Pierogi na rodzinnym, świątecznym stole są tradycją, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, wypełnione pieczarkowym farszem są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suszonych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 jajka 200g masła extra 200ml mleka Farsz: 1kg pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 70g topionego serka
Szalona Kuchnia Ewelinyzagniatamy je w ciasto. 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odrywamy małe kawałeczki ciasta wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce spłaszczając. Ciasta pieczemy w 180 stop. przez 10-12 minut. Pilnujmy czasu bo inaczej z kruchych i mięciutkich ciastek zostaną tylko kamienie
Gotowanie...to proste !Kruche misie przełożone powidłami śliwkowymi to świetny pomysł na walentynkowy upominek od serca. SKŁADNIKI Ciasto: 250 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru pudru, 1 żółtko, 1 łyżka śmietany 12%, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżki wiórek koksowych, szczypta soli Dodatkowo: powidła śliwkowe, 1 białko WYKONANIE Zagniatamy składniki na ciasto, owijamy folią, wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone
słodki bratekchurros. Po przepis – kliknijcie w jego tytuł. Otworzy się w nowej karcie. Zapisz Pączki pomarańczowo-rumowe z serka homogenizowanego – najszybsze Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros Pączki wegańskie – na szybko Por fawor! Karnawałowe faworki – kruche i delikatne Faworki z mascarpone Zapisz Zapisz Zapisz
Karo in the KitchenMarkiza – rodzaj okrągłego ciastka złożonego z dwóch herbatników lub ciastek kruchych złączonych ze sobą za pomocą słodkiej masy. W zależności od rodzaju markiz smak ciasta jak i kremu może być różny. Na święta były pierniczki lukrowane, a na Nowy Rok - piernikowe markizy z kremem orzechowym. Składniki: - 1 kg mąki tortowej - 8 żółtek - 3 białka - 1,5 szklanki drobnego cukru
mojewypiekiinietylkomarcepan i kajmak są na liście moich słabości (nie będę udawać, że jest inaczej) ;) Jakże mogłoby ich zabraknąć w tym przepisie? Natomiast kruchy spód jest absolutnie genialny i polecam go również do serników i innych bezglutenowych ciast. Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoy 40 gram blanszowanych migdałów 1 małe ziarno tonki (opcjonalnie) 1 łyżka oleju migdałowego tłoczonego na zimno (ewentualnie można
Quinoa Raz!Wiejski kisz z karkówką Kisz i tarta to dla większości ludzi to samo , a jednak nie … Różnica polega w zasadzie na tym ,że kisz zawsze
Ogrodnik w podróżyPoczątkowo ciasto jest oporne i ciężkie do wałkowania, ale po chwili kiedy ciasto się rozluźni miło się z nim pracuje. Najważniejsza sprawa - ciasto po rozwałkowaniu powinno być bardzo cieniutkie, jak kartka papieru. Tylko wtedy faworki będą kruche i chrupiące. Po rozwałkowaniu przy pomocy radełka wycinamy pasy o szerokości około 2-2,5 cm. Długość zależy tylko od was, ale moim
Wędrówki po kuchnisądzę – lubimy tarty. Ja bardzo! Szukając alternatywy dla innej mąki niż tradycyjna postawiłem na mąkę gryczaną. Tarta wyszła cudownie krucha i z przyjemnym gryczanym posmakiem. Na drugi dzień, gdy nadzienie oddało nieco wilgoci ciastu, stała się jeszcze lepsza. Połączenie gryki, cukinii i bryndzy okazało się strzałem w dziesiątkę, a całość doskonale... Czytaj dalej
Mam To Na WidelcuUwielbiam tarty ze słodkim nadzieniem i warzywnym, przeważnie robię na kruchym spodzie tym razem zrobiłam na francuskim. Tarta z porem i boczkiem - 1 op. ciasta francuskiego - 2 pory - 150 g wędzonego boczku - 2 jajka - 3 łyżki śmietany 18% - tymianek - sól - pieprz - oliwa - masło Przygotowanie: Boczek kroimy w małe plasterki i smażymy na oliwie. Por myjemy, kroimy w plasterki
