Nieskomplikowany przepis z wykorzystaniem słodkiego kruchego ciasta. Wypełniamy je po prostu osłodzoną pianą z białek jaj, na której układamy pocięty rabarbar. Pomysł prosty, ale bardzo smaczny, a jak pamiętam, gdziekolwiek nie pojawiła się taka tarta, zawsze bardzo szybko znikała Wbrew pozorom nie jest to też przepis wyłącznie sezonowy, gdyż można go z powodzeniem wykonać z użyciem rabarbaru mrożonego. M.in. dlatego(...)staram się zawsze na wiosnę zamrozić pewną jego ilość. Rabarbar sam w sobie jest dosyć kwaśny, jednak w połączeniu z kruchym ciastem oraz lekkim osłodzeniem piany, wszystko idealnie się komponuje. Gdyby jednak komuś było za mało słodkiego smaku, można dodać odpowiednio więcej cukru do piany. Słodka tarta z rabarbarem 2016-06-15 13:32:11 Bardzo prosta, ale efektowna tarta
Kulinarna Pokusabyć tarta - bo dostałam nową, prostokątną formę i koniecznie musiałam ją w końcu wypróbować. Z lekkim, serowym nadzieniem, bo kiedyś jadłam sernik ze śliwkami i smakował bosko. Na kruchym cieście, koniecznie kakaowym, bo będzie pięknie wyglądać. I te śliwki... Co zrobić, żeby podkreślić ich smak...? Postanowiłam je upiec, ale nie na cieście, tylko osobno. Dzięki temu wyraźne widoczne są wszystkie(...)oderwać.I tak - byłoby łatwiej upiec po prostu wszystko razem. Ale to już nie byłoby to samo...Tarta sernikowo-miodowa ze śliwkamiSkładniki:(na prostokątną formę do tarty 34x10 cm)ciasto kruche:230 g mąki pszennej20 g kakao1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cynamonu125 g zimnego masła1 jajkomasa serowa:200 g serka kremowego100 ml śmietany kremówki (38%)2 jajka1 łyżeczka ekstraktu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTakiego pysznego przekładańca mam dziś dla Was, bez orzechowa i beza kokosowa połączone dżemem, a jakby tego było jeszcze mało to jest krem budyniowy, ciasto kruche i polewa czekoladowa. Mówię Wam pychota. Owszem wymaga całkiem sporo pracy, ale smak wszystko wynagradza. Na zdjęciach wygląda trochę jakby na górze było ciasto miodowe, ale to jest to samo kruche co na dole(...)tylko mi się trochę przypiekło :) Ciasto kruche: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 200 g masła lub margaryny 5 żółtek 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce co najmniej pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (25x35cm) i pieczemy
Cynamonowe szczęścieCiasto przygotowane na życzenie męża i wg jego wskazówek. Połączenie cienkiego ciasta kruchego z kwaskowatym rabarbarem. Polecam :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (3 i 1/3 szklanki) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 250 g masła 2 jajka Rabarbar: 1 kg rabarbaru 5 łyżek cukru 3 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki ciasta(...)długości ok. 1 cm. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na godzinę. Następnie odsączamy dokładnie z soku na sitku i mieszamy z bułką tartą. Tak przygotowany rabarbar wykładamy na kruche ciasto w blaszce. 3. Druga część ciasta kruchego rozwałkowujemy cienko i kroimy na paski o szerokości ok. 1-2 cm, z których układamy kratkę na rabarbarze. Ciasto pieczemy przez 10 minut
Na Ciasteczkowych PapierachDuża porcja dobrego ciasta. Kruche blaty, gotowany sernik, warstwa biszkoptowa i prażone jabłka z galaretką-ciasto choć czasochłonne nie jest trudne do wykonania, jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Najlepsze na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy kruche blaty zmiękną i smaki się połączą. Idealny wypiek na różne okazje w tym świąteczne. Jest pyszne, gorąco polecam, dla wielbicieli przekładanych ciast(...)Ciasto kruche na blachę 25/30 cm ½ kg mąki pszennej ¾ szklanki cukru 30 dag masła 16 g cukru waniliowego 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18% ½ łyżeczki proszku do pieczenia Gotowany sernik: ½ kg mielonego półtłustego twarogu 10 dag masła ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Dr.Oetker 1 budyń śmietankowy 150 ml mleka Biszkopt: 3 jajka 3 czubate łyżki mąki
