ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:104/937)

Ciasto snikers 245

mimo to zaryzykowałam i postanowiłam je upiec. Całe szczęście, że nie wylądowało w koszu bo upiekło się wspaniale. Teraz   podam przepis nie na drożdżowe ciasto lecz wspaniałe kruche ciasto z kremem. Coś dla miłośników kajmaku i orzechów. Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej żeby się przegryzło. Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam, jest przepyszne. Należy przygotować blachę o wielkości 25x35

Na słodko lub wytrawnie
1436. Ciasto "arbuzowe" z migdałowym spodem 224

przysmak...no , ale jaki?..mhm..sama nie wiedziałam jaki...ale troszkę pomyślałam i tak powstał mój eksperyment z arbuzem..i muszę powiedzieć, że wyszło całkiem nieźle..jako spód wykorzystałam ciasto kruche migdałowe..Takie ciasto można zrobić również na biszkoptach..i będzie też dobre.. 1 szkl. mąki  1/2 kostki margaryny 2 łyżki mielonych migdałów 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej

Moje domowe kucharzenie
Kruche z czekoladową pianką i borówkami 195

mnie nadal borówki. Tym razem kruche ciasto z czekoladowa pianką z dużą ilością borówek. Połączenie czekoladowej pianki z borówkami sprawdziło się w smaku i zniknęło bardzo szybko. Składniki: 1 kostka margaryny 1,5 szk mąki pszennej 1 szk mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 żółtek Pianka 5 białek(...)cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 szt budynie czekoladowe 1/2 szk oleju rzepakowego 400 g borówki amerykańskiej cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche; Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy. Ciasto podzielić na 5 części, (3 części i 2 części) każde ciasto włożyć do woreczka i schładzać przez 1 godzinę w zamrażarce. Blaszkę z brzegami o wymiarach

Ala piecze i gotuje
Kruche ciasto z gruszkami 168

Trzeba korzystać z uroków sezonowych owoców. Dlatego dziś ciasto z gruszkami. Polecam jeść je jeszcze ciepłe bo wtedy najlepiej smakuje! Smacznego! :)           Kruche ciasto z gruszkami Składniki: Kruche ciasto (pochodzi z tego przepisu) 450 g mąki pszennej 250 g masła/margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Smaki Natalii
Szarlotka z gruszkami 184

gruszkami, która to powstała któregoś słonecznego dnia na życzenie mojego Taty. Delikatnie krucha z mnóstwem  aromatycznych gruszek, znikała tak szybko, że ledwie zdążyłam zrobić jej zdjęcia.    Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 250 g masła/margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy(...)ciasto, a następnie schładzamy w lodówce minimum godzinę (dzięki temu będzie idealnie krucheCiasto podzielić na dwie części w stosunku 2:3  większą część rozwałkować 2 placki i przełożyć do blaszki (25x33 cm) zapiec na złoty kolor w 170 st. C. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce.  Pianka: 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 5 białek kilogram gruszek

Cynamonowe szczęście
Agrestowo-budyniowe na kruchym spodzie 124

Trudno się oprzeć takiemu połączeniu – kwaśny agrest, lekko słodki budyń, gorzkie kakao, piankowa beza i idealnie kruche ciasto tworzą razem eksplozję smaków Czy można chcieć więcej? Spróbujcie, myślę, że się zakochacie Składniki na kruche ciasto: 1/2 kilograma mąki pszennej 1 kostka (200 g) masła 4 jajka 1 płaska łyżeczka proszku o pieczenia (opcjonalnie, ciasto nie musi wyrastać) Dodatkowo: 2 łyżki(...)cały czas ubijam, aż piana będzie mocno sztywna. Następnie wyciągam blaszkę z piekarnika, wykładam ubitą pianę i posypuję ciastem, którego garść odłożyłam na początku. Całość piekę jeszcze ok 15-20 minut, aż piana zrobi się złota. Smacznego Artykuł Agrestowo-budyniowe na kruchym spodzie pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
KRUCHA SZARLOTKA 219

nich wilgoć. Jak dla mnie ta szarlotka wyszła genialna. I co istotne smakowała nam z każdym kolejnym dniem coraz bardziej. Nie stała się wcale miękka, cały czas ciasto na niej było kruche. Pychota :-) Piekłam w ciemnej tortownicy, o śr.26cm Składniki: - 400g mąki orkiszowej tortowej typ450 - 60g mąki orkiszowej dunst (lub np. skrobi ziemniaczanej) - 190g zimnego masła pokrojonego na mniejsze(...)ksylitolu - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 4 żółtka - 2 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki (z wyjątkiem wody) umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Ja pod koniec dodaję 2 łyżki zimnej wody. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto powinno się ładnie rozkruszyć. Część ciasta przekładamy do mniejszej miski i odstawiamy do lodówki

Smaczne Zdrowe
Babeczki kurczaki 226

maluchom - na wierzchu widać urocze kurczaczki, w środku są wypełnione kolorowymi cukiereczkami. Ich przygotowanie może być dosyć pracochłonne, dobrze jest więc rozłożyć sobie pracę na tury. Kruche ciasteczka można zrobić przy okazji pieczenia ciasta (np. spodu na sernik), ponieważ potrzeba tylko kilka- kilkanaście wyciętych kieliszkiem kółek. Podobnie jest z lukrem, do ozdobienia kurczaczków wystarczy nam niewielka ilość, dlatego resztę możemy(...)szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowego0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 jajkokolorowe cukierki z czekoladą (np. m&msy lub lentilki)Składniki na kruche ciastoSkładniki na lukierSkładniki na kremKruche ciasto przygotowujemy według przepisu. Instrukcję krok po kroku jak zrobić ciasteczka możecie zobaczyć także tu. Z gotowego ciasta wycinamy kółka szklanką lub kieliszkiem w zależności od tego

