ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:528/937)

Bananowa krówka bez pieczenia 151

Bananowa krówka bez pieczenia – szybkie i bardzo proste ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach! Kruche herbatniki, krem budyniowy, banany i kajmakowa pianka – brzmi pysznie? I tak jest! :) Poniższe składniki wystarczą na blaszkę o wymi The post Bananowa krówka bez pieczenia appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Szarlotka z budyniową pianką 334

budyniową pianką – pyszne ciasto z jabłkami i delikatną budyniową pianką, rozpływającą się w ustach! Na blogu znajdziecie również inną wersję tego ciasta, z malinami: Ciasto z malinami i budyniową pianką na kruchym spodzie. Jednak w The post Szarlotka z budyniową pianką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 180

Sernik na zimno z musem truskawkowym. Jest to ciasto bez pieczenia, wykonane na podłużnych i kruchych biszkoptach, z masą serową z prawdziwego twarogu oraz musu ze świeżych truskawek. Całość udekorowana jest truskawkami i oblana polewą z białej czekolady. Pyszny, piankowy deser, który smakuje jak ptasie mleczko. Wystarczy tylko kilka składników i niecałe 30 minut naszej pracy - reszta czasu to chłodzenie

Kuchnia MagdaLeny
SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 180

Sernik na zimno z musem truskawkowym. Jest to ciasto bez pieczenia, wykonane na podłużnych i kruchych biszkoptach, z masą serową z prawdziwego twarogu oraz musu ze świeżych truskawek. Całość udekorowana jest truskawkami i oblana polewą z białej czekolady. Pyszny, piankowy deser, który smakuje jak ptasie mleczko. Wystarczy tylko kilka składników i niecałe 30 minut naszej pracy - reszta czasu to chłodzenie

Kuchnia MagdaLeny
MAZUREK ORZECHOWO CZEKOLADOWY + FILMIK 428

Mazurek czekoladowo - orzechowy, to pyszne połączenie orzechów, czekolady i powideł. Jest kruchy i wyjątkowo smaczny. Polecam przygotować to ciasto a zaskoczycie jego smakiem swoich gości.  Mazurka przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik  SKŁADNIKI : 250 g mąki pszennej 200 g masła 120 g orzechów włoskich 1 jajko 60-70 g cukru

Kulinarne Fantazje Marioli
Sakiewki z orzechami 191

zapraszam na pyszne ciastka sakiewki z orzechami. Ciasteczka są bardzo łatwe do przygotowania. W czasie pieczenia zapach ciastek unosi się po całej kuchni. Ciasteczka są kruche i rozpływają się w ustach.   SKŁADNIKI: Ciasto: 100g masła, 150g margaryny, 350g mąki, 5 żółtek, 1 łyżka śmietany 18%, Masa orzechowa: 150g orzechów włoskich, 3 białka, ½ szklanki cukru pudru, szczypta soli, Dodatkowo: cukier

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasteczka sezamowe. Ciastka z sezamem. 258

Pyszne, kruche, maślane ciasteczka pełne sezamu. Wystarczy zagnieść ciasto, 20 mrożenia i piec 15 minut:) Pyszne ;)   Składniki: 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 150 g masła, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3/4 szklanki sezamu. Przygotowanie:  Sezam prażymy na suchej patelni. Pozostałe składniki zagniatamy. Na końcu dodajemy 1/2 szklanki ostudzonego sezamu

Aga w kuchni
Candy Pandas Box - paczka pełna zdrowych słodyczy 216

batonik z ciasta na bazie mąki gryczanej, owsianej i amarantusowej, z masłem orzechowym i olejem kokosowym, a wypełniony naturalnie słodkim nadzieniem z daktyli, fig i żurawiny. Ciasto ma charakterystyczny posmak mąki gryczanej, jest kruche, ale nie suche. W nadzieniu pestki fig przyjemnie chrupią, a słodycz jest zrównoważona sokiem cytrynowym. Pyszne! Następnego dnia postanowiłam zafundować sobie śniadanie z płatków z migdałami

