pół godziny. W tym czasie przygotować farsz. Rabarbar dokładnie umyć i odciąć liście oraz wysuszone końce, pokroić
Przepysznik - BLW i nie tylkokremem cytrynowym o smaku słodko-kwaśnym, całość zwieńczona puszystą bezą. Wbrew pozorom tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu, każdy powinien sobie z nią poradzić. Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂 Ciasto kruche: 270 g mąki 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 150 g masła, zimnego 2 żółtka 2 łyżki soku z cytryny Formę na tartę o średnicy ok. Przeczytaj cały przepis - Tarta
AleTorcikWami przepisem. Przepis wszak nie mój, krąży taki po sieci i w sumie to nie wiadomo kto był pierwotwórcą... Składniki: ( na blachę prostokątną o wymiarach około 30x20 cm ) Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka budyniowa: 5 białek 1 szklanka cukru 2 budynie(...)białek, nie przerywając ubijania, dodać po łyżce proszek budyniowy. Na koniec, nadal ubijając, wlać cienką strużką olej. Pianę wyłożyć na upieczony kruchy spód, na pianie rozłożyć owoce, lekko wbijając je w pianę. NA owoce zetrzeć zmrożone ciasto. Piec w 180 stopniach C przez 40 minut, aż się zarumieni. Upieczone ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia. Smacznego
kolorowotorcikowo