ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:345/937)

Kruche Babeczki z Masą Orzechową 191

polewę czekoladową: 45 g cukru pudru 60 g masła 2 łyżki kakao ciemnego 2 łyżki mleka Link do filmu z przygotowania: Kruche babeczki z masą orzechową Przygotowanie: Najpierw przygotuję kruche ciasto na babeczki, ciasto można przygotować ręcznie pocierając składniki dłońmi a następnie zagnieść lub posiekać nożem a następnie zagnieść albo można użyć do przygotowania ciasta miksera. Na blat wysypuję mąkę(...)ubitych białek dodaję orzechy, cukier puder i całość dokładnie mieszam – masa orzechowa jest gotowa. Foremki dokładnie smaruję tłuszczem. Po 30 minutach końcowe przygotowanie babeczek i pieczenie: Odrywam kawałek ciasta i wyklejam nim foremkę. Następnie do środka nakładam około 1 łyżeczki masy orzechowej i babeczki ustawiam na blasze do pieczenia. Blachę z babeczkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Uwaga Babcia Gotuje
Styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich 170

dać, by był smaczny. No bo skoro "sernik" to nie potrzebuję mieć przepisu i można go stworzyć z głowy :) tak zrobiłam i... o mały włos upiekłabym samą bezę na kruchym cieście :P bo nie dodałam kluczowego przecież składnika - jogurtów! Na szczęście oprzytomnienie przyszło w porę, zebrałam te 2 wyłożone już łyżki z ciasta ;) i dodałam brakujące jogurty :) Co mi wyszło

Kolorowy Przepisownik
Tarta cytrynowa z cremem brulee i z karmelizowanymi cytrynami 169

Tarta na zamówienie dla mojej przyjaciółki Aurelii. Że tak powiem truła mi du... już od dawien dawna. W końcu uległam :) Tarta idealna z sezonowymi owocami.Krem robi

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta koperkowa na bogato z kukurydzą 158

Przygotowując tarte, możemy równocześnie przygotować małe jej wersje. Dzieci chętnie nam pomogą i same zdecydują jakie warzywa się w nich znajdą. Składniki: Składniki na ciasto kruche: 1 łyżka oleju rzepakowego,  200 g mąki pszennej,  100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 2 łyżki posiekanego koperku, szczypta soli. Pozostałe składniki: 450 g mrożonych warzyw (cukinia, fasola szparagowa płaskostrąkowa, marchew, kalafior(...)Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika

Moniki Smakołyki
Tomato, basil & Parmesan quiche - Zapiekanka z pomidorami, bazlią i Parmezanem 106

dusting 300g cherry tomatoes olive oil 2 eggs 300ml double cream handful basil leafs, shredded plus some more for decoration 50g Parmesan, grated Potrzebne nam będzie: paczka gotowego ciasta kruchego (ok 350g) bułka tarta do wysypania formy 300g pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek 2 jajka 300ml tłustej śmietanki garść posiekanych liści bazylii plus kilka całych do dekoracji 50g Parmezanu(...)parmesan on top. Bake for further 20-25 minutes. Trim the pastry. Serve with salad. Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Wysmarowaną tłuszczem formę wysypujemy bułką tartą.  Ciasto przekładamy do formy i zostawiamy nadmiar. Najlepiej jest przycinać ciasto już po upieczeniu, gdyż wcześniej może się skurczyć. W osobnym naczyniu skrapiamy pomidorki oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy na dolnej

