Mój ukochany wymarzył sobie tartę cytrynową… Generalnie nie jest ona moim ulubionym deserem, ale męczył, męczył i wymęczył. W końcu zrobiłam ją dla świętego spokoju
karmelowySzarlotki w wersji mini będą idelne do popołudniowej kawy. A na babskie spotkanie i pogaduchy sprawdzą się wyśmienicie o każdej porze roku . Piekłam je w małych
Z MarcepanemSzarlotki w wersji mini będą idelne do popołudniowej kawy. A na babskie spotkanie i pogaduchy sprawdzą się wyśmienicie o każdej porze roku . Piekłam je w małych
Z MarcepanemDziś będzie dość nietypowo ;-) Tarta na kruchym spodzie z lekko orzechową nutą, soczystymi, słodkimi gruszkami, wyrazistym serem pleśniowym i chrupiącymi orzeszkami włoskimi od dawna chodziła mi po głowie. Zastanawiałam się również czy pokazać ją na blogu, który zdecydowanie specjalizuje się w słodkościach. Ostatecznie postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Takie wpisy raczej zbyt często nie będą się pojawiać(...)samemu zmielić w blenderze na proszek. Obie mąki, zmielone orzechy i sól wsypać do miski, wymieszać. Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać do sypkich produktów i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Z ciasta formować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić
maniapieczeniabyć niezwykle odprężająca opcja. Jednocześnie dotarło do mnie, że Halloween już za chwilę; został niecały tydzień! A ja w polu. Szybko więc zakasałam rękawy, i wrzucam pierwszą propozycję. Proste, kruche ciasteczka, z intrygującym smakiem cytrynowo-cynamonowym, w polewie czekoladowej i z krzywymi pajęczynami na wierzchu - ale przecież ma być strasznie, prawda...? Ciasteczka robi się i piecze szybciutko, a do dekorowania(...)białka 150 g cukru pudru Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać ze skórką cytrynową i cynamonem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać szklanką koła. Układać na blasze wyłożonej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNazwa ciasta pochodzi od połączenia smaków banana z masą toffi i bitą śmietaną. Jest to ciasto na kruchym spodzie. Żeby móc się nim delektować , wystarczą zaledwie herbatniki, banany , bita śmietana i toffi :) Robi się je bardzo szybko , jest przepyszne i znika momentalnie ;) Składniki: 400 g pełnoziarnistych ciasteczek 200 g masła 1 puszka kajmaku 2 banany(...)można skropic odrobiną soku z cytryny , aby nie ściemniały) Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i rozsmarowujemy na bananach. Czekoladę deserową ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Ciasto gotowe do jedzenia po ok. 2 godz. Smacznego
Różne smaki w kuchniDostałam w prezencie książkę “Cukiernia Lidla”. Znalazłam w niej fajne przepisy na słodkości, a jeden z nich już wypróbowałam, a mianowicie crumble z malinami
codojedzeniaNazwa ciasta pochodzi od połączenia smaków banana z masą toffi i bitą śmietaną. Jest to ciasto na kruchym spodzie. Żeby móc się nim dektowac , wystarczą zaledwie herbatniki, banany , bita śmietana i toffi :)Robi sie je bardzo szybko , jest przepyszne i znika momentalnie . Składniki: 400 g pełnoziarnistych ciasteczek 200 g masła 1 puszka kajmaku 2 banany 500 g śmietany(...)można skropic odrobiną soku z cytryny , aby nie ściemniały) Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i rozsmarowujemy na bananach. Czekoladę deserową ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Ciasto gotowe do jedzenia po ok. 2 godz. Smacznego
Słodkości i nie tylkosklepu SKWORCU, więc nic nie mogło mnie powstrzymać, tym bardziej, że chęć zrobienia była ogromna. Wyszło pysznie. Delikatność orzechów brazylijskich w mlecznej czekoladzie, a do tego pieczony orzechowy kruchy spód. Musicie tego spróbować. Składniki: Spód: 170 g mąki pszennej tortowej 120 g zmielonych orzechów laskowych Skworcu 50 g cukru 150 g masła, zimnego i twardego 1 jajko Masa czekoladowa(...)składniki mieszamy łyżką. Dodajemy zimne, twarde masło pokrojone w małe kosteczki i rozcieramy je między palcami zagniatając szybko z mąką. Jak uzyskamy konsystencję kruszonki wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy
Blondynka GotujeTa tarta to właściwie quiche, ale nie czepiałabym się nomenklatury. Skupiłabym się na smaku. A ten jest genialny. Klasyczne połączenie pora i koziego sera nie zawodzi
zadanie-gotowanieW owocach można teraz przebierać, są wszędzie i w bardzo dobrych cenach, więc trzeba korzystać! Pyszna tarta z nadzieniem z wiśni i jagód, zapieczone w słodkiej
karmelowykefiru 1/2 kg śliwek cynamon Tarta ze śliwkami i cynamonem Wykonanie W misce umieszczamy mąkę, masło, kefir, 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Krajaczem do cista kruchego wyrabiamy ciasto lub szybko wyrabiamy w rękach (tak żeby nie ogrzać masła). Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. 60 min. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy
Pyza i Surówkadomu, mogę już zastać pusty talerz. Dużo się nie pomyliłam. Co do ciasta, wyszło pyszne. Pigwa nie należy do słodkich owoców, ale w połączeniu z ucieranym słodkim ciastem i kruchymi orzechami mogę śmiało powiedzieć, że do jesiennej herbaty jest jak znalazł. Wypróbujcie sami! A dla zapominalskich, przypominam o trwającym do dziś ( t.j. 18.10 do 23.59) konkursie z super nagrodą(...)puszystą masę, następnie kolejno dorzucać żółtka wciąż mieszając. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy połowę do masy maślanej. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Połowę przesiewamy do ciasta i lekko całość mieszamy. Następnie dodajemy drugą część piany i mąki i mieszamy do połączenia składników.Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia ( można ją również posmarować masłem
Słodkie PrzyjemnościThermomix przepisy. Tarta z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką Składniki: 150 g mąki 70 g bardzo gęstej śmietany 18% 20 g drożdży 1 łyżka wody
Themo przepisymojprzepisna.pl | Rogaliki 3 składnikowe – wegańskie Genialne w swojej prostocie, pyszne, kruchutkie, bez dodatkowego cukru, bez jajek, bez laktozy i białek mleka krowiego. Wszystkie składniki są
moj przepis naKolejne pyszne, proste i oczywiście lekko "uzdrowione" serniczki, tym razem w wersji dwukolorowej, na kruchym spodzie. Takie serniczki świetnie będą prezentować się na stole przy okazji różnych imprez, ale jako szybki deser czy przekąska na wynos również sprawdzają się doskonale. Do zrobienia spodu pomieszałam mąkę owsianą z pełnoziarnistą, ale można użyć tylko jednej. Warstwa serowa to mój sprawdzony sposób, czyli(...)jajko 1/2 szklanki erytrytolu lub ksylitolu 150 g świeżych lub mrożonych truskawek Wykonanie: Truskawki rozmrozić i zmiksować w blenderze na gładki mus. Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto i dokładnie wyrabiać, tworząc kulę. Odrywać kawałki ciasta i wykładać nimi spód foremek na muffinki (użyłam silikonowych). Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 i podpiec przez około 10 minut
Healthy food explorer