charakteru. Od pewnego czasu nie wyobrażam sobie wiosny i początku lata bez rabarbaru. Kompoty, aromatyczne konfitury, ciasta, ciasteczka, kisiel to wszystko pojawia się u mnie na stole wiosenną porą. Do moich ulubionych rabarbarowych smakołyków należą serowe ciasteczka. Są kruche i kwaśno-słodkie jednocześnie . Bardzo wiosenne i orzeźwiające. Pyszne i szybkie w przygotowaniu. POTRZEBUJEMY: 150 g serka waniliowego typu Almette
WYSPA SZCZĘSLIWAklimat świąt, gwar przygotowań i atmosferę z tym związaną. Okres ten kojarzy mi się z zapachem pieczonych ciast i ciasteczek i aromatycznych suszonych owoców. Podczas przygotowań w mojej kuchni można usłyszeń niemilknące dźwięki świątecznych piosenek, które umilają mi gotowanie. Kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami to obowiązkowa pozycja podczas każdych moich Świąt Bożego Narodzenia. Przepis ten, odziedziczyłam po mojej babci(...)Następnie dodajemy surowe żółtka, otartą skórkę z cytryny, wyciśnięty sok cytrynowy , cukier wanilinowy Delecta i cukier. Wszystko ucieramy razem. Na koniec dodajemy mąkę i wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Schładzamy w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie, schłodzone ciasto rozwałkujemy i wykrawamy foremkami ciasteczka. Ważne jest aby nie rozwałkować ciasta zbyt cienko - wtedy mogą się nam szybko spalić
Taste TherapyHej :-) Już wiecie co będziecie robić na Święta ??? Ja już prawie, ciasta wybrał mąż, sałatkę ja, jeszcze muszę tylko tort poszukać, bo mój mąż nie dość
kruche babeczkiHej :)) Znowu przegapiłam urodziny bloga, już 3 lata minęło :)). Nie mam z tej okazji żadnego ciasta, ale pizza lub ślimaczki jak kto woli też może być
kruche babeczkiCzas by na naszych stołach zagościły sałatki. Dziś moja inspiracja na chrupiące boczniaki na kruchej i soczystej sałacie. Świetne połączenie sałaty i grzybów w aromacie oliwy
kulinarnyJastole Wielkanocnym zawsze powinna być krucha babka z dużą ilością bakalii. Babka Wielkanocna według tego przepisu wychodzi na prawdę dobra. Krucha, słodka i pyszna, właśnie taka jaka powinna być. Składniki: 200 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jaja szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki żurawiny 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki orzechów 0,5 szklanki suszonych(...)masy jajeczno-maślanej dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Bakalie odsączamy i obtaczamy w mące (oprócz orzechów). Orzechy kroimy w mniejsze kawałeczki i wszystko dodajemy do ciasta, mieszamy za pomocą łyżki. Otrzymane ciasto przekładamy do obtoczonej w maśle i mącę formie do baby, i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Kuchnia Łukaszaskładniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, sól, żółtko oraz masło. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto
Domowy Smak JedzeniaTartaletki Rocher to małe, kakaowe kruche babeczki z kremem o smaku popularnych pralinek Ferrero Rocher. W tym roku, razem z mężem uczciliśmy naszą rocznicę ślubu w drugi dzień Świąt Wielkanocnych :). Z tej okazji zrobiłam tort i przepyszne tartaletki z kremem czekoladowo-orzechowym. Na ten słodki pomysł wpadłam, gdy szukałam przepisu(...)mąki pszennej 20 g kakao szczypta soli 1 jajko W misce lub na stolnicy umieszczamy wszystkie składniki. Mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy. Szybko zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo lepić, to dodajemy trochę mąki (1-2 łyżki). Gotowe ciasto owijamy w folę spożywczą i wkładamy do lodówki
Słodki Pomysłmoim odczuciu są niewydajne i ciężkie, postanowiłam skłonić się w kierunku ciasta pieczonego. I tu niespodzianka, bo z tego ciasta można przygotować naprawdę wiele różności - tartę, rogaliki , róże karnawałowe z piekarnika, może paszteciki? Jakie wychodzą takie faworki? Są kruche, chrupiące jak smażone faworki i mają niesamowicie maślany smak (lepszy niż posmak oleju). Składniki: 3 szklanki mąki pszennej(...)Wszystkie składniki, tj. mąka, jogurt, masło - wkładamy do metalowej miseczki i zagniatamy na gładką masę, przez kilka minut. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów - pamiętajmy, że ciasto praktycznie nie podrasta, więc nie możemy zrobić bardzo cieniutkiego placka. Następnie przecinamy je na paseczki około 10x3 cm, nacinamy środek i przekładamy
