pyszne, ozdobne ciasteczka. Serduszka są kruche, smakują i pachną wspaniale, a czekoladowa dekoracja sprawia, że są idealnym prezentem dla mamy Składniki na około 25 ciasteczek: 2 ¼ szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru 24 dag masła 4 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia truskawkowych tratw ) Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Każdą
Słodki sentymentktóry najbardziej lubię - z ręki - gdyż cała dłoń była oblepiona w kajmaku. Jednak to tylko moja subiektywna opinia, jeśli ktoś ma ochotę śmiało może ją zrobić. Składniki: Ciasto: 100 g krówek (najlepiej kruche) 100 ml adwokatu 260 g mąki + 1 łyżka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g masła 150 g cukru 4 jajka Polewa(...)jednym jajku i wlać adwokat. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wszystko wymieszać. Na końcu dodać posiekane krówki. Ponownie całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Babkę piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut (sprawdzić patyczkiem). Ciasto wystudzić i wyjąć z formy. W międzyczasie przygotować polewę. Wszystkie składniki
My simple kitchenMiodownik z orzechami i masą grysikową Dziś polecam Wam przepyszne ciasto miodowe z orzechami oraz kremem z kaszy manny. Jest kruche i delikatne, a dzięki przełamaniu smaku kwaskowym dżemem, ciasto nie jest za słodkie i smakuje chyba każdemu. Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 200g margaryny 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżki
Blog z ApetytemDelikatna masa budyniowa, kruchy spód i świeże owoce tworzą idealną całość :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 200 gram margaryny 2,5 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtek jaja Składniki na masę: 4 białek jaja ¾ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1,5 opakowań budyniów waniliowych ½ szklanki oleju + maliny (około 1 szklanka) + konfitura malinowa (ja użyłam
Tradycyjna Kuchniarówno rozsmarować. Na wierzch ułożyć maliny i schłodzić. Gdy galaretka lekko stężeje (ale nadal pozostanie wodnista) należy przelać ją na nasze ciasto. Ciasto należy schłodzić w lodówce przez 8 – 12 godzin (pozostawić na noc). Krok po kroku: 1. Rozpuścić galaretkę w 400 ml wody 2. Rozpuścić masło 3. Zmielić herbatniki(...)Przelać mus do serka mascarpone 11. Całość zmiksować 12. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno 13. Do masy dodać śmietanę i całość delikatnie wymieszać 14. Przelać masę na kruchy spód 15. Na wierzch ciasta wyłożyć maliny 16. Całość zalać galaretką Poprzedni 1 z 16 Następny Artykuł Ciasto z musem malinowym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plbardzo nie było mi dane, a teraz nadszedł czas na ... kukurydzianą ❤ Ma ona w mojej kuchni zdecydowanie swoje 5 minut. Po pysznych kukurydzianych, kruchych ciasteczkach przyszedł czas na ciasto. Upiekłam okrągły wieniec tylko z mąki kukurydzianej z jagodami i kruszonką. Ciasto jest bardzo smaczne, podobne w smaku do klasycznej babki cytrynowej. Dodatkową zaletą jest
Walijskie Pichcenierazem ze spodem do tarty. Wtedy też upiekliśmy prosciutto, żeby było chrupiące. Pewnie zaskoczy Was wódka w składzie ciasta. Alkohol ma jednak bardzo dobry wpływ na ciasto, które staje się jeszcze bardziej kruche. Możecie dodać dowolny alkohol, ale uważajcie na whisky, czy koniaki, bo ich dębowy posmak może być wyczuwalny w gotowym quiche. Przepis na ciasto pochodzi z bloga Thekitchn.com
Niedzielny kucharzOrzeźwiające brzoskwiniowo – cytrynowe ciasto z bitą śmietaną i kruchymi waflowymi rurkami oblanymi czekoladą. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju szczypta soli Masa śmietanowa: 600ml śmietany 30% 400g mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: 2 puszki brzoskwiń 1 cytrynowa galaretka 260g rurek waflowych(...)spirytusu Wykonanie: 1. Biszkopt Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywno, dodać żółtka, a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać olej, całość dokładnie wymieszać, ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 25 minut. 2. Masa śmietanowa Śmietaną ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały
