Więcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie! Ciasteczka z Rudolfem to pyszne kruche ciasteczka o smaku waniliowym i kakaowym. Zrobiłam je w ubiegłym roku dla
Słodki PomysłPierogi to tradycyjne świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane grzybami z lasu i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 500g mąki 30g świeżych drożdży 250ml mleka 65g masła extra 2 jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Farsz: 50g suszonych grzybów 600g kapusty kiszonej 2 cebule
Szalona Kuchnia EwelinyDzień dobry :-) Dawno u nas nie było muffinek, córka się już domagała. W sumie to miało być ciasto, ale robiłam dżem i czasu mi też zabrakło
kruche babeczkiKto się oprze tym ciasteczkom? My nawet nie próbujemy. Są maślane, kruche, z kolorowymi cukierkami. Przy nich świat wydaje się weselszy 😃 . Potrzebujemy:
Tylko pysznieWykrawać paski (szer.3-4cm dł. 10-12cm). Na środku każdego prostokąta zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta. W płaskim rondlu rozgrzać porządnie tłuszcz i smażyć, partiami faworki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Artykuł Kruche faworki, chrust na żółtkach pochodzi z serwisu Cook Yourself
CookYourselfstary przepis mojej mamy na kruche ciasteczka-moje dzieci uwielbiają je piec razem z babcia i oczywiście wcinać,bo są pyszne.Bardzo plastyczne ciasto,fajnie się wałkuje i wykrawa różne kształty-z tej porcji wychodzi ich całkiem sporo,ale to tylko lepiej bo takie ciasteczka mogą leżeć (jeśli ich wcześniej nie zjecie) naprawdę długo i nie tracą na smaku ani kruchości
Swojskie jedzonkoBardzo prosty w wykonaniu i pyszny. Jabłuszka których użyjecie muszą być kwaśne i soczyste. Przepis pochodzi z mojej starej książki kucharskiej. Wykonanie ciasta – mąkę i
Kuchnia Pokoleńczekam z utęsknieniem. Nie ma dziś pizzy, frytek i innych zdrowych rzeczy :P Jest serniczek waniliowy z budyniem czekoladowym na kruchym spodzie :D Strasznie długą nazwę mu nadałam. Może ktoś wpadnie na pomysł na jakieś imię dla tego ciasta? W wykonaniu nie jest trudne. Wręcz banalne. Powiem, że nigdy nie piekłam gotowanego budyniu :D Ale zawsze jest ten pierwszy
Pieprzyć z FantazjąPrzepis ten mam od mojej siostrzenicy Madziuni. Wszystkim bardzo smakowały. Wszystkie składniki mokre wrzucić do garnuszka i podgrzewać aż wszystko się rozpuści i połączy. Ostudzić. Produkty
Kuchnia Pokoleńmleko, wodę, olej i jajka, mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż nie będzie grudek. Odstawiamy ciasto na 30 minut. Po tym czasie smażymy małe naleśniki na rozgrzanej patelni. Na początku naleśniki są dość kruche ale pod wpływem ciepła ( jeśli układamy jeden na drugim) stają się elastyczne
słodkie i nie tylko historie kulinarneczasu, a czasem ochoty stać w kuchni i pichcić, szczególnie latem. Najlepsze ciasto dla mnie to takie, które jest gotowe od razu po wyjęciu z piekarnika, a więc szarlotki, pleśniaki, kruche z owocami i bezą oraz właśnie serniki. Zalegał mi ser w lodówce, w spiżarce znalazłam gotową
To co kochamtego lata króluje w mojej kuchni. Stanowił wyśmienity dodatek do sernika jagodowego na zimno , a także wykorzystałam go w zwykłych, kruchych ciasteczkach, które czasem robię, gdy akurat kończy się nam w szufladzie zapas zwykłych herbatników. Tym razem do ciasta dodałam aromatyczne kwiaty lawendowe. Balkonowe doniczki bujnie obrodziły, więc pomogły mi w tym wypieku. Maleńkie ciasteczka pachną latem i smakują
Raj dla PodniebieniaTegoroczny sezon truskawkowy otwieram bezami. Super prosta propozycja na pyszny deser: kruchy i delikatny spód bezowy, na górę krem śmietankowy i duużo truskawek! Czy może być
Ciastkozercywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Moje Wypieki . Ciasteczka o smaku chałwy? Właśnie tak! Posiadają kruchą, piaskową strukturę i ten kuszący aromat! Są tak pyszne, że ciężko się powstrzymać od podjadania jeszcze surowego ciasta! Zapewniam, że ich smak podbije serca nie tylko miłośników chałwy! (około 20 sztuk) 1/2 szklanki pasty tahini 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka
Di gotujeŚwięta, Święta, czas kolędowania Święta, Święta, narodziny Pana Przez jakiś czas zostanie w nas Świąteczny zapach ciasta By tak jak ptak, gdy minie rok W rodzime wrócić gniazda Gdy zaświeci choinka Odnowimy wspomnienia Łamiąc kruchy opłatek wypowiemy życzenia (...) Święta, Święta, czas kolędowania Święta, Święta, narodziny Pana https://www.youtube.com/watch?v=eejnTDVLzNY
Czary - gary w kuchni