Dzień dobry :-) Jak tylko jest u nas w domu jakaś impreza, to zawsze robimy jakieś przekąski z ciasta francuskiego z różnymi dodatkami. Wszyscy je lubią chrupać
kruche babeczkiChociaż sceptycznie podchodziłam do tego czy zwinę kruchy wafel w roladę postanowiłam zaryzykować.I niespodzianka , wafel pod wpływem gorącej masy pięknie zmiękł i bez najmniejszego problemu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapołudnia, więc te kruche, delikatne i suche jak gałązki ciasteczka, to będą… Faworki na piwie. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej luksusowej typ 550 (może być tortowa) - 4 żółtka - ½ szklanki jasnego piwa - 1 łyżeczka masła - szczypta soli Dodoatkowo: - olej (może być olej + smalec) - cukier puder Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtka, piwo i masło. Szybko zagniatamy dość twarde ciasto. Dzielimy na dwie(...)tłuszcz (czy jest odpowiednio rozgrzany najlepiej sprawdzić wrzucając kawałek ciasta – powinien zaraz wypłynąć) po kilka sztuk (uwaga – urosną) i smażymy, aż się lekko zrumienią (po 20 – 30 sekund z każdej strony). Gotowe wykładamy na ręczniki papierowe, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gorące oprószamy cukrem pudrem. Faworki na piwie są kruche, delikatne i bardzo chrupiące. Jeśli jeszcze macie wątpliwości
mojewypiekiinietylkopołudnia, więc te kruche, delikatne i suche jak gałązki ciasteczka, to będą… Faworki na piwie. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej luksusowej typ 550 (może być tortowa) - 4 żółtka - ½ szklanki jasnego piwa - 1 łyżeczka masła - szczypta soli Dodoatkowo: - olej (może być olej + smalec) - cukier puder Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtka, piwo i masło. Szybko zagniatamy dość twarde ciasto. Dzielimy na dwie(...)tłuszcz (czy jest odpowiednio rozgrzany najlepiej sprawdzić wrzucając kawałek ciasta – powinien zaraz wypłynąć) po kilka sztuk (uwaga – urosną) i smażymy, aż się lekko zrumienią (po 20 – 30 sekund z każdej strony). Gotowe wykładamy na ręczniki papierowe, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gorące oprószamy cukrem pudrem. Faworki na piwie są kruche, delikatne i bardzo chrupiące. Jeśli jeszcze macie wątpliwości
mojewypiekiinietylkotarta na kruchym lub francuskim spodzie jednak zamiast słodkiego nadzienia znajdziemy na niej mięso, warzywa, sery. Całość dopełnia masa jajeczno-śmietanowa, który pod wpływem ciepła ścina się i tworzy niejako spoiwo dla pozostałych składników. Dla mnie jednak, quiche to przede wszystkim bardzo szybki sposób na smaczny i sycący obiad bądź kolację.Potrzebujemy:- 250 g ciasta francuskiego (świeżego
W mojej holenderskiej kuchniskładniki: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 3 łyżki soku z wyciśniętej pomarańczy skórka z otartej pomarańczy
Domowy Smak JedzeniaPamiętacie bezglutenowa szarlotkę? Dzisiaj z podobnej mikstury stworzyłam pyszne ciasteczka z czekoladą! Kruche, mięciutkie, rozpływają się w ustach! Bezglutenowe ciasteczka owsiane z czekoladą Bezglutenowe ciasteczka owsiane z czekoladą Składniki: 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 0,5 szklanki mąki kokosowej 100 g masła 1/3 szklanki ksylitolu 1 jajko (s) 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 60 g czekolady gorzkiej min 70% kakao(...)łyżki wiórków kokosowych Wymieszać mąkę owsianą, kokosową, ksylitol, dodać masło, dobrze posiekać, następnie dodać jajko, jogurt, wymieszać i zagnieść. Czekoladę gorzką pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ciasta razem z wiórkami kokosowymi, zagnieść. Ciasto wstawić do zamrażarki na 15 minut. Następnie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Mój pomysł naAndrzejki, które w tym roku spędzałam w domu postanowiłam przygotować ciasteczka z wróżbą. Małe, kruche ciasteczka, które zawierają w sobie niespodziankę. To bardzo ciekawa propozycja na różne imprezy, nie tylko Andrzejki. A pomysły na teksty? Całkowita dowolność! Składniki: 150 g mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 jajka 1 łyżka oleju przyprawa Kamis do dań słodkich(...)dowolna mieszanka przypraw, np. cynamon, goździki) Wykonanie: Przygotować karteczki z wróżbami lub cytatami. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i jedną część odłożyć (bo będzie je trudno rozwałkować). Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wycinać krążki ciasta. Na każdym krążku układać kilkukrotnie złożoną karteczkę i zlepiać brzegi jak przy robieniu pierożków. Następnie ciasteczko zgiąć w połowie i przewiesić
