Ciasteczka jak klawisze fortepianu, idealnie prostokątne, idealnie maślane, o idealnie kruchej i słodkiej glazurze bezowej. Dosłownie rozpływają się w ustach. Prawdziwy rarytas do popołudniowej kawy. Składniki na ok. 40 sztuk Ciasto: – 350 g mąki pszennej – 200 g masła – 50 g cukru pudru – 1 cukier wanilinowy – 2 żółtka Lukier
To co kochamŚwięta już niedługo, bardzo lubię jak w domu rozchodzi się zapach pieczonych ciastek. Ciastka są kruche i pyszne. Wykonanie – masło, cukier, jajka, mąkę, szczyptę soli utrzeć na jednolitą masę. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po wyjęciu z zamrażarki rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wycinać ciastka
Kuchnia Pokoleńoczka doczekały się publikacji. Mama upiekła je na święta wielkanocne, więc już dawno pozostało po nich wspomnienie. Delikatne i kruche z kremem przygotowanym z nutelli. Nie wiem jak Wy, ale ja zdecydowanie bardziej wolę wszelkie ciasteczka "na raz" niż ciasta. Nie trzeba kroić, nic się nie kruszy... Tylko takie podbieranie jednego za drugim, w końcu może okazać się zgubne
Kuchnia w czekoladzieopakowanie budyniu waniliowego z cukrem 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo cukier puder do posypania gotowej tarty WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli, dodać żółtka, posiekane nożem zimne masło i zimną wodę. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć je w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C. Ciasto rozwałkować
Passions hobbies lifemożecie ją zobaczyć tutaj: klik . Po obejrzeniu zrozumiecie, dlaczego dzisiejsze ciasteczka nazwałam właśnie tak ;) Kruche, słodkie ciastka z kolorowymi cukierkami Skittles. Wyglądają tak uroczo, że każdy się skusi! Polecam :) Składniki: (na ok. 35 sztuk) Ciasto: 200 g miękkiego masła 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Nastoletnie Wypiekanieodpoczęło. Dodaj oliwę lub olej i ponownie wyrób ciasto, aby cały tłuszcz połączył się dobrze z ciastem. Odrywaj kawałki ciasta wielkości łyżki i rozpłaszcz ręcznie, rozciągnij w nieregularny kształt koła. Możesz też je rozwałkować. Będą cieńsze i prawdopodobnie bardziej kruche. Następnym razem spróbuję. Dziś formowałam ręcznie, więc były różnych kształtów i nieregularnej grubości. Mimo to super się wypiekały. Na górę
Anioszek w kuchniRozpoczynamy Nowy Rok 2016r., a tym samym karnawał. Na naszych stołach nie może zabraknąć faworków - wspaniałych, kruchych ciasteczek. Smakują wybornie. Składniki: 4 żółtka pół szklanki gęstej śmietany 1 łyżka spirytusu lub octu mąki tyle, ile "zabierze ciasto" (ok. 40 dag) szczypta soli cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia Z żółtek, śmietany, spirytusu lub octu, mąki, soli zagniatamy ciasto
Pyszności SłodkościForemkę na muffiny wykładam papierowymi papilotkami i nakładam po łyżce ciasta, a na to kawałki mandarynek. 4. Przykrywam resztą ciasta tak do 3/4 wysokości papilotek. Na koniec posypuje każdą babeczkę płaską łyżeczką cukru trzcinowego który pod czas pieczenia utworzy kruchą skorupkę na górze każdej babeczki. Piekę w 200 stopniach przez
Gotowanie...to proste !Fajnie wyglądające, a zarazem całkiem smaczne kruche ciasteczka. Niby nie wyróżniające się specjalnie smakiem, a jednak błyskawicznie znikają ze stołu. Przepis znaleziony tutaj . Składniki na jasne ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli Składniki na ciemne ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła
Słodka Kraina WypiekówPółkruche ciastka z marmoladą w środku. Pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Kruche nawet po kilku dniach, choć u mnie zawsze znikają w dniu upieczenia :) Polecam! Składniki: (na około 30-40 sztuk) Ciasto półkruche: 1 kostka zimnego masła (200 g) 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego 2 1/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka śmietany
Nastoletnie WypiekanieBardzo smaczne, kruche ciastka oblane gorzką czekoladą. Znikają w mgnieniu oka, więc od razu polecam podwoić porcję :D Naprawdę warte polecenia! Składniki: Ciasto: 100 g masła w temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 110 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 3 łyżkach
Nastoletnie Wypiekaniezajmującą lekturą (triller medyczny) wpakuję się pod kołderkę, podzielę się z moimi gośćmi kilkoma przepisami :) Przepis Buni na kruche rogaliki Buni już podawałam, ale tym razem zrobiłam je nie z marmoladą, ale z masą makową, a do samego ciasta dodałam nieco cukru. Pycha :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytypapierze. Niestety papier do wypieków wyszedł. Pomieszało to trochę moje plany. Postanowiłam wykorzystać metalowe foremki do babeczek. Rozwałkowałam kulki ciasta na małe okręgi. Wyłożyłam na nie budyń. Część zlepiłam w pierożki, część zawinęłam jak "sakiewki", a jedną potraktowałam jak kruchą babeczkę ;) I stąd cudaki - wyszło 9 drożdżówek, każda inna. Odstawiłam na kolejne 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekłam przez
Kuchnia po mojemuDziś do porannej kawusi proponuję pyszną szarlotkę z kisielem. Ciasto jest łatwe do przygotowania i długo zachowuje świeżość. Kisiel nadaje lekko kwaskowatego smaku, co doskonale współgra
Tradycyjna kuchnia Kasizapasy i poczuć w kuchni namiastkę lata. Delikatny aromat migdałów w połączeniu z kwaskowatym smakiem malin na ciepłym kruchym spodzie sprawia, że tarta znika w mgnieniu oka. Nigdy jeszcze nie przetrwała do następnego dnia... Tarta malinowo-migdałowa Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 jajo 2 łyżki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego szczypta soli Wszystkie składniki ciasta
Zapiski Młodej Żony