ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:529/937)

Sernik jagodowy 198

Muszę się na wstępie przyznać - uwielbiam serniki. To w zasadzie jedne z niewielu ciast, które jadam ;) Składniki Spód:   ok. 200 g kruchych ciastek (ja użyłam owsianych ciastek z orzechami - postaram się żeby przepis też się kiedyś tu pojawił) 70 g masła Ciastka drobno pokruszyć - ja ostatnio najnormalniej w świecie ścieram je na drobnej tarce. Dodać do nich roztopione(...)masło - w ten sposób uzyskamy mokry piasek, którym należy wyłożyć formę. Ja najczęściej wykładam formę papierem do pieczenia na który wykładam te ciastka, bo dzięki temu łatwiej potem wyjąć ciasto po upieczeniu. Ciasto:  750 g sera tłustego (3krotnie zmielonego) 4 jajka (całe) 150 g cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 3-4 łyżki mąki 2 łyżki

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto Blondies 227

Blondies to kolejna propozycja z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. Blondis to ciasto inne niż do tej pory kosztowaliśmy. Jest lekko twardawe, a przy tym kruche, chrupiące i lekko ciągnące, dzięki obecności żurawiny. Kawałki białej czekolady fajnie się komponują. Raczej bliżej mu do ciasteczek kruchych. Dość słodkie i syte, więc kończy się na jednym kawałku i w przeciwieństwie

Moja Delicja
Kruche ciasteczka misie z migdałami 315

ciasteczka w krótkim czasie podbiły serwis zdjęciowy Pinterest. Misie z migdałami to najprostsze kruche ciastka – są jednak tak urocze, że trudno im się uprzeć. Do ich wykonania oprócz ciasta i migdałów będziemy potrzebować jedynie foremki w kształcie misia (możemy użyć też ludzików czy innych zwierzątek z łapkami). Ja kupiłam w markecie zestaw 4 tanich foremek, gdzie właśnie jedną(...)kakao) ładniej prezentuje się migdał obrany (wystarczy namoczyć migdały w wodzie). Zrobiłam obie wersje, ale żeby było szybciej, można zdecydować się na jeden kolor. Białe smakowały mi chyba bardziej. Kruche ciasteczka misie z migdałami: 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru (część może być z wanilią) 2 małe żółtka (1 białko zostawiamy do posmarowania) szczypta

Poezja smaku
Chrupiące jogurtowe kąski z kurczaka 1005

Chrupiące jogurtowe kąski z kurczaka Soczyste, kruche i mega smaczne nuggetsy drobiowe w chrupiącej, rumianej panierce z jogurtem. Palce lizać!       Składniki: 2 filety z kurczaka 200g gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej Przyprawy: 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta chilli 1 łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: 1 szklanka(...)dużą kostkę *** *** W miseczce umieszczamy jogurt z jajkami, mąką i przyprawami *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Kurczaka wkładamy do marynaty jogurtowej i delikatnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się ciastem. Całość wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki (można nawet na całą dobę zostawić w lodówce) *** *** Na 30 minut przed smażeniem mięso wyjmujemy z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie

Blog z Apetytem
ŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER 118

fresh salad Najpierw ciasto – wszystkie składniki łączymy przy pomocy miksera na gładką, jednolitą, płynną masę. Ciasto na żytnie naleśniki jest gęstsze niż ciasto z mąki pszennej. Inaczej też się smaży takie naleśniki, są bardziej kruche, więc przewracanie ich to dość ciekawe zadanie Na rozgrzaną, z odrobiną oleju, patelnię wylewamy jedną, cienką warstwę ciasta. Jak ciasto wyschnie z wierzchu

Martyna Cooks
ŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER 186

fresh salad Najpierw ciasto – wszystkie składniki łączymy przy pomocy miksera na gładką, jednolitą, płynną masę. Ciasto na żytnie naleśniki jest gęstsze niż ciasto z mąki pszennej. Inaczej też się smaży takie naleśniki, są bardziej kruche, więc przewracanie ich to dość ciekawe zadanie Na rozgrzaną, z odrobiną oleju, patelnię wylewamy jedną, cienką warstwę ciasta. Jak ciasto wyschnie z wierzchu

Martyna Cooks
ŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER 206

fresh salad Najpierw ciasto – wszystkie składniki łączymy przy pomocy miksera na gładką, jednolitą, płynną masę. Ciasto na żytnie naleśniki jest gęstsze niż ciasto z mąki pszennej. Inaczej też się smaży takie naleśniki, są bardziej kruche, więc przewracanie ich to dość ciekawe zadanie Na rozgrzaną, z odrobiną oleju, patelnię wylewamy jedną, cienką warstwę ciasta. Jak ciasto wyschnie z wierzchu