Szalona Kuchnia Ewelinykrupczatce . Kruchutkie, cieniutkie, po prostu pyszne. Bieżący rok przyniósł przepis na faworki z dodatkiem serka mascarpone i muszę powiedzieć, że skradły one moje serce już po pierwszym kęsie. Niesamowicie kruche, z pokazowymi "bąbelkami" na powierzchni, o niepowtarzalnym smaku. Pyszne! Gorąco polecam przepis wszystkim fanom tych (niestety kalorycznych, ale co tam 😏) karnawałowych pyszności! Składniki: 250 g serka mascarpone(...)cieście francuskim). Wywalkowane ciasto pakujemy do worka i wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwalkowujemy ekstra cienko ciasto i szykujemy faworki . Im cieńsze ciasto, tym faworki będą bardziej kruche (podczas smażenia bardzo "puchną"). Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmazeniu wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć zbędny tłuszcz. Zimne
Walijskie Pichceniewałkowane znacznie cieniej niż klasyczne shortbready o kształcie plauszków. Ciasto ma grubość około 4 - 5 mm, przez to ma znacznie delikatniejszy wygląd. Odrobina mleka sprawia, że ciast po upieczeniu jest bardziej kruche. Ale najbardziej zaskakujący jest ... kminek. Tylko trzeba go dać odpowiednią ilość, nie za dużo. Tyle, aby kminek nie przeważał, był tylko delikatnie wyczuwalny...P.S. Do wypieku użyłem spodu(...)pszennej tortowej60 g cukru pudru115 g miękkiego masła2 łyżki mleka1 łyżeczka kminkuPrzygotowanie: Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej cukier puder, i dokładnie wymieszaj.Dodaj rozdrobnione na kawałki masło. Wyrób ciasto ręką, aż do połączenia się składników. Dodaj kminek, następnie dwie łyżki mleka i zagnieć dość miękkie ciasto.Nastaw piekarnik na temperaturę 180 °C. W czasie gdy się nagrzewa, przełóż ciasto
Grahamka, weka i kajzerkaczyli biret :) Jak biret to biret :) A jeśli chodzi o ciasteczka, to muszę powiedzieć, że są przepyszne i proste do zrobienia. Najlepsze są od razu po upieczeniu. Ciasto jest lekko twardawe, ale kruche i przepyszne. Z podanej porcji można zrobić około 36 niezbyt dużych ciasteczek, czyli dość sporo :) Ciasteczka: 1 jajko 2 żółtka 250g margaryny ½ szklanki kwaśnej śmietany 18% ¾ szklanki(...)szklanki mąki, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do głębokiej miseczki i tworzymy dołek. Następnie wbijamy jajko i żółtka, dodajemy śmietanę i wlewamy letnią margarynę. Wyrabiamy ciasto, a następnie odstawiamy do lodówki, na około godzinę. Jabłka obieramy ze skórki i gniazd nasiennych, po czym kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości jabłek i tego, jakie duże
Smakowy RajNajlepsze domowe ciastka! Dzisiaj chciałabym Wam pokazać super przepis na ciastka, jak w łatwy sposób można z jednego ciasta zrobić kilka rodzajów ciasteczek kruchych czy to kawy czy herbaty albo dla dzieciaków do kakao. Ja przygotowałam rolowane ciasteczka kokosowo-orzechowe, rogaliki z orzeszkami ziemnymi, i rogaliki z nadzieniem z czeko-śliwką oblane czekoladą i obsypane płatkami migdałowymi. Ciasteczka kruche można(...)oblania rogalików zrobimy polewę) - płatki migdałów - dżem, nutella, bądź jak u mnie czeko-śliwka domowej roboty do nadziewania rogalików - ponadto: 1 całe jajko Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto, na jednolitą gładką kulkę. Owijamy je folią i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odrywamy kawałek, który wałkujemy na blat, wycinamy np. kółeczka i robimy
SMYKWKUCHNIdomu nie było akurat innych słodyczy. Przygotujecie go dosłownie z kilku składników! W oryginalnym przepisie mojej cioci zamiast twarogu do oponek daje się serek homogenizowany. Ciasto po zagnieceniu wygląda nieco jak kruche i jest ekspresowe w przygotowaniu. Jak dla mnie to idealna alternatywa dla pączków! Dużo łatwiej niż z drożdżowego wykrawa się kształty i nie trzeba (jak w przypadku drożdżowego
Ciastkozercyprzygotowania potrzebna jest specjalna forma z przykryciem (bez problemu kupicie ją w sklepach internetowych z akcesoriami do pieczenia). Przygotowanie babki w kąpieli wodnej gwarantuje, że ciasto będzie bardzo delikatne i kruche. I nie ma ryzyka, że się przypali czy nadmiernie wysuszy. Idealnie smakuje polana grubą warstwą polewy czekolady. Składniki: 250 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 6 jajek(...)Stopniowo wsypujemy do masy z masła i żółtek, cały czas ucieramy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z przygotowanym ciastem. Wymieszaną masę wlewamy do specjalnej formy do gotowania, wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Zamkniętą formę wstawiamy do wysokiego garnka z wrzącą wodą. Woda powinna sięgać do 2/3 wysokości
Smakowity Blog Kulinarny