ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:615/937)

Rurki z kremem waniliowym 125

były pierniczki oraz keks . Przeglądając ostatnio rożne przepisy natknęłam się na absolutnie niesamowity przepis na rurki z kremem waniliowym. Malutkie, kruche, słodkie rurki nadziane delikatnym waniliowym kremem to super propozycja zarówno na świąteczny jak i sylwestrowy stół! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 500ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 100g masła – musi być wcześniej wyjęte z lodówki by było w temperaturze

Życie ze smakiem
Kruche pierożki z makiem 157

lepiej domowa) - 85 dag żółtko rozmieszane z łyżką śmietanki do posmarowania pierożków gruby lub perłowy cukier do posypania Przepis na kruche pierożki z makiem: Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie.  Ciasto

Rodzinka w kuchni
Jabłka pieczone z kaszą i grzybami 132

pochodzeniu. Jest wyjątkowy dzięki naturalnym lub ludzkim czynnikom. Do swojego dania wykorzystałam pyszne jabłka grójeckie odmiany Red Jonaprince. To owoce kruche, soczyste i słodkie. Są pyszne na surowo, ale nadają się też do pieczenia, na mus, dżem lub do ciasta . Dzięki temu, że w okresie dojrzewania noce w regionie są chłodniejsze niż gdzie indziej jabłka grójeckie lepiej się wybarwiają

Smaczna Pyza
Tartaletki z borówkami i malinowym kremem 93

Kruche ciasteczka ze świeżymi borówkami połączone z orzeźwiającym malinowymi kremem to świetna propozycja małej słodkości do codziennej kawki. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła extra 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Krem malinowy: 1 budyń malinowy         250ml mleka

Szalona Kuchnia Eweliny
kruche ciasteczka 121

robiła byłoby z czekoladą. Tym razem udało mi się Ją przekonać, że może być też coś bez czekolady. Kruche ciasteczka są idealne jako mała przekąska i co najważniejsze, wiemy co jemy. Najdłużej oczywiście czeka się na wychłodzenie ciasta, bo potem to szybko znikają z talerza ;) Składniki: kostka margaryn 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru  1 cukier waniliowy 2 łyżeczki

Gotowanie z pasją
Babka Wielkanocna 147

wzorowałem się na znalezionych przepis. Tak przygotowana babka wielkanocna smakuje najlepiej jedzona jeszcze na ciepło, nie wierzcie w opinię, że ciasta nie można jeść jeszcze ciepłego :) Mi przynajmniej nic nie było :) A teraz będzie troszkę nieskromnie :) Babka wyszła wyśmienita, krucha i wilgotna świetnie pasuje podana z ciepłym mlekiem :) Artykuł Babka Wielkanocna pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Proste i pyszne. Przygotuj swoje brownie 143

Kruche z wierzchu, lekko płynne w środku, a do tego obłędnie czekoladowe. Brownie, bo o nim mowa, to amerykańskie ciasto, które podbiło serca – a właściwie żołądki – miłośników słodkich wypieków na całym świecie. W dodatku jego przygotowanie nie sprawi kłopotu nawet mniej wprawionym kucharzom. Bo brownie to jedyne ciasto, które smakuje najlepiej, gdy przypomina wilgotny i niewyrośnięty… zakalec. Dowiedz się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CYNAMONOWO- WANILIOWE CIASTECZKA 150

Smaczne, kruche ciasteczka. Przepis jest bardzo prosty a podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach cynamonu. Wystarczy wymieszać ciasto, wykroić kształty ciastek, upiec i ostudzić. Idealne do moczenia w kawie bądź herbacie. A w chłodne jesienne wieczory doskonałe z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku nawet 2-3 tygodnie.  Do ciastek

Zrób to smacznie
PROPOZYCJE NA TŁUSTY CZWARTEK 125

Klasyk. Pączki nadziane marmoladą różaną z polewą z gorzkiej czekolady. Czytaj więcej >> 3) OPONKI POMARAŃCZOWE Oponki z ciasta drożdżowego ze skórką z pomarańczy w polewie z gorzkiej czekolady z pomarańczową nutą. Czytaj więcej >> 4) FAWORKI PIWNE Kruche i chrupiące faworki na piwie - jedynie z 4 składników! Czytaj więcej >> 5) MINI PĄCZUSIE BANANOWE Ekspresowe mini

Kuchnia MagdaLeny
Idealne ciasto na naleśniki- przepis podstawowy 119

Niby proste naleśniki, wydawać by się mogło, że banalny przepis. A jednak..... czasem zbyt twarde, czasem zbyt kruche, czasem ciężko odwrócić na patelni... Problemów z przygotowaniem na pozór prostych naleśników jest wiele. Jak zatem przygotować idealne ciasto naleśnikowe? Składniki: 2 jajka 130 g mąki  (około 1 szklanka) szczypta soli 1/2 cukru wanilinowego (chyba że robimy wersję słoną to pomijamy

