sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszną krucho- drożdżową tartę z masą kisielową i owocami. Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Zadowoli podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 150g margaryny, 2 łyżki cukru pudru, 3 żółtka, 20g drożdży, 1,5 łyżki śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa kisielowa: 500 ml wody, 2 opakowania kisielu cytrynowego(...)ciasto rozwałkowuję i wykładam na foremkę na tartę. Spód nakłuwam widelcem. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa kisielowa: Z wody odlewam 1/2 szklanki. Pozostałą wodę zagotowuję. W odlanej wodzie mieszam kisiele. Masę wlewam do gotującej się wody. Mieszam i gotuję 2 minuty. Do gorącego kisielu wsypuję galaretkę. Dokładnie mieszam. Chwilę studzę. Masę wykładam na upieczony krucho
Tradycyjna kuchnia Kasiserducho, a druga takie z mniejszym środku), ale jeśli ich takich nie macie to też nie problem - wystarczy np. szklanka i nieduża foremka w kształcie serduszka:) Ciasto? Dowolne :) Ja zrobiłam najzwyklejsze kruche ciasteczka. Nie są idealne:) Gdzieniegdzie powychodziło trochę konfitury, nie wszystkie dobrze pościskałam, ale wiecie, liczy się, że prosto z serca ;) PS. Jeśli nie macie dzieci
Kraina Tysiąca Smakówtarta szarlotkowa Krucha i delikatna tarta wypełniona aromatycznym jabłkowym nadzieniem to deser wprost idealny. składniki 135 g miękkiego masła 300 g mąki 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego 500 g jabłkowej marmolady ( najlepiej domowej) u mnie z dodatkiem owoców czarnego bzu sposób przygotowania Masło (o temperaturze pokojowej), mąkę, jajko, oraz cukier waniliowy wrzucamy(...)misy (lub wysypujemy na stolnicę) i wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części w proporcjach 1/3 do 2/3 i wkładamy do lodówki na 30-40 minut. Następnie wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto ( tą większą część) i wałkujemy je na stolnicy, starając się uzyskać kształt nieco większy
Miód i pieprzwiórkami kokosowymi. Dodaj namoczoną skrobię, krem kokosowy i posiekane masło. Wyrób ciasto dokładnie rękami. Po wyrobieniu ciasto nie będzie się ładnie lepić w kulę, jest kruche i sypkie. Bierz w dłonie po porcji ciasta i zlepiaj w kulkę wielkości orzecha włoskiego. Wkładaj do miseczki z wiórkami do obtaczania i naciskaj palcami z jednej a następnie z drugiej strony, aż trochę
Delicious Placezłożyć im najserdeczniejsze życzenia ;) Ja z tej okazji postanowiłam upiec coś słodkiego na prezent, ale jednocześnie specjalnie dla dziadka, czyli "personalizowanie" ciasteczka z napisem. Wyszły mi kruche w kształcie herbatników, a samo ciasto nadaje się do napisów i pieczątek :) Przepis trochę bardziej tradycyjny i mniej "fit", ale z racji dzisiejszego święta musicie mi to wybaczyć ;) Kakaowe kruche ciasteczka na Dzień
FitKotPyszne, kruche idealne do niedzielnej kawki ciasteczka marchewkowe. Przepis jest tak banalny że postanowiłem razem z synem przygotować je u dziadków właśnie do niedzielnej popołudniowej kawki. Składniki na ok 20 szt.: 30 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag masła 15 dag marchewki powidła śliwkowe Przygotowanie : Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito(...)nieco napowietrzyć. Do mąki dodać miękkie masło i startą na małych oczkach marchewkę. Zagnieść ciasto, schłodzić trochę w lodówce, rozwałkować na ok 3mm grubość. Wyciąć pas szerokości ok 8 cm, nałożyć pasek powideł, zwinąć w rulon po czym odciąć go. Zapiekać w temp. 180oC przez 25-30 minut. Ps. : Pewnie zaciekawiło Was że w przepisie
Mechanik w kuchniKruche ciasteczka z żurawiną. szybko się je robi i równie szybko znikają ze stołu. Składniki: 40 dag mąki 20 dag masła 20 dag cukru 1 żółtko 1 cytryna szczypta soli 20 dag suszonej żurawiny ( możemy zastąpić rodzynkami lub ulubionymi bakaliami) 50 g mielonych migdałów Wykonanie: *Mąkę wymieszać z solą, przesiać. *Z cytryny zetrzeć skórkę, dodać 3 łyżki soku(...)wyciśniętego z cytryny. * Masło zmiksować na puch , dodać żółtko wcześniej utarte z cukrem. Dodać mąkę, wyrobić ciasto. Stopniowo dodawać żurawinę, wmieszać je w ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek, obtaczać go dokładnie w pomielonych migdałach. Gotowe wałeczki ciasta zawinąć oddzielnie w folię aluminiową. Odłożyć do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie piekarnik rozgrzać
