ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:422/937)

Najlepsza i najprostsza szarlotka 161

mnie w domu od lat. Krucha, z chrupiąca bezą i jabłkami z aromatem cynamonu... Składniki: 3 szkl. mąki  margaryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy  4 jajka 1 szkl. cukru 1, 25 dag jabłek, cynamon   Z przesianej mąki, margaryny, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i 4 żółtek wyrabiamy ciasto. Odkładamy do lodówki na 30 min. Jabłka

Gotuj z Agnes
Strucla z makiem 169

Istnieje przekonanie, że strucla to trudny do przygotowania smakołyk. Długo wierzyłam w tą teorię, aż postanowiłam stawić czoła wyzwaniu :) Byłam w dużym błędzie! Przepis jest pracochłonny

Tagebuch po polsku
Sakiewki z tuńczykiem 103

Sakiewki z tuńczykiem 2016-04-06 17:07:36 Ilość porcji: 12 Ciasto francuski to niezwykle kruche i delikatne ciasto, które ma szerokie zastosowanie w kuchni. Używane zarówno do wytrawnych jak i słodkich wypieków. Sakiewki z ciasta francuskiego to bardzo popularna we Francji przystawka. Podstawą jest zawsze ciasto francuskie z przeróżnymi farszami w środku i sporą ilością dobrego sera. Zapraszam

Wędrówki po kuchni
Bułeczki zawijane z warzywami i serem 163

Dzisiaj propozycja bułeczek nadziewanych, doskonałych na jakieś spotkanie z przyjaciółmi. Robi się je naprawdę łatwo i są bardzo smaczne. Podstawą jest świetne ciasto krucho-drożdżowe, z którym bardzo lubię pracować. To właśnie z tego rodzaju ciasta lepię prosiaczki , ale jest uniwersalne więc farsz i kształt wypieku można dowolnie modyfikować. To ciasto est bardzo plastyczne a rośnie dopiero w piecu mimo

Smaczna Pyza
Sernik czarno biały 279

ciasta. Składniki na ciasto: 3 szk mąki tortowej  1 szk cukru pudru 5 żółtek 25 dag margaryny 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Zarobić ciasto jak na kruchy placek szybko zagniatając. Ciasto podzielić na 2 części i schłodzić w zamrażalniku. Masa serowa: 1 kg sera, dwu krotnie mielony 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 6 łyżek

Apetyczna babeczka
Śmietanowiec z czereśniami 180

Na pewno spotkaliście się już kiedyś z ciastem o nazwie Styropian... No właśnie, może ktoś wytłumaczy mi skąd taka niesłuszna nazwa?? Upiekłam to ciasto i według

Z miłości do słodkości
Szarlotka 316

bardzo dobry przepis na krucho - biszkoptowe ciasto, które można wykorzystać do wypieku szarlotki, albo np. na placek ze śliwkami. My akurat lubimy więcej ciasta w szarlotce niż jabłek (może to zasługa bardzo dobrego ciasta :)), ale to jest już kwestia gustu i należy indywidualnie dobrać proporcję ciasta i jabłek. :) var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik królewski 392

Bardzo lubię piec ciasta i to różne, drożdżowe, przekładane, kruche...  Jednak sernik ma w sobie coś takiego, jak to powiedzieć(...)najbardziej wyjątkowego ;) Kremowa masa serowa i wspaniale kruchy spód komponują się idealnie. Polecam! :) Składniki: Ciasto: 250g margaryny 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki (użyłam krupczatki, dzięki niej ciasto wychodzi jeszcze bardziej kruche i chrupiące) jajko 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1kg białego sera,zmielonego 4 jajka 200g masła 1,5 szklanki cukru opakowanie (16g) cukru

Czerwona Porzeczka
Aksamitny sernik milionera 127

spójności zarazem. Trafiłam w końcu na sernik milionera i to właśnie on zaspokoił wszystkie moje potrzeby domowej słodkości, na jaką miałam ochotę. Ciasto wielu tekstur, choć tej z klasycznego sernika raczej w nim nie znajdziecie :) Bardzo krucha podstawa o karmelowym posmaku, a na niej aksamitna masa serowa z kajmakiem, która bardziej przypomina puszysty krem, niż sernikowe wypełnienie. Całość wieńczy ciężka(...)równoważąca karmelową słodycz, polewa z gorzkiej czekolady. Kruche i kremowe, lekkie i dość sycące zarazem, zwyczajne, a jednak bogate w smaku i dość wyrafinowane już przez samą nazwę :) To sernik, który rozpływa się w ustach i najlepiej smakuje schłodzony, z filiżanką dobrej kawy :) To pyszny i prosty deser na zimowy weekend! Aksamitny sernik milionera Potrzebujesz: Spód: 175g mąki pszennej 125g

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sernik królewski 6669

jeden z najlepszych serników. Upieczony na kruchym, kakaowym spodzie z masą serową z dodatkiem bakalii oraz kruszonką na wierzchu. Do pieczenia najlepiej użyć twarogu z kostki dzięki czemu sernik wychodzi o wiele bardziej zwarty i smaczniejszy. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po schłodzeniu. Polecam, jest naprawdę bardzo

Marta Gotuje
PANI WALEWSKA / PYCHOTKA 376

Ciasto kuszące słodyczą przełamane kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, który nadaje ciastu niepowtarzalny smak. Z delikatną bezą posypaną płatkami migdałowymi.  ki   (forma35x20 cm) Ciasto

RAROSSA
Ciasto śliwkowe z waniliową pianką. 225

U mnie cały czas sezonowo, tym razem trafiło na śliwki. Szukałam, szukałam przepisu na idealne ciasto śliwkowe w końcu trafiła tutaj, oczywiście wprowadziłam minimalne modyfikacje i

Brzuszki Łakomczuszki
Szybkie maślane ciasteczka 192

Ekstra kruche, rumiane, delikatne i przepyszne ciasteczka maślane. A w dodatku bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu! Czego chcieć więcej?     Składniki: 0,5 kg mąki 30dkg masła 2 żółtka 15 dkg cukru 1 łyżka cukru waniliowego     *** Masło ucieramy mikserem razem z cukrami i żółtkami na gładką, jednolitą masę *** *** Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto *** *** Ciasto rozwałkowujemy

Blog z Apetytem
Kruche ciasteczka z marmoladą 107

pochrupać dla fanów kruchych ciastek Składniki: 50g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 200g masła (zimnego), pokrojonego na kawałki 370g mąki pszennej jajko szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego twardy dżem lub marmolada w ulubionym smaku Wykonanie w Thermomixie: Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w razie gdyby ciasto nie było jednolite czynność(...)sobie na początku nożem). Polecam także użyć do tego miksera - czym ciasto będzie miała mniejszą styczność z ciepłymi rękami tym jego konsystencja będzie lepsza i ciasteczka będą bardziej kruche. Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy arkuszami pergaminu lub folii

Mania Wypiekania