Tradycyjna Kuchnia
Czekoladowe ciastka z masą krówkową i orzeszkami ziemnymi 449

Dzisiaj połączenie słodkiej masy krówkowej ze słonymi orzeszkami ziemnymi. Kruche, intensywnie kakaowe ciasteczka o bogatym smaku. Do kawy, herbaty, na drugie śniadanie. Polecam!     Składniki: (na ok. 30 sztuk)   Ciasto: 80 g gorzkiej czekolady 150 g miękkiego masła 60 g cukru pudru 1 łyżka cukru trzcinowego 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 170 g mąki pszennej

Nastoletnie Wypiekanie
Amoniaczki z boru 174

swoje amoniaczki wybrałam przepis z okolic Boru Głogowskiego (Głogów Małopolski, kilkanaście km na północ od Rzeszowa). Ciasteczka wyszły pyszne – leciutkie, kruche i delikatne. Nic dziwnego, że są tak popularne, a dzieci trudno od nich odgonić. Na dodatek wyrabianie tego ciasta to czysta przyjemność. Jest tak plastyczne i podatne, że aż trudno uwierzyć. Pięknie się wałkuje i w ogóle się

Trzeci talerz
Sernik na zimno na dwa sposoby! 139

Kruchy spód, schłodzony sernik, dojrzałe owoce i świeża, orzeźwiająca mięta to idealne połączenie na gorące, letnie dni. Mimo iż ciasto nie wymaga pieczenia, to przy jego przygotowywaniu potrzebujemy cierpliwości, spokoju i zaangażowania. Aby przepis się udał musimy użyć przede wszystkim dobrego mleka, najlepiej naturalnego, pełnotłustego i niepasteryzowanego. Podczas gotowania uzyskamy więcej sera, a po połączeniu z resztą składników osiągniemy prawdziwy

Kuchnia Pani Wiosny
dwukolorowy jabłecznik z gruszką 177

Jesień to czas szarlotek i jabłeczników. Na myśl o szarlotce chyba wszyscy mamy przed oczami kruchą szarlotkę pieczoną przez babcię. I nie znam osoby, która by takiej nie lubiła. Ale dziś zachęcam do zrobienia ciasta z jabłkami trochę inaczej: na puszystym cytrynowo-kakaowym cieście, z dodatkiem gruszek.  *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Smaki Francji. Quiche z mangoldem i serem owczym 211

wybornie. Jeśli są do tego tak pyszne jak dzisiejszy quiche, po naszemu pyszna tarta , to już po prostu bajka. Bardzo kruchy spód zrobiłam na kaczym tłuszczu co dzisiaj nieczęsto się zdarza a kiedyś to właśnie smalec wykorzystywano do takiego ciasta dużo częściej niż masło. Był tańszy i nadawał smak mięsa w daniach jarzynowych, jarskich. Spróbujcie kiedyś bo to naprawdę daje

Smaczna Pyza
Podpłomyki, tzatziki i faszerowane kapelusze pieczarek czyli przekąski dla każdego 128

konsystencją powinno przypominać ciasto na pierogi, ale również i grubość rozwałkowanego ciasta powinna być podobna jak przy pierogach. Takie placuszki ciasta układamy na patelni i suszymy je. Nic się nie stanie jeżeli się przypalą. Tak wysuszone podpłomyki powinny być kruche i chrupiące. Faszerowane kapelusze pieczarek, jak sama nazwa wskazuje potrzebujemy oczyszczonych i pozbawionych trzonków kapeluszy, trzonki kroimy w kostkę

Kuba Gotuje
Tarta z porem i wędzonym twarogiem 179

Tarta z porem i wędzonym twarogiem na kruchym orzechowym spodzie. Ja dodałam gotowane mięso kurczaka, ale nie jest on potrzebny. Wegetarianie spokojnie mogą ten składnik pominąć. ciasto : 1 szkl ( 140 g ) maki pszennej 1/2 szkl ( 65 g ) mielonych orzechów laskowych 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli nadzienie

Polska Zupa
Jogurtowy sernik z wiśniami 1736

Lekki, jogurtowy, pieczony (tak tak!) sernik na kruchym razowym spodzie z mnóstwem wiśni. Przepis powstał dość spontanicznie - z tęsknoty za latem i obfitością owoców. Do wykonania ciasta nie jest potrzebny nawet mikser a kompot z wiśni znajdziecie w większości sklepów (pamiętajcie tylko by były bez pestek..) Najważniejszym elementem przepisu jest odcedzenie jogurtu, dzięki temu pracuje się

