ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:599/937)

SERNIK STRACIATELLA Z WIŚNIAMI (na gryczanym spodzie) 191

były wiśnie deserowe, które dostałam w paczce od firmy Rolnik. Początkowo miał być zwykły, pieczony sernik z wiśniami na kruchym spodzie, ale z czasem pomysł ewoluował... i tak powstał sernik straciatella na spodzie z płatków gryczanych i wiśniami na wierzchu. Ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale także super się prezentuje! Składniki: Spód: 1,5 szklanki płatków gryczanych 50 g masła

Kuchnia MagdaLeny
Kruche babeczki z kremem i truskawkami 134

truskawki zaczął się na dobre, dlatego dziś zapraszam na pyszne i proste kruche babeczki z kremem i truskawkami :) SKŁADNIKI *z proporcji wyszło mi 26 babeczek KREM -1 litr mleka -3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -3 żółtka -3/4 szkl cukru -250g masła lub margaryny CIASTO -2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach 192

babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy sernik(...)Składniki: 500 g mąki pszennej szczypta soli 8 żółtek 150 g cukru 16 g cukru waniliowego 50 g drożdży 250 ml mleka 150 g masła cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy (ma być letnie), dodajemy rozkruszone drożdże i odrobinę cukru oraz tyle mąki, aby uzyskać konsystencję śmietany. Odstawiamy na 10 - 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka miksujemy

Kulinarne przygody Gatity
Paszteciki z mięsem 308

Możemy zrobić większą ilość i zamrozić na później. Takie paszteciki posmakują każdemu, są miękkie i kruche z dużą ilością farszu. Ja zrobiłam je z mięsem drobiowym, które ugotowałam a później zmieliłam z podsmażoną cebulką. Ciasto możecie wykorzystać do zrobienia pasztecików z innym farszem np. z kiszoną kapustą. Polecam Post

Marta Gotuje
Budyniowa tarta pod złotymi kroplami 159

podany na kruchy spód można wykorzysta również do innych tart. Spód tarty jest kruchy, delikatny oraz maślany w smaku. Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g masła z lodówki 2 żółtko sól Wykonanie: Mąkę, sól i masło posiekać na stolicy. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć

kgwjanczewo
Pierniczki świąteczne 220

Tradycyjny przepis na pierniczki świąteczne. Mogą być słodką ozdobą choinki albo też oryginalnym prezentem. Ciasto piernikowe ma tą szczególną właściwość, że przez kilka dni po upieczeniu pozostaje twarde ale z czasem robi się kruche. Można je przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można przygotować je w wersji bez mlecznej i zamiast masła użyć margaryny roślinnej.   Składniki: 2 szklanki(...)cukier+sok z cytryny),     Mąkę należy przesiać do miski, dodać cukier, sodę i przyprawy. Wymieszać i dodawać mokre składniki: płynny miód, masło i jajko. Wyrabiamy szybciutko ciasto. Jeśli zajmie nam to zbyt dużo czasu i ciasto zrobi się zbyt ciepłe, papkowate trzeba je na na jakiś czas odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy. Ułatwimy sobie pracę smarując wałek

prawdziwe jedzenie
Czysty sernik 240

Czysty sernik. Bez bakalii, bez udziwnień, kruchych spodów, galaretek, no i oczywiście bez proszku do pieczenia. Ale co się działo w piekarniku, to moje. Zawsze, ale to zawsze wykorzystujcie przy tym serniku papier do pieczenia do podwyższenia boków foremki. Jeśli tego nie zrobicie, to czeka Was wieczór perfekcyjnej pani domu z głową w piecu.   Będąc świeżo upieczoną mamą(...)Dodać miękkie masło i dalej mixować 4. Zwolnić obroty mixera i dodawać po trochu ser 5. Dodać 2 łyżki kaszy 6. Ubić pianę z białek, dodać ją do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać 7. Formę do ciasta wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boki również wyłożyć papierem, tak aby dzięki niemu podwyższyć brzeg formy dwukrotnie. 8. Przelać ciasto do wysokości

