Uwielbiam ciasta z jabłkami i dlatego przy każdym kolejnym chciałabym powiedzieć, że było najlepsze. To też mogłabym spokojnie nazwać mianem najlepszego. Kruche chrupiące ciasto, mocno wyczuwalne kakao i wilgotna warstwa jabłkowa nie mogą nie smakować. To takie ciasto jak u babci:) *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 400 g mąki 4 żółtka 220 g masła 100 g cukru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPleśniak to jedno z tych ciast, które od pierwszego upieczenia stało się jednym z moich ulubionych. Kruche, niezbyt słodkie ciasto połączone z kwaskowym dżemem porzeczkowym to jest to! Bardzo szybko się je robi i mogę zapewnić, że jeden, dwa a nawet trzy kawałki do spróbowania na raz to zdecydowanie za mało ;) Przepis pochodzi z moje wypieki . SKŁADNIKI 200 g masła
Złote przepisySmaku , jednak najpierw postanowiłam upiec ciasto, a potem okazało się, że jest taki upał, że nikt nie sprzedawał malin... i postawiłam skarmelizować brzoskwinie - pomysł okazał się trafny, a tartę z malinami i tak zrobię, już nie długo ;) Zapraszam na Fun Page`a na Facebook`u - tam więcej się dzieje i więcej widać ;) Składniki: KRUCHY SPÓD: 225 g mąki pszennej szczypta(...)masłem. Mąkę, kakao i sól przesiewamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko mieszamy, dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę i rozcieramy między palcami, jak już powstaną okruchy ciasta dodajemy jajko i wodę. Szybko wyrabiamy, robimy kulę, spłaszczamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy Panna Cottę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni . Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy między
Blondynka Gotujedodatkami słodkimi, jak i wytrawnymi. Głęboki, wyrazisty smak ciasta, w połączeniu z owocami, to doskonała propozycja na deser. Ten deser z pewnością trafi w gusta czekoladowych potworów ;-). Spód ciasta jest kruchy i nie zawiera cukru. Do jego zrobienia użyliśmy karob . Na spodzie wylany jest krem z dodatkiem skórek z pomarańczy. Wierzch ciasta pokryła polewa czekoladowa, na której dodatkowo ułożyliśmy borówki
Ciasna Kuchniakawy/herbaty? W lodówce miałam gotowe ciasto na rogaliki "croissant", słoiczek smażonych wiśni (zrobione jeszcze w wakacje). Pomyślałam nic tak fajnie nie smakuje, jak domowe ciepłe i kruche rogaliki. Ciasto na Croissant jest bardzo pracochłonne, ale jak mamy możliwość kupna dobrego, gotowego ciasta korzystam z tego. Czytaj więcej
Ana Mari's worldkawy/herbaty? W lodówce miałam gotowe ciasto na rogaliki "croissant", słoiczek smażonych wiśni (zrobione jeszcze w wakacje). Pomyślałam nic tak fajnie nie smakuje, jak domowe ciepłe i kruche rogaliki. Ciasto na Croissant jest bardzo pracochłonne, ale jak mamy możliwość kupna dobrego, gotowego ciasta korzystam z tego. Czytaj więcej
Ana Mari's worldDługo czekałam z wypróbowaniem tego przepisu, teraz wiem że zdecydowanie za długo! To ciasto jest wręcz idealne zarówno wtedy kiedy nie mamy za dużo czasu na
Słodka Kraina WypiekówWitajcie :) Dzisiaj zapraszam na przepyszny i mój ulubiony sernik Karakuł . Połączenie kruchego kakaowego ciasta z masą serową , myyy pycha :) myślę że ten sernik zadowoli podniebienie nawet najwybredniejszych smakoszy ciast :) Składniki : 3 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 1 kostka margaryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao
Sama słodycz i szczypta chiliPomysł na takiego mazurka znalazłam tutaj ..ja zrobiłam ciut inaczej wykończenie..z resztek ciasta zrobiłam kratkę ..Mój mazurek był pieczony w blaszce kwadratowej i zostało mi
Moje domowe kucharzenieBajeczna tarta :) Intensywnie cytrynowa, delikatnie słodka z pyszną, kruchą bezą na wierzchu. Prezentuje się fantastycznie, smakuje jeszcze lepiej. Całość jest orzeźwiająca, beza uzupełnia słodycz. Nas oczarowała :) Polecam! Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 150 g masła sok i skórka z 1 cytryny Masa cytrynowa: 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody
Domowa cukiernia Ewysztuki na jeden koszyczek. Masło stopić ,posmarować nim płaty filo, nałożyć jeden na drugi ( 4 sztuki) i włożyć do foremek. Piec w temp.200stop. około 8 minut, aż ciasto będzie kruche i chrupiące. Wyjąć i ostudzić. Śmietanę ubić i wymieszać z syropem chilli z lionką i kolendrą. Nałożyć do miseczek z ciasta filo ,dołożyć truskawki ,beziki i paski kandyzowanego pora
Kulinarny karnet ChristopheraUwielbiam wszelakie tarty, a ostatnio przede wszystkim tarty na słodko z różnymi owocami. Są proste w wykonaniu i pysznie smakują ;-) Kruchy spód, słodka, budyniowa masa i lekko kwaskowate owoce - połączenie idealne! Serwując porcję można dołożyć jeszcze gałkę ulubionych lodów. Smakować będzie jeszcze wyborniej ;-) Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: spód: - 200 gram mąki - 100 gram masła - 50 gram cukru - 1 jajko(...)łyżeczka proszku do pieczenia masa: - 3 jaja - 2 łyżki masła - 2/3 szklanki cukru - 1,5 szklanki mleka - 3 łyżki mąki pszennej dodatkowo: - jagody do wyłożenia Przygotowuję ciasto: Łączę ze sobą masło, mąkę, cukier, wbijam jajo, dodaję proszek do pieczenia. Szybko wyrabiam, tworząc kulę i wykładam ją na formę do tarty. Piekę ok. 25 minut w temp. ok. 170'C (termoobieg
WielopokoleniowoOczywiście może mój wypiek nie wygląda "szałowo" ale tylko do pierwszego ugryzienia. Pod białą poduszką schowałam owoce nasączone rumem i miodem, no w końcu czasami trzeba sobie dogadzać. Ciasto oczywiście kruche z nutą miodu doda fajną nutkę słodyczy, mam przynajmniej taką nadzieje. Nie byłabym sobą jakbym nie podjadła jednej:) oby wszyscy przyszli szybko bo nie wiem czy utrzymam ręce
ciastkarnia na kruchym spodzieDomowy sznycel z frytkami to typowy niedzielny obiad. Prawdziwy sznycel musi być bardzo cienki, więc musicie mięso bardzo dokładnie rozbić. Wbrew pozorom przygotowanie takie obiadu wcale
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przykład ukulać rulonik i poodciskać na nim wzorki widelcem (obwódka musi być dosyć wysoka ponieważ podczas pieczenia troszkę się spłaszczy). Mazurka smarujemy z wierzchu niewielką warstwą mleka. Przed pieczeniem ciasto wewnątrz mazurka dobrze jest nakłuć w kilku miejscach widelcem, ja o tym zapomniałam i mój mazurek urósł troszkę wyższy niż powinien *** *** Mazurka wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)moreli, żurawiny i płatków migdałowych *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA PRZEPIS TUTAJ KRUCHE CIASTECZKA WIELKANOCNE PRZEPIS TUTAJ MAZURKI WIELKANOCNE PRZEPIS TUTAJ ZAJĄCZKI – PASZTECIKI WIELKANOCNE PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZA BABKA MAJONEZOWA PRZEPIS TUTAJ JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE
Blog z Apetytem