maniapieczenia
Tarta ze szpinakiem i serem bałkańskim 194

ramach eksperymentu, odstawienia cukru i mąki pszennej (nie mylić z glutenem, bo tego nie wykluczyłam całkowicie). Spód jest kruchy, nawet bardziej niż na mące pszennej., co pewnie jest zasługą mąki ryżowej. Dodatek gryczanej za to sprawia, że ciasto ma charakterystyczny, acz ciekawy posmak. A cala reszta w tej tarcie to sprzątanie lodówki. Z przyjemnością dodałabym jeszcze łososia, ale to już

bistro mama
Zielona szarlotka 152

śniegiem.Ale ja za to mam dla was pyszną szarlotkę, prawdziwie wiosenną. Wyszła naprawdę bardzo fajna, nie za słodka, krucha i mocno jabłkowa. Fajnego kwaskowego smaczku dodaje jej kisiel połączony z pianą z białek.Składniki: (na większą blaszkę)Ciasto:3 szklanki mąki krupczatki1/3 szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczenia250 g masła roślinnego6 żółtekPianka z białek:6 białekszczypta soli4 opakowania kisielu

Moje pyszne gotowanie
Sezamowy quiche z papryką i chorizo 208

Sezamowy quiche z papryką i chorizo...Kruchy, sezamowy spód.Podsmażona, kolorowa papryka.Słupki paprykowego chorizo.A całość zatopiona w śmietanowo-jajecznym sosie.Pychota! Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej;4 łyżki sezamu;150 g zimnej margaryny;1 łyżeczka soli;1/3 szklanki zimnej wody.Nadzienie:1 duża, czerwona papryka;1 duża, żółta papryka;100 g kiełbasy chorizo;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości

Gospodyni Miejska
Tarta szpinakowa z czerwoną fasolą i granatem aromatyzowana truflą 151

Kolejne udane połączenie granatu z fasolą.Tarta na kruchym spodzie faszerowana szpinakiem, czerwoną fasolą i granatem, w sosie z gorgonzoli i parmezanu.Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie ciasta Porcje: 8   Składniki:Ciasto:125 g mąki pszennej,75 g schłodzonego masła w kawałkach,szczypta soli,zimna woda,oliwa do posmarowania formy.Nadzienie:200 g liści szpinaku,1 puszka odsączonej czerwonej fasoli

SzczyptaSmaQ
Filet z kurczaka nadziewany czerwoną porzeczką 191

Zazwyczaj owoce wykorzystuję do ciast i deserów czy przetworów. Czasem jednak lubię zaskoczyć bliskich łącząc owoce z mięsem. Tak jak w tym przypadku. Kruche, delikatnie mięso z kurczaka, kwaskowe porzeczki i szczypta ostrej papryki. Całość nie jest smażona, lecz pieczona bez dodatku tłuszczu!! Zatem jedzmy bez wyrzutów sumienia;):) Składniki:1/2 kg filetu z piersi kurczaka, cebula, 100 g czerwonych porzeczek

Z miłości do słodkości
Kruche ciastka trzyskładnikowe (dla dzieci po 9 miesiącu) 139

Jeśli Wasze dzieciaczki lubią wszelkiego rodzaju ciastka, to te ciastka z pewnością przypadną im do smaku. Ciastka są meeega kruche, bardzo maślane i mogą je zajadać maluchy po ukończeniu 9 miesiąca życia. Moim dzieciakom bardzo smakowały te ciasteczka i podejrzewam, że jest to ten przepis, z którego będę baaaaardzo często korzystać w sytuacjach, kiedy będę musiała upiec coś(...)200g mąki kukurydzianej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło rozgnieść widelcem razem z bananem (można zblendować na jednolitą masę). Dodać mąkę i proszek do pieczenia i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,6cm, wykroić ciasteczka dowolnymi foremkami. Podważyć ciastka nożem i ostrożnie przenieść

Smaki Armine
Sernik z musem jeżynowym 153

serniku sprawdzi się malakser. Inspiracja Moje wypieki . Kruchy spód: 225 gr mąki razowej typ 2000 pszennej (odjąć dwie łyżki i w to miejsce dać dwie łyżki kakao ) 150 gr zimnego masła 50 gr cukru pudru Wszystkie składniki umieścić w malakserze. Po minucie siekania wszystkie składniki powinny być dobrze połączone. Wyjąć ciasto uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, włożyć do lodówki(...)papier od góry, ciasto przenieść na arkuszu, odwrócić na góry nogami, tj papier ma być na wierzchu, na to wysypać ok 0,5 kg fasoli – w celu obciążenia ciasta, żeby nam nie falowało podczas pieczenia. Wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika

moj przepis na
domowe rogaliki krucho drożdżowe 157

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 40 g drożdży 80 g mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 1 łyżka cukru 2 żółtka

Domowy Smak Jedzenia
rogaliki serowe z powidłem śliwkowym 224

składniki: 380 g mąki 1 jajko 150 serka, zmielonego 200 g margaryny, schłodzonej 16 g cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: powidło śliwkowe

Domowy Smak Jedzenia