Kulinarne życiełyżki cukru pudru szczypta soli 100 g masła, zimnego 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1 żołtko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę o średnicy 25 cm lub o wymiarach
Kubki smakutakie ekskluzywne francuskie wersje pizzy. Tu na pewno fani włoskiej pizzy się ze mną nie zgodzą, ale warto zaryzykować to stwierdzenie :) Na kruchym spodzie można ułożyć dowolnie wybrane składniki, oddać się fantazji i tworzyć. Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej 100g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżek zimnej wody sól Sposób wykonania: Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy do niej pokrojone
Kuchnia Pani WiosnyPiegowate trójkąty Macie ochotę na szybkie ciasteczka? Są kruche i piegowate o wspanialym maślano-waniliowym smaku. Ich zaletą jest to, że ciasta nie trzeba chłodzić. Ciasteczek nie trzeba formować, wałkować, wycinać. Wystarczy podzielić upieczony placek na trójkąty i gotowe. Czasami trzeba tak niewiele :-) Składniki na 16 sztuk: 1½ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
Pełny talerzprzygotować je wcześniej i zamknąć w ładnym pudełku lub słoiku. Ozdobione kolorowym lukrem wyglądają uroczo, a ich przygotowanie jest naprawdę dziecinnie proste :)Składniki na kruche ciasteczkaSkładniki na lukier+kolorowe barwniki spożywczeCiasteczka przygotowujemy według przepisu.Wykrojone z ciasta serduszka przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem lub papierem do pieczenia, pieczemy około 10 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Po upieczeniu ciasteczek czas przygotować
Ciastkozercydomu foremek do babeczek lub po prostu mu się nie chce ich robić... to zawsze może pójść na łatwiznę i kupić gotowe kruche babeczki :) A potem to pójdzie już jak z płatka... i deser gotowy :)Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 4 żółtka, 150 g margaryny, Nadzienie: 4-5 duże jabłka, szczypta przyprawy do dań słodkich Kamis
Aga w kuchniOstatnio nastała moda na pizzę z patelni. Mam i ja :) Dzieci ją uwielbiają, dorośli też. Dlaczego by jej nie zrobić z patelni. Kruchy spód, ulubione obłożenie i pyszny obiad lub przekąska. PolecamZaczynamy: Składniki na ciasto-trzy średnie pizze:300 gr mąki ok 120 ml oliwyok 120-150 ml wodyplaska łyżeczka soliskładniki na obłożenie:3 łyżki koncentratu pomidorowego3 łyżki passatypieczarki, szynka
Smaki EdytyKruche babeczki są niezwykle dekoracyjnymi smakołykami, pięknie się prezentują, świetnie smakują według dzieciaków żadne ciasto im nie dorównuje. Babeczki te można upiec także jako wytrawne zamiast cukru przyprawić na ostro i upieczone faszerować np. różnego rodzajami sałatek, czy pastami. SKŁADNIKI: (80 sztuk) 40 dag mąki 20 dkg masła1 szklanka cukru
RAROSSAMiałam robić róże karnawałowe. Na pewno je znacie, to takie ciastka podobne do faworków. Ale wyszły kruche ciasteczka - tak damo składane i smażone w głębokim tłuszczu, ale o innej teksturze ciasta. I nie łamią się tak jak różyczki, przy jedzeniu których zawsze byłam cała upaprana cukrem pudrem. Zobaczcie też przepis na bardzo dobry chrust czyli pyszne faworki domowe ROZWIŃ
Smaczna Pyzamasami - galaretką, bitą śmietaną, masą jogurtową, masą z serka mascarpone, jak i wieloma innymi :) Tak więc przepis uniwersalny na kruche tartaletki: Składniki: 2 żółtka pół kostki margaryny szklanka mąki 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: 1. Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około godzinę. 2. Odrywać kawałek ciasta i wylepić foremki do tartaletek
