może czujesz już oddech promotora Twojej pracy licencjackiej/magisterskiej na swoim karku? Nie ważne co,kiedy jak i w jakiej formie. Nie marnuj czasu! Idź i upiecz ciasto! Składniki na kruche ciasto: 3żółtka 125gram (pół kostki) zimnego masła 1łyżeczka proszku do pieczenia 1 pełna szklanka i 3/4 szklanki mąki (pszennej, krupczatki w tym zaleca się jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej dla zwiększenia(...)maliny,borówki,jeżyny czy truskawki mrożonych owoców nie rozmrażaj! Potrzebne burżujskie przedmioty:tarka, mikser... Jeśli nie masz - idź się zapożyczyć do współlokatora/sąsiada wzamian za kawałek ciacha Wykonanie kruchego ciasta 1. Do michy wrzuć wszystkie składniki oprócz masła. Wymieszaj je. 2. Dodaj masło (zimne-prosto wyjęte z lodówki) posiekane nożem w drobną kosteczkę 3. Zagnieć (bądź wykorzystaj do tego
Fiolka w kuchniblenderem na gładko, ja starłam je przed smażeniem na tarce na grubych oczkach i potem nie blendowałam, wolałam tak :-) Polecam, warto zrobić. Miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka 23x33 Składniki ciasto kruche: 3 szklanki mąki 250 g masła 3 łyżki cukru 5 łyżek śmietany 18% 1 łyżka kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto(...)końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną, delikatnie miksujemy. Na ciasto, które wyłożyliśmy na blaszkę dajemy ciepłe jabłka z budyniem, na to warstwę kokosową. Na warstwę kokosową ścieramy na tarce drugą część kruchego ciasta :-) Ciasto pieczemy w 180 stopniach 60 minut. Studzimy na kratce, po upieczeniu dobrze jest wyjąć z blaszki i odsunąć od boków papier. Smacznego
kruche babeczkiSKŁADNIKI Kruche ciasto 300 g m ą ki 200 g masła 1 jajko 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie 100 g migdałów bez sk ó rki 100 g łuskanych orzech ó w włoskich 100 g suszonych moreli 100 g daktyli 150 g suszonych fig 50 g żurawiny 50 g rodzynek(...)średnicy 24 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką. Do wyłożenia formy możemy wykorzystać również papier do pieczenia. Po ł owę kruchego ciasta rozwałkujemy na grubość 1/2 cm. Dokładnie wylepiamy formę razem z bokami. Na cieście układamy nadzienie. Odłożone ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim nadzienie
La grande e la piccola cuocaQuiche, tarta różnie jest ten rodzaj dania nazywany. Popularny w UK i u nas w domu. Można zrobić różny farsz, to tylko zależy od Was. Kruche ciasto można też modyfikować. Bardzo smaczne i wdzięczne danie. Smakuje na ciepło i na zimno. Jeśli macie ochotę na quiche z brokułem i serem feta zapraszam TU Tym razem(...)troszkę zmodyfikowałam przepis na ciasto kruche. Bardzo smaczne! 175-185 g mąki pszennej 125-135 g masła 25 g tartego sera żółtego (waszego ulubionego) 1 duża łyżka sezamu 3 łyżki zimnej wody Farsz 250g wędzonego boczku 1 duży por Mały pęczek pietruszki 250 g kwaśnej śmietany 5 jaj 1/2 szklanki mleka 60 g tartego sera (waszego ulubionego) Sól, (uwaga
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDzisiaj propozycja na makowiec, na kruchym spodzie z masą budyniową i przekładany biszkoptem. Bardzo dekoracyjne i smaczne ciasto. Zapraszam na bloga. ` SKŁADNIKI Ciasto kruche: 1 margaryna 3 szklanki mąki 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 150 g cukru pudru 1 jajko całe plus 2 żółtka Masa makowa: 1 puszka masy makowej 3 łyżki skórki(...)pieczony makowiec ( 30x25). Wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut (w zależności od piekarnika). Wyjmujemy z blaszki i studzimy. Pieczemy ciasto kruche z makiem. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Masę makową mieszamy z kaszą, jajkami i skórką pomarańczową. Ciasto wykładamy