Ciastkozercy
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM, TRUSKAWKAMI I BEZĄ 1069

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM, TRUSKAWKAMI I BEZĄ To ciasto jest tak pyszne, ze aż brak mi słów ;) Najlepsze kruche ciasto z dużym dodatkiem mąki ziemniaczanej, której zawdzięcza swą idealną strukturę, do tego soczyste truskawki i rabarbar oraz ogromna ilość przepysznej bezy - miękkiej w środku i pięknie chrupiącej na zewnątrz. Wierzch posypałam płatkami migdałowymi, a spód oprószyłam wiórkami kokosowymi, które wchłonęły

Słodko-Słony Świat Ilony
,,Jagodowa chmurka’’ 393

Delikatne, puszyste ciasto na podkładzie z kruchego ciasta, z galaretką jagodową i kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom jagód i bez!Pyszne ciasto malinowe powstało dzięki uprzejmości marki Frisco, Helio oraz Stovit oraz Garneczki ] Składniki na kruche ciasto: 6 żółtek 4 łyżki cukru pudru pół opakowania cukru wanilinowego łyżeczka proszku

Podróż w kulinaria
Tarta chałwowa z migdałami na cieście czekoladowym 188

przepadam za ciastami, a w szczególności  za tortami z masami.  Tarta zaś jest inna, bo na kruchym cieście, smakami można kombinować, a potem się słodyczą rozkoszować. Moja tarta jest słodka, chociaż cukru do niej nie dodałam bo zamienniki wykorzystałam, syrop klonowy, który jest w smaku wyjątkowy oraz chałwę, której słodkości nie brakuje, a jej smak w całej tarcie(...)jajka, 250 g serka mascarpone, 150 g chałwy waniliowej, 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ponadto: garść płatków migdałowych. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem

Moniki Smakołyki
Wyśmienite ciasto z truskawkami i marcepanem 144

jednak zabrałam się do tego metodycznie. Zrobiłam podwójną porcję i fotografowałam każdy etap powstawania ciasta, z nadzieją, iż uda mi się to również po upieczeniu. Tym razem miałam szczęście... Kruche ciasto z truskawkami, marcepanem i orzechową kruszonką Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej  1 szklanka cukru 3 żółtka 15dag masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ciasto nabierze złotego koloru rozkruszyć na nim marcepan, ułożyć truskawki, posypać obficie kruszonką. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez 40 minut.   Ciasto kruche przed pieczeniem   Podpieczone ciasto posypane kruszonym marcepanem ... i z truskawkami...   Ciasto z truskawkami i kruszonką przed wstawieniem do piekarnika Upieczone ciasto Smacznego

Zapiski Młodej Żony
Kruche obwarzanki z piwnego ciasta, z dodatkiem sezamu 157

Kruche piwne ciasto jest jednym z moich ulubionych. Fantastycznie wychodzą z niego wypieki wytrawne i słodkie. Jest po prostu uniwersalne. Bardzo kruche i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Dzisiaj przygotowałam z niego kruchutkie obwarzanki-wianki z sezamem. Wiem wiem, obwarzanki piecze się z ciasta drożdżowego, ale w piwie też przecież są drożdże 😊  Poza tym jak inaczej nazwać(...)stopni do zrumienienia. Zamiast obwarzanków możecie przygotować paluchy i obsypać je dowolnymi dodatkami, np. grubą solą, grubo zmielonym pieprzem, kminkiem, czarnuszką itp. A jeśli zasmakuje Wam taki rodzaj ciasta kruchego, to spróbujcie także tuńczykowej sałatki w kruchych miseczkach

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto na wakacje – moje ulubione przepisy 273

owoców, więc ciasta owocowe pojawiały się na blogu jedno po drugim. Ciasto ze śliwkami i bezą piekłam chyba z 3 razy! Wczesne śliwki są bardzo smaczne i idealne na kruche ciasto. Kolejnym owocowym ciastem, bez którego nie m dla mnie lata jest szarlotka z papierówkami. Ta odmiana jabłek jest stara jak świat! Te jabłka nadawały się do jedzenia podczas żniw(...)obie babcie miały te jabłonie w ogrodzie. Kiedy więc piekę szarlotkę latem to jest to na ogół szarlotka z pierwszymi tegorocznymi papierówkami. Praktycznie z każdym owocem można upiec ciasto drożdżowe, kruche czy też ucierane. Próbowaliście piec ciasto z brzoskwiniami? Ja tak! W zeszłym roku tak nam obrodziły brzoskwinie, że ciasto z brzoskwiniami piekłam jedno za drugim. Ciasto z owocami

codojedzenia
Rogaliki z wiśniami 478

Rogaliki z wiśniami zawsze kojarzyły mi się z jedną z najlepszych lokalnych cukierni. Kruche ciasto i lekko kwaśne wiśnie. A na wierzchu gruba warstwa białego lukru. I chociaż zawsze byłem zwolennikiem zrobienia czegoś słodkiego w domu, a nie kupna gotowca w sklepie, to jednak zawsze w domu dominowały rogaliki drożdżowe. Aż do teraz. Do zrobienia tej wersji rogalików zainspirował mnie(...)sobą, gdybym czegoś nie zmienił i nie zrobił po swojemu. Tak też było w tym przypadku. Postanowiłem wymienić zwykłą mąkę pszenną na mąkę krupczatkę. Tak. Krupczatka jest idealna do kruchych wypieków. I tak oto, zamiast 500g mąki pszennej użyłem 250g pszennej i 250g krupczatki. Do tego niewiele ponad pół godziny w kuchni i wyszły takie oto cuda. Składniki: 250g mąki

Jacob Tastes