Jesień idzie wielkimi krokami skoro już upiekłam tartę ze śliwkami. To takie jesienne ciasto i podobne piekłam jesienią ubiegłego roku. Ale w dzisiejszym są inne śliwki
Smaczna PyzaRogale nie piekę zbyt często, ale przy okazji św. Marcina, zdecydowałam ,że zamiast kruchych ciasteczek będą rogale. Tym bardziej, że mój syn Marcin jutro nas odwiedzi ze swoją córeczką. Rogale na pewno polubi Ola. Przepis bardzo prosty, a wypiek udaje się doskonale. Rogaliki są chrupiące i miękkie. SKŁADNIKI 60 dag mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka(...)drożdży 1 łyżka kwaśnej śmietany 35 dag margaryny jajko do smarowania konfitury wiśniowe WYKONANIE Mąkę przesiewamy i siekamy z margaryną. Robimy dołek i dodajemy pozostałe składniki Zagniatamy ciasto. Jeśli za rzadkie podsypujemy mąką. Formujemy gruby podłużny wałek i kroimy na kawałki. Każdy kawałek rozwałkowujemy na okrągło o grubości ok. 3 milimetry. Koła wyjdą nam rożne, dlatego
W kuchennym oknie EwySkładniki: masa serowa: 1 kg mielonego twarogu 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 cukier
Luźna Kuchniaziemnych 300 g gorącej wody do zalania bakalii Przygotowanie: Kruchy spód: Wszystkie składniki szybko zagnieść w gładką kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować na okrągły placek o grubości 3-4 mm (polecam robić to pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, dzięki czemu ciasto nie będzie się kleić do wałka i stolnicy). Nawinąć(...)wybrzuszy" w trakcie pieczenia. Piec w 200 st.C przez 10 minut, następnie ostrożnie zdjąć papier z kulkami lub fasolą i zapiekać już bez obciążenia przez ok. 15 minut, by ciasto nabrało ładnego kolorku. Po tym czasie wyjąć tartę z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia . Masa karmelowa: Przygotujemy ją tak samo, jak skondensowane słodzone mleko . Różnice są dwie- dodajemy
Nastoletnie WypiekanieKiedy padło hasło ciasto z gruszkami, w głowie zakiełkowało mi od razu milion różnych pomysłów. Ciasto z całymi gruszkami, tym razem w wersji czekoladowej, babka karmelowa z soczystymi kawałkami owoców, tarta na chrupiącym, kruchym spodzie z jedwabistym kremem. Bo gruszki, moi drodzy, to niewyczerpane możliwości. Można je podawać na mnóstwo sposobów sprawiając, że nigdy się nie znudzą. Tak, tak, gruszki(...)dynią, i przed Wami będzie widniała górka startych, pomarańczowych wiórków, zostaje już sama przyjemność. Obrać i pokroić gruszkę, wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do papilotek, zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto i upiec. I już.Zapach jest nieziemski. Nie można się oprzeć, żeby nie spróbować jeszcze ciepłych. Są niesamowicie wilgotne, ale nie zakalcowate, soczyste od gruszek, ze słodką, chrupiącą kruszonką i wyraźnym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 40 g budyniu np. waniliowego 120 g masła, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Na stolnicę przekładamy mąkę, budyń
Domowy Smak Jedzenianadchodzi. Ich cena w sklepach zacheca do zakupu calych kilogramow pysznych, pachnacych owocow. Poza tym ja uwilbiam ciasta z jablkami wiec nie moglam sie oprzec pokusie.Przepis znalazlam jakis czas temu na stronie Macieja Kuronia i postanowilam sobie, ze kiedys je zrobie.Polaczenie kruchego cista z owocami i pyszna beza to wspaniala propozycja na koniec lata. Najlepsze do tej szarlotki sa jablka
Przysmaki Karolkiśmietankową z serkiem ricotta. Ciasto uwieńczyłam podprażonymi na suchej patelni płatki migdałowymi. Zdecydowanie udany eksperyment! Kto poszukuje ciasta na Wielkanoc lub Komunię, właśnie je znalazł! ;) Składniki: (na blaszkę 25x35 cm) Spód: 300 g herbatników lub kruchych ciastek 140 g masła 2 łyżki jogurtu naturalnego Warstwa kokosowa: 200 g masła 160 g wiórków kokosowych 150 g cukru(...)całe masełko (pamiętajcie o mieszaniu, nie chcemy, by masa się przypaliła ;)). Zdjąć z ognia, a po lekkim przestudzeniu równomiernie rozprowadzić ją na schłodzonym ciasteczkowym spodzie. Ponownie umieścić ciasto w lodówce. Warstwa śmietankowa z ricottą: Żelatynę zalać zimnym mlekiem. Po 1-2 minutkach podgrzać w mikrofalówce lub na małym ogniu (nie zagotowywać!), aż żelatyna się rozpuści, odstawić