Smaki Przyprawy i Kolory
Tomato, basil & Parmesan quiche - Zapiekanka z pomidorami, bazlią i Parmezanem 168

pack of shortcrust pastry ( ~350g)bread crumbs, for dusting300g cherry tomatoesolive oil2 eggs300ml double creamhandful basil leafs, shredded plus some more for decoration50g Parmesan, gratedPotrzebne nam będzie:paczka gotowego ciasta kruchego (ok 350g)bułka tarta do wysypania formy300g pomidorków koktajlowycholiwa z oliwek2 jajka300ml tłustej śmietankigarść posiekanych liści bazylii plus kilka całych do dekoracji50g ParmezanuThe method:Heat the oven to 180C(...)rest of the parmesan on top. Bake for further 20-25 minutes. Trim the pastry. Serve with salad.Wykonanie:Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Wysmarowaną tłuszczem formę wysypujemy bułką tartą.  Ciasto przekładamy do formy i zostawiamy nadmiar. Najlepiej jest przycinać ciasto już po upieczeniu, gdyż wcześniej może się skurczyć.W osobnym naczyniu skrapiamy pomidorki oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy

Kulinarna rozmowa
Podsumowanie IV roku działalności bloga 95

Kochani! Kolejny rok za nami To już 4 lata :O Na bloga trafiło, aż 91 przepisów! Wśród nich nadal prym wiodą przepisy na sałatki i ciasta. W tym roku moje przepisy, po raz pierwszy, trafiły do czasopism. Jestem z tego niezwykle dumna Tak jak co roku o tej porze, przygotowałam dla Was małe podsumowanie najchętniej odwiedzanych przepisów. Podzieliłam(...)Sałatka makaronowa z chrupiącym salami 5. Surówka z pomidorów i papryki Oto 5 najchętniej oglądanych przepisów na desery: 1. Warstwowy placek biszkoptowo-serowy 2. Sernik Isaura 3. Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową 4. Pijana śliwka 5. Babeczki z kremem z mlecznej czekolady A oto 3 najpopularniejsze przepisy: Miejsce pierwsze: Sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem Miejsce drugie: Kluski

PatiGotuje
Kruche ciasto ze śliwkami 120

bardzo mile zaskoczona pozytywną odpowiedzią.  W najnowszym numerze znajdziecie wszystko co najlepsze z jesiennych potraw. Z mojej strony kilka słów o śliwce i przepisy z jej wykorzystaniem. Składniki Kruche ciasto 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 2 żółtka 100 g cukru pudru szczypta soli 2 łyzki zimnej wody Dodatkowo 300g śliwek węgierek 1 łyżka mąki ziemnaczanej

pink envelope
Pasikonik (Grasshopper Pie) - Tarta bez pieczenia 467

Całość dopełnia śmietana. Drink podawany jest oczywiście schłodzony. A ciasto Pasikonik? Również ma niesamowity smak. Delikatne piankowe nadzienie z wyraźnie miętową nutą i kruchy, mocno czekoladowy spód. Genialne połączenie świeżości mięty i czekolady. Grasshopper to ciasto dla tych co chcą efekt "Wow!" bez pieczenia :-) Za spód służą bowiem pokruszone czekoladowe ciasteczka. Po raz pierwszy składniki(...)nadzienie ciasta podaję w dwóch wersjach. Obie są pyszne i nie do odróżnienia która jest która. Polecam niech i u Was w kuchni wiosennie się zazieleni! Składniki: Ciasto: 300 g kruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Jedno ciasteczko należy zostawić do dekoracji wierzchu gotowej tarty. Pozostałe ciastka wrzucić

maniapieczenia
Moje pierwsze scones - z żurawiną i orzechami 169

szykowałam sernik i finansjerki, nie było więc już czasu na drożdżowe. Rano więc wstałam nieco wcześniej, i zabrałam się za bułeczki. Przygotowuje się je szybko i prosto, podobnie do ciasta kruchego. Wszystkie składniki wyciągamy z lodówki i od razu zagniatamy, a później tylko pieczemy. Całość zajmie nie więcej niż godzinę, a efekt, moi drodzy... No przecież to wyszło pyszne! Chrupiące(...)wymieszać z proszkiem, solą, cukrem i orzechami. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć w palcach. Jajko roztrzepać, wymieszać z kremówką i ekstraktem. Dodać do mąki z masłem, zagnieść ciasto. Na końcu dodać żurawinę i dokładnie rozprowadzić ją w cieście. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować lub rozciągnąć dłoni na koło o grubości 1-1,5 cm. Pokroić nożem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pomarańczowy seromakowiec 300

żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza GALARETKA POMARAŃCZOWA: ok 6 pomarańczy (500ml) skórka z 1 pomarańczy 2 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody Wszystkie składniki ciasta kruchego posiekać nożem i wymieszać. Wylepić spód formy 23×33 wyłożoną papierem do pieczenia. Zmielony mak zalać wrzątkiem i odstawić na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Wodę odsączyć(...)Zagotować dosładzając cukrem. Ilość w zależności od słodkości pomarańczy. Żelatynę rozpuścić w wodzie i połączyć z pomarańczami. Tężącą galaretkę wylać na seromakowiec. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta z owocami , Serniki pieczone Tagged: mak , pomarańcze , twaróg , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Kolorowa babka z białek 418

Czyli jak zutylizować białka jaj   Mam wieczny problem co zrobić z białkami , pozostałymi z przygotowywania ciasta na tartę lub ciasta kruchego na szarlotkę . Nie lubię marnotrawstwa w kuchni i wzdragam się przed ich wylewaniem do zlewu - choć niektórzy tak robią, traktując białko jako poślednią i mało przydatną część jajka . Od pewnego czasu zaczęłam białka zamrażać w małych pojemniczkach(...)wierzchu Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Mąkę z proszkiem przesiać przez sito - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne - a następnie domieszać stopniowo do białek. Dodać olej oraz wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kisiel, ostatnią część

Grunt to przepis!
Czekoladowo-Jagodowa tarta z kruszonką i borówkami 144

tabliczka gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 200 ml śmietanki 30% 400-500g jagód 4 łyżki mąki pszennej 300-400g borówki amerykańskiej  Na początku zróbcie kruche ciasto, wszystkie składniki dodajcie do miski, tylko masło powinno być pokrojone w kostkę i wyróbcie ciasto. Gotowe dzielimy na dwie równe części i z każdej odbieramy odrobinę na kruszonkę. Ciasto zawińcie

Kuba Gotuje
Drobinki, okruszki... Galette z truskawkami i solą morską. 162

oczy od słońca zrywając kolejny bukiet ukochanych piwonii. Przypudrować nos pyłkiem z kwiatów dzikiego bzu marząc o flakonie perfum, które zamknęłyby w sobie ten wspaniały, cytrusowy zapach. Podjadać surowe ciasto i niby przypadkiem zrobić kruszonkę z podwójnej porcji. I zjadać drożdżówki z ulubionego talerzyka z fiołkami.  Kupić paczkę draży kakaowych, by pod chrupką polewą odnaleźć smak licealnych powrotów(...)drobinki. Moje życie. A w nim coraz bardziej kocham to, co proste, zwyczajne. Jak galette z truskawkami . Zakochałam się w galette wiele lat temu. Urzekła mnie rustykalność, prostota, zwyczajność. Kruche ciasto, które pełni równocześnie rolę formy. Okrągły placek z wywiniętym brzegiem, do środka którego wkładamy ulubione owoce lub w wersji wytrawnej warzywa. Zamiast dużej tarty wybrałam małe jednoosobowe lub jednokęsowe

KUCHARNIA
Wytrawne tartaletki z karmelizowaną cebulą 188

łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki octu winnego białego 4 gałązki świeżego rozmarynu 150 g sera żółtego, np gouda 2 łyżki bułki tartej sól oliwa z oliwek Wykonanie:  Przygotować kruche ciasto: Zimne masło pokroić w drobną kostkę, dodać mąkę, sól, ewentualnie odrobinę wody - zagnieść szybko ciasto. Uformować w kulę, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Cebulę pokroić w pół plastry

kolorowotorcikowo