Martyna Cooks
Greckie rogaliki na winie z serem i jabłkami 177

Przepis oryginalny nieco zmieniłam i dodałam sera do nadzienia jabłkowego. Następnym razem chyba zrezygnuję także z oliwy na rzecz masła, żeby rogaliki były bardziej kruche, choć może skruszeją po nocy w szczelnym pojemniku. ;) Ciasto za to jest fantastyczne w obróbce - miękkie, elastyczne i bardzo plastyczne, szybko się wyrabia i ładnie piecze. A rogaliki wyszły bardzo smaczne i nie bardzo słodkie

Kuchnia Prezydentowej
Kruche rogaliki budyniowe 192

tegorocznej kolekcji ciasteczek świątecznych dodałam również kruche, budyniowe rogaliki obtoczone cukrem z dodatkiem wanilii. Są dosyć szybkie do wykonania, a ich waniliowy aromat jest już wyczuwalny na etapie ugniatania ciasta. Trzymane w puszce długo zachowują świeżość i ładny wygląd. Składniki na około 35 szt.: 220 g mąki pszennej 110 g miękkiego masła 95 g cukru 5 g cukru waniliowego

Świat Ciasta
Sernik cytrynowy 153

Opis Sernik cytrynowy: Przedstawiamy sernik o smaku cytryncytrynowy. Jest on pieczony na tradycyjnym, kruchym spodzie. Masa serowa ma kwaskowaty smak i intensywny aromat cytryny. Ciasto jest orzeźwiające, niezbyt słodkie, smakuje wyśmienicie. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki: 25 dkg mąki, 10 dkg masła, 10 dkg cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 żółtka Masa serowa

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tarta z masą kremową o smaku chałwy (Pana Cotta na kruchym cieście) 137

tarte wyłożyłam i na 20 min do piekarnika wstawiłam. Masa to Pana Cotta z chałwy, śmietanki, mleka i żelatyny przygotowana, dobrze zmiksowana. Na ciasto ją przełożyłam i do lodówki całość włożyłam. Te dwa kolory, kruchy brązowy i delikatny kremowy, w tarte się złączyły i fajny słodki smak utworzyły.  Składniki na tarte o średnicy 25 cm: ciasto: 100 g schłodzonego

Moniki Smakołyki
Tarta z dynią i grzybami 183

klimacie jesienie. Dzisiaj standard czyli dynia i grzyby, ale w formie tarty i to również nietypowej bo na drożdżowym cieście. Drożdżowe ciasto ma tą zaletę, że nie trzeba go podpiekać, nie trzeba obciążać tak jak kruchego, po prostu układamy i wszystko razem pieczemy, ale o tym za chwilę. Przepis Składniki: Ciasto: 300 g mąki pół kostki drożdży szczypta cukru pół

KasiaiKrzysiu.pl
Cucurbita pepo, czyli dynia zwyczajna na deser 160

śmietany 30% 1 łyżeczka imbiru 1 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej starta skórka z cytryny Po tym, jak podpiekliśmy dynię, podpiekamy ciasto przez ok 15-20 minut. Składniki miksujemy, na końcu dodajemy zmiksowaną dynię. Wykładamy na kruchy, wcześniej podpieczony, spód. Pieczemy dalej przez ok. 60 minut w temperaturze 180 st.  Ciasto po zmieszaniu jest dosyć rzadkie. Ale tężeje

Kuchnia smaków
Babeczki cynamonowe z kremem śmietankowo-czekoladowym 181

spokój w świątecznych przygotowaniach;)). Pamiętam, że zawsze były to spody zwykłe, klasyczne i bez cukru, bo słodkie było dopiero nadzienie. I tak też do tej pory najczęściej sama przygotowuję - kruchy spód, który jest uniwersalny czy to do słodkich czy wytrawnych babeczek. Ale tym razem, z racji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, postawiłam na smak i aromat cynamonu, bo to właśnie(...)łączące więzi Święta. Mam nadzieję, że to mi się uda i Dziewczynki kiedyś tak samo ciepło jak ja będą wspominały Święta Bożego Narodzenia i okres przygotowań do nich. Składniki: Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej 1/2 kostki masła 82% tłuszczu 2 jajka 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem waniliowy z białą

Kolorowy Przepisownik