posklejać brzegi- wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem - tak przygotowaną całość włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na ok 40 minut - schab jest kruchy i soczysty w połączeniu ze szpinakiem i ciastem francuskim tworzą wyśmienitą całość - wellingtona z polędwicy najlepiej smakuję krótko po upieczeniu - świetnie do tego nadają się pieczone ziemniaczki, które można równocześnie piec
Basia w kuchniPyszne kruche ciasteczka, które na stałe zagoszczą do moich ulubionych ciasteczkowych przepisów. Bardzo proste w wykonaniu. Tak jak szybko się je robi tak szybko zjada:-) Dzieci je uwielbiają. Przepis na te ciastka pochodzi z bloga "moje wypieki". Ciasteczka można wyciskać rękawem cukierniczym, ale o wiele szybciej robi się je wyciskając maszynką do ciastek. GORĄCO POLECAM:-) Składniki na 1 blachę ciastek(...)się prawie białe). Następnie dodać po kolei cukier i żółtko oczywiście cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę z solą i aromatem waniliowym. Zmiksować lub zagnieść do gładkiej konsystencji ciasta. Ciasto włożyć do maszynki do ciastek (ja mam taką ręczną z Lidla). Powyciskać porcje ciasta na blachę (nie trzeba wykładać papierem do pieczenia). Ps. Ciasto można również wyciskać z rękawa
IMPRESJA SMAKUsłodkiego, ale sami do końca nie wiecie na co konkretnie, chcielibyście coś domowego a zarazem myślicie o „kupnym” batoniku – koniecznie wypróbujcie to oto ciasto. Ciasto czekoladowe Twix z karmelowym kremem, masą batoników twix, kruchych maślanych shortbread, górą popcornu zaspokoi Wasze kupki smakowe. A to wszystko zawarte w jednym kawałku ciasta. Koniecznie wypróbujcie. Ręczę, że będziecie zachwyceni Biszkopt
Made By Mom And SonPiankowiec bezowy z malinami Lekka jak piórko bezowa pianka z pyszną frużeliną malinową na delikatnym i mega kruchym spodzie. Jednym zdaniem – niebo w ustach! Ciasto jest też świetnym pomysłem na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po pieczeniu pączków lub faworków Polecam! Składniki: Spód: 100g zimnego masła 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru
Blog z ApetytemTarta na delikatnym kruchym spodzie z pysznym waniliowym Creme Patissiere i dużą ilością świeżych truskawek. Jeden kawałek to stanowczo za mało… Sprawdzi się również w wersji z malinami lub różnymi owocami. Składniki na formę o śr. 26 cm: na spód tarty: 200 g mąki 100 g masła zimnego 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko łyżka zimnej wody na Creme Patissiere(...)spożywczą tak, aby przylegała do kremu. Wystudzić i wstawić do lodówki. Mąkę i sól przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder oraz pokrojone w kostkę masło. Szybko wyrobić gładkie ciasto, dodając pod koniec wyrabiania żółtko i łyżkę zimnej wody. Uformować ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez około godzinę. Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy
wyzwania kuchenneBezglutenowe ciasto o delikatnie kokosowym smaku z aromatycznymi śliwkami. Kruche, delikatne, idealne do popołudniowej kawy. Inspirację znalazłam na Kwestii Smaku, ale przerobiłam na wersję bezglutenową i wyszło naprawdę smaczne, letnie ciasto. Polecam gorąco. SKŁADNIKI: ciasto: 250g Mieszanki do ciast Mix per dolci Nutrifree 100 g mąki ryżowej 50 g mąki kokosowej 100 g cukru 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Kuchnia bezglutenowawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Mazurek to typowe ciasto świąteczne - kuchni polskiej. Rodzaj ciasta nie jest dokładnie określony, dlatego może być kruche, biszkoptowe, makaronikowe, czy np. marcepanowe. Nadzienie, to również indywidualny wybór. Najbardziej znanymi są: masa kajmakowa, dżem lub konfitura. Najważniejsze, aby ciasto było ładnie ozdobione, ponieważ w dużej mierze pełni funkcję dekoracyjną. A dodatkiem jest fakt, że świetnie smakuje
Di gotujeUwielbianym przeze mnie ciastem jest sernik mojej mamy – bez kruchego spodu, bez żadnych bakalii, bez polewy. Taki zwyczajny, puszysty serniczek Tym razem postanowiłam upiec coś nieco łatwiejszego i szybszego, ale równie serowego – babeczki sernikowe. Rozpływają się w ustach i znikają w mgnieniu oka – no zupełnie nie wiem jak to się dzieje😉 Zapraszam! SKŁADNIKI: proporcje(...)solą na sztywną pianę. Do piany dodajemy powoli roztarty twaróg i delikatnie mieszamy. Jogurt z jajkami i masłem dodajemy do suchych składników i powoli mieszamy dokładnie. Na koniec do ciasta dodajemy masę twarogową, robimy to partiami i mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Masę przekładamy łyżką do papilotek włożonych do blachy na muffinki – ok. 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy ok. 25 minut
Kuchnia w bieguDziś publikuję przepyszną, kruchą i mięciutką jak puch babkę pomarańczową, którą na wspólne pieczenie zaproponowała Ania . Bardzo jej dziękuję za udostępnienie tego przepisu, bo jest po prostu doskonały. Ja dodałam jedynie więcej soku pomarańczowego i więcej skórki z pomarańczy i przez roztargnienie nie ubiłam piany z białek, a dodałam od razu całe jajka. Niezależnie od tego babka i tak wyszła(...)pomarańczy 1. Utrzeć margarynę/masło z cukrem, dodać po jednym jajku oraz sok. 2. Przesiane mąki połączyć za pomocą trzepaczki z proszkiem i skórką pomarańczową. Dodać do ciasta i ucierać ok 4 min. 3. Formę do babek wysmarować i wylać ciasto. Piec ok 45-55min. w temperaturze 175°C, do "suchego patyczka". 4. Wyjąć z piekarnika
Kuchnia PrezydentowejDzisiaj coś na szybko , kruche z malinową pianką .Pyszne lekkie z prażonymi ziarenkami z Ziarenkowa Migdałowy przylądek Ciasto podałam na porcelanie Bogucice
Sama słodycz i szczypta chiliKruchutkie, cytrynowe, kremowe. Kocham tak proste i tak wyraziste ciasta. Idealne dla niespodziewanych gości albo wtedy, gdy mam ochotę na coś słodkiego ale nie mam czasu tkwić w kuchni dłużej niż 20 minut. Naszykujcie sobie blachę do pieczenia o wymiarach ok. 18-27cm lub trochę mniejszą, ewentualnie minimalnie większą. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, piekarnik nastawcie(...)jasna i zgęstnieje – około 5-6 minut. I już – krem gotowy! Niczego więcej z nim robić nie trzeba. Wyłóżcie krem na naszykowany owsiany spód, zasypcie resztą kruchej masy i delikatnie ją dociśnijcie. Ciasto pieczemy w już nagrzanym piekarniku 25-30 minut, aż wierzch lekko się zezłoci. Wyjmujemy je z piekarnika i dajemy ostygnąć około pół godziny. Po tym czasie kroimy
Karo in the KitchenJak fajnie jest mieć dwa wolne dni. Wprawdzie wówczas tyle jest do zrobienia w domu, że nie wiadomo, w co włożyć ręce, ale można przynajmniej złapać
W mojej kuchni