Morzem Egejskim podczas letnich wakacji? Zanim jednak nadejdzie lato, już dzisiaj zapraszam Was na greckie obwarzanki, które znalazłam u Ostrej na Słodko. W obwarzankach ciasto francuskie łączy się z kruchym ciastem, tworząc wyśmienitą całość. Greckie obwarzanki są bardzo delikatne, chrupiące, po prostu rozpływają się w ustach. Idealnie smakują z mocną kawą. Można je podać z miodem, pastą sezamową(...)masła • 40 g cukru pudru • 1 żółtko • 1 jajko • cukier do posypania • pasta sezamowa z kakao Sposób przygotowania: 1. Z mąki, masła, cukru pudru i żółtka szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować je w kulę i włożyć do lodówki na pół godziny. Ja tym razem użyłam ciasta przygotowanego już wcześniej. Można także użyć gotowego ciasta kruchego. 2. Rozkłócić jajko. 3. Rozwinąć
W mojej kuchniWitam serdecznie Propozycja na proste i smaczne ciasto kruche ze śliwkami. Będziemy potrzebować: ciasto możemy upiec w foremce prostokątnej lub okrągłej. Okrągła użyłam o średnicy 24 cm Prostokątna o wymiarach 18 cm x 22 cm na ciasto: 400 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 200 g masła lub margaryny (dobrze schłodzone) 100 g cukru pudru 4 żółtka szczypta soli około(...)śliwek (najlepiej węgierek) 1 łyżka cukru kryształ Link do filmu z przygotowania: Ciasto kruche ze śliwkami https://www.youtube.com/watch?v=rgQySjVUebI Przygotowanie: Składniki ciasta możemy połączyć dłońmi lub posiekać nożem ewentualnie mikserem. Na blat wysypuję mąkę, dodaję szczyptę soli i dobrze schłodzone masło. Składniki ciasta łączę ze sobą pocierając je delikatnie dłońmi. Gdy się połączą (powstaną grudki podobne do kruszonki) dodaję cukier
Uwaga Babcia Gotujewłaśnie powstał pomysł na dzisiejszy przepis. Połączenie wszystkiego, co kocham w jesieni. Myślę, że Was też oczaruje ... Do wykonania przyda Wam się mój przepis na idealne ciasto kruche (link: ciasto kruche ), mam nadzieję, że znacie go już doskonale. Jeśli nie, jest okazja go wypróbować. Składniki (na 6 porcji): ciasto kruche z mojego przepisu (klik: ciasto(...)Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni, program góra/dół. Na dnie kokilek ułóż gruszki nasączone winem. Posyp je cynamonem i cukrem. Następnie przykryj gruszki okręgiem z ciasta kruchego. Udekoruj wierzch. Wstaw do piekarnika, piecz około 30 minut, aż wierzch pięknie się zarumieni. Do pieczenia wykorzystałam miseczki ceramiczne zamiast mało oryginalnych kokilek. Myślę, że to ciekawa alternatywa
Garniec MagalieSekret smaku tej szarlotki tkwi w przygotowaniu ciasta kruchego, zazwyczaj to ciasto robione jest tradycyjnie, ot zagniatamy mąkę z żółtkami, masłem lub o zgrozo z margaryną. Ja swoich wypieków nigdy nie robię na margarynie, wolę droższe masło. Całkiem inny smak ciasta, o kremie nie wspomnę. Przygotowane przeze mnie kruche ciasto polega na miksowaniu masła z brązowym cukrem do białości(...)dopiero potem dodanie pozostałych składników. Pomysł na to ciasto podpatrzyłam na jednym z zagranicznych blogów, zmodyfikowałam trochę i od tamtej pory jest jednym z moich ulubionych kruchych ciast. Do tradycyjnego już nie wrócę. Spróbujcie i napiszcie mi czy czujecie różnicę w smaku. Składniki: Kruche ciasto: 30 dag maki pszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego
Wanilia i Kardamonprzygotować taki krem bez żelatyny czy śmietan-fixów to zajrzyjcie do poniższego przepisu. Zachęcam do przygotowania! Składniki na prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: kruche ciasto 4 żółtka (rozmiar M) 1/2 kostki masła (100 g) 1 czubata szklanka mąki pszennej (150 g) 2 czubate łyżki cukru pudru (30 g) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki(...)kruchy spód . Schłodzone masło pokroić na mniejsze kawałki. Do masła wsypać cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i wlać żółtka. Za pomocą dłoni bądź robota kuchennego szybko wyrobić kruche ciasto. Następnie włożyć je do woreczka i wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki. Po upływie czasu, ciasto rozwałkować i przełożyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Kruche