Obiad gotowy
CIASTECZKA BABECZKI BROWNIE 149

Kruche i mocno czekoladowe ciasteczka. Brownie to ciasto, które wyjdzie każdemu. Tak samo jest z ciasteczkami. Jedynie można je zbyt mocno spiec i będą czarne :D.  Szybkie i proste dla łasuchów czekolady.  SKŁADNIKI: mąka pszenna 100 g.  czekolada mleczna 100 g. czekolada gorzka 70 % 100 g. jaja 3 szt. cukier waniliowy 1 op. masło orzechowe 2 łyżki

Kuchnia Paulettes
Bezglutenowa tarta z borówkami 208

Bezglutenowa ta rta z borówkami na kruchym, delikatnym spodzie i kremowy, śmietankowy krem z zanurzonymi w nim słodkimi borówkami...dla mnie kwintesencja lata !Wspaniałe, proste i pyszne ciasto. Koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka krem: 3 łyżki konfitury jagodowej 200 ml śmietanki 30% 250 g serka

Kuchnia bezglutenowa
Walentynkowe ciasteczka. 184

teatru czy na romantyczną kolację do restauracji. Albo spędzicie miły wieczór w domowym zaciszu i przygotujecie coś pysznego do jedzenia. Właśnie z okazji Walentynek upiekłam fantastyczne kruche ciasteczka maślane, które rozwarstwiają się jak ciasto francuskie. Was też namawiam do ich upieczenia (przepis pochodzi z tej  strony

zadanie-gotowanie
Indyjskie pieczywo – chlebki naan 325

wypiekany jest w opalanych drewnem piecach tandoor – ale z powodzeniem można go zrobić na patelni, na kuchence. Tekstura tego pieczywa jest dosyć specyficzna: skórka jest jasna, krucha, chrupiąca, z przypieczonymi mocno zwęglonymi fragmentami ciasta. Środek natomiast powinien być miękki, puszysty, z widocznymi bąblami po pęcherzykach powietrza. Cukier rozpuszczamy w 120ml ciepłej ale nie gorącej wody, wsypujemy drożdże, mieszamy i zostawiamy

Karo in the Kitchen
FAWORKI (CHRUST) 176

jednolitą masę i odłożyć na 30 min. do lodówki aby ciasto "odpoczęło". Następnie ciasto przełożyć ponownie na stolnicę i zbijać wałkiem ok 10 minut, dzięki temu ciasto będzie jednolite, elastyczne a po usmażeniu kruche i z pęcherzykami. Później rozwałkować cieniutko, pokroić w paski a następnie w prostokąty.  Każdy kawałek nacinamy na środku i przeciągamy przez środek. Smażymy na głębokim

Prosto i Smacznie z Anetą
Generał 197

Kruche, kruchutkie, rozpływające się w ustach:) Wspaniałe ciasto do kawy i nie tylko. Polecam gorąco wszystkim łasuchom i tym, którzy nie łasuchują.  Składniki: 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki 1 szklanki cukru 1 jajko 1 cukier waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia 1-2 łyżki śmietany Masa: 1/2 l śmietany 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka wiórek kokosowych

Ciasteczkowy Potwór
Ciasteczka z dżemem 206

Klasyczne kruche ciasteczka, które mają jedną wielką zaletę - ciasto można przygotować wcześniej, zamrozić i przechowywać w ten sposób do miesiąca czasu. Kiedy najdzie nas ochota na małe, słodkie dżemowe oczka możemy w szybki sposób je stworzyć. Zamrożone ciasto wyciągamy dzień wcześniej i pozostawiamy na blacie przez całą noc. W dniu pieczenia kulkę schładzamy w lodówce przez godzinę, następnie nadziewamy ulubionym