Wanilia i Kardamonmiesiące temu specjalnie do mojej fotoksiążki kulinarnej , ale jej smak pamiętam do dziś :) Cukinia i pomidory z dodatkiem parmezanu, doprawione oliwą aromatyzowaną czosnkiem i ziołami. Wszystko w lekkim, kruchym cieście. Tarta jest nie tylko pyszna, ale też bardzo efektowna - myślę, że przy jej pomocy zrobicie wrażenie na gościach na nie jednym letnim przyjęciu :) Przygotowanie nadzienia do tej tarty jest(...)mandolina , ale nożem też dacie radę. Ułożone naprzemiennie plasterki cukinii i pomidorów wyglądają pięknie, niezależnie czy użyjecie formy prostokątnej czy okrągłej. Oczywiście nieco więcej pracy włożycie w przygotowanie kruchego ciasta - ciasto trzeba wcześniej schłodzić w lodówce, a przed nałożeniem nadzienia podpiec obciążone suchą fasolą. Ale tak to już jest z kruchym ciastem. Jednak efekt z pewnością wynagrodzi Wam wysiłek włożony
Chilli Czosnek i OliwaPyszny i prosty sernik w sam raz na weekend. Wykwintności i specyficznego charakteru nadaje mu puder z liofilizowanych malin, który dodałam do kruchego ciasta, masy serowej oraz posypałam nim sernik. Być może jest to monotematyczne, jednak kolor ciasta tak bardzo uwiódł moje serce, iż nie mogłam się oprzeć. Całość dzięki takiemu zabiegowi uzyskała piękny, lawendowy kolor. Podobny puder można zrobić(...)suszonych kwiatów hibiskusa lub możemy go zwyczajnie pominąć. Wówczas nasz sernik będzie biały. Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto kruche: 200 gram mąki 100 gram masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% 3 łyżki cukru pudru (z dodatkiem liofilizowanych malin)* Masa serowa: 400 gram serka homogenizowanego 250 gram mascarpone 100 gram śmietany
Mango Papajaskładniki tarty, miękło przy pieczeniu i generalnie dawało wrażenie glamzgowatości od spodu, jednocześnie wypiekając się na wiór po bokach. Zdecydowanie to nie to!Następnie przerzuciłam się na również "sklepowe" ciasto kruche. Tu już było lepiej. Trzymało ono kształt, było konkretnym składnikiem posiłku i smakowało całościowo o niebo lepiej niż francuskie. Lepiej, ale nadal nie rewelacyjnie. Dochodziły tu względy kosztowe(...)przypływie "chcicy" na tartę potrafiłam ją piec kilka razy w tygodniu i zakup kolejnego ciasta kruchego pod kolejne pieczenie dawał w efekcie niezłą sumkę do wydania. Pamiętajmy, że elementem kluczowym, na którym mi zależało, miał być krótki czas przygotowania i minimum nakładu pracy. Zakup "sklepowego" ciasta kruchego wstrzeliwał się w te oczekiwania znakomicie.Pewnego razu zostało mi sporo ciasta półkruchego
Grunt to przepis!jesieni:) Pyszna, pachnąca jabłkami i cynamonem szarlotka to jest to! Myślę, że nikt się jej nie oprze:) Warto ją upiec tej jesieni:) Składniki na formę o wym: 33x23 cm: Ciasto kruche: 5 żółtek; 3 szklanki mąki pszennej; 250 g margaryny; 0,75 szklanki cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 1 łyżka śmietany; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; szczypta soli; Mąkę, proszek(...)pieczenia i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, na spód formy wyłożyć połowę ciasta kruchego. Na ciasto kruche rozsmarować warstwę wystudzonych jabłek, jabłka posypać cynamonem. Na jabłka wyłożyć białe ciasto biszkoptowe, delikatnie je rozsmarować. Na białe ciasto kupkami wyłożyć ciasto kakaowe. Na wierzch wyłożyć rozwałkowane
