prędzej upiec to ciasto:) I rzeczywiście było warto! Dzięki dodatkowi śmietanki ciasto jest pysznie wilgotne, dziki porzeczkom lekko kwaskowe a beza nadaje mu chrupkości:) Po prostu musicie sami spróbować! Kruche ciasto: 150g mąki pszennej, 125g masła lub margaryny, 100g cukru, 75 g mąki ziemniaczanej, 40g wiórków kokosowych, 500 ml śmietanki 30%, jajko + 3 żółtka
Z miłości do słodkościNajsłodsze ciasto na świecie :) Przepis znalazłam na stronie MOJE WYPIEKI, ale można go również znaleźć w książce "120 przepisów". Polecam wszystkim miłośnikom czekolady i kajmaku :) Składniki
My Culinary Artopakowań (po 16 gram) cukru wanilinowego, 200 gram masła śmietankowego, 1 jajka, 500 gram masy krówkowej (kajmaku), 200 gram czekolady mlecznej, 1 pomarańczy. Przygotowanie dania rozpocząłem od upieczenia ciasta kruchego, będącego bazą deseru. W tym celu do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450) i dodałem dwa opakowania (po 16 gram) cukru wanilinowego oraz 150 gram śmietankowego masła(...)warstwę skórki. 3/4 otartej skórki dodałem do miski z mąką. Całość zmiksowałem na konsystencję przypominającą kruszonkę, po czym dodałem jedno jajko i całość miksowałem przy użyciu przystawki do wyrabiania ciasta na gładkie ciasto, które zawinąłem szczelnie w folię plastikową w celu zapobieżenia jego wysychaniu i umieściłem w lodówce na 40 minut. Po tym czasie ciastem wykleiłem wysmarowaną delikatnie masłem formę
Wyprawy kulinarneSzarlotka na kruchym cieście z budyniową pianką Od tak dawna chodziła za mną... że już w końcu dłużej nie mogłam :) Łatwa w przygotowaniu szarlotka bez zbędnych dodatków - taką lubię najbardziej. Można oczywiście dodać do niej rodzynki (fuj! nie lubię! :D), jabłka można doprawić cynamonem lub przyprawą do szarlotki. I wiecie co? Nie jestem dietetykiem, ale chyba można ją jeść
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki : 375 g mąki 250 g masła lub Kasi o smaku masła lub innej do pieczenia 125 g cukru ( może być zwykły ) 3 - 4 żółtka ew
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęUniwersalne ciasto, które można piec ze wszystkim owocami, piekłam te ciasto także z bezą i zawsze
RAROSSAProste kruche ciasto przełożone warstwą prażonych jabłek i śmietankowym budyniem. Bardzo smaczna kombinacja smakowa ... polecam! Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki krupczatki 2 jajka 16 g cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru pudru 200 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3/4 l. mleka 2 budynie śmietankowe z cukrem Ponadto: słoik
Walijskie PichcenieBardzo kruche ciasto, delikatna pianka i owoce, fajne połączenie :) Owoce możemy dać sezonowe, jak i te z puszki czy nawet mrożone. Ja mam te szczęście, że w swojej zamrażarce mam jeszcze trochę zapasów z lata :) Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.Składniki :Ciasto:2,5 szkl mąki250 g margaryny2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki cukru pudru5 żółtekPianka budyniowa :5 białek1
charlotte gotujeProste, smaczne i łatwe w przygotowaniu kruche ciasto. Możecie je zrobić z różnymi sezonowymi owocami. Wierzch ciasta z dużą ilością kruszonki, tak jak lubimy najbardziej! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 4 gałązki rabarbaru (kroimy w kostkę) - szklanka truskawek - 6 łyżek brązowego cukru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej w/w składniki mieszamy w misce NA CIASTO: -2 szklanki mąki - 2 jajka - 200 g masła
SMYKWKUCHNIMarchewki z kruchego ciasta mogą posłużyć, jako oryginalne podanie sałatki, np. jarzynowej . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryPost Kruche ciasto z rabarbarem i bezą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojejakiegoś czasu "chodziły" za mną rogaliki z marmoladą, smaczny i lekki słodki smakołyk :) Podzielę się z Wami przepisem na ten deser, którego sekretem i kluczową kwestią jest niesamowicie kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. Składniki: 2 1/4 szklanka mąki 20 dag masła 2 żółtka 1 czubata łyżka gęstej śmietany 1/4 szklanki cukru szczypta soli Wykonanie: Ze składników zagniatam ciasto
Taste Of My DaySkładniki: 500g porzeczek - czarnych i czerwonych 250 g masła lub margaryny 3/4 i 1/2 szkl cukru 3 szkl. mąki 2 jajka cukier waniliowy 250 g twarogu
kolorowotorcikowoPyszne kruche ciasto z beza.Nadaja sie do niego praktycznie kazde owoce,lecz beza w towarzystwie kwasnych owocow jest szczegolnie smaczna.Takze rabarbar,czerwona porzeczka,agrest czy jezyny sa tu polaczeniem idealnym.Bardzo lubie wszelkie slodkosci,nie wyobrazam sobie niedzieli bez kawalka domowego ciasta do kawy.Nie przepadam jednak za skomplikowanymi przepisami,ktore wymagaja duzo czasu i wielu etapow przygotowania by upiec cos smacznego.Ten
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pokazała u siebie Dorota . Ciasto upiekłam na spotkanie z przyjaciółmi i wydaje mi się, że smakowało. Mi smakowało na pewno. Do powtórzenia. Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Delikatna budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru
Sto kolorów kuchni