W kuchennym oknie EwySKŁADNIKI Kruche ciasto 250 g m ą ki pszennej 125 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 pomarańcza Krem pomarańczowy 1 pomarańcza 2 jajka 100 g cukru 70 g śmietany 30% Dekoracja 50 g kandyzowanej sk ó rki pomarańczowej 50 g bitej śmietany **** INGREDIENTI Pasta frolla(...)arancia Crema all'arancia 1 arancia 2 uova 100 g di zucchero 70 g di panna fresca Decorazione 50 g di arancia candita 50 g di panna montata PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto W mikserze miksujemy mąkę, cukier puder i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę kruszonki, dodajemy 2 żółtka oraz otartą skórkę
La grande e la piccola cuocabohater książki „Tost, historia chłopięcego głodu” – czyli alter ego Nigela Slatera. Do tych babeczek/pasztecików zbierałam się od jakiegoś czasu, chociaż trochę z nieufnością podchodziłam do ciasta kruchego na bazie smalcu. I rzeczywiście to ciasto, inaczej zachowuje się niż kruche z masłem, kóre jest bardziej elastyczne. To ze smalcem nie było tak elastyczne i przynam szczerze trochę(...)miałam zabawy i frustracji na etapie wałkowania i wyklejania foremki (użyłam klasycznej, metalowej foremki na muffinki). Byłam przekonana, że tak kruche ciasto będzie się potem rozpadało po upieczeniu – ale na szczęście nie- nie przyklejało się do foremki, i nie rozpadało. Oczywiście jak nie chce Wam się lepić babeczek to można z podanych proporcji upiec jedno duże ciasto z przykrywką
Cooking for Emilyrównie smaczna, a nawet jeszcze smaczniejsza. Wytrawna Tarta z Brokułami i Serkiem Brie - Składniki: średni brokuł zioła np. bazylia, zioła prowansalskie sól, pieprz ok. 150 g serka camembert kruche ciasto: 150 g mąki tortowej 100 g masła (zimnego) żółtko 1-2 łyżki śmietany pół łyżeczki soli lub opakowania ciasta francuskiego 200 g mozzarelli (lub żółtego sera(...)rozbełtane jajka 100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski) ok. 2 łyżki masła przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól Wytrawna Tarta z Brokułami i Serkiem Brie - Sposób przygotowania: Ciasto Kruche: Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 23 cm). Nakłuwamy za pomocą
Słodka Stronakostki (100 g) masła 1/2 szklanki cukru 1 białko 100 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Po tym czasie dzielimy je na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C przez(...)kakao i 1/2 czekolady zagotowujemy, gdy się będzie gotować wsypujemy kaszę i mieszamy gotując aż całość zgęstnieje. Ciepłą masą przekładamy kruche blaty. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z niewielką ilością mleka i polewamy nią wierzch ciasta. Najlepiej smakuje, na drugi dzień
Cynamonowe szczęściemasą makową i brzoskwiniami. Ciasto jest na prawdę pyszne i chyba wypieki z makiem będą częściej gościć na naszym stole bo zaczynają mi coraz bardziej smakować. składniki: kruche ciasto 125 g masła 200 g mąki pszennej 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa 1 puszka masy makowej, u mnie Helio 4 jajka 50 g cukru 2 łyżki(...)kaszy manny 3 duże połówki brzoskwiń z puszki Przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i zagnieść ciasto. Dno tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ok 1/5 ciasta odłożyć do lodówki a resztą ciasta wylepić dno tortownicy. Przygotować masę makową. Jajka zmiksować z cukrem, ja ten cukier pominęłam bo gotowa masa
