Rurki zrobione jakis czas temu przy pomocy własnoręcznie zrobionych foremek ..Takie rurki można nadziewać czym się chce...u mnie masa karpatkowa.. Ciasto: 50 dkg mąki
Moje domowe kucharzenieKolejny weekend i wspólne pieczenie..Mam nadzieję, że tym razem będzie nas więcej...W ten weekend pieczemy marlenkę..pomysł na takie ciasto podsunęła Jola i z
Moje domowe kucharzenieWreszcie doczekałam się takiej ilości malin w moim ogródku, żeby wystarczyło na duże ciasto. Zrobiłam kruche kakaowe z malinową masą i bezą oprószoną migdałami. Maliny troszkę przełamały słodycz bezy więc całość była idealnie wyważona, nie za słodka. Polecam na rodzinne przyjęcia, nada się doskonale. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki 200 g masła
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaorzechami - U mnie na Walentynki musi być słodko :) Kruche babeczki z orzechami - przepis BABECZKI Składniki: 2 szkl. mąki 20 dag margaryny/masła 3 żółtka 2/3 szkl. cukru pudru szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Przesiać make, dodać tłuszcz, posiekać nożem. Dodac żółtka, cukier i sól - zagnieśc ciasto. Odstawić na 30 minut do lodóki. Ciasto rozwałkowac, wykrawać koła i wyklejać
kolorowotorcikowoznowu długo, bo po jeżynowej tarcie nie ma już śladu!). Myślałam długo, ale w głowie pustka. Usiadłam więc przed laptopkiem; on zna odpowiedzi na najdziwniejsze pytania, ciasto z jeżynami to dla niego chleb powszedni. Po kilku kliknięciach, rozważaniach, czy to aby na pewno jest to , moim oczom ukazała się tarta... Ale nie taka zwykła, a galette(...)wcześniejszego podpiekania spodu, bez skomplikowanych kremów, bez dziwactw i utrudnień. Z piekarnika najpierw unosi się zapach, który wabi do kuchni wszystkich domowników. Następnie wyciągamy tartę; idealnie słodką, doskonale kruchą, pełną miękkich owoców. Spód nie nasiąka i pozostaje chrupiący, a środek... Środek to marzenie, którego nie da się opisać. I choć nie ma tu zaskakujących połączeń i całość może wydawać się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeponiedziałkową przekąskę ;) Bezglutenowe kruche kulki malinowe ok.26 sztuk Potrzebujesz: 250g mąki ryżowej 120g zimnego masła w kawałkach 3 łyżki cukru 1 jajo 250g odciśniętej z soku malinowej pulpy cukier puder dodatkowa mąka ryżowa do podsypania Sposób przyrządzenia: 1. Z mąki, cukru, masła i jaja szybkimi ruchami zagnieć ciasto. 2. Do ciasta partiami dodawaj malinową pulpę i zagniataj na podsypanym mąką
Kuchnia w Słońcu Skąpanakulę. Włożyć do woreczka foliowego i zanurzyć w naczyniu z letnią wodą. Kiedy wypłynie na wierzch należy ją wyjąć. Gotowe ciasto podzielić na dwie lub trzy części. Jeśli ciasto będzie kruche, można posypać trochę mąką (garść lub dwie) i przerobić. Stół lub stolnicę posypać mąką, rozwałkować i wycinać szklanką kółka. Na każde nałożyć farszu i dokładnie zlepić, aby pierożki się
Przepisy Babcistrukturę pianki lub chmurki. Jest bardzo lekka, bardzo delikatna i tak smaczna, że nie można od ciasta się oderwać. Połączenie jogurtu greckiego z serem ricotta to strzał w dziesiątkę. Wierzch ciasta udekorowałam jeszcze karmelizowanymi na cukrze koksowym pestkami słonecznika. Myślę, że taki sernik w wersji fit, z bakaliami, na jaglanym spodzie i z lekką jak chmurka masą serową posmakuje każdemu(...)śliwek Karmelizowane pestki słonecznika: 1/2 szklanki pestek słonecznika 2 łyżki cukru kokosowego 2 łyżki mleka kokosowego Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Ze składników na kruchy spód zagniatam jednolite ciasto, które chłodzę w lodówce przez 30 minut a następnie wylepiam nim spód tortownicy. Ser ricotta miksuję z jogurtem greckim, jajami, ekstraktem z wanilii, syropem klonowym i mąką kokosową
Mango PapajaAgre st je st już chyba tr oszkę zapomnianym owocem więc proponuję poszukać go w ogrodach lub na targu i upiec to ciasto, bo je st
Kolorowa kuchnia ElkiSeromakowiec (seromak) to jedno z moich ulubionych ciast. Pyszne, soczyste, kremowe ciasto na kruchym spodzie, którego jedną część stanowi makowiec, a drugą sernik. Jest naprawdę pyszne, polecam! Składniki na seromakowiec: na formę o wymiarach 28x40 cm KRUCHY SPÓD: 170 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 g cukru pudru 110 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 2 żółtka (białka
Rozpustne gotowanieMyślałam o nim od jakiegoś czasu. Przeglądając domowe przepisy zastanawiałam się nawet czy pamiętam jeszcze jego smak? Minęło sporo czasu. Pleśniak to zdecydowanie ciasto z mojego
maniapieczeniabardzo kruchy mazurek. Trochę słodki, ale bardzo, bardzo pyszny. Zapewniam, że nie można się od niego oderwać. Do wykonania mazurka użyłam produktów, które otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy . A użyłam: masy krówkowej o smaku kajmaku , płatków migdałowych i żurawiny suszonej . Wszystkie produkty są bardzo wysokiej jakości i bardzo je polecam. Zapraszam:) Składniki: Ciasto(...)wokół brzegu układamy wycięte kwiatki. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 - 25 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i dopiero wtedy zdejmujemy z papieru. Ciasto jest bardzo kruche i mogłoby się połamać. Drugą część ciasta również wałkujemy, wykładamy do tej samej tortownicy, pieczemy i studzimy. 3. Jeden krążek ciasta smarujemy powidłem, przykładamy drugim i lekko dociskamy. Środek
IzabelawkuchniSzarlotka to obowiązkowy wypiek każdego sezonu jesiennego. Dziś polecam szarlotkę wyjątkową, bo nafaszerowaną dużą ilością jabłek i otuloną rozpływającym się w ustach smakowicie chrupiącym ciastem. Jabłka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Poszukując nowego sposobu na sernik, natrafiłam na przepis siostry Anastazji, który przyznam się szczerze trochę zmodyfikowałam, bo w oryginale sernik nie ma spodu z ciasta i
Smakowy Raj