Przepis na tartę powstał w mojej głowie gdy szukałam składników do upieczenia jakiegoś ciasta. I tak z niewielu składników upiekłam pyszną, kruchą tartę z truskawkami. Polecam Wam bo nie dość, że szybko się robi to świetnie smakuje. Ciasto: 1,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl wiórków kokosowych 200g margaryny 1/2 szkl cukru tłuszcz do posmarowania formy Masa
Smakołyki Asiczęść mąki pszennej tortowej mąką krupczatką. Nie do końca byłam przekonana, jaki mój eksperyment przyniesie efekt. Okazało się, że był to strzał w 10! Chruściki są tak kruche, że miałam problem posypując je cukrem pudrem, bo dosłownie łamały się w dłoni. I o to mi chodziło! :) Jaki z tego wniosek? Nie bójmy się eksperymentów ;-) Składniki(...)najwięcej powietrza). Po wyrobieniu wkładamy ciasto do foliowego woreczka i uderzamy w nie wałkiem 5-10 minut. Czynność ta spowoduje, że nasze chrusty będą bardzo kruche i obsiane pięknymi bąbelkami powietrza. Następnie rozwałkowujemy ciasto baaardzo cienko, kroimy na dowolnej wielkości prostokąty. Na środku każdego robimy nacięcie, przez które przeciągamy jeden koniec ciasta. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron
Walijskie Pichceniewersja truskawkowa. To ciasto nie wymaga w zasadzie żadnych umiejętności wypiekowych. Nie potrzebuje miksera, blendera czy wagi. Nie napracujemy się przy nim, a efekt nas zaskoczy. Ciasto sypane z truskawkami nie jest ani kruche, ani wilgotne – ma mokrą konsystencję, jest treściwe i rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje na ciepło (lekko podgrzane) z zimnymi lodami. Sypane ciasto z truskawkami
Poezja smakuczarnej porzeczki Zbiór przepisów z wykorzystaniem czerwonej porzeczki: Roladka z czerwoną porzeczką Kruchy placek z porzeczkami i bezą Porzeczkowa fantazja z serem Kruche z porzeczkami - taki oszukany sernik Ciasto grysikowe z kremem czekoladowym Ciasto lawendowo - porzeczkowe Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką Bułeczki z kremem waniliowym i porzeczkami Konfitura z czerwonej porzeczki Koktajl kokosowo - porzeczkowy Filet z kurczaka
Z miłości do słodkościOstatnie spotkanie z pierożkami w cieście zainspirowało do dzisiejszego wpisu. Jeżeli w danym miejscu nie ma opcji wegańskich, to najlepiej zawijać się do domu i robić własne zweganizowane danie! Kruche pierożki sprawdzą się doskonale na ciepło, jak i na zimno - mogą więc stanowić obiad(...)sobie, lub przekąskę. Idealne także do zapakowania w pudełko jako posiłek do pracy/szkoły. Czasochłonne nie są, więc koniecznie zapraszamy do spróbowania! Kruche pierożki wegańskie z soczewicą Przepis na ok. 10-12 sztuk Potrzebujemy: Ciasto: ok. 300 g mąki (3 szklanki - u nas 200 g mąki pszennej + 100 g mąki z ciecierzycy) ok. pół szklanki wody 5-6 łyżek
Bananowe Poleformę. Zapytałam Beatę, czy nie schładza? Nie - usłyszałam w odpowiedzi - ciasto i tak się upiecze. I od tamtej pory nie czekam na schłodzenie, Ciasto jest cudowne w smaku i kruche. 2-3 duże gruszki lub jabłka kardamon+cynamon+ mielona wanilia ( jeśli masz) ( ja daję po 1/2 łyżeczki każdej z przypraw) 500 g mąki orkiszowej kostka zimnego posiekanego