Ugotowaćdwóch smakach przewodnich: słodkiej masie z orzechów włoskich i lekko kwaskowej nucie czarnej porzeczki. To ciasto to znana już pewnie wszystkim masa z sera gotowanego, tym razem przełożona kruchym ciastem z uprzednio zapiekanymi masami z wyżej wymienionych składników. Jest słodko, sernikowo i świątecznie. Przekładaniec najlepiej smakuje na drugi dzień. Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka(...)cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 3 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Składniki na masę orzechową: ½ szklanki mleka ½ szklanki cukru szklanka zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka kakao Mleko gotujemy z cukrem ok. 4 minuty. Wsypujemy zmielone orzechy i kakao. Gotujemy do zgęstnienia
Domowe ciastaRogaliki kruche nadziewane masą makową z migdałami, powstały przypadkiem, zaskoczyły mnie tak bardzo smakiem i teksturą ciasta kruchego. To chyba moje najlepsze kruche rogaliki, jakie do tej pory zrobiłam. Nie miałam ich w planie robić, jako świąteczny wypiek ale miałam zamrożoną masę z białego maku i marcepanu, którą musiałam już wykorzystać. Masa z białego maku z nieprzyzwoitą ilością migdałów(...)namawiać do przygotowania masy z białego maku bo piszę ten post w niedzielę popołudniem, a Święta są już w środę. Jeśli masz gotową masę makową to użyj ją do ciasta kruchego, na które znajdziesz przepis poniżej. Możesz też wykorzystać słoik powideł śliwkowych, nutelli bądź zmiksowane z masłem i cukrem migdały. Czym nadziejesz takie rogaliki to zostawiam już Twojej fantazji. Ciasto
SMYKWKUCHNIDelikatna, puszysta, biała pianka, kruche ciasto i maliny...czyli pomysł na smaczne ciasto. Poniższy wypiek to kruche ciasto przełożone pianką na bazie budyniu i ubitych białek. Warto dodać do niego kwaśne owoce, np. maliny/jeżyny, ponieważ świetnie współgrają ze słodką pianką. Cało ść przed podaniem posypać cukrem pudrem. Składniki na formę 35 x 20 cm: kruche ciasto(...)opakowania budyniu waniliowego bez dodatku cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju rzepakowego/słonecznikowego dodatkowo 300-400 g malin, jeżyn (mrożonych nie rozmrażać!) cukier puder do dekoracji Kruche ciasto Na samym początku przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodać posiekane masło. Cało ść połączyć ze sobą (za pomocą noża) . Na sam koniec
UgotowaćWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kruche ciasto, maliny w galaretce, pyszna masa śmietanowa i chrupiąca beza z migdałami. To wspaniałe ciasto pod nazwą malinowej chmurki. Jest niezwykle pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. Jednym słowem – uzależnia! Uznaliśmy je za jedne z najlepszych ciast na świecie! Wypiek(...)pożegnanie lata! Możemy je piec cały rok używając mrożonych malin (poza sezonem). Polecam!! :-). Przepis znalazłam tutaj . Ciasto malinowa chmurka Drukuj przepis Składniki Kruche ciasto: -3 żółtka -30 g cukru pudru -pół łyżeczki proszku do pieczenia -łyżeczka cukru waniliowego -150 g mąki pszennej -100 g masła (zimnego) Galaretka z malinami: -600 g malin (świeżych lub mrożonych) -3 malinowe galaretki (każda
Marta Gotujeużyciem, mak polecam lekko odparować i uszlachetnić miodem, bakaliami i ubitymi białkami. W ten sposób otrzymamy naprawdę dobra masę do świątecznych wypieków. Zapraszam na prosty i szybki makowiec na kruchym cieście. Polany moim ulubionym cytrynowym lukrem i udekorowany karmelową posypką Delecta zyskał nowy smak. Szybki makowiec na kruchym cieście Składniki na formę 22x27cm: Ciasto kruche: 250 g mąki(...)łyżeczka miodu olejek migdałowy do smaku 1 łyżka miękkiego masła kandyzowana skórka pomarańczowa 3 białka Dodatkowo: 100 g cukru pudru sok z cytryny Posypka Delecta karmelowa Przygotowanie: Ciasto kruche: Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię i wstawiamy do lodówki
