Dobry wieczór! :) Dzisiaj znowu mam dla Was rogaliki, tym razem przepis szybki w przygotowaniu, mało składników, a są mega pyszne i bardzo szybko znikają z talerzy! :) Ciasto bardzo kruche rozpływa się w ustach. Już dawno miałam w planach je przygotować, dzisiaj w końcu nadszedł ten dzień :). Jedyną ich wadą jest to, że znikają w mgnieniu oka! Zapraszam! Składniki: 2 szklanki(...)tortowej 200 g masła 1/2 szkl piwa jasnego dodatkowo: powidła jajko cukier puder Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać masło, posiekać nożem, dolać piwo i zagnieść na jednolitą masę (ciasto powinno odchodzić od rąk i miski). Ciasto schłodzić w lodówce 30 minut, po tym czasie podzielić je na dwie części. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować każdą na cienkie koło. Wykroić
Trufelkowomojprzepisna.pl | Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem Przedstawiam Wam mój kolejny eksperyment z kaszy jaglanej. Tym razem z udziałem śmietany kremówki i karmelizowanego rabarbaru. Tarta na kruchym spodzie, przyjemna w przygotowaniu. Warstwa z jaglano-śmietankowym budyniem rewelacyjna, wilgotna, mięciutka, kremowa. Polecam Składniki na formę do tarty o średnicy 24-26 cm: Spód: 200 g mąki u mnie zwykła pszenna(...)oleju kokosowego lub zimnego masła (u mnie olej) 2 żółtka z jaj rozmiar L 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie, jeżeli ciasto nie chce się kleić) Budyń jaglano-śmietankowy: 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej zgodnie z tą instrukcją 400 ml śmietany 30% 1/4 szklanki cukru pudru Karmelizowany rabarbar: 500 g rabarbaru 4 łyżki cukru Składniki na spód
moj przepis naWiem, że sezon truskawkowy ruszył pełną parą, bo co widzę smaczne przepisy to królują te owoce. Ja dziś znalazłam w swojej lodówce poza światełkiem, trochę truskawek
Pink Envelopechciałam wypróbować przed świętami trochę wariacji z owocami i śmietanowymi kremami. Mazurki w moim wydaniu przypominają torciki i słodkie tarty. Ale warto je wypróbować, bo są pyszne! Miks kruchego mazurkowego ciasta, czekoladowego śmietanowego kremu, deserowego sosu, smak dopełnia soczysta pieczona gruszka której towarzyszy idealnie pasujący do niej orzech włoski. Moja rodzina już nie może się ich doczekać. Wypróbujcie koniecznie :) Składniki
KreatywnePinyjeśli ktoś woli, to ostatnio bardzo modny przepis, będący alternatywą dla typowych tart. Nie tylko pięknie wygląda, ale również dobrze smakuje. Spód jest idealnie cieniutki i kruchy, a dzięki temu, że użyłem razowej mąki orkiszowej ma orzechowy posmak. Do tego żółte i czerwone pomidory śliwkowe, by nacieszyć kubki smakowe i oko, świeży tymianek oraz ricotta. Zróbcie koniecznie(...)pomidory trwa w najlepsze. Tarta jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno; jeśli tylko dotrwa do momentu wystudzenia, bo jest tak pyszna, że znika w tempie natychmiastowym!Ciasto:250 g razowej mąki orkiszowej (można użyć również innej)120 g masła1 płaska łyżeczka soli1 jajko50 ml zimnej wodyZ podanych składników zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na 2 równe
Food SquareJeszcze jesiennie za oknem, listopad dopiero się zbliża ,a w sklepach coraz więcej soczystych pomarańczy . Ich zapach z dzieciństwa zawsze kojarzy mi się ze świętami
Z MarcepanemPlacek rewelacja...polecam naprawdę szczerze:) Składniki; 30 dkg maki, 10 dkg cukru, łyżeczka mielonego cynamonu, 15 dkg zimnego masła, 1 jajko, 50 dkg śliwek Po przyprawy
Anioły w kuchniCannoli, czyli tradycyjny włoski deser- kruche rurki nadziane kremem z ricotty na mój sposób... nie na białym winie a na whisky (to akurat miałam w domu). Na mące pszennej i żytniej, z kremem z ricotty i limonki. Mega! Ważne, by rureczki nadziewać przed samym podaniem, by mieć pewność, że cannoli będą chrupiące, a krem chłodny. Inspiracją była(...)książka Pawła Małeckiego- "Cukiernia Lidla". Wypróbujcie koniecznie! Składniki: (na ok. 35-40 sztuk) Ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej typ 720 2 kopiaste łyżki cukru pudru szczypta soli 70 ml whisky (lub białego wytrawnego wina) 50 g stopionego masła 2 żółtka Nadzienie: 3 łyżki śmietany kremówki 36% 80 g cukru pudru 250 g serka ricotta