AZgotuj!Ciasto półkruche, z mojej własnej mieszanki mąki bezglutenowej a jabłka... no cóż, zebrałam co akurat leżało, tj. papierówki, które są kruche i się łamią oraz kilka championów. W yszło nie za słodkie, smaczne i aromatyczne ciasto, w sam raz na niedzielny, poobiedni deser 😋 Składniki: Ciasto : 250 g mąki bezglutenowej - moja uniwersalna mieszanka 1 płaska łyżka mielonego lnu 1 płaska(...)łyżki miodu płynnego 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu Jabłka : 1,5 - 2 kg jabłek - najlepiej miękkich i kruchych 3 czubate łyżki miodu gęstego lub 4 łyżki miodu płynnego 2 łyżki cynamonu sok z 1/2 cytryny garść rodzynek - opcjonalnie Ciasto zagniatamy - najpierw mieszamy ze sobą suche składniki potem dodając pozostałe składniki. Zagniatamy na jednolitą masę - całość będzie dosyć rzadka. Wstawiamy
Ze smakiem bez glutenuszkole. Studia zaoczne wiążą się z tym, że będę znikać na niekiedy 3 a czasem i 4 dni. Ale zawsze wrócę. Tak więc dzisiaj ciasto, lekkie, słodkie i pachnące cynamonem. Na kruchy spód do naszej tarty potrzeba nam: 2,5 szklanki maki 2-3 żółtka 1 szklanka cukru 0,5 kostki masła Nasze substraty na ciasto, wrzucamy
Kuba GotujeCiasteczka są pyszne i niezwykle kruche. Cudownie pachną orzechami i wanilią. Podczas pieczenia po całym domu rozchodzi się cudowny zapach i już nie można się doczekać kiedy będą gotowe. Koniecznie zanotujcie przepis i upieczcie. Zachęcam i smacznego życzę :) Ciasteczka podałam na talerzyku AMBITION . Ciasteczka podałam na talerzyku: AMBITION . Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół(...)najlepiej użyć masło ) 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki cukru pudru do obtoczenia ciasteczek Wykonanie pysznych kruchych ciasteczek: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. 2. Następnie odrywamy kawałki ciasta i formujemy takie półksiężyce. 3. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 4. Pieczemy około 20 minut do zrumienienia
Izabelawkuchniobok niego, by było silne i zdrowe. Podkarpackie gospodynie z Nowego Kamienia (powiat Nisko) mają swój szczególny sposób przygotowywania kukiełki. Do składników typowych dla ciasta drożdżowego dodają olej, co sprawia, że jest ono bardziej kruche i ma mniej chlebową strukturę. Składniki kukiełki wyrastają nie mieszane, a ciasto wyrabia się bardzo krótko, w odróżnieniu od tradycyjnych drożdżowych wypieków. Przepis pochodzi
Trzeci talerzBardzo lubimy w rodzinie placki kruche z pieczonymi orzechami. Jeden z naszych ulubionych placków to ciasto orzechowo-kajmakowe z zapiekanymi orzechami włoskimi. To ciasto robi się podobnie. Nie jest tak skomplikowane jak się wydaje. Pieczemy tylko dwa placki z różnymi warstwami, a potem w środek dajemy masę i voila! Wszystkim gościom bardzo smakowało. Dla kogo: dla miłośników chałwy
Mania Wypiekaniaciepło, zaraz po upieczeniu albo na zimno z sosem czosnkowym. Są też nieodłącznym dodatkiem do czystego pikantnego barszczyku. Najczęściej robię je z ciasta drożdżowego, jakoś tak wolę pracować z drożdżowym niż z kruchym. Takie paszteciki zabieramy też na piknik czy do pracy. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 2 jajka 30 g drożdży 1/2 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNajszybsze ciasto z możliwych, krótko się je robi i nawet niedługo piecze. Jest kruche i świetnie pasuje do filiżanki herbaty czy też kawy. Ciasto idealne gdy mamy w domu tylko podstawowe składniki. Piekłam w formie o wymiarach 12 cm x 36 cm, przez 45 minut. Czytaj więcej
Pychotkaaa