In my kitchenPyszna szarlotka na kruchym orkiszowym spodzie, otulona bezową kołderką i obsypana kruszonką, to idealne ciasto na jesienne dni. Zasmakowała u nas wszystkim, kruche ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim wielbicielom jabłeczników. Można do niej dodać również cynamon, ja nie dawałam bowiem nie wszystkim u mnie odpowiada ten smak. Piekłam na dużej blaszce o wym. 24x38cm(...)ciasto nie było zbyt wysokie.Składniki kruchego ciasta:- 500g mąki orkiszowej (u mnie typ750)- 250g zimnego masła- 5 żółtek- 110g ksylitolu lub cukru (gdy wolimy bardziej słodkie to 130g)Składniki bezy:- 2-3 białka- 100-150g drobnego cukru trzcinowego Dodatkowo:- 1-1,5kg musu jabłkowego- 1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanejMąkę, ksylitol, żółtka i zimne masło pokrojone
Smaczne Zdroweksiążek kucharskich pt:. " Z kuchennej półeczki. 120 wypieków " i otworzyłam na pierwszej, lepszej stronie. Ponieważ uwielbiam miód, to po przeczytaniu nazwy deseru, pochłonął mnie również cały opis :) Skadniki na kruche ciasto zaczerpnęłam ze swoich zasobów (zmniejszając ilość składników o połowę) ponieważ w książce propozycją na ciasto jest gotowiec, którego ja nie chciałam kupować - wolę własnoręcznie robione. Poza(...)cukru pudru do kruchego ciasta (zamiast 2 łyżek to 3-4). Zmniejszyłabym ilość bułki tartej do 100 gramów i dała trochę więcej śmietanki. Na bazie tego kruchego ciasta mam w planach zrobić tartę z jabłkami :) Jeśli macie ochotę poeksperymentować - to próbujcie. Chętnie się dowiem, jakie zmiany wprowadziliście. Powodzenia! Składniki: na kruche ciasto 250 gramów mąki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comByły już rolady makowe i drożdżowe warkocze, teraz czas na prawdziwy makowiec. Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową kupił mnie w całości. Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę i na pewno powtórzę go na święta. Warstwa makowa nie jest sucha, a dzięki temu, że mak jest zaparzony i zmielony nie „zgrzyta” pomiędzy zębami. I choć nie jestem(...)fanką jego mielenia, bo później wszędzie pląta mi się mak to ten makowiec jest zdecydowanie tego wart. Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową Ciasto: 5 żółtek 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 koski zimnej margaryny (187,5 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśniej śmietany 12% lub 18% Warstwa makowa: 400 g maku 500 ml wody
PatiGotujeupalne, letnie dni polecam przygotować pyszne kruche ciasto pokryte masą budyniową, wykorzystując świeże sezonowe owoce np. śliwki, polecam wykorzystać zwykłe mirabelki, żółte i czerwone, które niektórzy uważają za mało wartościowe owoce, gdyż mirabelki rosną u nas wszędzie, na obrzeżach dróg, nad jeziorem, za płotami ogródków działkowych. Bo mirabelki nie potrzebują specjalnych warunków, to owoce, którym niestraszne są mrozy, czy złe(...)wyglądać jak wymieszamy owoce, będzie bardzo kolorowa. Ta tarta kukurydziana z owocami zaspokoi apetyt na słodycze, będzie ozdobą przyjęcia, czy domowej tzw. popołudniowej rodzinnej herbatki z ciastkiem. Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/3 szklanki kaszki kukurydzianej 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g margaryny, zimnej, pokrojonej na kawałki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzarlotki są pyszne o każdej porze roku . Mają coś w sobie :) Z takim ciastem można eksperymentować . Z ciastem kruchym, biszkoptowym albo.....z tym i z tym .Tak jak w moim przypadku dzisiaj :) Przepis dostałam dzięki uprzejmości Agnieszki z fb. Troszeczkę zmodyfikowałam , ale i tak jest pycha :) Dziękuję Agnieszko :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas(...)pieczenia : 30 minut ; 45 - 50 minut Składniki: Ciasto kruche: 3 szkl. mąki 5 żółtek 1 kostka margaryny 3/4 szkl. cukru pudru łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: 5 białek 150 g cukru 60 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej sok z połowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa
Różne smaki w kuchni