ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} C IASTO KRUCHE: 150 g zimnego masła 240 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 2 żółtka 1/2 łyżeczki soku z cytryny NADZIENIE CZEKOLADOWE: 80 g czekolady gorzkiej 120 ml śmietanki(...)cukru 2 łyżki mąki pszennej 3-4 gruszki Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, obie mąki wymieszać razem z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i zagniatać szybko ciasto, dodając w razie potrzeby sok z cytryny. Ciasto najlepiej zarabiać siekając składniki nożem, następnie szybko zagniatać. Ewentualnie posłużyć się malakserem i zagnieść ciasto na pulsacyjnych obrotach urządzenia. Ciasto uformować
kolorowotorcikowogofry, naleśniki i placuszki już nam się znudziły, szukam ciągle nowych pomysłów na szybkie przysmaki. Niżej w przepisie napisałam aby ciasto schłodzić godzinę w lodówce, a prawda jest taka że bez chłodzenia też wyjdą;) najwyżej będą mniej kruche ;) i jeśli nie mam czasu bo mają to być szybkie rogaliki, zagniatam, piekę i jemy! Składniki na około 16 rogalików(...)temperatury 200 stopni ustawiając grzanie góra-dół. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy śmietanę, cukier, jajka i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki siekamy do uzyskania kruszonki, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto owijamy folią spożywczą, pozostawiamy w lodówce na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich cienko
Życie zaczyna się w kuchnijajko Szparagi obrać ze skórki, wierzchołki pozostawić nie obierane, zawinąć w plastry bekonu. Przygotować ciasto; mąkę, żółtka i masło razem z przyprawami i proszkiem rozetrzeć w palcach. Przygotować ciasto bardzo kruche, prawie jak kruszonka. W brytfance o rozm ok 21x30 rozłożyć papier. Wysypać przygotowane ciasto i równomiernie przygnieść do dna, nakłuć widelcem i podpiec w temp 180 st przez
Gotowanie jest łatweJeżeli nie macie zbyt wiele czasu na przygotowania świąteczne, ten mazurek z pewnością przypadnie Wam do gustu :) Pyszna masa kajmakowa z lekko wyczuwalnym aromatem kawy na kruchym spodzie. Pyszności <3 Zapraszam do pieczenia! Składniki na formę 30 cm: 200 g masła 200 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 400 g masy kajmakowej kupnej lub domowej 3 czubate(...)lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ciasto prosto z lodówki wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Kawę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Dodajemy do masy kajmakowej i bardzo dokładnie mieszamy. Wykładamy na kruchy spód, dekorujemy płatkami migdałów i/lub kandyzowaną skórką pomarańczy. Możemy podać od razu
My Culinary Artśmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix odrobina skórki startej z cytryny WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier puder i sól, wymieszać. Masło posiekać nożem na małe kawałki, po czym wsypać do miski z mąką. Początkowo wgniatać ciasto zewnętrzną częścią dłoni, później wcierać równocześnie przesypując mąkę aby ciasto się napowietrzyło. Powinna powstać nam struktura przypominająca bułkę(...)spłaszczyć, zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Schłodzone ciasto odwinąć z folii i rozwałkować na placek. Wyłożyć ciastem formę o średnicy 22 cm podwijając boki. Ponakłuwać widelcem spód i włożyć do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Nadzienie cytrynowe: Temperaturę piekarnika zmniejszyć
Passions hobbies lifePRZEPIS NA BLACHĘ : 25cm x 25 cm SKŁADNIKI NA CIASTO: 4 szkl. mąki 4 żółtka 20 dag masła 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki kwaśnej śmietany
Dziś Ja gotujeTarta pomarańczowa z orzechami to pyszna propozycja ciasta świątecznego, bogata w smak i aromat pomarańczy oraz orzechów włoskich. Można ją przygotować w formie o średnicy 21cm
Smakołyki BerenikiJeśli jeszcze nie zdecydowaliście się na świąteczne ciasto mam dla Was idealną propozycje. Miodowe placki, kawowa masa i orzechy - proste i pyszne. Ciasto: 3 3/4 szklanki
Cynamonowe szczęścieZdecydowanie coś dla fanów mocno czekoladowych deserów. Ciasto jest kruche, krem intensywnie czekoladowy z delikatnym akcentem mlecznej słodyczy, a gruszki cudownie aromatyczne i słodkie. Ciasto zniknęło z talerzy niesamowicie szybko :) SKŁADNIKI ciasto: 100 g masła 1/3 szklanki brązowego cukru 2/3 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu duża szczypta soli 1 jajko krem: 100 g gorzkiej czekolady
DefinicjaSmakuW moim domu rzadko kiedy piekła się ciasto z miodem. Dlatego ja postanowiłam w tym roku poszukać jakiś dobry przepis na miodownik. Znalazłam łatwą w przygotowaniu
Z miłości do słodkościłyżeczka proszku do pieczenia ok 1 szklanki mąki 1 jajo 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Moje leżakowało tam jakieś 12 godzin i chyba dlatego wyszło takie kruche, a zarazem delikatne. Dodatkowo: 11/2 kg jabłek (najlepiej lekko kwaskowatych, użyłam odmiany bojken) 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu(...)czekolada do dekoracji Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z cukrem. Odstawiamy na chwilkę. W międzyczasie tortownicę (średnica 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy nasze ciasto. Rozwałkowane ciasto posypujemy kaszą (wchłonie nadmiar soku). Z jabłek odciskamy sok, mieszamy z cynamonem, kardamonem, sokiem z cytryny. Wykładamy na ciasto i pieczemy ok godziny
Cynamonowe szczęściesamej miski i "dziabiemy" dalej masło z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy je najlepiej drewnianą łyżką, a później dosłownie chwilę wyrabiamy dłonią - im krócej będziemy wyrabiać ciasto, tym będzie bardziej kruche. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy w folię i do lodówki.Składniki na farsz1 duży por (lub 2)spory kawałek boczku wędzonego (lub nie, ilość też zależnie od upodobań
Symfonia Smakówjestem w połowie, ale i tak już mogę polecić ją każdemu Kruche rogaliki Składniki: 3,5 szklanki mąki 3-4 łyżki cukru 250 g margaryny 250 ml śmietany 18% Dodatkowo: marmolada lub nutella do nadziania cukier puder do oprószenia Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, śmietanę i margarynę. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką. Z pomocą talerzyka wycinamy kółka, które(...)papierem do pieczenia blachach. Pieczemy w 180°C (160° z termoobiegiem) do momentu aż zbrązowieją (zwłaszcza od spodu). Gotowe pozostawiamy do wystudzenia i oprószenia cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Kruche rogaliki pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeCiasteczka kruche z orzeszkami ziemnymi i czekoladą kojarzą mi się z dzieciństwem. Chodziłam z mamą pieszo bardzo daleko do cukierni oddalonej ok. 4 km od domu, żeby kupić podobne ciasteczka. Mówiłyśmy z mamą, że idziemy do cukierni na Demakową. Ulica nazywała się Demakowa. Dopiero 25 lat później dowiedziałam się, że powinnam mówić na ul. Demakowa - to było nazwisko, którego(...)sobie na początku nożem). Polecam także użyć do tego miksera - czym ciasto będzie miała mniejszą styczność z ciepłymi rękami tym jego konsystencja będzie lepsza i ciasteczka będą bardziej kruche. Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy arkuszami pergaminu lub folii
Mania Wypiekania