ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:500/937)

Wiśniowy obłoczek 129

chmurka albo... zemsta teściowej. Ta ostatnia nazwa to zapewne od niedokładnie wydrylowanych wiśni, których pestki omalże nie połamały zębów pewnej synowej ;-) Jak zwał tak zwał, ważne, że ciasto jest przepyszne ! Cienki, kruchy spód (chociaż ucierany, tak naprawdę), galaretka z wiśniami, bita śmietana z serkiem mascarpone, a na wierzchu beza posypana płatkami migdałów. Takie zestawienie smakuje naprawdę wyśmienicie. Aczkolwiek, to tylko

Arabeska waniliowa
Kruche ciasteczka wyciskane (maszynkowe) 88

końcówkami w kształcie haków do uzyskania kruszonki. Żółtka wymieszaj z solą i sodą, wlej do pozostałych składników. Wyrabiaj mikserem a później dłońmi do otrzymania zwartego ciasta. Maszynkę napełnij ciastem, wybierz końcówkę i wyciskaj ciasteczka postępując zgodnie z instrukcją. Piecz w 180°C przez ok. 12 min. Moje wskazówki i uwagi: Ciastka wyciskaj bezpośrednio na blaszkę do pieczenia, nie smaruj(...)wykładaj papierem do pieczenia. Tak jest zdecydowanie łatwiej formować ciasteczka, poza tym mają one w sobie dużo tłuszczu więc nie będą przywierać. Ciasteczka są bardzo kruche i pyszne ale jednak ciasto jest zbyt zwarte do użycia tego typu maszynki. Następnym razem dodam odrobinę śmietany żeby ciasto było bardziej plastyczne i łatwiejsze do formowania

Słodki Blog
Sernik malinowy z kaszą manną na biszkoptach (pieczony z sera z wiaderka) 132

czasie schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc). Wierzch polać lekko przestudzoną polewą z białej czekolady oraz posypać płatkami migdałowymi. (*) Możecie też użyć herbatników, przygotować kruchy spód lub upiec ciasto z samej masy serowej. Polewę do sernika zrobiłam z czekolady do roztapiania , która wraz z ozdobami (listki, kolorowe wiórki czekoladowe) pochodzi ze sklepu Sweet Decor

Di gotuje
Krucha szarlotka 150

Witam. Dziś zapraszam Was na pyszną kruchą szarlotkę. To mój ulubiony przepis na tego typu ciasto!Składniki:Ciasto:4 szklanki mąki1,5 szklanki cukru5 żółtek200 g margaryny/masłacukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczenia1-2 łyżki śmietanyJabłka:2 kg jabłek1 cukier waniliowy1 łyżka bułki tartej1 łyżka cynamonuSposób wykonania: 1. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części, Jedną wyłożyć na blaszkę

Kuchnia domowa Ani
Super kruche ciasteczka orzechowe 79

tych orzechowych ciasteczkach można powiedzieć, że to po prostu ideał – są doskonale kruche, świetnie smakują, są proste w przygotowaniu, szybkie i mają minimalną ilość składników. Myślę, że po takiej rekomendacji nie przejdziecie obok nich obojętnie Składniki na około 20 ciasteczek (5×8 cm): 16 czubatych łyżek mąki 35 dag masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki zmielonych orzechów Dodatkowo(...)czekolady (opcjonalnie) 4 łyżki zmielonych orzechów Wszystkie składniki na ciastka zagniatam w kulkę. Ciasto wkładam do lodówki na pół godziny. Następnie rozgniatam ciasto lub rozwałkowuję na grubość ok. 1 cm i wykrawam dowolne kształty. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję każde niewielką ilością orzechów i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut, aż się

Słodki sentyment
Lemon Pie - lodowa tarta cytrynowa 219

gotowych do podania rozetek.  Po pierwszym łapczywym degustowaniu pomyślałam, że ten smak i  taka forma serwowania rozetek lodowych to idealny pomysł na zrobienie lodowych tartaletek. Kruche korpusy z maślanego ciasta można w dobrych warunkach przechowywać nawet do 10 dni, gotowe do serwowania lody Lemon Pie czekają w zamrażarce, więc gdy tylko pojawią się niespodziewani goście lub zwyczajnie przyjdzie(...)godziny.  Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko i wyłożyć nim foremki na tartaletki. Nakłuć sp od y wid elcem i piec przez ok. 10 minut (lub do momentu aż będą rumiane) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.  Po upieczeniu wystudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku.  Podanie: Upieczone kruche spody tartaletek nadziewać indywidualnymi porcjami rozetek lodów Lemon Pie. Podawać

