postacią. Tym razem przygotowałam Mu wersję na ciasteczkowym spodzie z kawałkami czekolady. Sernik oblany został czekoladą. Ciasto wyszło znakomite a co ważne nie dodałam ani grama mąki. Polecam bo warto spróbować Aksamitny Sernik na Ciasteczkowym Spodzie Składniki: 15 Kruchych C iasteczek-ja użyłam owsianych Tabliczka Gorzkiej Czekolady 1/2 kostki masła lub margaryny 1 kg białego sera(...)następnie dodaję ciastka. Masęwykładam równo na spód tortownicy. Masa musi wystygnąć. Masę serową przekładam na masę z ciasteczek. Do rozgrzanego na ok 180 stopni piekarnika wkładam ciasto. Ciasto piekę w temp 180 stopni góra- dół przez godzinę.. Po upieczeniu pozostawiam w piekarniku do ostygnięcia. Wystudzony sernik polewam roztopioną czekoladą z dodatkiem 3 łyżek mleka. Całość wkładam
Gotowanie PatkiTematem wspólnego gotowania na dziś jest Pavlova. Deser absolutnie idealny - krucha na zewnątrz i cudownie ciągnąca w środku beza, chmura delikatnej i leciutkiej bitej śmietany, a na wierzchu całe mnóstwo soczystych owoców... Marzenie. Miliard kalorii, a nie można się oprzeć kolejnemu kawałkowi. Czysta rozkosz. Nie wiem, co mam jeszcze napisać, żeby Was do Pavlovej przekonać - musicie spróbować sami. Wbrew(...)wariacja na temat. Zainspirował mnie przepis na krem z gazetki Pieczenie jest proste, nr 2/2014. Rabarbar z dodatkiem ajerkoniaku? To musiało być pyszne! W oryginale kremem napełniono rożki z ciasta francuskiego; ja nie mam odpowiednich foremek, ale kremu chciałam spróbować. Pomyślałam sobie, że do słodkiej bezy będzie jak znalazł. I się nie pomyliłam. Wyszedł lekko kwaskowy i świetnie równoważy obłędną
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyły pierniczki oraz keks . Przeglądając ostatnio rożne przepisy natknęłam się na absolutnie niesamowity przepis na rurki z kremem waniliowym. Malutkie, kruche, słodkie rurki nadziane delikatnym waniliowym kremem to super propozycja zarówno na świąteczny jak i sylwestrowy stół! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 500ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 100g masła – musi być wcześniej wyjęte z lodówki by było w temperaturze
Życie ze smakiemlepiej domowa) - 85 dag żółtko rozmieszane z łyżką śmietanki do posmarowania pierożków gruby lub perłowy cukier do posypania Przepis na kruche pierożki z makiem: Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. Ciasto
Rodzinka w kuchnipochodzeniu. Jest wyjątkowy dzięki naturalnym lub ludzkim czynnikom. Do swojego dania wykorzystałam pyszne jabłka grójeckie odmiany Red Jonaprince. To owoce kruche, soczyste i słodkie. Są pyszne na surowo, ale nadają się też do pieczenia, na mus, dżem lub do ciasta . Dzięki temu, że w okresie dojrzewania noce w regionie są chłodniejsze niż gdzie indziej jabłka grójeckie lepiej się wybarwiają
Smaczna PyzaKruche ciasteczka ze świeżymi borówkami połączone z orzeźwiającym malinowymi kremem to świetna propozycja małej słodkości do codziennej kawki. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła extra 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Krem malinowy: 1 budyń malinowy 250ml mleka
Szalona Kuchnia Ewelinyrobiła byłoby z czekoladą. Tym razem udało mi się Ją przekonać, że może być też coś bez czekolady. Kruche ciasteczka są idealne jako mała przekąska i co najważniejsze, wiemy co jemy. Najdłużej oczywiście czeka się na wychłodzenie ciasta, bo potem to szybko znikają z talerza ;) Składniki: kostka margaryn 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki
Gotowanie z pasjąwzorowałem się na znalezionych przepis. Tak przygotowana babka wielkanocna smakuje najlepiej jedzona jeszcze na ciepło, nie wierzcie w opinię, że ciasta nie można jeść jeszcze ciepłego :) Mi przynajmniej nic nie było :) A teraz będzie troszkę nieskromnie :) Babka wyszła wyśmienita, krucha i wilgotna świetnie pasuje podana z ciepłym mlekiem :) Artykuł Babka Wielkanocna pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kruche z wierzchu, lekko płynne w środku, a do tego obłędnie czekoladowe. Brownie, bo o nim mowa, to amerykańskie ciasto, które podbiło serca – a właściwie żołądki – miłośników słodkich wypieków na całym świecie. W dodatku jego przygotowanie nie sprawi kłopotu nawet mniej wprawionym kucharzom. Bo brownie to jedyne ciasto, które smakuje najlepiej, gdy przypomina wilgotny i niewyrośnięty… zakalec. Dowiedz się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Smaczne, kruche ciasteczka. Przepis jest bardzo prosty a podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach cynamonu. Wystarczy wymieszać ciasto, wykroić kształty ciastek, upiec i ostudzić. Idealne do moczenia w kawie bądź herbacie. A w chłodne jesienne wieczory doskonałe z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku nawet 2-3 tygodnie. Do ciastek
