Udało się! Do tej pory serniki u mnie to tylko na zimno, ale nabrałam odwagi i jest. Pyszne ciasto przypominające sernik. Będzie gościło u nas częściej, bo naprawdę smakuje jak super aksamitny pieczony sernik. No i jak ja potrafiłam go upiec to znaczy po pierwsze, że praktyka się opłaciła, a po drugie znalazłam super przepis . Ja używam kwadratowej blaszki(...)białka szczypta soli 2 łyżki dżemu truskawkowego Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, sól, żółtka, masło /margarynę i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części: jedną mniejszą, drugą większą. Mniejszą wkładamy do zamrażalnika. A większą częścią wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika
Na moim talerzuMagda Bardzo uniwersalny przepis na szybkie i proste ciasto kruche warto wykorzystać do zrobienia tych świątecznych ciasteczek. Można zaszaleć z kształtami, dać ulubione nadzienie, zaangażować dzieci, które chętnie powycinają ciasteczka a i na pewno pooblizują łyżkę po dżemie. Ładnie się prezentują, pięknie pachną przy pieczeniu, ale niestety… bardzo szybko znikają. Składniki (na około 20 ciasteczek): 2 szklanki mąki 100g(...)puder. Wkrawamy do tego masło i rozcieramy szybko w palcach do uzyskania mokrej, sypkiej konsystencji. Następnie, dodajemy do tego jajko oraz wodę i szybko zarabiamy do uzyskania jędrnego, jednolitego ciasta. Dzielimy ciasto na 2 części, spłaszczamy aby szybciej stężały, okręcamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachy do pieczenia wykładamy papierem
Smaczna StronaUdało się! Do tej pory serniki u mnie to tylko na zimno, ale nabrałam odwagi i jest. Pyszne ciasto przypominające sernik. Będzie gościło u nas częściej, bo naprawdę smakuje jak super aksamitny pieczony sernik. No i jak ja potrafiłam go upiec to znaczy po pierwsze, że praktyka się opłaciła, a po drugie znalazłam super przepis . Ja używam kwadratowej blaszki(...)białka szczypta soli 2 łyżki dżemu truskawkowego Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, sól, żółtka, masło /margarynę i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części: jedną mniejszą, drugą większą. Mniejszą wkładamy do zamrażalnika. A większą częścią wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika
NA MOIM TALERZUParę dni temu późnym wieczorem oglądałam stary odcinek programu EWA GOTUJE, w którym pani Ewa robiła grzebyki z ciasta kruchego....tak mi smaka narobiła , że na drugi dzień musiałam zrobić i ja...proste do zrobienia ...i bardzo smaczne...ja jako nadzienie dałam frużelinę malinową ..a do grzebyków herbatka z syropem waniliowym..Tylko jeść .. i popijać pyszną(...)ciągle wynajduje coś nowego, pysznego i zdrowego.. 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. kwaśnej śmietany 1 margaryna 1 cukier waniliowy marmolada lub dżem [frużelina malinowa] Składniki na ciasto posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min.Schłodzone ciasto rozwałkować cieniej niż na pierogi na stolnicy posypanej mąką. W miarę możliwości uformować prostokąt
Moje domowe kucharzeniegdzie sernik? Sernika nie ma, gdyż u mnie w domu sernik zawsze szykuje się na Wielkanoc. Oczywiście jeśli chcecie to polecę Wam sernik krakowski - tradycyjny, kremowy na delikatnym kruchym cieście. Moje makowe propozycje: Babka piaskowo-makowa Gwiazda drożdżowa z makiem Choinka makowa z ciasta francuskiego Babka makowo-kokosowa Z bakaliami: Keks Muffinki keksowe Irlandzkie ciasto z bakaliami i rumem
Mania Wypiekaniaciastek pasuje najlepiej twarda marmolada, która pod wpływem temperatury nie spłynie z nich. Samo ciasto zawiera małą ilość cukru pudru, którą można całkowicie pominąć. Przepis zasięgnęłam ze starej książeczki "Ciasta kruche". Oczywiście zmodyfikowałam go trochę i wiem, że to się opłaciło, bo ciasteczka bardzo wciągają i smakują cudownie. Co tu będę dużo pisać? Nic tylko trzeba upiec i spróbować(...)dodać proszek do pieczenia, schłodzone pokrojone masło, cukier puder (można pominąć), startą marchew wraz z sokiem, skórkę z 1 pomarańczy i sok pomarańczowy. Wszystkie składniki dobrze wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć do grubości około
Zakątek rozkoszy kulinarnychbardzo smacznym ciastem , które jest jak najbardziej na czasie. Jesień w pełni, sezon na jabłka w pełni, wiec pieczemy szarlotkę :-) SKŁADNIKI *Przepis na dużą blaszkę CIASTO KRUCHE -3 szklanki mąki pszennej tortowej -4 żółtka (białka odkładamy do piany) -2 łyżki śmietany 18 lub 12 % -200g margaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szklanki cukru -1 cukier(...)łyżki cukru -1 budyń waniliowy lub śmietankowy DODATKOWO -4-5 łyżek powideł śliwkowych -cukier puder do posypania Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i zarabiamy ciasto, nie wyrabiamy długo, tylko do połączenia składników. Dzielimy na dwie części 2/3 1/3 Mniejszą część dajemy do zamrażarki. Większą wałkujemy i wykładamy nią blaszkę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuLubię bogato zdobione mazurki - dekoracje sprawiają, że ciasto wygląda odświętnie. Jednak mimo całego mojego zamiłowania do prac plastycznych, nie mam zbyt wiele czasu na taką zabawę. W poszukiwaniu mazurków, których nie trzeba dekorować - przejrzałam stare magazyny kulinarne. W jednym z wydań Mojego Gotowania moją uwagę przykuł mazurek migdałowy. Intuicja podpowiadała mi, że będzie pyszny. Nie pomyliłam się! To prawdziwa(...)szklanki cukru pudru 2 żółtka 400 g płatków migdałowych 2 łyżki miodu 100 g masła 2 łyżki cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki wody Przygotowanie: Zaczynamy od kruchego ciasta. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, posiekanym masłem i szybko mieszamy, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Dodajemy żółtka i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut
Kulinarne InspiracjeWszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 23 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy. Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną(...)miksera krótko miksujemy masę do momentu otrzymania gładkiej konsystencji (masy nie możemy zbyt energicznie i długo miksować ponieważ krem może stać się zbyt rzadki) . Masę budyniową wykładamy na kruche ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy tartę i wykładamy świeże owoce. Całość możemy posmarować tężejącą galaretką (rozpuszczoną w ok. 350 ml wrzątku) - dzięki
Słodka StronaFestiwalu Kawy były przystępnie dostępne w postaci ulotek i plakatów. Na promocyjny zestaw festiwalowy składały się: cappuccino oraz tarta "Słony Karmel" - całość za jedyne 10 zeta :) Na widok ciasta oczy mi się zaświeciły już przy barze, gdy zaglądałam Pani Kelnerce przez ramię podczas krojenia, śliniąc się z wrażenia ;) Cappuccino elegancko zaserwowane, z misterną jodełką z piany - nic tylko podziwiać kunszt(...)cappuccino? Pochodzi podobno od koloru habitu braci kapucynów , który jest brązowo-biały. Mmmmhhhmmmm, dobra kawa ! :D Tarta "Słony Karmel" po prostu rozłożyła mnie na cukiernicze łopatki! Spód z idealnie kruchego ciasta . Wnętrze solidnie wypełnione masą z mascarpone i bitej śmietany . Na wierzchu pokaźna porcja orzeszków ziemnych . Do tego słodko-słonawy posmak całości, zwieńczonej zygzakami z ciemnej czekolady
Grunt to przepis!strony, która, z tego co zauważyłam jest ostatnio popularna wśród innych blogów :) uwierzcie mi, cała tajemnica tkwi w idealnym (!) odmierzeniu składników. Trzymajcie się danych, a obiecuję Wam, że ciasto nie będzie się kleiło :)Jako, że tu we Francji trudno również o przyprawę do piernika czy grzańca (eh), trochę zmodyfikowałam przepis :) Składniki (wyszło mi ok. 55 pierników)1/4 szklanki miodu(...)wrzucamy wszystkie suche składniki, mieszamy drewnianą łyżką.Dodajemy jajko oraz rozpuszczony, ciepły lecz przestudzony miód z masłem. Mieszamy drewnianą szpatułką, aż do połączenia składników. Gdy masa ma konsystencję kruchego ciasta, wyrabiam je rękoma w kulkę i wkładam do lodówki na ok. 30min. Po tym czasie ciasto wałkuje się rewelacyjnie! Wystarczy posypanie blatu minimalną ilością mąki i do dzieła
Kitchens Alphabetostatnia... Ale nie o tym tu dziś ;) Od jakiegoś czasu miałam wielką chęć na pyszny sernik! Puszysty i wilgotny jednocześnie. Z polewą czekoladową, i niczym więcej. Na kruchym cieście lub tak jak zrobiłam ja- na herbatnikach. Nie było więc wyjścia jak sobie po prostu upiec. Przepis ze strony Moje wypieki poleciła mi Szwagierka i pamiętając smak sernika od niej
Kuchnia w czekoladzieCoś innego, smacznego i kolorowego,myślę , że przypadnie wam do gustu ten mały smakołyk.Moi domownicy byli zachwycenie i zadowoleni , każdy dostał swoje małe ciacho na talerzyku. Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 200 g masło 100 g ksylitol Kłos Pol 2 żółtka Nadzienie: budyń 64 g mleko 1.1/2 szklanki ksylitol(...)spożywcza i do lodówki na 40 minut Galaretki wsypuje do szklanek połowę z torebki i zalewam wrzątkiem 2/3 szklanki, mieszam do rozpuszczenia , zostawiam do ostygnięcia Krok 2 Schłodzone ciasto wałkuję i wykładam małe formy do tarty dociskając boki dno i brzegi i odcinam nadmiar.Wycinam małe kwadraty z papieru do pieczenia i zakrywam foremki wsypując do środka groch
Różowa kuchniaostatnią chwilę, będzie za bardzo kremowy. Przepisy na serniki: Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki Składniki na najlepszy sernik z brzoskwiniami, forma 24 x 35 cm: na ciasto kruche: 3 żółtka 125 g margaryny lub masła 1 szklanka mąki pszennej (poj. 250 ml) 1 cukier wanilinowy 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa białkowa: 9 białek(...)łyżeczka żelatyny (namoczyć) 1/2 szklanki cukru pudru (poj. 250 ml) 3 czubate łyżki kakao Posypka kolorowa do dekoracji. Brzoskwinie kroimy w plasterki, 3 sztuki zostawiamy do dekoracji. Jak przygotować ciasto na spód sernika? W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło lub margarynę, zdejmujemy z ognia, studzimy, dodajemy 3 żółtka, 1 szklankę mąki wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkworcu dżem malinowy Skworcu szczypta soli cytrynowej Skworcu Przygotowanie; Mąkę przesiać na stolnice, wbić jedno całe jajko i jedno żółtko. Dodać cukier, sól i kawałki masła. Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić około pół godz. w lodówce. Migdały obrać a następnie posiekać. Z ciasta urywać małe porcje. Formować kulki, lekko je spłaszczyć a w środku
Radość kipiąca uśmiechem.