dobra gospodyni dom wesołym czyniPonieważ mój mąż gra na gitarze a zbliżały się jego urodziny, postanowiłam wykonać odpowiednią liczbę gitar zamiast tortu. Ciasteczka są przepyszne. Ciasto zrobiłam według przepisu Nigelli Lawson - ale trochę inaczej. Nie w mikserze a na stolnicy. Zagniotłam jak kruche. Teraz zamiast cukru trzcinowego dodałabym trzcinowy cukier puder. Trochę "chrupie" podczas jedzenia. Ale są bardzo wciągające. 175 gram twardego masła(...)cukier, cukier waniliowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło. Całość pociekłam nożem. Potem dodałam jajko i olejek migdałowy. Zagniotłam. Nie wstawiłam do lodówki, choć tak jest w przepisie. Rozwałkowałam ciasto na 0,5 cm i wykrawałam ciastka. Piekłam w 180 stopniach od 15 - do 18 minut, Potem dekorowałam lukrem plastycznym
AZgotuj!Kolejny przepis z zeszytu mojej mamy – kruche rogaliki z kremem czekoladowym. Idealne na co dzień oraz na świąteczny stół. Czas wykonania: 1 h (+ 2 h oczekiwania) Ilość porcji: 48 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny (1 kostka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g drożdży 5 łyżek mleka 2 jajka(...)Ciasto podzielić na 4 części 5. Każdą część ciasta rozwałkować i wyciąć 12 trójkątów 5. Zwinąć rogaliki z masą czekoladową 7. Rogaliki wyłożyć na papier do pieczenia i upiec w piekarniku 8. Posypać cukrem pudrem Pobierz wersję do druku: Pobierz Kruche rogaliki z czekoladą Artykuł Kruche rogaliki z czekoladą pochodzi
KuchniaWeDwoje.plmamy dziś do kawki bawole oko . Chociaż nie wiem czemu tak się nazywa to ciasto. Mnie w ogóle tak się nie kojarzy. Lecz nie ja wymyślałam nazwę. Ale w smaku jest bardzo fajniutkie, takie delikatne i kruche. Naprawdę polecam wypróbować ten przepis. Składniki: 4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka(...)skórki pomarańczowej kandyzowanej, ale można też cytrynową lub rodzynki, czy orzechy Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszam. Masło kroję na wiórki i dodaję do sypkich składników. Zagniatam ciasto. Na końcu wbijam jajka i ponownie zagniatam. Gotowe ciasto dzielę na dwie części. Jedna większa, druga troszkę mniejsza. Większą część chowam do zamrażalnika, a do mniejszej wsypuję kakao i zagniatam
Ciasteczkowy Potwórsłabość do ciast drożdżowych wiecie od dawna, a największą moją słabostką są rogaliki. Po prostu je uwielbiam, czy to kruche, czy puszyste, z owocami, z dżemem, czy budyniem. Robię je bardzo często i ciągle z nimi eksperymentuję. Dziś na przykład mam dla Was szybkie w przygotowaniu, prawie bez cukru i bez wyrastania rogaliki krucho drożdżowe. Częstujcie się przepisem :) Składniki(...)miseczki lub kubka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę aby się rozpuściły. Mieszamy ze sobą obie mąki, dodajemy zimne masło, sól, 1 jajko, śmietanę i płynne drożdże. Zagniatamy ciasto do momentu aż składniki się ładnie połączą. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na koło i kroimy na mniej więcej równe trójkąty. Przy brzegu kładziemy po łyżeczce
Cynamonowe szczęścieWALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ – ciasteczka z posypką cukrową. Lekko kruche, maślane, miękkie od razu po upieczeniu, potem kruszeją. Proste do wykonania i idealne do walentynkowych dekoracji :-). WALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ Składniki: 200 g masła, w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody(...)posypka cukrowa Przepis: Masło i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć, do otrzymania bardzo puszystej, jasnej masy. Dodać barwnik (ilość wedle potrzeby) i zmiksować do otrzymania jednolitego czerwonego ciasta. Następnie dodajemy po kolei jajko, ekstrakt z wanilii, sodę i mąkę i zmiksować do całkowitego połączenia. Uformować w kulę.:) Stolnicę oprószyć bardzo delikatnie mąką. Wyłożyć kulę ciasta i rozwałkować
