Koniec tygodnia, więc można planować już weekendowe ciacho. My dzisiaj polecamy kruche ciasto z jabłkami i gruszkami a na górze z kratką. Możecie upiec je w formie tarty lub jako zwykły kruchy placek. Świetne ciacho na spotkanie z psiapsiółkami przy kawie czy rodzinny obiadek. Bez jakiego ciasta nie moglibyście sobie wyobrazić jesieni? Ja zdecydowanie bez szarlotki, dlatego w naszym domu(...)będzie idealnie kruche. Jeśli będziemy bawić się długo z ciastem, wtedy masło się rozpuści pod wpływem temperatury naszych dłoni i po upieczeniu ciasto nie jest już tak dobre. Drukuj Kruche ciasto z kratką z jabłkami i gruszką window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 100 g twardego masła 200 g mąki 2 żółtka 100 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany
Mieszam w GarnkuTarta ze szparagami , z ciasta krucho - drożdżowego, może być ze szparagami białymi, zielonymi lub jednymi i drugimi. Tarty przygotowałam z ciasta krucho drożdżowego, ale można użyć ciasto kruche . ciasto: 250 g mąki pszennej*, 10 g drożdży, 100 g masła, 2 żółtka, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżka gestej 18% śmietany, 1 łyżka mleka, nadzienie: 500 g szparagów**, beszamel: 40 g masła(...)mleka, sól, gałka muszkatołowa Rozrobić drożdże w lekko podgrzanym mleku, zostawić aby podrosły. Masło, mąkę, sól i żółtka zmiksować w malakserze (można oczywiście posiekać nożem na desce, ciasto kruche nie lubi kontaktu z ciepłymi dłońmi). Następnie dodać drożdże i śmietanę, krótko zmiksować i wyłożyć na blat. Przewałkować, złożyć na trzy, znowu przewałkować. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Odłożyć przykryte ściereczką
królestwo garówkruche i cudownie rozpływało się w ustach? Poniżej znajdziecie 10 sprawdzonych rad, które mam nadzieję Wam w tym pomogą. 1) Złote proporcje mąki do tłuszczu i cukru na klasyczne kruche ciasto to 3:2:1 . Jednak główny wpływ na konsystencję ciasta mają mąka i tłuszcz, cukru możemy dodać wg upodobań, a nawet go pominąć (tarta wytrawna). 2) Mąka najlepiej zwykła(...)punkcie nie radzę porywać się na większe eksperymenty. Chociaż kto wie, może macie jakieś dobre doświadczenia z innymi rodzajami mąki? 3) Jeżeli chcemy upiec pyszne, maślane kruche ciasto, używamy tylko prawdziwego masła z zawartością tłuszczu co najmniej 82%, a do tego dobrze schłodzonego. Odpadają wszelkiego rodzaju mixy-śmixy. 4) Dodając cukier, używamy cukru pudru , ponieważ ciasto kruche pieczemy dosyć krótko
Fitsweet.mekruche i cudownie rozpływało się w ustach? Poniżej znajdziecie 10 sprawdzonych rad, które mam nadzieję Wam w tym pomogą. 1) Złote proporcje mąki do tłuszczu i cukru na klasyczne kruche ciasto to 3:2:1 . Jednak główny wpływ na konsystencję ciasta mają mąka i tłuszcz, cukru możemy dodać wg upodobań, a nawet go pominąć (tarta wytrawna). 2) Mąka najlepiej zwykła(...)punkcie nie radzę porywać się na większe eksperymenty. Chociaż kto wie, może macie jakieś dobre doświadczenia z innymi rodzajami mąki? 3) Jeżeli chcemy upiec pyszne, maślane kruche ciasto, używamy tylko prawdziwego masła z zawartością tłuszczu co najmniej 82%, a do tego dobrze schłodzonego. Odpadają wszelkiego rodzaju mixy-śmixy. 4) Dodając cukier, używamy cukru pudru , ponieważ ciasto kruche pieczemy dosyć krótko
Fitsweet.meCiasto Kasieńka to idealne połączenie kremowej masy budyniowej z pysznym kruchym ciastem. Całość dopełnia słodka warstwa dżemu. Proste ciasto na każdą okazje które zachwyca swoim smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 4 żółtka 250 gram margaryny lub masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Pozostałe składniki : 1600 ml mleka(...)budynie śmietankowe 1 duży słoik dżemu ( u mnie morelowy) 3 łyżeczki żelatyny, cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do miski lub na stolnicę dodajemy składniki na ciasto kruche, przez chwilę siekamy nożem a następnie zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę do schłodzenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, każdą z części rozwałkowujemy i pieczemy
