moja kolejna propozycja ciasta z jabłkami. Tym razem przygotowałam pyszny makowiec z dodatkiem jabłek i bakalii. Wierzch ciasta jest pokryty lekką pianą, a na spodzie mamy ciasto kruche. Ciasto jest doskonałe na każdą okazję. Z powiedzeniem możemy je podać na każdej rodzinnej uroczystości. SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki 100g margaryny, 3 żółtka, 1 łyżka śmietany(...)waniliowego, 6 łyżek kaszy manny, 1 łyżka budyniu waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ kg jabłek, Pianka: 4 białka, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżka kisielu cytrynowego, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Następnie rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 24cm
Tradycyjna kuchnia Kasijakiegoś czasu. Palmiery to ciastka , które na ogół piecze się z ciasta francuskiego. Ja jednak postanowiłam upiec je z ciasta półkruchego. Pewnie zastanawiacie się jaka jest różnica między kruchym ciastem a półkruchym . Często półkruche zwane jest krótko kruchym i sama nawet się nie zastanawiałam czym oba ciasta różnią się od siebie…aż do dzisiaj. Ponoć ciasto kruche nie zawiera(...)spulchniaczy jak proszek do pieczenia czy soda oczyszczona. No nie wiem…Ponoć dobrze jest dodać proszek do kruchego ciasta jeśli pieczemy je od razu z nadzieniem. Z kolei ciasto półkruche zaleca się podpiec mimo wszystko, że zawiera proszek do pieczenia… Wszystko więc zależy od tego do czego ciasto kruche czy półkruche będzie wykorzystane. Stosunek mąki, tłuszczu i cukru
codojedzeniawidth:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Malinowa chmurka – Składniki: Składniki na spód z kruchego ciasta: 4 żółtka z jajek klasy M 3 łyżki cukru pudru (ok. 45g) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 170 g mąki pszennej 130 g masła(...)st.C przez około 60 minut aż beza będzie dobrze wypieczona. Pozostawić bezę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, by odpowiednio się wysuszyła (najlepiej na całą noc). Przygotować spód z kruchego ciasta (można dzień wcześniej): Masło i jajka powinny być schłodzone. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść na jednolite ciasto, włożyć do woreczka, a następnie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut
Kulinarne Przebojewłasną uprawą, bo dostępu do takiego już nie mam, pozostaje jedynie sklep. Póki co zapraszam na ciasto, delikatne, wilgotne i nie za słodkie :) Składniki na blaszkę 28x19cm Kruche ciasto: 200g mąki 100g masła 150g cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Ucierane: 2 jajka 250ml maślanki ½ szklanki oleju rzepakowego 350g mąki pszennej (m/w dwie szklanki) 1 łyżka(...)cukru z prawdziwą wanilią 125g cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50g płatków migdałów 3 duże łodygi rabarbaru Sposób przygotowania w Tefal Companion: Kruche ciasto- składniki wrzucamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania. Ustawiamy prędkość 10 na 30 sekund. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i chowamy do zamrażarki. Ucierane- jajka, maślankę oraz cukry przekładamy do misy
Kuchnia w czekoladzieMoja ulubiona tarta orkiszowa z pieczonym jogurtem greckim , tym razem w wersji czekoladowej. Zamieniłam także smalec (z braku owego) na masło klarowane z małym dodatkiem oleju kokosowego, kruche ciasto wyszło jeszcze pyszniejsze. Delikatnie karmelowe (taką nutę nadaje domowe masło klarowane ), cudne. Już mam pomysł na kruche ciastka z tego przepisu. Tymczasem zapraszam do przetestowania tarty. Ciacho nie tylko(...)owoców jak i sama, bez nich. Piekłam w formie do tarty o śr.ok.25cm. Proponuję jednak użyć formy trochę wyższej niż moja, ledwo, ledwo mi się zmieściła masa. Składniki kruchego ciasta: - 220g mąki orkiszowej typ750 (lub 200g typ700) - 30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 90g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 30g smalcu (dałam 20g masła klarowanego i 10g oleju
