Hej :) Dajecie jeszcze radę z tymi upałami??? Ja już trochę wysiadam :( Takie pogody to nie dla mnie niestety, a tu ten i cały kolejny tydzień taki
kruche babeczkipublikuję dla Was obiecany przeze mnie przepis na piernik staropolski, którego ciasto powinno leżakować w lodówce nawet do 6 tygodni. Piernik jest smaczny, miękki i zarazem kruchy. Nie jadłam jeszcze takiego ciasta o podobnej konsystencji, nie mniej jest to jeden ze smaczniejszych wypieków jakie miałam okazję zjeść. Piernik przełożyłam masą śliwkową i masą morelową, które stanowiły ciekawy dodatek
Mango PapajaWspaniale się kruszyła, jeszcze przed pieczeniem, zresztą widać nawet na zdjęciu. ;) Dziękuję Beata. ;) Ciasto wyszło idealne, niezbyt wysokie, z soczystym kwaskowym, truskawkowo-serowym środkiem, a kruszonka idealnie krucha, lekko słodka, wspaniale zwieńczyła ciasto. I nie mogło się przecież bez niej obejść, bo jak? Ciasto drożdżowe bez kruszonki to jak Prezydentowa bez Prezydenta. ;) Ciasto zgłaszam do akcji
Kuchnia PrezydentowejPrzepis na małe pieczone pączki został mi jeszcze z tłustego czwartku ale myślę, że takie małe słodkości będą odpowiednie również na inne dni. Składniki na
ciastkarnia na kruchym spodzieKolejny mój drożdżowy wypiek, chyba szybko nie dam wam z nimi spokoju. Ciągle szukam nowych pomysłów na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam wykorzystać pomysł, który
ciastkarnia na kruchym spodzieChałkę bardzo lubię więc staram się wymyślać różne jej wersje w świątecznym czasie bardzo lubię wersje z makiem. A wy jaką wersje lubicie? Składniki: 50 g
ciastkarnia na kruchym spodzieNie ma jak w okresie świątecznym pyszne drożdżowe ciasto z makiem. Co roku zajadam się struclą makową albo taką zawijanką. Lubicie makowe wypieki?Składniki:50 g
ciastkarnia na kruchym spodzieW zeszłą niedzielę znudzona przeglądała kolejne kanały i trafiłam na program Ewy Wachowicz. Patrzyłam przez chwile ja uśmiechnięta pani wygina się w kuchni i nagle mój
ciastkarnia na kruchym spodzieJak grudzień to święta a jak święta to oczywiście nie może zabraknąć mojej kochane strucli. To ciasto przed którym klękają wszelkie moje dietetyczne postanowienia:D Co
ciastkarnia na kruchym spodziePierwszy raz skusiłam się na zrobienie takich rogalików. Nie będę ukrywać, że ich wykonanie jest bardzo pracochłonne. Oczywiście smak rekompensuje wszystko ale zdecydowanie nie polecam osobą
ciastkarnia na kruchym spodzieWspaniała, niesamowicie krucha szarlotka i w dodatku bardzo aromatyczna. Rozchodzi się w bardzo szybkim tempie. Polecam, naprawdę jest pyszna. Przepis wzięłam od Doroty. Składniki na ciasto: 500 g mąki krupczatki 250 g masła lub margaryny ½ szklanki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % Składniki na masę jabłkową: 2 – 3 kg jabłek 2 łyżeczki
Na słodko lub wytrawniebawełnianą ściereczką przechowywać na blacie, do czasu, gdy będzie potrzebny. Szarlotka pomarańczowa, to idealne ciasto na imprezy lub gdy chcemy upiec ciasto, które zachowa świeżość i smak przez kilka kolejnych dni. SKŁADNIKI KRUCHY SPÓD 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej 150 g schłodzonego masła 50 g cukru pudru 1 jajko JABŁKA 2 kg jabłek(...)pieczenia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło i cukier puder. Ucieramy, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jajko i mieszamy do połączenia składników. Przygotowanym ciastem wylepiamy spód formy, nakłuwamy widelcem i na czas rozgrzewania piekarnika wstawiamy do zamrażarki. Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Wkładamy formę ze spodem
cool and mintyciasteczka dzięki stempelkom mówią o miłości do domowego pieczenia ciasteczek, ciasteczka są blade, niezbyt przypieczone, więc widoczny jest też sezam w cieście, który dodałam do ciasta. Ciasteczka są śliczne i bardzo smaczne, są idealne kruche. Kruchość w ciasteczkach uzyskuje się dzięki dodaniu do składników odrobiny mąki ziemniaczanej. Te ciasteczka idealnie pasują do popołudniowej, niedzielnej kawy. Polecam też inne moje przepisy(...)macie silikonowej delikatnie podsypanej wałkujemy na ok. 0,5 cm formując prostokąt. Wyciskamy silikonowymi stempelkami wzór na cieście i wykrawamy okrągłe ciasteczka, ja to robiłam okrągłą foremką do ravioli, która ma karbowane kształty, więc ciasteczka zyskały dodatkowy element dekoracyjny Układamy kruche ciasteczka z sezamem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 C około 10-15 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoda...? Pierwszy raz przygotowałam sernik bez spodu; nie brakowało mi go smakowo, ale przekładanie delikatnego ciasta na paterę może być sporym wyzwaniem. Jeśli nie chcecie ryzykować przełamania ciasta na pół, doradzam kruchy lub ciasteczkowy spód. Sernik będzie stabilniejszy. Masa serowa jest ciężka i kremowa, z wyraźnym smakiem polskiego twarogu. Dzięki dodatkowi soczystych, kwaskowych malin zyskuje charakteru. Mus jest bardzo prosty(...)smaku. Nuta kwiatów czarnego bzu jest dobrze wyczuwalna, ale nie dominuje. Urozmaica. Wprawia w zaskoczenie. Dekoracja jest prosta, a jednocześnie całkiem efektowna. Muszę przyznać, że jestem z tego ciasta wyjątkowo zadowolona. Choć muszę pamiętać, żeby w końcu kupić sztywną folię do wykładania brzegów tortownicy - ciasta z musami zdecydowanie zyskają na aparycji. Malinowe pyszności znajdziecie dzisiaj również u Ani . Sernik
Pożeraczka, czyli raz adobrze