Kolejne udane połączenie granatu z fasolą.Tarta na kruchym spodzie faszerowana szpinakiem, czerwoną fasolą i granatem, w sosie z gorgonzoli i parmezanu.Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie ciasta Porcje: 8 Składniki:Ciasto:125 g mąki pszennej,75 g schłodzonego masła w kawałkach,szczypta soli,zimna woda,oliwa do posmarowania formy.Nadzienie:200 g liści szpinaku,1 puszka odsączonej czerwonej fasoli
SzczyptaSmaQZazwyczaj owoce wykorzystuję do ciast i deserów czy przetworów. Czasem jednak lubię zaskoczyć bliskich łącząc owoce z mięsem. Tak jak w tym przypadku. Kruche, delikatnie mięso z kurczaka, kwaskowe porzeczki i szczypta ostrej papryki. Całość nie jest smażona, lecz pieczona bez dodatku tłuszczu!! Zatem jedzmy bez wyrzutów sumienia;):) Składniki:1/2 kg filetu z piersi kurczaka, cebula, 100 g czerwonych porzeczek
Z miłości do słodkościJeśli Wasze dzieciaczki lubią wszelkiego rodzaju ciastka, to te ciastka z pewnością przypadną im do smaku. Ciastka są meeega kruche, bardzo maślane i mogą je zajadać maluchy po ukończeniu 9 miesiąca życia. Moim dzieciakom bardzo smakowały te ciasteczka i podejrzewam, że jest to ten przepis, z którego będę baaaaardzo często korzystać w sytuacjach, kiedy będę musiała upiec coś(...)200g mąki kukurydzianej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło rozgnieść widelcem razem z bananem (można zblendować na jednolitą masę). Dodać mąkę i proszek do pieczenia i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,6cm, wykroić ciasteczka dowolnymi foremkami. Podważyć ciastka nożem i ostrożnie przenieść
Smaki Armineserniku sprawdzi się malakser. Inspiracja Moje wypieki . Kruchy spód: 225 gr mąki razowej typ 2000 pszennej (odjąć dwie łyżki i w to miejsce dać dwie łyżki kakao ) 150 gr zimnego masła 50 gr cukru pudru Wszystkie składniki umieścić w malakserze. Po minucie siekania wszystkie składniki powinny być dobrze połączone. Wyjąć ciasto uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, włożyć do lodówki(...)papier od góry, ciasto przenieść na arkuszu, odwrócić na góry nogami, tj papier ma być na wierzchu, na to wysypać ok 0,5 kg fasoli – w celu obciążenia ciasta, żeby nam nie falowało podczas pieczenia. Wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika
moj przepis naskładniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 40 g drożdży 80 g mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 1 łyżka cukru 2 żółtka
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 380 g mąki 1 jajko 150 serka, zmielonego 200 g margaryny, schłodzonej 16 g cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: powidło śliwkowe
Domowy Smak JedzeniaNietypowe wielkanocne ciasteczka? Proszę bardzo :) Kruche jajeczka w wersji 3D, nadziane marcepanem oraz mascarpone z czekoladą. Przepyszne! Świetnie nadadzą się do koszyczka, a te w wersji 3D szczególnie spodobają się najmłodszym. ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru drobnego Diamant szczypta soli jajko lukier: białko sparzonego jajka 200 g cukru pudru Diamant sok z połowy cytryny nadzienie(...)zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba, schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jeśli posiadamy foremki na jajka 3D, smarujemy je masłem i obsypujemy bułką tartą. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy jajka. Możemy użyć zwykłej foremki i potem po prostu przełożyć ciastka kremem. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub nakładamy na foremki 3D. Pieczemy
Mienta blogBarazek - małe, kruche ciasteczka, obsypane z jednej strony sezamem, a z drugiej pistacjami, są jednym z najpopularniejszych dodatków do kawy i herbaty w krajach Bliskiego Wschodu. Najlepsze barazek można zjeść w dzielnicy Maidan w Damaszku, słynie z nich, znana w całym regionie cukiernia Daoud Brothers Sweets Ps. Czasami kiedy nie mam pistacji dodaję do mąki 1 lub 2 łyżki(...)dokładnie mieszamy, Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (lub proszkiem do pieczenia). Masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę, mleko i ręcznie lub mikserem wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć ciasto do miski, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na minimum 15 minut. Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Wgnieść