Chocolate Muffin Blog
Sekret skrywa Charlotte 237

przez dodatek żółtka szarlotka nie była w pełni bezglutenowa, ale nam to nie przeszkadzało. A smak gryki? Lekko wyczuwałam znienawidzony zapach, ale w smaku ciasto jest świetne- lekko orzechowe i bardzo kruche. Dużo delikatniejsze, niż ze zwykłej mąki. Może się jeszcze dam przekonać... No i ten różany sekret! Cała magia tej szarlotki to dodatek tej konfitury. Jabłka i róże

les mirabelles
Kruche ciastka z wisniami i cytrynowa skorka czyli Slodki Czwartek odc.69 207

Długo się zastanawiałam jakim przepisem przywitać Was w Nowym Roku. Z racji jakiegoś dziwnego porannego zabiegania i zbliżającej się pory na kawę zapraszam na kruche ciastka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wyprawa do Republiki Czeskiej, czyli housowy knedlik z gulaszem myśliwskim z jelenia na ciemnym piwie 264

całą noc do lodówki (zwłaszcza w przypadku dziczyzny bardzo ważne jest, aby mięso marynowało się w occie co najmniej około 8 godzin, dzięki czemu będzie odpowiednio kruche i miękkie). Kolejną czynnością było przygotowanie ciasta na knedliki. W tym celu lekko podgrzałem 250 ml mleka, w którym po podgrzaniu rozpuściłem drożdże. Do przesianej mąki krupczatki dodałem łyżeczkę soli, 2 łyżeczki cukru

Wyprawy kulinarne
Kurabiedes - greckie ciasteczka maślane z migdałami 277

dodawać wszystkie składniki (oprócz wody różanej) zaczynając od cukru pudru. Mąkę dodajemy na końcu.Dokładnie wyrabiamy ciasto i wykrawamy dowolne kształty ciastek. Ciasto ciężko się zagniata, bo jest bardzo kruche, ale warto się pomęczyć :)Ciastka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.Piekarniki rozgrzewamy do 160 stopni i pieczemy ok 20 minut.Tuż po upieczeniu gorące

Ze smakiem i z pasją
Mille feuille czyli Napoleonka 298

wrzącego mleka, energicznie mieszając, gotować około 5 min, by otrzymać bardzo gęsty budyń. Gorący budyń przestudzić, wylać na jeden płat ciasta i przykryć drugim. Płaty ciasta przenosić bardzo ostrożnie, ponieważ są bardzo kruche. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Napoleonka jest najsmaczniejsza po paru godzinach. polecam

Mia Cucina Sofieta
Ciasteczka z orzechami laskowymi 247

orzechy czy cynamon to też świąteczne zapach i smaki więc orzechowe ciasteczka już gotowe i polecają się na święta.Upieczcie je sobie koniecznie bo są bardzo kruche i smaczne. Ja jednego dnia zagniotłam ciasto a następnego dopiero piekłam i w sumie, nie licząc leżakowania, roboty z nimi może pół godziny więc naprawdę warto ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Faworki 171

Kruche, delikatne i pokryte pęcherzykami powietrza. Do ciasta nie dodałam cukru więc po usmażeniu obficie posypałam je cukrem pudrem. Wyszły bardzo smaczne :)Składniki:- 50 dag mąki- 6 żółtek- szczypta soli- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżka spirutysu- 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietanyPrzygotowanie:Z podanych skłądników zagniatamy ciasto (jeżeli nadal nie będzie się chciało związać możemy

Zainspirowana w kuchni
Wegańskie korzenne ciasteczka 326

Korzenne kruche ciasteczka to nieodzowny element na świątecznym stole zaraz obok pierników, makowca i sernika, więc w niedzielę rano się zabrałam za pieczenie, bo dodatkowo chciałam mieć na godzinkę dzieciaka z głowy, znaczy się Miśka koniecznie chciała dekorować, a poza tym, te ciacha mają być bazą do kolejnego wypieku. Szybkie, łatwe, nie zz baaardzo słodkie, ot takie(...)łyżeczka mielonych goździków pół łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przesiej do miski mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Zblenduj na gładką masę banana, olej i cukier. Połącz wszystkie składniki razem. Ciasto przypomina konsystencją glinę, jeżeli nie będzie chciało się skleić w kulę to dodaj ciut wody (2-3 łyżki). Ciasto rozwałkuj na grubość 3-5 mm maksymalnie i wycina w dowolne