Monia miesza i gotujeMazurki obok bab, należą do tradycyjnych ciast wielkanocnych. Mogą być wykonane z różnych gatunków ciast - kruchego, półkruchego, biszkoptowego, marcepanowego, drożdżowego... Klasyczny mazurek zazwyczaj wykonany jest z ciasta kruchego i powinien on być bardzo cienki. Główne cechy mazurka wielkanocnego to: płaski, słodki i bogato przyozdobiony 😉 Mazurek widoczny na zdjęciu został wykonany przeze mnie jakieś 3 lata temu i był to mój(...)pierwszy mazurek w życiu, bo u mnie w domu nigdy nie było takiej tradycji, aby piec mazurka ma święta. Zastępowały go zawsze babki, serniki i inne ciasta. Mój mazurek jest na kruchym spodzie z nutą pomarańczy oraz pyszną, słodką masą pomarańczową i gorzką czekoladą na wierzchu. Może nie wygląda super atrakcyjnie, ale zapewniam Was, że smakuje rewelacyjnie! Pamiętam, że włożyłam
Kuchnia MagdaLenyKruche ciasto z kremem i czekoladą Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0,5 szklanki mąki gryczanej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g masła kokosowego BIO 4 łyżki oleju ( ja dałam słonecznikowy) 1 łyżka siemienia lnianego 3 łyżki agawy Składniki na czekoladę: 200 g daktyli bez pestek 1,5 szklanki mleka roślinnego (ja dałam(...)szklanki kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy 2 łyżki agawy Dodatkowo: dżem wiśniowy do przełożenia spodu wiórki kokosowe do udekorowania ciasta Kruchy spód: Siemie lniane zalałam wrzątkiem, aby utworzyło gluta. Do miski wsypałam mąki, dodałam masło kokosowe, olej, siemie lniane i wszystkie składniki wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, tworząc nieco wyższe
nietadietaInfo potwierdzone przez rodowitego Bułgara - kolegę z pracy, którego babcia również mu takie ciasto piekła :) Zatem… do dzieła kochani :) SKŁADNIKI: Na blachę o wymiarach 33 x 10 cm. Ciasto krucho drożdżowe: 500 g mąki pszennej 200 g masła 3 jajka 3 łyżki cukru 100 g drożdży 3 łyżki gęstej śmietany (18% tłuszczu) Masa kakaowa: 100 ml śmietany (18% tłuszczu(...)łyżka masła 5 łyżek cukru 5 - 6 łyżek gorzkiego kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto krucho drożdżowe: W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, miękkie masło, jajka, śmietanę i pokruszone na mniejsze kawałki drożdże. Rękami wyrabiamy gładkie ciasto, do czasu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o krótszym boku równym długości blaszki. Smarujemy ciasto masą kakaową, zawijamy
W kuchni Katieformę galaretki, a w połączeniu z bezą ma cudowny smak. Wszystko idealnie się komponuje - tarta z malinami sprawdzi się na niedzielny deser ale też nie jedną uroczystość. Składniki: kruche ciasto: 300 gram mąki pszennej 100 gram cukru 1 duże opakowanie cukru waniliowego 1 jajko 200 gram zimnego masła szczypta soli galaretka malinowa(...)białka i rozsmarowujemy. Wkładamy do piekarnika na czas suszenia ok. 40 minut w temperaturze 100 stopni C z włączonym termo obiegiem. Podczas suszenia bezy składamy ciasto. Na kruchy spód wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie nakładamy na wierzch wystudzoną bezę
Życie zaczyna się w kuchniKruche ciasto z delikatną, słodką budyniową pianką i czereśniami to doskonałe połączenie. Na dodatek zawsze wychodzi i świetnie smakuje. Polecam do wypróbowania również z innymi sezonowymi owocami :-) składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru cukier waniliowy 200 g masła 5 jaj (oddzielnie żółtka i białka) 3-4 łyżki gęstej śmietany 1/2 kg czereśni 1 szklanka
babka w formie