Gotowanie-ukMąka ryżowa jest mniej kaloryczna od pszennej i tym samym przygotowane z niej produkty są bardziej zdrowsze i lżejsze. Ciasto idealnie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz dla diabetyków. Jest delikatne, odrobinę kruche i zawsze pięknie wyrasta. Owoce sprawiają, że nie jest "suche" i doskonale komponuje się z kawą, herbatą, czy wielkim kubkiem mleka. Melona możecie(...)jajko i olej dokładnie wymieszać. W drugiej misce połączyć mąkę proszek do pieczenia, budyń i ksylitol. Wszystkie składniki zmiksować i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć melona - uprzednio pokrojonego w kostkę. Ciasto piec (w rozgrzanym piekarniku) około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. (Ciasto powinno być zarumienione.) Opcjonalnie jeszcze ciepłe posypać wiórkami
Di gotujeochotę na sernik, ciężki, zbity, kwaskowaty, na grubym kruchym spodzie, jednym słowem taki, jakie piekło się dawniej z prawdziwego wiejskiego sera. Ostatnio jadłam taki aż dwa lata temu, w małej knajpce w Suczawie. Serwowany jako New York cheesecake skradł moje serce na zawsze. Niestety pomimo usilnych starań nigdy nie udało mi się popełnić choćby podobnego. Od czego to zależy(...)dół wstawić brytfannę z gorącą wodą. Sernik piec 30 minut (użyłam programu bez termoobiegu), po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 50 minut. Na wierzchu ciasta rozsmarować malinowy sos i zapiekać jeszcze przez 10 minut w 180 stopniach. Powoli studzić nie wyjmując z piekarnika, następnie włożyć na noc do lodówki i podawać następnego dnia. Smacznego
Zapiski Młodej Żonyodcedzamy. Kurczaka kroimy na małe kawałki dobrawiamy solą , curry, pieprzem i papryką i smażymy na oleju aż kurczak będzie kruchy. W misce wymieszaj jajka i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko wymieszaj. Kukurydzę oddcedź. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia
I LOVE LIFEskładniki: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 ugotowane żółtka 80 cukru 150 g masła wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do woreczka foliowego i
Domowy Smak Jedzeniagazetce "101 przepisów" ze Świata Kobiety wypróbowałam sernik na wafelkach. Spodobał mi się przepis i wzięłam się za to ciasto. Sporo pozmieniałam, ale efekt końcowy wyszedł w pełni zadowalający. Sernik smakuje pysznie. Spód jest sztywny i kruchy, masa serowa delikatna i do tego pyszny mus brzoskwiniowy. Palce lizać! Zapraszam serdecznie do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam gorąco i przesyłam buziaki(...)pomarańczowa lub cytrynowa Sposób przyrządzania: W rondelku rozpuścić masło. Wafelki włożyć do worka foliowego i rozbić wałkiem do ciasta na miazgę. Wymieszać z masłem i dokładnie rozprowadzić na dnie tortownicy o średnicy 26 cm. Schłodzić w lodówce około 15 minut. Galaretkę do musu brzoskwiniowego rozpuścić
Zakątek rozkoszy kulinarnychKruche, delikatne rogaliki z domowymi powidłami śliwkowymi. Kruche rogaliki są idealną przekąską do szkoły, do pracy, do kawy, lub na świąteczny stół u boku innych ciast i słodkości. Składniki: 300g mąki pszennej 100g masła 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 1 słoiczek powideł śliwkowych bez cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz powideł(...)wkładamy do woreczków i odkładamy do lodówki na 30minut, by się schłodziło. Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Schłodzone ciasto ( najpierw z jednego woreczka, później dokładnie tak samo robimy z pozostałym ciastem ), wałkujemy na podsypanym mąką blacie kuchennym, nadając mu kształt dużego koła. Dzielimy koło na równych trójkątów, na każdy trójkąt, przy brzegu w najszerszym miejscu, nakładamy po 0.5-1 łyżeczki powideł
NiePieprz.pl