greenscarf
Sernik na kruchym spodzie 185

Zapraszam na tradycyjny sernik na kruchym spodzie. Należy on do tych bardziej cięższych serników , zbitych , w smaku jest bardzo pyszny :) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki  1 cukier waniliowy 4 żółtka  1 , 5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny Kasi 1 szklanka cukru Składniki na ser : 1, 60 kg sera białego półtłustego  2 cukry waniliowe

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto bez pieczenia z budyniem i herbatnikami 2868

sporo osób nie ma w domu piekarnika.   Tak czy siak postanowiliśmy wyjść takim osobom naprzeciw. Po kilku próbach stworzyliśmy przepis na super proste ciasto bez pieczenia z budyniem i serkiem mascarpone. Smakuje obłędnie, jest lekkie jak chmurka a kruchość zapewniają herbatniki. Co ciekawe wystawiłem(...)Jeżeli nie jesteście mistrzami w pieczeniu lub nie macie dobrego piekarnika, skorzystajcie z tego przepisu. Połączenie budyniu śmietankowego, kremowego mascarpone, kruchych herbatników oraz startej czekolady jest wprost obłędne. Ciasto fajnie sprawdza się latem kiedy podajemy je bardzo mocno schłodzone. A zimą wyśmienicie smakuje z filiżanką ulubionej kawy.   Myślę

kuron.com.pl
Kruche babeczki z owocami (bez cukru i glutenu) 190

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu kruche babeczki z owocami. Bez zbędnych dodatków, bez cukru, bez słodzików, bez glutenu i masła. Mimo tego pyszne i słodkie :)   100 g pełnoziarnistej mąki teff 25 g mąki kokosowej 35 g mielonych migdałów łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia żółtko 35 g nierafinowanego roztopionego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem) 2 łyżki mleka kokosowo-ryżowego(...)posypania zmielone wiorki kokosowe, puder owocowy lub cukier puder kokosowy Składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy nim foremki na babeczki lub tartaletki. Z podanych składników wyszło mi 5 babeczek. Środek każdej wypełniamy owocami. Pieczemy je około 35 minut w 180 stopniach. Przed podaniem dekorujemy kwiatami. Smacznego :) Artykuł Kruche babeczki z owocami (bez cukru i glutenu) pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Chrust migdałowy – faworki migdałowe 373

Faworki, chrust – ciastka z ciasta zbijanego (od zbijania ciasta wałkiem, w celu dobrego wyrobienia go), smażone w głębokim tłuszczu. Dobry faworek powinien mieć powierzchnię pokryta pęcherzykami powstałymi w trakcie smażenia. Faworki maja być kruche i delikatne. I raczej nie powinny być podobne do tego co często jest sprzedawane w sklepach, czy niektórych kawiarniach pod nazwą „faworki”.  Zawsze przygotowywałam faworki(...)się palą, a same ciastka różniły się od moich oczekiwań. Były za mało kruche. Ale gdy już dobrze ostygły okazały się kruchymi ciastkami i to całkiem smacznymi, oczywiście bardziej „konkretnymi” od zwykłych faworków, ale cukier w cieście zobowiązuje ;) Ogólnie polecam przygotowanie takich faworków chociaż jeden raz :) 2 jajka, 3 żółtka, 125 ml mąki migdałowej*, 125 ml cukru pudru

królestwo garów
kruche ciasteczka z galaretka porzeczkową 172

składniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 3 żółtka, ugotowane 100 g margaryny 100 g masła dodatkowo: galaretka porzeczkowa ( przepis tutaj ) lub

