piekarnikiem to polecam pyszną tartę jabłkową No dobrze: ZACZYNAMY!!! 1. RODZAJE CIASTA Wydawałoby się, że jest to oczywiste. Ale zapytajmy osobę, która jeszcze nie piekła: czym różni się ciasto kruche od ucieranego?? Myślę, że nie uzyskamy klarownej odpowiedzi. Dlatego poniżej znajdziecie krótkie opisy poszczególnych gatunków ciast. Gdybym o jakimś zapomniała to piszcie mi śmiało w komentarzach Ciasto kruche Jak sama(...)nazwa wskazuje jest to ciasto, które po upieczeniu będzie miało kruchą strukturę. Występuje w dwóch odmianach: wytrawnym oraz słodkim. Do prawdziwego ciasta kruchego używa się masła, mąki, cukru oraz wody. Do wyrobienia takiego ciasta potrzeba trochę cierpliwość dlatego często dodaje się do niego żółtko. Wówczas składniki szybciej się połączą. Ciasto kruche jest bardzo często używane jako spód całego ciasta
RelaxtimeZainspirowana przepisem, który znalazłam na blogu TUTAJ i zaopatrzona w 2 kg jeżyn postanowiłam upiec ciasto z jeżynami. Przepis wydał mi się fajny, kruchy spód, białkowo-budyniowa masa + aromatyczne jeżyny to bardzo smaczne zestawienie. Jednak jak dla mnie warstwa budyniowej pianki była za słodka, mimo dodatku kwaskowych owoców. Następnym razem zamiast szklanki cukru, użyję max 3/4 szklanki
Walijskie PichcenieŚliwek mamy teraz pod dostatkiem :) Bynajmniej ja mam, a może miałam... -> dżemy, powidła i inne słodkości powoli ogołacały drzewko na pobliskiej działce :) A właśnie, niedługo
Zdrowie na języku :PZainspirowała mnie Monika.Widziała takie gruszki z listkiem w jednej z kobiecych gazet.Wyobraźnia zaczęła działać i już wiedziałam, że zrobię takie wcześniej lub później.I
bistro mamaPrzepis odkopany z bardzo starego zeszytu, polecam. Akurat mamy sezon śliwkowy. Składniki:Ciasto:500 g mąki1 łyżka proszku do pieczenia200 g masła100 g cukru2 żółtka1 jajko2
Kuchnia domowa AniPo burzliwym i bardzo intensywnym lecie mamy, mam nadzieję, złotą, spokojną, polską jesień, która niesie ze sobą bogactwo owoców. Dlatego dzisiaj po długiej przerwie chcę Wam
Taste Of My DayPrzepyszne i proste ciacho ze śliweczkami. Ciasto nie jest za wysokie ale całkiem ładnie się prezentuje i się nie kruszy. Mojej rodzince tak zasmakowało, że ostatnio
Monia miesza i gotujeSezon truskawkowy w pełni. Oprócz koktajli, lodów, czy truskawek ze śmietaną warto upiec z nimi proste, szybkie ciasto budyniowe, które nie może się nie udać. Zresztą
Bernika - moj kulinarny pamietnikCudownie słodkie, eleganckie i wbrew pozorom łatwe w wykonaniu. SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1/2 zimnego masła lub margaryny
ZofianaPrzepis dostałam od mojej sąsiadki, a ona od swojej, a ta dostała go od jeszcze swojej...itd :)Składniki : 3 szklanki mąki tortowej 6 jaj kisiel cytrynowy
Proste PotrawyKasza bardzo nietypowy dodatek do ciast, jednak sprawdza się bardzo dodrze w połączeniu z wanilią żółtkami oraz mlekiem tworzy specyficzny krem ; na wierzchu przypieczony i
Gorący kąsekAkcja -Pieczemy ciasto z malinami i pianką budyniową dobiega prawie końca...a ja właśnie dopiero dziś piekłam to ciasto..ja co prawda korzystałam z przepisu
Moje domowe kucharzenieTruskawkowy zawrót głowy trwa ... Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/4 kostki smalcu 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5
Malinowa Kawiarenkaciasto: 1 kostka margaryny 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek pianka: 5 białek 1
Monia miesza i gotujeskładniki: 500 g mąki krupczatki 250 g margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 330 ml śmietany 30 % 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego 150-200 g
Monia miesza i gotuje