ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:506/937)

KRUCHE BABECZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I CZEKOLADĄ NA ŚWIĘTA! 174

KRUCHE BABECZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I CZEKOLADĄ NA ŚWIĘTA! Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne kruche babeczki z budyniem, które na pewno zasmakują domownikom. Znikają ze stołu w kilka chwil, pięknie się też na nim prezentują.  Są bardzo proste do zrobienia! Ciasto: - 250 g mąki pszennej  - 120 g masła - 3 łyżki przyprawy do piernika - 1 łyżka kakao

SMYKWKUCHNI
brzoskwinie z puszki w kruszonkowym cieście... 169

Składniki: 15 dag masło lub margaryna 1 sztuka jajka - szczypta Sól 3/4 szklanki cukier 30 dag mąka tortowa 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 puszka brzoskwinie

W Mojej Kuchni Lubię
wiśnie i tarte orzechy laskowe czyli na szybko łatwe, smaczne ciacho... 142

Składniki: jajka 1 sztuka, cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 8 dag, mąka krupczatka 1,1/4 szklanki, proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki, wiśnie bez pestek 1

W Mojej Kuchni Lubię
Rogaliki krucho-drożdżowe 172

masła... ponadto chłodzenie + wałkowanie co 30 minut - przynajmniej trzy razy! Przepis legendarny, może kiedyś się za niego wezmę, ale nie w tym roku :) Zamiast rogali upiekłam rogaliki z ciasta półkruchego lub krucho-drożdżowego, jak kto woli. Nie mogłam zdecydować się na jedno nadzienie, dlatego część wypełniona jest twarożkiem waniliowym, część powidłem, a pozostałe Nutellą... tak wiem - zabójstwo, ale jakieś takie(...)śliwkowe Nutella Zrobić rozczyn z 1/4 szklanki śmietany i drożdży, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło posiekać z resztą składników, mają powstać okruszki. Dodać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto. Można dodać więcej śmietany, jeśli ciasto jest za suche. Zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na całą noc.  Następnego dnia ciasto wyjąć i przekroić na trzy części

Chocolate Muffin Blog
Makowiec 144

Makowiec na kruchym spodzie Już od paru dni chodziłam z zamierzeniem zrobienia makowca, ale  cały czas nie znalazłam czasu żeby się za to zabrać. Wreszcie wczoraj mi się udało. :) Ciasto wyszło bardzo dobre, a najbardziej cieszy, kiedy smakuje najbliższym. :) Zapraszam do zapoznania się z prostym przepisem na znakomity makowiec który zadowoli największych łakomczuchów. :) Przepis:  Składniki: na ciasto

Mój pomysł na
Ciasteczka serowe z marmoladą- stary przepis 183

lodówce miałam spory klinek wiejskiego sera- musiałam spróbować należycie go wykorzystać. Jestem seromaniakiem więc miałam wobec powyższych ciasteczek spore wymagania;) I jestem zadowolona: ciastka są cudownie kruche, ale jakby z ciasta francuskiego z lekkim posmakiem białego sera. Marmolada wspaniale się z nim zgrywa- ciasto samo w sobie bowiem nie jest słodkie, a w jej towarzystwie smakuje wybornie. Polecam stary, sprawdzony

Domowe ciasta
z marcepanem,truskawkami ciasto kruche... 123

Składniki: margaryna zimna 250 gram, mąka pszenna 200 gram, mąka krupczatka 250 gram, cukier drobny 1/2 szklanki, żółtka 5 sztuk, cukier waniliowy 1/2 opakowania, marcepan 200

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto bananowe z karmelem 162

duet. Banoffee to ciasto które z pewnością zyska wielu wielbicieli i na pewno zachwyci każdego kto spróbuje tego ciasta. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki: 220 g kruchych ciastek 300 g masy kajmakowej 500 g serka mascarpone 100 g masła 4 banany 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru Sok z cytryny 1 czekolada mleczna Sposób przygotowania: Zaczynamy(...)przygotowania spodu. Na początku miksujemy w blenderze ciasteczka. Możecie użyć zwykłych kruchych maślanych ciasteczek. Ja natomiast najczęściej używam ciastek owsianych z sezamem. Następnie masło roztapiamy w małym rondelku na małym ogniu. Rozpuszczone mieszamy z ciasteczkami. Następnie tak przygotowaną masę na spód wykładamy do tortownicy. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Do miski dodajemy serek mascarpone. Następnie do tego dodajemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Faworki, czyli chrust 108

części i znów rozwałkować (można także dodatkowo uderzać wałkiem w ciasto). Tą czynność powtórzyć kilkukrotnie. Ma to na celu zmiażdżenie siatki glutenowej, dzięki czemu faworki będą bardzo kruche i napowietrzone. Tak przygotowane ciasto wałkować, najlepiej partiami, na cienkie placki. Następnie kroić radełkiem (lub nożem) na paski o wymiarach ok. 3x15 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż po środku i przewinąć jeden