Domowy Smak Jedzenia
Jogurtowy shortbread migdałowy... 177

Ciastkowy eksperyment, z pełnym sukcesem efektu końcowego, przeprowadzała Samira, lat 8-i-pół. Czyli jest prosto i łatwo. Ponieważ ciasto nie zawiera masła, całość jest znacznie mniej krucha i przypomina raczej zwykłe ciasteczka, niż shortbread. Ale przechowuje się dobrze i smakuje zdecydowanie nie najgorzej... :) Przepis z zachowanego wycinka wewnętrznego magazynu lokalnego supermarketu 'Morrisons'. Składniki: (na 20-30 sztuk) 125g drobneg(...)mielonych migdałów 200g maki 100g maki (skrobi) kukurydzianej Roztrzep w misce cukier, razem z jajkiem i jogurtem. Wmieszaj migdały. Wsyp obie maki i zagnieć miękkie, łatwe do formowania ciasto. Zawiń w folię i zostaw na 30 minut w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Przygotuj 2 blaszki do pieczenia - wyłóż pergaminem do pieczenia lub silikonowymi matami. Na lekko

Lejdi of the house
Sernik ze śliwkami 208

wyszło delikatne, a słodycz została przełamana owocami. Dla mnie rewelacja, w szczególności, że przeważnie wolę serniki na zimno od tych pieczonych. Składniki na blaszkę o średnicy 24cm:  na ciasto: 170 g mąki pszennej 30 g kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 130 g masła, w temperaturze pokojowej 70 g drobnego cukru Opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii na masę(...)ricotta 2 duże jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g) 2/3 szklanki drobnego cukru 500 g śliwek węgierek, odpestkowanych Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić między palcami do momentu kiedy ciasto zacznie się formować kruszonkę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę kruszonki wysypać do tortownicy, wylepić spód ciasta. Podpiec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wszystkie

Fabryka pomysłów
Sernik z karmelem i orzechami pekan 195

lekko solonym sosem karmelowym i łagodnymi orzechami pekan. Jednym słowem - pychotka. Jeśli macie trudności z dostaniem orzechów pekan - zastąpcie je innymi, które lubicie. Wcześniej ciasto robiłam z włoskimi (moimi "najukochańszymi").     Spód: 200g kruchych ciasteczek lub herbatników 5 dużych łyżek masła/margaryny 1/2 łyżeczki soli Masa: 900g mielonego twarogu 200g cukru 3 jajka  2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)serową. Ser wymieszać mikserem (na wolnych obrotach) z cukrami. Dodać skórkę z cytryny oraz jogurt naturalny a następnie po jednym jajku. Mieszając - wsypać mąkę ziemniaczaną. Jednolitą całość przelać na kruchy spód. Piec przez 10 minut, a następnie nie otwierając piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec przez kolejne 40-45 minut. Sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia

Di gotuje
Sernik jagodowy 224

Muszę się na wstępie przyznać - uwielbiam serniki. To w zasadzie jedne z niewielu ciast, które jadam ;) Składniki Spód:   ok. 200 g kruchych ciastek (ja użyłam owsianych ciastek z orzechami - postaram się żeby przepis też się kiedyś tu pojawił) 70 g masła Ciastka drobno pokruszyć - ja ostatnio najnormalniej w świecie ścieram je na drobnej tarce. Dodać do nich roztopione(...)masło - w ten sposób uzyskamy mokry piasek, którym należy wyłożyć formę. Ja najczęściej wykładam formę papierem do pieczenia na który wykładam te ciastka, bo dzięki temu łatwiej potem wyjąć ciasto po upieczeniu. Ciasto:  750 g sera tłustego (3krotnie zmielonego) 4 jajka (całe) 150 g cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 3-4 łyżki mąki 2 łyżki

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto Blondies 249

Blondies to kolejna propozycja z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. Blondis to ciasto inne niż do tej pory kosztowaliśmy. Jest lekko twardawe, a przy tym kruche, chrupiące i lekko ciągnące, dzięki obecności żurawiny. Kawałki białej czekolady fajnie się komponują. Raczej bliżej mu do ciasteczek kruchych. Dość słodkie i syte, więc kończy się na jednym kawałku i w przeciwieństwie