KUCHARNIA
Ciastka kręcone przez maszynkę 97

Kruche ciasteczka kręcone przez maszynkę do mięsa. Zwykle do tego typu ciastek używałam specjalnej przystawki z otworami o różnych kształtach i nigdy wcześniej nie przyszło mi do głowy, że można się obejść bez niej. Jak zatem zrobić ciastka bez przystawki ? Wystarczy maszynka do mięsa i sitko, przez które je przekręcamy (choć teraz nawet z tym może być problem, bo skoro(...)można kupić gotowe, zmielone mięso, to po co komu w ogóle maszynka ;-). W każdym bądź razie, przez to właśnie sitko wychodzą "robaczki" z ciasta, które sklejając się ze sobą tworzą takie fajne ciasteczka o fikuśnym kształcie. Można je też dodatkowo posypać makiem, jeśli ktoś lubi. Moje dzieci je uwielbiają :-) Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Oponki z ciasta francuskiego 151

zaś studzenie to tylko 5 minut. A przyjemność jedzenia, to niestety chwila, chyba że umiemy pohamować apetyt i zostawić sobie kilka sztuk oponek na później 😉 Oponki z ciasta francuskiego są idealne, kruche, miękkie, puszyste, a ich słodkość zależy od ilości cukru pudru jaki wykorzystacie! Zrobiłam te oponki z bardzo prozaicznego powodu, jestem na diecie, a Piotrkowi zachciało się coś słodkiego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z kremem czekoladowym 160

prawie wytrawnego smaku. Przed nałożeniem kremu na tartę, można wysypać na nią ulubione, rozdrobnione (lub nie) orzechy lub kawałki owoców. Ja dla kontrastu , dodałam pokrojony owoc kiwi. Potrzebujemy:   Kruchy spód tarty 200 g mąki 100 g masła 2 żółtka 20 g cukru pudru 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Krem czekoladowy 180 g śmietany 30 lub 36 % 100ml mleka(...)jajka 2 czekolady (gorzka + mleczna lub 2 gorzkie przynajmniej 60%)       Sypkie składniki + masło rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtka i wodę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy formę o średnicy 24-26 cm. Nakłuwamy widelcem.Pieczemy około 25 min w temp

WYSPA SZCZĘSLIWA
Tarte tatin z boczniakami 139

Idealna propozycja za lekką kolację lub przystawkę- tarte tain to nic innego jak odwrócona tarta, czyli na dno formy idzie nadzienie, które przykrywa się płatem ciasta francuskiego czy też kruchego. Miałam ochotę na boczniaki, które jakoś częściej goszczą u mnie w sezonie jesienno- zimowym, ta forma ich serwowania jest dla mnie idealna. Składniki na formę o średnicy

greenscarf
Kokosowy rabarbarowiec z pianką bezglutenowy 145

Kokosowo rabarbarowe ciasto z pianką i migdałami. Ciasto jest bezglutenowe i bardzo kruche za sprawą mąki kokosowej. W smaku czujemy kokos i pyszny rabarbar. Podobne ciasto robiła kiedyś moja mama, z tym że zamiast mąki koksowej dodawała zwykłą pszenną. A zamiast pianki robiła bezę. Jest to moja propozycja kolejna na dzień mamy. Manufaktura Wielkopolska  organizator konkursu udziela rabat

wesoła kuchnia
Sernik wiedeński 121

pytać o sernik wiedeński w kawiarniach, bo po prostu oni nie znają tego ciasta. Bo to taki polski wynalazek :) Sernik wiedeński charakteryzuje tym, że nie ma kruchego spodu, a w samym cieście serowym jest sporo bakalii. Na wiedeńskiej starówce można za to zamówić  Topfenstrudel w formie strucli serowej podawanej na ciepło i takie ciasto wypróbowaliśmy - bardzo dobre. Typowym austriackim

Kuchnia domowa Ani
Tarta cytrynowa z bezą 107

Pyszne ciasto o orzeźwiającym smaku cytryny. Kruchy spód, delikatna masa i chrupiąca beza, ta tarta jest bardzo dobra:) Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150 g schłodzonego masła 80 g cukru pudru 4 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie gdyby ciasto było zbyt gęste) Masa 4 jajka 1 żółtko 300 ml śmietanki … Czytaj dalej Tarta cytrynowa

gotuj ze mną
Spód do tarty na słodko – przepis podstawowy. 139

stopniach ok. 20-35 minut w zależności od piekarnika – do lekkiego zarumienienia. Ciasto powinno mieć jak najkrótszy kontakt z ciepłymi rękami – dzięki temu będzie bardziej kruche. Podczas rozwałkowywania należy uniemożliwić ciastu przyklejenie się do powierzchni lub do wałka – dlatego w tym celu można użyć odrobinę mąki do oprószenia stolnicy lub deski albo rozwałkować je na papierze

rozgotowana
Ciemny spód do tarty na słodko. 184

piekarnika – trzeba bardziej uważać podczas pieczenia aby ciasto nie przypaliło się na brzegach. Ciasto powinno mieć jak najkrótszy kontakt z ciepłymi rękami – dzięki temu będzie bardziej kruche. Podczas rozwałkowywania należy uniemożliwić ciastu przyklejenie się do powierzchni lub do wałka – dlatego w tym celu można użyć odrobinę mąki do oprószenia stolnicy lub deski albo rozwałkować je na papierze do pieczenia

rozgotowana
Spód do tarty wytrawnej „na słono” 120

stopniach ok. 20-35 minut w zależności od piekarnika – do lekkiego zarumienienia. Ciasto powinno mieć jak najkrótszy kontakt z ciepłymi rękami – dzięki temu będzie bardziej kruche. Podczas rozwałkowywania należy uniemożliwić ciastu przyklejenie się do powierzchni lub do wałka – dlatego w tym celu można użyć odrobinę mąki do oprószenia stolnicy lub deski albo rozwałkować je na papierze

rozgotowana