Z Majeczką w kuchniKruche maślane ciasteczka, niezbyt słodkie. Robiłam je z moim niespełna 2 letnim synkiem... i bez problemu daliśmy radę, dlatego naprawdę są dziecinnie proste. Nie licząc schładzania w lodówce, robi się je ekspresowo. Przepis pochodzi z bloga mojewypieki. Składniki na ok 40 ciasteczek o średnicy 5 cm: 100 g masła 82-83% (w temp. pokojowej) 250 g maki 50 g cukru(...)pudru szczypta soli 100 ml śmietanki 30-36% Wykonanie: Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Następnie włożyć do lodówki na 60 min. Po schłodzeniu odrywać kawałki ciasta i rozwałkować na grubość 2-3 mm, podsypując lekko mąką. Powycinać dowolne kształty ciastek, można również użyć stempelka do ciastek (ja tak zrobiłam). Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka nie rosną
IMPRESJA SMAKUKruchy korzenny spód, mocno cynamonowe jabłka i krucha dekoracja w postaci gwiazdek. Do wykrawania możecie również użyć foremki serduszka czy choinki lub po prostu powycinać paski i zrobić kratkę. Czyż nie wygląda ona bardzo świątecznie? Składniki: 250 g / ok. 1,5 szkl. mąki (u mnie orkiszowa typ 750) 50 g masła 50 ml zimnej wody 1 jajko 2 łyżki(...)erytrolu/ksylitolu/cukru 1 łyżeczka przyprawy korzennej Jabłka: 2-3 jabłka 1 łyżka masła 3 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cynamonu Przygotowanie: Zagniatamy ciasto w kulkę. Odkładamy do lodówki na min. 30 min. Jabłka kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka. Dodajemy słodzidło, sok z cytryny i cynamon. Podsmażamy do wyparowania wody. Piekarnik
Czarnawisienkamąką kasztanową. Kusiła mnie od dawna, a raczej od chwili, gdy poprzedniej jesieni upiekłam po raz pierwszy kasztany. W ciasteczkach mąka spisała się świetnie, są kruche, delikatne i mają niepowtarzalny smak. Z ciastem nieźle się pracuje, można śmiało wykrawać nawet małe ciasteczka :) Strrrasznego Halloween! :) Kasztanowo - orkiszowe kruche ciasteczka bez cukru 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki kasztanowej ekologicznej
FitKotsklepach już pojawił się rabarbar. Skorzystałam z tej okazji i kupiłam kilka lasek. Przygotowałam z niego pyszną krucho- drożdżową szarlotkę. Do przygotowania ciasta użyłam cukru cynamonowego, który otrzymałam ze sklepu SKWORCU . SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki, 15 dag margaryny, 3,5 łyżki cukru, 1 jajko, 2 żółtka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2,5 łyżki śmietany
Tradycyjna kuchnia KasiKruche i drożdżowe jednocześnie? To nie pomyłka! Dokładnie takie są te ciasteczka! Rozpływają się w ustach! pycha! Składniki: 2 szklanki mąki 20 dag margaryny 1 jajko 1 żółtko jaja 1 dag drożdży 1 łyżka cukru ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 aromat pomarańczowy ½ kg jabłek cukier puder do posypki cynamon mielony do posypki 1 szczypta soli papier do pieczenia Wykonanie: Margarynę posiekać(...)jajkiem, dodać drożdże utarte z cukrem, żółtko, śmietanę, aromat, i szczyptę soli. Wsypać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Jabłka obrać, pokroić w ósemki i usunąć gniazdka nasienne. Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkować ciasto, szklanką wycinać kółeczka i nakładać jabłka. Następnie zlepiać, ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoto w temperaturze 180 stopni około pół godziny. Jeszcze ciepłe
Tradycyjna Kuchniaryby lub warzywa, które zanurza się w cieście i krótko smaży na głębokim oleju. Dzięki temu zabiegowi krewetka czy warzywo otoczone jest kruchą, chrupiącą i półprzezroczystą mgiełką z ciasta. Składniki: • 3 duże krewetki • 2 paluszki krabowe • kilka krążków kalmarów • mąka do obtoczenia • olej do smażenia • makaron ryżowy – garść Tempura • 3 łyżki mąki
To co kochamjajka szczypta soli 2 łyżki kakao słoik gęstego dżemu (ja użyłam dżemu wiśniowego domowej roboty) olejek rumowy odrobina soku z cytryny W związku z tym, że ciasto w Pleśniaku ma być kruche, masło powinno być dobrze schłodzone. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i dwiema łyżkami cukru pudru, wrzucić do niego masło i posiekać. Dodać trzy żółtka i zagnieść
Przepysznik - BLW i nie tylkomamy wyczekany weekend! A jak weekend – to i pora na najlepsze na świecie słodkości! Dziś mam dla Was przepis na jedno ze swoich ulubionych ciasto z borówkami i malinami. Kruche herbatniki pokryte lekko kwaskową jagodą masą i świetnie komponującą się z nią słodką masą budyniową wręcz rozpływają się w ustach. Lekka pianka dodaje im iście królewskiego charakteru i sprawia
Ostra na Słodko