Pasja Smakuskładniki: 350 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 1 jajko 1 żółtko 120 g cukru pudru 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę mieszamy z
Domowy Smak JedzeniaJest karnawał - muszą być faworki! :) Jest to drugi przepis na faworki na moim blogu, tylko tym razem z użyciem mąki krupczatki. Dzięki temu uzyskamy faworki, tak kruche i delikatne, że należy sięgać po nie bardzo ostrożnie, żeby się nie połamały. Składniki: 150 g mąki pszennej typ 500 150 g mąki krupczatki 6 żółtek 20 g cukru pudru 3-4 łyżki(...)temp. pokojowej 1 łyżka spirytusu lub octu 2 paczki smalcu (ale może być też olej) Wszystkie składniki umieścić na stolnicy (na początek tylko 3 łyżki śmietany) i połączyć zagniatając ciasto. Powinno być dość elastyczne, ale w razie potrzeby można dodać czwartą łyżkę śmietany. Kiedy wszystkie składniki idealnie się połączą wybić ciasto wałkiem, zawinąć, ponownie wybić - czynności powtarzać w miarę długo
Świat Ciastapewno, że smaku tej tarty nigdy nie zapomnicie. Rozkosz, czysta rozkosz w najprostszej postaci. Krucha tarta wypełniona jest nadzieniem migdałowym frangipane. Brzmi "trudno" ? Bez obaw, to tylko utarte z cukrem masło, połączone z jajami, mielonymi migdałami i odrobiną mąki. W połączeniu z jabłkami tworzy genialne ciasto. Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style(...)minut w 180 stopniach C. Po tym czasie wyjąc ciasto i zdjąć obciążenie. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w pół plastry. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i żółtko nie przerywając ucierania. Na koniec wsypać mielone migdały oraz mąkę – dokładnie całość wymieszać. Masę równo wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Ułożyć plasterki jabłek, lekko wciskając je w masę
kolorowotorcikowoskoro trzeba ukojenia, to kto by się przejmował kaloriami. Więc jest przepis na ciasto, czekoladowe, czekoladowe...jeszcze trochę czekoladowe, i do tego kawałki fudge. Co to jest? To taki cukierek, trochę podobny do polskiej krówki, tyle że się nie ciągnie, i jest mniej kruchy. Do irysa też jest podobny, ale jest bardziej miękki. Pewnie, nie macie fudge, ja użyłabym kruchych
Ale Pyszka!Ogólnie uwielbiam rogaliki. Do tej pory moje ulubione to rogaliki drożdżowo- kruche , zastanawiałam się, czy szybko się moje upodobania zmienią, ale chyba jednak nie. Rogaliki z ziemniaków nie są złe, ale nie podbiły moich kubeczków smakowych do tego stopnia, żebym się nimi zachwycała, ale na pewno moja przygoda z różnymi rogalikami się na tym nie skończy. Dzieci zajadały się nimi(...)cukru pudru - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka oleju rzepakowego Wykonanie: Ziemniaki zmielić, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, olej i jajko. Zagnieść ciasto, podzielić na kilka części i cienko rozwałkować (na grubość około 2 – 3 mm) w kształcie okręgu. Podzielić na 8 trójkątów, na każdy nakładać ulubione nadzienie i zwijać. Rogaliki układać na blaszce
dom-agi.plKolejny przepis, który przepisałam z zeszytu mojej mamy. Tych "zwędzonych" przepisów zamierzam wypróbować znacznie więcej, nie tylko na ciasta:-) Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 250
IMPRESJA SMAKUSkładniki: 2,5 szklanki mąki uniwersalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 1 szklanka cukru 1 łyżeczka esencji zapachowej (cytrynowa) 1 duże jajko ponadto
SMYKWKUCHNI