Smaczne ZdroweZapraszam Was na kolejną wersję sernika gotowanego w nowej, owocowej odsłonie:) Kruche ciasto z bogatą warstwą frużeliny wiśniowej oraz delikatny akcent wiśniowy pod maksymalnie słodką i kremową masą serową.... Wierzch ciasta stanowią biszkopty zalane orzeźwiającą galaretką pomarańczową- być może lepiej pasowała by tutaj wiśniowa( co by dopełnić całości;) ale nie posiadałam na domowym "stanie";p Bardzo słodkie, najlepsze następnego(...)dnia:) Składniki na ciasto kruche: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 żółtka cukier waniliowy 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Schładzamy w lodówce ok. godzinę. Składniki na frużelinę: 500 g wiśni drylowanych ( mrożonych) szklanka cukru 1 łyżeczka mąki + 1 łyżeczka wody 3 łyżeczki żelatyny rozrobione
Domowe ciastazawsze są u nas mile widziane :) Mamy swoje ulubione przepisy, jednak czasem lubię wypróbować coś nowego. Tym razem inspirowałam się przepisem według siostry Anastazji. Zmieniłam troszkę składniki i przygotowanie kruchego ciasta, ponieważ w oryginale był amoniak. Ciasto wyszło bardzo smaczne, na pewno na stałe zagości w naszym słodkim menu:) foremka wym. 24x27cm Kruche ciasto: 500g mąki(...)cukru pudru, łyżka cukru waniliowego. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, w między czasie dodając stopniowo cukry. Na cieście z jabłkami rozsmarować połowę masy śmietanowej i przykryć jednym kruchym ciastem. Wyłożyć resztę śmietany i na wierzchu pokruszyć ostatnie upieczone kruche ciasto. Ciasto przechowywać w lodówce. Źródło: Siostra Anastazja
Z miłości do słodkościSkładniki na kruche ciasto:3 szklanki mąki pszennej150 g masła1 jajko1 szklanka cukru pudru4 łyżki śmietany 18%3 łyżki kakao2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki na masę serową:1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego5 jajek250 g masła1 szklanka cukru pudru1 opakowanie cukru waniliowego1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku budyniowego)Przepis na kruche ciasto:Masło kroimy na małe kosteczki i dodajemy(...)reszty składników na ciasto kruche. Całość zagniatamy do momentu połączenia wszystkich składników. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części i zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki na 2 godziny.Przepis na masę serową:Do miski przesypujemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, masło pokrojone w kostkę i ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie dodajemy ser i wszystko miksujemy do połączenia
Emcia PichciCiasto kruche jest idealne do wyeksponowania sezonowych owoców. W przypadku tej tarty jedyną filozofią jest przygotowanie samego kruchego ciasta, które wymaga ciut zachodu, ale jest tego warte. Zamiast gruszek sprawdzą się tu brzoskwinie, nektarynki a nawet jabłka, wystarczy je tylko pokroić w cieniutkie plasterki i rozłożyć na cieście przed pieczeniem, które zajmuje maksymalnie 40 minut. Sukcesem udanego ciasta kruchego jest(...)środka. Możliwe jak najrzadziej dotykaj ciasto. Gdy zauważysz, że ciasto zaczyna się sklejać i jest jednolite, co zajmie około 10 minut siekania zagnieć ciasto w kulę. Standardowo kruche ciasto owija się teraz folią spożywczą i chłodzi w lodówce, ale takie zimne ciasto bardzo ciężko się wałkuje, a mój patent to rozwałkowanie takiego ciasta i wylepienie nim lekko posmarowanej olejem formy
greenscarfwidth:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawkowa chmurka – Składniki: Składniki na spód z kruchego ciasta: 4 żółtka z jajek klasy M 3 łyżki cukru pudru (ok. 45g) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 170 g mąki pszennej 130 g masła(...)st.C przez około 60 minut aż beza będzie dobrze wypieczona. Pozostawić bezę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, najlepiej na całą noc, by odpowiednio się wysuszyła. Przygotować spód z kruchego ciasta (można dzień wcześniej) lub zamiast kruchego spodu wyłożyć na dół herbatniki: Masło i jajka powinny być schłodzone. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść na jednolite ciasto, włożyć do woreczka