Nastoletnie Wypiekanieznamy. Błyskawiczna pizza gotowa w 10 minut. Ciasta nie trzeba wyrabiać, nie trzeba dodawać drożdży i martwić się, czy ciasto wyrośnie. Nie musisz umieć gotować. I tak wyjdzie! Kaczka nadziewana jabłkami Jak dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek(...)chlebkach też własnego wyrobu. To super danie na lunch do pracy. Calzone Calzone to nic innego jak zawijana pizza i tak jak w przypadku pizzy kluczem do sukcesu jest ciasto. Nadzienie to już kwestia gustu, a w naszym przypadku również tego, co zostało w lodówce. Artykuł Menu na tydzień: The best of Niedzielny Kucharz pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzprzesmaż jabłka przez 5 - 10 minut - jabłka muszą zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać, mają pozostać kruche. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę o wymiarach 36 x 25 cm posmaruj cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 2 części: 60% i 40%. Większą część rozwałkuj lekko i przenieś na blachę. Ugniatając palcami wyłóż
Słodko-Słony Świat Ilonymiałam blaszkę 24 x 24 – wyłożyć papierem do pieczenia, na dno formy dajemy połowę ciasta i podpiekamy na 20 minut. masa serowa 1 wiaderko sera 1 kg 5 jajek 50 g margaryny 150 g cukier puder 50 g mąki ziemniaczanej 400 g kruchych krówek przygotowanie masy serowej Jajka ubić z cukrem dodać biały ser ,margarynę i mąkę , Gdy masa
Moje Wyrobysztywno. Dodajemy mascarpone, cukier puder oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gotową masę rozprowadzamy na kruchym spodzie. Na masie śmietanowej układamy borówki i wkładamy całość do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Gdy zacznie tężej wylewamy ją na owoce. Ciasto schładzamy w lodówce aż galaretka całkowicie stężeje
My simple kitchenbezmlecznej lub masła klarowanego. Konsystencja pierniczków jest lepsza przy użyciu masła klarowanego, ale z margaryną także wyjdą pyszne! Ciasto z margaryną trochę trudniej się wałkuje (bardziej się rozwarstwia). Należy wałkować je mocnymi szybkimi ruchami. Nawet jeśli pierniczki wydają się wam kruche to nie przejmujcie się. Po upieczeniu będą super. W wegańskiej wersji tych pierniczków wystarczy zamienić miód na złocisty syrop(...)sparzamy wrzątkiem. Następnie ścieramy pomarańczową skórkę na tarce o drobnych oczkach. Do miski przesiewamy mąki z sodą oczyszczoną i kakaem. Dodajemy mokre składniki oraz skórkę pomarańczy i wyrabiamy ciasto. Zbijamy je w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie dzielimy ciasto na kilka części. Wyciągamy z lodówki po jednym kawałku, rozdrabniamy i wałkujemy
Dieta bez mlekabardzo zgniotłam… i wyszły mi gnioty. Na szczęście z drugiej części ciasta upiekłam tradycyjne w kształcie faworki i od razu się nimi zachwyciłam! Za drugim razem użyłam do ich wycinania okrągłych foremek do ciasteczek, ale te wcześniejsze faworki, tradycyjnie wycinane były jednak bardziej kruche. Wegańskie faworki są bardzo oszczędne ze względu na składniki i bardzo proste do przygotowania -oprócz
UgotujmyTo.plObłędny sernik na zimno na ciasteczkowym spodzie, z kruchymi ciastkami w środku. SKŁADNIKI Masa serowa: 500 g sera z wiaderka, 200 g jogutu naturalnego, 3 łyżki
słodki bratekProste do przygotowania, kruche i wyjątkowo aromatyczne plastry schabu z usmażoną cebulą. Pycha! Jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety schabowe lub nie macie pomysłu na obiad
Oryginalny smakSernik wiedeński, czyli tradycyjny sernik bez kruchego spodu z dużą ilością rodzynek i skórki kandyzowanej, polany czekoladową polewą. Sernik idealny na Święta
KuchniaWeDwoje.plWALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ – ciasteczka z posypką cukrową. Lekko kruche, maślane, miękkie od razu po upieczeniu, potem kruszeją. Proste do wykonania i idealne do
Gotowanie-ukSkładniki – porcja na formę o średnicy 26 cm: 300 gram kruchych ciastek, 150 gram masła, 400 ml mleka kokosowego, 200 gram białej czekolady, 170 gram
Coś bym zjadłaPolecam sernik dla "leniwych" na szybko, bez pieczonego, kruchego spodu, zamiast tego okrągłe biszkopty, zamiast polewy, czekoladowe kropelki. Smakuje doskonale. Spróbujcie :) okrągłe biszkopty ( 18 -20
Takie tam pichcenieWafel - andrut to wyrób cukierniczy w postaci cienkiego, kruchego ciastka z wytłoczonym wzorem w postaci rombów. O samych suchych waflach właściwie nie ma co więcej pisać
mojewypiekiinietylkoSkładniki: ( na tortownicę 18-22 cm) Spód: 125 g maślanych, kruchych babeczek (w opisie przygotowanie znajduje się zdjęcie o jakie babeczki chodzi) - opcjonalnie możesz użyć
KreatywnePiny