Matka Żywicielka
MARGARYTKOWA PIZZA NA DROŻDŻOWYM SPODZIE 203

Właściwie nie mam żelaznego przepisu na pizzę.  Czasami robię ją na kruchym spodzie, czasem korzystam z przepisu z proszkiem do pieczenia, czasem robię szybką pizzę z patelni ale najczęściej robię spód drożdżowy. Tym razem skorzystałam z przepisu Margarytki  na pizzę domową . Z połowy porcji podanych przez Asię wyszła mi mała blaszka + tortownica (22cm). Pizza wyszła bardzo smaczna, tylko(...)zwykle ... przeholowałam z ilością nadzienia i spód nie wyrósł mi zbyt mocno.  Na szczęście nie miało to najmniejszego wpływu na smak pizzy :)) Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 125 ml mleka 125 ml wody 1.5 łyżeczki soli 2 płaskie łyżki cukru 3 łyżki oleju ok 20g świeżych drożdży Na sos: 1 mała cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki

Walijskie Pichcenie
KUCHENNA APTEKA #27 - MIGDAŁY 135

mąki migdałowej 1) BEZGLUTENOWE BROWNIE 2) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 3) JOGURTOWY PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 4) MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 5) ZUPA JAGLANA Z GRANATEM I MIGDAŁAMI

Kuchnia MagdaLeny
domowe kruche ciasteczka z orzechami a la kruszynki 173

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciastka kruche: 155 g mąki orkiszowej 50 g masła 40 g cukru pudru 25 ml letniej wody 1 szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika 190

bazie Inki, mogą ją pić także dzieci. Jadalny domek z piernika zawieszony na filiżance cappuccino jest miłym dodatkiem do kawy. Ciasto na te pierniczkowe domki wyrabia się błyskawicznie, a dzięki dodatkowi suchych drożdży nie twardnieją, a pozostają kruche – nie muszą leżakować, by nadawały się do spożycia. Przepis powinien wystarczyć na co najmniej 10-12 domków dekorujących świąteczne napoje. Można(...)suche drożdże oraz przyprawę do piernika. Masło rozpuszczamy z miodem i mlekiem. Dodajemy je (może być ciepłe, ale nie gorące) do suchych składników wraz z jajkiem i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 3 mm na blacie podsypanym mąką. Wycinamy kształt ścian i dachu domku – np. według tego szablonu . Pieczemy ok. 5-8 minut

Poezja smaku
Drożdżowe rogaliki z marmoladą i budyniem 165

pytanie ;) Ciasto na te rogaliki różni się od innych małym szczególikiem... masło nie dodajemy podczas wyrabiania ciasta, a dopiero, gdy wyrośnie- przed samym formowaniem rogalików. Sprawia to, że są one nie tylko puszyste, ale również niezwykle maślane i troszkę jakby kruche. Bardzo zależało mi na tym, by nie były to duże rogale. Ktoś zjadłby jednego i na nim by poprzestał

Nastoletnie Wypiekanie
Tarta ze śliwkami 116

poprawić nastrój nawet w najbardziej deszczowe popołudnie. Jeszcze ciepła aromatyczna tarta ze śliwkami na kruchym spodzie z delikatną bezą :) Tak sobie myślę, że lody też by tu pasowały. A co! jak szaleć to szaleć ;) Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem (bardzo ułatwia wydostanie gotowego ciasta, tak żeby nie zrujnować bezy) o średnicy 25 cm. Składniki na spód

Ciastkozercy
Tarta ze śliwkami 293

poprawić nastrój nawet w najbardziej deszczowe popołudnie. Jeszcze ciepła aromatyczna tarta ze śliwkami na kruchym spodzie z delikatną bezą :) Tak sobie myślę, że lody też by tu pasowały. A co! jak szaleć to szaleć ;) Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem (bardzo ułatwia wydostanie gotowego ciasta, tak żeby nie zrujnować bezy) o średnicy 25 cm. Składniki na spód

Ciastkozercy
Sernik podwójnie owocowy z frużeliną malinową i jagodowym spodem 169

szklanki wody (do rozpuszczenia mąki) 2 płaskie łyżeczki żelatyny Dodatkowo owoce do dekoracji (można pominąć) WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, dodać zimne masło pokrojone nożem, szczyptę soli, cukier, jajko i jagody (jeżeli są mrożone, to nie odmrażać ich). Zagnieść dłońmi jednolite ciasto, wyłożyć je na dnie formy tortowej (o średnicy 26 cm) i zaciągnąć też lekko boki. Włożyć(...)lodówki na 60 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ° C. Zimne ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika na 10 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Sernik: Zmniejszyć moc piekarnika na 170 ° C. Masło roztopić i zostawić do ostudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z połową ilości cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać stopione masło

Passions hobbies life