Kulinarne Przebojetakie, które nie będą miały ciężkich kremów. Dzisiaj chcę Was namówić na dwie propozycje, do których wykorzystałam najpyszniejszy na świecie krem cytrynowy. Pierwszą z nich jest mazurek z miodowego kruchego ciasta, a drugą kruche ciasteczka. Oba ciasta są słodkie, a krem intensywnie cytrynowy. Te dwa smaki - słodki i orzeźwiająco cytrynowy - doskonale się łączą. Na pewno są to smaki, które cudownie(...)pasują do tych wiosennych świąt. Składniki kruchego ciasta na mazurek*: 500 g mąki pszennej 100 g cukru drobnego Diamant 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka sody 1 jajko 120 g miękkiego masła 150 ml kwaśnej śmietany dodatkowo: Cukier Gruba Rafinada Diamant słodkie jajeczka (czekoladowe lub cukrowe) Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny. Dodać cukier i sodę - wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennasezamowe, bo jak na mój gust zbyt mało sezamu w sezamie :D I nie wiem czemu, ale moje jest dwa razy większe niż to na zdjęciach w książce :P Ciasto kruche I: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 łyżka smalcu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 1/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki kwaśnej(...)ziaren sezamu 2 łyżki płynnego miodu 10 dag margaryny 1/4 szklanki cukru pudru Kokos: 6 białek 1/2 szklanki cukru kryształu 10 dag wiórek kokosowych 1 mały słoik powideł śliwkowych Ciasto kruche II : 20 dag mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 5 dag margaryny 2 żółtka 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka sody 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Orzechy
Ciasteczkowy PotwórTarta jogurtowa z truskawkami to ciasto kruche wypełnione delikatną masą jogurtową i dużą ilością soczystych truskawek. Tartę można upiec w specjalnej formie lub w tortownicy o średnicy 21cm . Tarta jogurtowa z truskawkami Składniki: CIASTO KRUCHE 120g mąki pszennej 50g cukru pudru 60g masła 2 łyżki zimnej wody NADZIENIE 300g gęstego jogurtu 1 jajko 3 łyżki domowego cukru z wanilią(...)pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej 250g truskawek Wykonanie: CIASTO KRUCHE - masło do ciasta kruchego powinno być zimne, składniki na nadzienie - w temperaturze pokojowej - mąkę przesiać, dodać cukier puder i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, składniki posiekać razem - dodać zimną wodę, wymieszać i zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić - formę wysmarować tłuszczem - schłodzonym ciastem wylepić dno i boki formy (jeśli robimy
Smakołyki BerenikiLasowiacy to ludność zamieszkująca tereny dawnej Puszczy Sandomierskiej, głównie Równinę Tarnobrzeską i Płaskowyż Kolbuszowski, a więc północne regiony Podkarpacia. Jedną z tradycyjnych potraw regionu jest kruszonka lasowiacka. Jest to kruche ciasto składające się z 3 warstw: warstwa rozwałkowanego kruchego jasnego ciasta, na niej powidła śliwkowe i piana z białek, następnie warstwa kakaowego kruchego ciasta starta na tarce, na którą wykłada(...)się drugą część piany z białek i wysypuje orzechami i rodzynkami, a na wierzch ściera się trzecią część kruchego, jasnego ciasta. Kruszonka lasowiacka wciąga. Z pozoru jest to słodkie, kruche ciasto i… i tyle. A jednak ten orzeszek, te powidła…. Mniam. Zgodnie z tradycją do ciasta podaje się mleko. Idealne wprost połączenie. Takie z dzieciństwa :) U mojej babci też zawsze
Trzeci talerzCynamonowe ciasto kruche z rabarbarem to placek z nadzieniem, w którym głównym smakiem jest kwaskowaty rabarbar. Ciasta jest niedużo, a nuta cynamonu stanowi świetne uzupełnienie rabarbaru. Przepis można powtórzyć w tortownicy o średnicy 21cm . Cynamonowe ciasto kruche z rabarbarem Składniki: CIASTO KRUCHE 200g mąki pszennej 100g masła 60g cukru pudru 2 łyżki zimnej wody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli NADZIENIE
Smakołyki Bereniki