MyCookBook.pl
wyśmienita krupczatkowa tarta z truskawkami i czekoladą gorzką Goplana... 172

Składniki: jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, cukier 1/2 szklanki, aromat cytrynowy 3/4 łyżeczki, mąka krupczatka 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 płaskie

W Mojej Kuchni Lubię
kruszonkowy gruszkojabłkowiec... 152

Składniki: jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 2 szklanki, sól - szczypta, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, gruszki 5 średnie

W Mojej Kuchni Lubię
Pierwsza w tym roku prawie szarlotka 186

niej ostatnie życiowe siły. Pierwszej jesieni w naszym nowym domu dała zaledwie kilka jabłek; średnio nawały się do jedzenia, bo są dość kwaśne, ale za to kruche i idealne do ciast. Na wiosnę więc C. zajął się jabłonką; dość brutalnie pozbawił ją utrudniających rozkwit pnączy, przyciął żywopłot tak, żeby choć trochę ułatwić jej życie i podlewał magicznymi miksturami ze sklepu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BABKA Z AJERKONIAKIEM I KRÓWKAMI 114

już kilka razy i za każdym razem używałam innych krówek. Ciągutki zdecydowanie odradzam. Mają tendencję do opadania na dno i powoduje to przyklejenie ciasta do blaszki a co za tym idzie kłopotów z wyciągnięciem. Kruche krówki (tak jak w tym przypadku) mogą powodować powstawanie pustych przestrzeni w cieście. Nie wpływa to na smak ale może niektórym przeszkadzać. Idealne(...)KRÓWKAMI BABKA 5 jajek 200 g masła lub margaryny 250 g mąki (1,5 szkl) 180 g szkl cukru (3/4 szkl) 125 ml ajerkoniaku (0,5 szkl) 200 g kruchych krówek (ciągutki mają tendencję do opadania na dno) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia POLEWA KAJMAKOWA 100 g masła 100 ml śmietanki 30% 100 g brązowego cukru Krówki pokroić

Pieguskowa Kuchnia
Bezglutenowy sufletowy jabłecznik z budyniową chmurką 181

zasadzie pomyślałam czemu by nie spróbować z jabłecznikiem... I wiecie co to ciasto, które dzisiaj wam zaprezentuję to czysta poezja. Jeśli jesteście fanami lekkich ciast , to będzie przepis dla zdecydowanie was. Kruchy spód, jabłkowo-migdałowa masa z cynamonem oraz waniliowa budyniowa pianka. Ja już dwa razy robiłam to ciasto i za każdym razem mam wrażenie że wychodzi coraz smaczniejsze. Masa(...)kruchy spód wymieszać i zagnieść jednolitą masę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na min. 30 minut.  2. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne pokroić na ósemki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny i piec przez 20 minut w 200 st C. Ostudzić po czym zblendować na gładką masę.  3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć

vaniliowoczekoladowa
Rogaliczki 90

Pyszne, kruche drożdżowe rogaliczki z dżemem lub czekoladą, coś co pokocha chyba każdy! Ciasto jest przyjemne do współpracy, a robiąc je z bliską osobą, miło można spędzić czas :) Idealnie nadają się na większą imprezę bądź okazje, musicie koniecznie spróbować! Składniki: * 250g mąki pszennej * 120g masła * 12g suchych drożdży * 4 łyżki mleka * 1 średnie jajko *  3 łyżki cukru pudru * nutella(...)Całość należy wyrobić tak długo, aż swobodnie będzie odchodziło od rąk, po czym należy je wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, aby było idealnie kruche. Po 2 lub 3 godzinach, ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy na około 1cm. Wycinamy długie trójkąty w kształcie kawałka pizzy. Na każdym trójkącie, na środku tej szerszej części, układamy łyżeczkę nutelli lub dżemu. Trójkąciki

Klasyka Gotowania