Blog kulinarny S9.PLpołączenia i przepisy. Szarlotka, zwana też jabłecznikiem, to ciasto, które kiedyś gościło często w mojej kuchni, gdyż bardzo lubię połączenie startych lub pokrojonych w plasterki jabłek z cynamonem i ciastem kruchym. Przypomniałam sobie ostatnio o takim przepisie, klasycznym przekładańcu z ciasta kruchego i jabłek, wzbogaconym jednak o dodatkowy składnik - budyń.Szarlotka z budyniem to ciasto, które zaproponować można wielbicielom tego(...)ostatniego, ale i smakosze jabłek będą zadowoleni, bo jest ich w cieście sporo. Ciasto kruche urozmaiciłam ukochanym przeze mnie cynamonem, jeśli za nim nie przepadacie - możecie pominąć ten składnik przy przygotowaniach. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 24x24cm lub niewiele mniejszej/większej. Polecam również przepis na jabłecznik z dużą ilością jabłek. Szarlotka z budyniem Składniki:ciasto 350g mąki
Smakołyki Berenikiszczególnie wyciągnięta z lodówki), jest słodko-kwaśna i idealnie pasuje do niej cieniutka warstwa ciemnej czekolady rozsmarowana na kruchym spodzie. Z przepisu Gordona zaczerpnęłam tylko przepis na nadzienie, gdyż ciasto kruche robię po swojemu. Uważam, że nadzienie jest wystarczająco słodkie i nie ma potrzeby dosładzania ciasta kruchego. Gordon w swoim przepisie używa tzw. Pâte Sucrée, czyli słodkiego ciasta kruchego piaskowego(...)pomarańczowego (ew. soku 100% z kartonu) 40 g gorzkiej czekolady 5 dużych jaj (rozm. L) – dałam 4 250 g cukru pudru 200 g śmietanki 30% Przygotowanie: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Wyrobić kruszonkę (krótko zmiksować w malakserze lub rozetrzeć palcami zimnych rąk, lub przy pomocy mieszadła
Moja DelicjaŚmietankowy sernik w kruchym cieście to kolejna propozycja na świąteczny stół. Banalnie prosty, jaki smaczny :) Wersję śmietankową możemy zamienić na waniliową, dodajemy po prostu budyń waniliowy. Po upieczeniu sernik należy schłodzić w lodówce. Polecam! Sernik śmietankowy w kruchym cieście Składniki na blaszkę Na kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka 250g masła(...)łyżeczka proszku do pieczenia Na masę serową: 1kg półtłustego twarogu, dwukrotnie zmielonego 5 jaj 100g miękkiego masła szklanka drobnego cukru opakowanie budyniu śmietankowego Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Wykonanie: Kruche ciasto: mąkę siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 równie części i schładzamy 30 minut w lodówce. Następnie jedną część rozwałkowujemy na wielkość
Smak mojej kuchniSzarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Szarlotki mogą być różne: na biszkopcie, na cieście kruchym, z galaretką, bitą śmietaną, podawane z gałką lodu, na ciepło lub na zimno. Ja proponuję szarlotkę na kruchutkim spodzie, przykrytą słodką, różową pianka i kruszonką. Różowa pianka nadaje ciastu dodatkowego uroku i zachęca do spróbowania. Polecam(...)Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm) Ciasto kruche: 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 1/2 szkl cukru pudru 6 żółtek 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie jabłkowe: 2 kg kwaśnych jabłek 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek wody 5 łyżek soku z cytryny 1 płaska łyżka mąki