Moja Delicja
Kruche ciasteczka misie z migdałami 368

ciasteczka w krótkim czasie podbiły serwis zdjęciowy Pinterest. Misie z migdałami to najprostsze kruche ciastka – są jednak tak urocze, że trudno im się uprzeć. Do ich wykonania oprócz ciasta i migdałów będziemy potrzebować jedynie foremki w kształcie misia (możemy użyć też ludzików czy innych zwierzątek z łapkami). Ja kupiłam w markecie zestaw 4 tanich foremek, gdzie właśnie jedną(...)kakao) ładniej prezentuje się migdał obrany (wystarczy namoczyć migdały w wodzie). Zrobiłam obie wersje, ale żeby było szybciej, można zdecydować się na jeden kolor. Białe smakowały mi chyba bardziej. Kruche ciasteczka misie z migdałami: 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru (część może być z wanilią) 2 małe żółtka (1 białko zostawiamy do posmarowania) szczypta

Poezja smaku
Chrupiące jogurtowe kąski z kurczaka 1021

Chrupiące jogurtowe kąski z kurczaka Soczyste, kruche i mega smaczne nuggetsy drobiowe w chrupiącej, rumianej panierce z jogurtem. Palce lizać!       Składniki: 2 filety z kurczaka 200g gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej Przyprawy: 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta chilli 1 łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: 1 szklanka(...)dużą kostkę *** *** W miseczce umieszczamy jogurt z jajkami, mąką i przyprawami *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Kurczaka wkładamy do marynaty jogurtowej i delikatnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się ciastem. Całość wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki (można nawet na całą dobę zostawić w lodówce) *** *** Na 30 minut przed smażeniem mięso wyjmujemy z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie

Blog z Apetytem
ŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER 137

fresh salad Najpierw ciasto – wszystkie składniki łączymy przy pomocy miksera na gładką, jednolitą, płynną masę. Ciasto na żytnie naleśniki jest gęstsze niż ciasto z mąki pszennej. Inaczej też się smaży takie naleśniki, są bardziej kruche, więc przewracanie ich to dość ciekawe zadanie Na rozgrzaną, z odrobiną oleju, patelnię wylewamy jedną, cienką warstwę ciasta. Jak ciasto wyschnie z wierzchu

Martyna Cooks
ŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER 208

fresh salad Najpierw ciasto – wszystkie składniki łączymy przy pomocy miksera na gładką, jednolitą, płynną masę. Ciasto na żytnie naleśniki jest gęstsze niż ciasto z mąki pszennej. Inaczej też się smaży takie naleśniki, są bardziej kruche, więc przewracanie ich to dość ciekawe zadanie Na rozgrzaną, z odrobiną oleju, patelnię wylewamy jedną, cienką warstwę ciasta. Jak ciasto wyschnie z wierzchu

Martyna Cooks
ŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER 228

fresh salad Najpierw ciasto – wszystkie składniki łączymy przy pomocy miksera na gładką, jednolitą, płynną masę. Ciasto na żytnie naleśniki jest gęstsze niż ciasto z mąki pszennej. Inaczej też się smaży takie naleśniki, są bardziej kruche, więc przewracanie ich to dość ciekawe zadanie Na rozgrzaną, z odrobiną oleju, patelnię wylewamy jedną, cienką warstwę ciasta. Jak ciasto wyschnie z wierzchu

Martyna Cooks
Greckie rogaliki na winie z serem i jabłkami 200

Przepis oryginalny nieco zmieniłam i dodałam sera do nadzienia jabłkowego. Następnym razem chyba zrezygnuję także z oliwy na rzecz masła, żeby rogaliki były bardziej kruche, choć może skruszeją po nocy w szczelnym pojemniku. ;) Ciasto za to jest fantastyczne w obróbce - miękkie, elastyczne i bardzo plastyczne, szybko się wyrabia i ładnie piecze. A rogaliki wyszły bardzo smaczne i nie bardzo słodkie

Kuchnia Prezydentowej