Mia Cucina Sofietajest mi wstyd, że dodaję przepis na szarlotkę tak późno! Ale myślę, że mi wybaczycie, bo szarlotka z tego przepisu jest po prostu pyszna! Kruche ciasto, gruba warstwa kwaśnych jabłek i kawałeczki kruchego ciasta z wierzchu. Przygotowanie szarlotki nie zajmuje wiele czasu, a jej zjedzenie trwa jeszcze krócej. Zapraszam do wypróbowania! Szarlotka na kruchym cieście - składniki: Ciasto kruche(...)cukru białego 2-3 żółtka (w zależności od rozmiaru) 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 8 średnich kwaśnych jabłek 3/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Szarlotka na kruchym cieście - przepis: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy cukier trzcinowy, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Wykładamy na sitko na 2-3 godz
Kuchnia ŁukaszaNazwałam tego przekładańca tak, Moi Drodzy, nie od parady;) To kwintesencja rozpusty dla podniebienia i słodkich zmysłów… Połączenie kruchego ciasta, sernika gotowanego, słodkiego domowego kajmaka oraz nut różanych zakręci Wam w głowach i sprawi, że będziecie chcieli więcej i więcej;) Szczególnie jeśli jesteście fanami bardzo słodkich, innych niż te tradycyjne, serników. Ciasto było przeznaczone na specjalną okazję- zakończenie pewnego bardzo(...)ważnego etapu… i myślę, że sprawdziło się znakomicie, bo kilka osób koniecznie chciało znać przepis J Więc podaję J Tego słodkiego połączenia nie zapomniecie długo;) Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny + marmolada różana Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 3 części
Domowe ciastaPrzepisy Thermomix. Przepis na Thermomix TM31, Thermomix TM5, Thermomix TM6 KRUCHE CIASTO Z CZERWONĄ PORZECZKĄ I BEZĄ SKŁADNIKI: Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego 50 g cukru pudru szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka Pozostałe składniki: 4 białka 200 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 600 g czerwonej porzeczki Thermomix przepisy(...)Kruche ciasto z czerwona porzeczką i bezą. WYKONANIE CIASTA: Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki. Miksujemy czas 40 s/obr.5. Ciasto wyciągamy i formujemy kule. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na 30 min. Ciasto wyciągamy z lodówki i odrywamy po kawałku i wylepiamy ciastem brytfankę o wymiarach 25×36 wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem
Themo przepisyJedno z naszych ulubionych kruchych ciast, skubaniec lub kruszon (różnie nazywane), z dodatkiem kwaskowych porzeczek. Ta wersja jest jeszcze smaczniejsza niż ta z samym agrestem , jest wręcz bajeczna. Takie ciacho, to jedna wielka kruszonka + do tego pyszne owoce i beza, mniam... pyszności... To ciasto jak chleby na zakwasie każdego dnia smakuje inaczej, na początku bardzo kruche, z czasem nabiera wilgoci(...)owoców, co nie ujmuje mu wcale smaku... Piekłam w ciemnej blaszce o wym.38x24cm Składniki kruchego ciasta: - 500g mąki orkiszowej typ 450 lub 700, (typ750-550g) lub 500g pszennej - 5 żółtek - 250g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 120-150g ksylitolu lub cukru (gdyby preferujemy bardziej słodkie ciasta dajemy więcej, ja daję 120g) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo
Smaczne ZdroweZgodnie z zapowiedzią przedstawię dziś porady dotyczące przygotowywania perfekcyjnego ciasta kruchego. Mam nadzieję, że choć troszkę Wam się przydadzą zarówno podczas świątecznych przygotowań, jak i innych okazji. Ciasto kruche jest jednym z łatwiejszych do przygotowania ciast, jednak przepisów na nie są setki, i różnią się przede wszystkim co do proporcji - bo składniki w większości są niemal identyczne - mąka, masło, jajko(...)pierwsze, jeśli nie jesteśmy zbyt doświadczeni - to trzymajmy się ściśle przepisu ;) Pokrótce o składnikach Najlepszą mąką, jakiej możemy użyć jest mąka krupczatka, jednak z innych rodzajów mąki też wyjdzie kruche ciasto. Musimy pamiętać, że może różnić się smakiem- np. jeśli użyjemy mąki pełnoziarnistej, a także może nastąpić konieczność zmiany proporcji. Większa ilość mąki spowoduje w efekcie twardsze ciasto, stąd
psgotujemy