Nastoletnie Wypiekaniebył super pomysł, to ciacho z truskawkami okazało się jeszcze smaczniejsze niż wersja brzoskwiniowa. Polecam na weekend wszak sezon truskawkowy w pełni. :-) Piekłam w ciemnej blaszce o wym.33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 530g mąki orkiszowej typ750 (lub 3 szklanki mąki pszennej tortowej) - 250g zimnego masła - 3 łyżki ksylitolu (lub nierafinowanego cukru trzcinowego) - 5 żółtek - 2 płaskie łyżeczki proszku(...)pieczenia W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wsypać proszek do pieczenia, ksylitol (lub cukier) oraz żółtka i zagnieść energicznie kruche ciasto. Ja posłużyłam się tradycyjnie hakiem miksera. Kruche ciasto podzielić na dwie części. Jedną wykleić dokładnie spód blaszki. Drugą część rozkruszyć do miski i umieścić w lodówce. Masa serowa: - 125g masła w temp.pokojowej - 600g
Smaczne Zdrowegruszek jest trochę nijaki i nie wyróżnia się z masy serowej tak jak brzoskwinie. Natomiast smak gruszek w tym cieście jest bardziej wyrazisty niż brzoskwiń. Niezwykle kruche ciasto w postaci kruszonki na wierzchu skusi każdego, zarówno niejadka, jak i smakosza. Składniki: Ciasto kruche • 3 szklanki mąki • 250 g masła • 3 łyżki cukru • 5 żółtek(...)masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 5 jajek • 2 budynie śmietankowe Piana • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 duża puszka gruszek w lekkim syropie lub z kompotu Wykonanie: Ciasto kruche • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. • Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. • 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztę przykryć folią spożywczą
To co kochampokroiłam w 1 cm kawałki i ułożyłam ciasteczka makowe na blaszce. Z drugiej rozwałkowanej części ciasta wykrawałam serduszka foremką w kształcie serca. Je również ułożyłam na blaszce. Przypomnę, że ciasto kruche przygotowałam z dodatkiem twarogu waniliowego. Ciasto kruche jest prawie takie samo jak w tym przepisie margarynę zastąpiłam masłem i dodałam 3 łyżki cukru pudru. W zeszłym roku(...)przygotowuje je się bardzo szybko. Do ciasta dodajemy trochę cukru, posmarowałam serduszka lukrem i posypałam kryształkami różowego cukru. Serowe kruche ciasteczka są maślane, miękkie w środku, są idealne. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. sera twarogowego waniliowego 200 g masła 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Farsz: 350 g suchego białego maku, albo 600 g zmielonego białego maku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj przepyszny jabłecznik w kruchym cieście, bardzo aromatyczny. Cudownie pachnie cynamonem, upieczonymi jabłkami i goździkami. W tym tygodniu piekę go już drugi raz :). Jak dla mnie jest przepyszny i w moim domu znika błyskawicznie. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. W jego przygotowaniu pomagał mi wyjątkowy gości, którego widać na pierwszym zdjęciu. Bardzo polecam jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie. Zapraszam(...)FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na „Jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie”: Ciasto: 350g mąki pszennej użyłam tortowej 200g schłodzonego masła 6 łyżek wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 łyżki cukru Nadzienie: 1,8-1,9 kg jabłek + dwa jabłka 80g jasnego brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 szczypty zmielonych
Mała CukierenkaPyszne warstwowe ciasto - jedno z tych, które im dłużej leżą, tym lepiej smakują. O ile oczywiście wcześniej nie zostaje zjedzone ;) W oryginale ciasto kruche piecze się od razu z dżemem i warstwą kokosową, ale nie polecam tego sposobu bo jest duże ryzyko, że wyjdzie zakalec. Ja upiekłam osobno ciasto kruche, osobno blat kokosowy i dopiero wtedy przełożyłam je dżemem - wyszło(...)siebie, że po upieczeniu jest dość twardy, mięknie dopiero po ok 2 dniach w lodówce, dlatego polecam upiec oba kruche blaty wcześniej. SKŁADNIKI: (forma ok 25x35 cm) CIASTO KRUCHE 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła/margaryny 5 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany WARSTWA SEZAMOWA 1 szklanka sezamu
Kto ugości moich gości?