Cztery FajeryKruche ciastka przygotowane z mąki tortowej z delikatną nutą waniliową, bardzo maślane rozpływające się wręcz w ustach. Takie są moje dzisiejsze ciasteczka. Częstuję ich ukochanych, razem cieszymy się weekendem. Inne wersje? proszę bardzo: dodajcie dowolne bakalie, tarte orzechy, mak, 2 łyżki kakao, wiórki kokosowe, rozmaite aromaty zapachowe do ciast, cynamon lub przyprawę do piernika albo grzańca, bawcie się, wycinajcie kształty(...)mąkę do masy jajecznej z masłem. Mieszaj początkowo jeszcze mikserem, następnie ręką wyrób ciasto. Włóż na około 8 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i odrywaj kulki, które wałkuj i lekko spłaszczaj. Za pomocą widelca nadaj im wzorzysty kształt. Rozkładaj na papierze do pieczenia zachowując odstępy. Kruche ciastka piecz na środkowej półce w temp. 180C przez około 15 minut bez termoobiegu
Zasmakuj Kuchniskładniki na cisto: 200 g mąki orkiszowej 80 g cukru 70 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo: dżem pomarańczowy
Domowy Smak JedzeniaMożna je przekładać najrozmaitszymi kremami, bitą śmietaną. Czysta rozkosz dla podniebienia! Ubite białka nadają pulchności również tradycyjnym ciastom, warto więc poznać tajemnice ich właściwego przygotowywania. Jedyne co potrzeba to nauczenie się dosłownie paru żelaznych zasad. Naprawdę! Beza wyjdzie wtedy zawsze. Śnieżnobiała, krucha. Nie ma innej możliwości. Oto kilka moich sprawdzonych porad. 1. Podstawy. Podstawą udanej bezy jest bardzo precyzyjne(...)pomyłkę a niedostatecznie ubite białka po prostu opadną i beza nie wyjdzie. Można użyć również cukru trzcinowego – beza zyska wtedy orzechowy kolor i intrygujący karmelowy smak. Ubite białka do ciasta tradycyjnego dodajemy na końcu, bardzo delikatnie dodając je do masy by powstałe w białku pęcherzyki powietrza nie uległy zniszczeniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
maniapieczeniaMasz w domu maszynkę do mięsa? A czy wiesz, że z jej pomocą możesz przygotować pyszne kruche ciasteczka? Jedyne czego potrzebujesz to specjalna końcówka dzięki, której uzyskasz specyficzne kształty przypominające niektóre z ciastek jakie można kupić w sklepie. Obejrzyj również wideo na kanale Słodki Blog na YouTube jak zrobić ciasteczka maszynkowe Składniki: 150g miękkiego masła 100g cukru 1 łyżeczka cukru(...)miksera i końcówek w kształcie haków połączysz wszystkie składniki. Na początku rozmiksuj miękkie masło, dodaj cukier i cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Na koniec wsyp mąkę i miksuj aż ciasto zacznie się lepić. Odstaw mikser i szybko wyrób ciasto dłońmi, uformuj kulę i włóż do lodówki na 2 godziny. Przygotuj maszynkę do mięsa. Potrzebujesz tylko ślimaka do mielenia oraz plastikową
Słodki Bloginnym przypadku możemy uzyskać masło migdałowe, a nie mąkę. Taka mąkę przechowujemy jak każdą w suchym miejscu i szczelnym pojemniku. Przykładowe przepisy z wykorzystaniem mączki migdałowej: KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWE Składniki: 250 g margaryny (1 kostka) 10 dag cukru kryształ 2 żółtka 35 dag mąki pszennej 10 dag mielonych migdałów 1 łyżka cukru migdałowego Dekoracja: zmielone(...)godziny w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każde smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy zmielonymi migdałami lub cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec 10 - 12 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWO - CYNAMONOWE Składniki: 100 g mielonych
Ciastka - domowe słodkościmakiem. Seromak, to pyszny sernik składający się z trzech warstw: pierwsza warstwa to kruchy spód korzenny, druga, to masa makowa i trzecia to masa serowa. Całość smakuje wyśmienicie! Seromakowiec jest mięciutki, delikatny, łagodny w smaku, w miarę zbity, jednym słowem jest po prostu idealny! Jest to ciasto bardzo pracochłonne, ale naprawdę tego warte! Wszystkie przepisy na serniki z mego bloga
Kuchnia Łukasza