Poezja Smaków - blog kulinarnyKochani, w te Święta postanowiłam zrobić ciasta typowo Wielkanocne! Mazurki, które piekłam do tej pory, były wielowarstwowe. A te typowo świąteczne są na kruchym spodzie, polane masą krówkową i posypane bakaliami. A zatem radośnie wzięłam się do dzieła i wyszły spod moich rąk dwa mazurki. Jeden z nich prezentuję Wam dziś: uwaga - jest baaardzo słodki! Ale taka(...)przesiać przez sitko. Masło posiekać i dodać do mąki. Do tego dodać żółtka, cukier i śmietanę. Całość szybko zagniatamy. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszce, po bokach można zrobić dekoracyjny "warkocz". Całość włożyć na ok. 1-2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć. Piec ok. 30 minut w temperaturze
Kuchnia smakówupieczesz kruchy spód i biszkopt, pracy przy nim naprawdę niewiele. Składniki na biszkopt: 4 jajka 80 g cukru 90 g mąki orkiszowej jasnej 30 g mąki ziemniaczanej Składniki na kruchy spód: 100 g mąki orkiszowej ( 50 g orkiszowej jasnej+50 g orkiszowej pełnoziarnistej) 60 g masła szczypta soli Składniki na krem: 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki(...)objętość i stanie się puszysty. Na koniec dodać rum i wmieszać mus z mango biszkopt przeciąć na 3 blaty. Kruchy spód posmarować dżemem i ułożyć pierwszy blat biszkoptu, następnie nasączyć ponczem. Posmarować go kremem i rozłożyć maliny. Nałożyć drugą część ciasta, naponczować, posmarować kremem i rozłożyć maliny. Przykryć torcik trzecim blatem i nasączyć ponczem. Resztą kremu posmarować wierzch i boki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się energicznie by ze wszystkim zdążyć. Pierogi już są, uszka też, barszcz... Czas na moje ukochane świąteczne ciasta. Bez jakiego ciasta nie wyobrażam sobie świątecznego stołu? Bez sernika. Tym razem postanowiłam przygotować go w delikatnie cytrynowej wersji na kruchym, czekoladowym spodzie ze słodkim owocowym akcentem tutti frutti. Serdecznie Wam polecam takie zestawienie smaków. Dodatkowym atutem tego przepisu jest fakt(...)piasek". Masło roztapiamy w garnuszku, bądź w mikrofali. Od razu dodajemy do rozdrobnionych ciastek. Mieszamy. Kakaową masą wykładamy spód tortownicy (wcześniej wysmarowanej i oprószonej kaszą). Ugniatamy łyżeczką. Tortownicę z kruchym spodem wkładamy do lodówki na czas przygotowania sernika. Do większej miski wsypujemy 2 łyżki kaszy manny, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy. Następnie dodajemy cały ser, miksujemy krótko
Słodkie okruszkimoja wielka sympatia wylądowała w tarcie wraz z towarzystwem sera feta i pesto. Efekt zaiste niezwykły, zachwyci każdego fana buraków (jak i tart :)) Ilość porcji: 2 osoby Składniki: Na ciasto: 125g mąki pszennej 80g masła ½ łyżeczka soli 1 malutkie jajko Nadzienie: 1 malutki burak lub ½ dużego (ja kupiłam gotowe buraki gotowane w folii, jeśli stawiacie na świeże wystarczy(...)Jeśli mamy tradycyjną dużą formę dla 3-4 osób np. z IKEA wszystkie składniki należy podwoić. Przygotowanie tarty rozpoczynamy od upieczenia kruchego spodu. Do miski miksera przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, sól oraz jajko. Zaczynamy wyrabiać ciasto dodając ½ łyżki wody. Ciasto wyrabiamy aż do połączenia składników, zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy na godzinę w lodówce. Ciasto możemy
Kolizje SmakówCiastka owsiane ze słonecznikiem. Nierówne, rustykalne, domowe. Pyszne, kruche i zdrowe ciasteczka owsiane ze słonecznikiem. Idealne do chrupania przed TV. Uwaga wciągające, ręka bezwiednie sama po nie sięga 😉 Składniki na 12 dużych lub 24 małe ciastek owsianych: 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka łuskanych ziaren słonecznika 1/2 szklanka mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ½ szklanki cukru(...)wymieszaną z proszkiem i sodą, oraz cukier. Dodajemy płynną margarynę oraz rozkłócone widelcem jajka, całość mieszamy (najlepiej łyżką). Łyżką nabieramy porcję masy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto jest bardzo klejące). Ciasteczka układamy w niewielkich odstępach gdyż tylko trochę zwiększą objętość. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach aż będą złote. Smacznego 🙂 Na blogu jest dużo przepisów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSernik ten smakuje... obłędnie! Jest niezwykle delikatny, kremowy i długo pozostaje świeży. Kruchy spód, masa oraz wierzch bezowy - wszystko posiada kokosową nutę i idealnie łączy się z warstwą ulubionego dżemu. Zapach podczas pieczenia tak kusi, że u mnie spora część ciasta czasami znika jeszcze na ciepło. (Cóż, luuubię takie serniki prosto z piekarnika.) Polecam! Inny sernik kokosowy znajdziecie
Di gotuje