Nastoletnie WypiekanieChantel - u niej są cztery smaki, u mnie tylko trzy. Ale za to jakie! Orzeźwiająca cytryna, pobudzająca kawa i intensywne kakao. Każdy pyszny, choć mi najbardziej smakują kawowe... Idealnie kruche sprawiają, że nie można się od nich oderwać. Upieczecie...? Ciasteczka guziki Składniki: (na 30-35 sztuk) 150 g miękkiego masła 70 g cukru pudru 1 żółtko 230 g mąki pszennej(...)łyżki kakao 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszek) Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać żółtko, połączyć. Partiami dodawać mąkę, zagnieść gładkie, dość miękkie ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Do pierwszej dodać skórkę z cytryny, do drugiej kakao, a do trzeciej - kawę. Dokładnie zagnieść. Uformować z ciasta trzy kulki, zawinąć w folię spożywczą
Pożeraczka, czyli raz adobrzezbyt dużo składników, a bohater przepisu - tu borówki amerykańskie - ma okazję do zaprezentowania całego spektrum smaków i aromatów. Tarta z borówkami P. Herme idealnie spełnia moją zachciankę. Ciasto jest kruche, delikatne, a cała reszta to po prostu borówki! Nie mam pojęcia, jakie za Wami chodzą teraz zachcianki, bo chodzą na pewno, ale jeśli kiedyś jedna z nich będzie borówkowa(...)pamiętajcie, że pora ani sezon nie ma znaczenia! Bo z zachciankami jest jak z tym krokodylem - "jeśli nie chcesz mojej zguby...". TARTA Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI PIERRE'A HERME Na ciasto: 130 g masła o temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki soli 35 ml mleka 175 g mąki 1/2 łyżeczki cukru pudru (moim zdaniem to zdecydowanie za mało, daję kilka łyżeczek
KUCHARNIApłaskie łyżki bułki tartej garść orzechów włoskichgarść suszonej żurawinyłyżka kandyzowanej skórki pomarańczowejgarść rodzynekZimne masło siekam z mąką oraz proszkiem, dodaję cukier, cukier waniliowy, żółtka i szybko ugniatam kruche ciasto.Zawijam w folięspożywczą i wkładam do lodówki na około 20 minut.Rodzynki i żurawinę sparzam wrzątkiem, orzechy siekam i równieżtraktuję gorącą wodą. Odstawiam na chwilę. Masę makową umieszczamw misce, dodaję odcedzone(...)bułkę tartą. Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Nasępniebardzo delikatnie łączę je z masą makową, mieszając dokładnie drewnianą łyżką.Formę ok. 21x21 wylepiam połową ciasta. Wykładam masę makową,po czym na wierzchu posypuję kruszonką z pozostałego ciasta. Wstawiamdo nagrzanego piekarnika, piekę około 45-50 minut w 180 stopniach,aż wierzch pięknie się zezłoci. Studzę poza piekarnikiem.Ozdabiam
W kuchni Karmel-itkitrzeba. Smakowite przepisy z tym kuszącym trio znajdziecie również u Ani , Mirabelki i Pati . Tarta z botwinką, ziemniaczkami i koperkiem Składniki: (na formę do tarty o średnicy 27 cm) kruchy spód: 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 75 g zimnego masła 2 łyżki zimnej wody farsz: 1 pęczek botwinki 500 g młodych ziemniaków 2 ząbki czosnku(...)fraiche (18%) 1 pęczek koperku sól pieprz Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Po łyżce dodawać wodę, zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepić formę, formując brzeg. Nakłuć ciasto gęsto widelcem. Podpiec
Pożeraczka, czyli raz adobrzejuż przejadła nam się wersja w cieście gotowanym - polecam pierogi pieczone. Niezbyt skomplikowane w wykonaniu, a przepyszne. Ciasto jest dosyć lekkie i delikatne, ponieważ łączy w sobie kompozycje ciasta zarówno kruchego, jak i drożdżowego. Zaczynamy od przygotowania farszu. Mięso wieprzowe, udka z kurczaka, obraną pietruszkę i marchewki ugotować do miękkości w bulionie. Wystudzić. Mięsa pozbawić ewentualnych kostek i chrząstek(...)drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulkę. Odstawić do wystygnięcia. Cebulę połączyć z wcześniej zmielonym mięsem. Doprawić majerankiem solą i pieprzem. Teraz czas na ciasto. Mąkę przesiać do miski, dodać masło (roztopione i przestudzone), jajko, sól i drożdże. Wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby kilka łyżek ciepłej wody (około 5 - 6 łyżek). Ciasto wygniatać przez
Świat Domowej Kuchniwijących się węży, co ma swoje źródła w kulturze pogańskiej. Zresztą jak wiele innych symboli, uważanych za chrześcijańskie. Mnie bardzo te ciasteczka smakowały, ponieważ nie potrafię się oprzeć małym, kruchym, maślanym smakołykom. Nie potrafię, i już! ;) Składniki: 270 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła 100 g drobnego cukru 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zmielonych(...)oraz jajko utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno być plastyczne i łatwe do formowania. Z kawałków ciasta formujemy wałeczki o średnicy kredki i zwijamy w różne "wężowe" kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez
zadanie-gotowanie