Zrób to smacznieKlasyk. Pączki nadziane marmoladą różaną z polewą z gorzkiej czekolady. Czytaj więcej >> 3) OPONKI POMARAŃCZOWE Oponki z ciasta drożdżowego ze skórką z pomarańczy w polewie z gorzkiej czekolady z pomarańczową nutą. Czytaj więcej >> 4) FAWORKI PIWNE Kruche i chrupiące faworki na piwie - jedynie z 4 składników! Czytaj więcej >> 5) MINI PĄCZUSIE BANANOWE Ekspresowe mini
Kuchnia MagdaLenyNiby proste naleśniki, wydawać by się mogło, że banalny przepis. A jednak..... czasem zbyt twarde, czasem zbyt kruche, czasem ciężko odwrócić na patelni... Problemów z przygotowaniem na pozór prostych naleśników jest wiele. Jak zatem przygotować idealne ciasto naleśnikowe? Składniki: 2 jajka 130 g mąki (około 1 szklanka) szczypta soli 1/2 cukru wanilinowego (chyba że robimy wersję słoną to pomijamy
Tradycyjna KuchniaDzisiaj połączenie słodkiej masy krówkowej ze słonymi orzeszkami ziemnymi. Kruche, intensywnie kakaowe ciasteczka o bogatym smaku. Do kawy, herbaty, na drugie śniadanie. Polecam! Składniki: (na ok. 30 sztuk) Ciasto: 80 g gorzkiej czekolady 150 g miękkiego masła 60 g cukru pudru 1 łyżka cukru trzcinowego 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 170 g mąki pszennej
Nastoletnie Wypiekanieswoje amoniaczki wybrałam przepis z okolic Boru Głogowskiego (Głogów Małopolski, kilkanaście km na północ od Rzeszowa). Ciasteczka wyszły pyszne – leciutkie, kruche i delikatne. Nic dziwnego, że są tak popularne, a dzieci trudno od nich odgonić. Na dodatek wyrabianie tego ciasta to czysta przyjemność. Jest tak plastyczne i podatne, że aż trudno uwierzyć. Pięknie się wałkuje i w ogóle się
Trzeci talerzKruchy spód, schłodzony sernik, dojrzałe owoce i świeża, orzeźwiająca mięta to idealne połączenie na gorące, letnie dni. Mimo iż ciasto nie wymaga pieczenia, to przy jego przygotowywaniu potrzebujemy cierpliwości, spokoju i zaangażowania. Aby przepis się udał musimy użyć przede wszystkim dobrego mleka, najlepiej naturalnego, pełnotłustego i niepasteryzowanego. Podczas gotowania uzyskamy więcej sera, a po połączeniu z resztą składników osiągniemy prawdziwy
Kuchnia Pani WiosnyJesień to czas szarlotek i jabłeczników. Na myśl o szarlotce chyba wszyscy mamy przed oczami kruchą szarlotkę pieczoną przez babcię. I nie znam osoby, która by takiej nie lubiła. Ale dziś zachęcam do zrobienia ciasta z jabłkami trochę inaczej: na puszystym cytrynowo-kakaowym cieście, z dodatkiem gruszek. *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawybornie. Jeśli są do tego tak pyszne jak dzisiejszy quiche, po naszemu pyszna tarta , to już po prostu bajka. Bardzo kruchy spód zrobiłam na kaczym tłuszczu co dzisiaj nieczęsto się zdarza a kiedyś to właśnie smalec wykorzystywano do takiego ciasta dużo częściej niż masło. Był tańszy i nadawał smak mięsa w daniach jarzynowych, jarskich. Spróbujcie kiedyś bo to naprawdę daje
Smaczna Pyzakonsystencją powinno przypominać ciasto na pierogi, ale również i grubość rozwałkowanego ciasta powinna być podobna jak przy pierogach. Takie placuszki ciasta układamy na patelni i suszymy je. Nic się nie stanie jeżeli się przypalą. Tak wysuszone podpłomyki powinny być kruche i chrupiące. Faszerowane kapelusze pieczarek, jak sama nazwa wskazuje potrzebujemy oczyszczonych i pozbawionych trzonków kapeluszy, trzonki kroimy w kostkę
Kuba GotujeTarta z porem i wędzonym twarogiem na kruchym orzechowym spodzie. Ja dodałam gotowane mięso kurczaka, ale nie jest on potrzebny. Wegetarianie spokojnie mogą ten składnik pominąć. ciasto : 1 szkl ( 140 g ) maki pszennej 1/2 szkl ( 65 g ) mielonych orzechów laskowych 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli nadzienie
Polska ZupaLekki, jogurtowy, pieczony (tak tak!) sernik na kruchym razowym spodzie z mnóstwem wiśni. Przepis powstał dość spontanicznie - z tęsknoty za latem i obfitością owoców. Do wykonania ciasta nie jest potrzebny nawet mikser a kompot z wiśni znajdziecie w większości sklepów (pamiętajcie tylko by były bez pestek..) Najważniejszym elementem przepisu jest odcedzenie jogurtu, dzięki temu pracuje się
maniapieczeniaramach eksperymentu, odstawienia cukru i mąki pszennej (nie mylić z glutenem, bo tego nie wykluczyłam całkowicie). Spód jest kruchy, nawet bardziej niż na mące pszennej., co pewnie jest zasługą mąki ryżowej. Dodatek gryczanej za to sprawia, że ciasto ma charakterystyczny, acz ciekawy posmak. A cala reszta w tej tarcie to sprzątanie lodówki. Z przyjemnością dodałabym jeszcze łososia, ale to już
bistro mamaśniegiem.Ale ja za to mam dla was pyszną szarlotkę, prawdziwie wiosenną. Wyszła naprawdę bardzo fajna, nie za słodka, krucha i mocno jabłkowa. Fajnego kwaskowego smaczku dodaje jej kisiel połączony z pianą z białek.Składniki: (na większą blaszkę)Ciasto:3 szklanki mąki krupczatki1/3 szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczenia250 g masła roślinnego6 żółtekPianka z białek:6 białekszczypta soli4 opakowania kisielu
Moje pyszne gotowanie