gwinogrona ciemne-150 gPRZYGOTOWANIE:Do miski wsypać mąkę,dodać posiekane masło,cukier,jajko,sól i śmietanę,zmiksować robotem.Następnie wyłożyć zmiksowaną kruszonkę na posypaną mąką stolnicę i szybko zagnieść kruche ciasto,formując kulę.Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 35 minut do zamrażalnika.Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim wysmarowaną margaryną i wysypaną tartą bułką formę
Kuchnia Danusiwiększej to radzę podwoić ilość składników. Bardzo polecam przetestować przepis :) Składniki: Kruszonka: 1/2 szklanki zmiksowanych płatków owsianych 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Ciasto: 1 i 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 jajka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki mleka (u mnie migdałowe) 3 łyżki ksylitolu(...)miski wsypać lekko zmiksowane płatki owsiane (nie mają być aż tak drobne jak mąka), dodać olej kokosowy, cynamon oraz cukier brązowy i wymieszać. Konsystencja ma wyjść wilgotna i krucha. Ciasto: Banany pokroić w plasterki. Do miski wbić jajka, dodać mleko oraz ksylitol i wszystko wymieszać lub krótko zmiksować. W drugiej misce połączyć ze sobą mąkę, sól, cynamon i proszek
Healthy food explorerKochani, dziś mam dla Was świetny, aczkolwiek banalny, przepis na pyszne ciasto. Kruchy, maślany spód wypełniony aż po brzegi słodkim, kremowym budyniem i karmelizowanym, kwaskowym rabarbarem. Wspaniałe połączenie. Bardzo polecam!!! Składniki na tartę z budyniem i karmelizowanym rabarbarem: na formę o śr. 26 cm MAŚLANY SPÓD: 200 g mąki 70 g cukru pudru 100 g masła 1 małe jajko ewentualnie(...)śmietany, zimnego mleka lub wody Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i miksujemy lub siekamy do momentu aż otrzymamy ciasto o konsystencji kruszonki. Teraz dodajemy jajko i chwilkę miksujemy. Odkładamy mikser i szybko zagniatamy gładkie ciasto (jeśli jest zbyt sypkie dodajemy śmietanę), gotowe ciasto wkładamy na 30 minut do piekarnika
Rozpustne gotowaniesię zrobić taki sernik. I jest pyszny. Może ma trochę grudek, ale to w niczym nie przeszkadza. Dodałam rodzynki i mielony cynamon. Cudownie pachnie. Upieczcie taki sernik na kruchym cieście. Polecam i udanych wypieków życzę. Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 10 dag masła lub margaryny 1 jajko Na masę serową: 50 dag sera białego
Izabelawkuchnizjadać. Spód: 1 lekko szkl. mąki pszennej 1/2 kostki masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 3 żółtka szczypta soli Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce co najmniej 30 minut. po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy do blaszki (23x33) i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut
Cynamonowe szczęścieprzepadam ale z budyniem mogła bym jeść na okrągło. Proste i nawet szybkie w wykonaniu. Zapraszam do wypróbowania, do niedzielnej kawki będzie w sam raz :) SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE : 3 szklanki mąki typ 550 + do podsypania 1 kostka margaryny Kasia 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej(...)dużych jabłek blaszka tradycyjna jak na zdjęciu WYKONANIE : Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę i ścieramy na tarce margarynę, szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 10 minut. Do garnka wlewamy połowę mleka i zagotowujemy w drugiej połowie rozpuszczamy budynie z mąką, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlewamy mieszankę
Sama słodycz i szczypta chiligorące kakao lub herbata. Przepis na tą pychotkę znalazłam w książce Cukiernia Lidla. Ciasto jest pyszne i proste w wykonaniu. Ciasto podałam na porcelanie Bogucice Zapraszam :) Składniki na ciasto kruche: 310 g mąki tortowej 250 g masła 4 łyżki czubate cukru 1 cukier waniliowy 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g kakao 1 łyżeczka kwaśnej śmietany Pianka(...)limonki 500 g jagód lub borówek Blaszka 25/25 ale może być troszkę większa Wykonanie: Do miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać masło, żółtka,cukier,cukier waniliowy. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałek i odciąć 1/4 ciasta. Do większego kawałka dodać kakao i 1 łyżeczkę kwaśnej śmietany. Zagnieść. Obydwa kawałki zawinąć w folię i włożyć
Sama słodycz i szczypta chilibananami, ukrytymi pod grubą warstwą masy śmietankowo - cytrynowej:) Kroję kolejny kawałek mego deseru, leniuchuję na moim "tarasie" z ulubionym Panem Kingiem, a Wam życzę udanego, słodkiego weekendu! Składniki kruche ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao krem śmietankowy 330 ml śmietanki 30% 3 łyżki soku z cytryny
pink envelopeciasto. W ten sposób ciasto urośnie równo :). Pieczemy w 180 º przez 15 minut. Następnie zabieramy papier z "obciążnikami" i pieczemy jeszcze 10 minut. *WAŻNE: wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być wcześniej schłodzone. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, do momentu aż się zeszkli. Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą i odrywamy łodyżki(...)śmietany dodajemy jajko i żółtko, mieszamy dokładnie. Dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i szpinak, a następnie pieprz, sól, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Gotową masę wykładamy na ostudzone ciasto. Na wierzchu układamy pomidorki pokrojone w plastry. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Po lekkim ostudzeniu można pokroić. Smacznego! I LOVE SPINACH
KasiekGotujesamo. Ta z kompotu jest mało aromatyczna i wcale nie kwaskowa, a wg mnie do kruszawca zdecydowanie pasuje kwaśny owoc, który przełamuje słodycz ciasta. Mimo tego ciasto wyszło kruchutkie, piana bezowa chrupiąca i na jakiś czas zaspokoiło mój smak :)Składniki:250g margaryny1 ¼ szklanki cukru + 3 łyżki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka500g mąki pszennej2 łyżeczki proszku(...)łyżka kakao dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkoweWykonanie:Żółtka oddzielić od białek.Z margaryny, 2 żółtek, ½ szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto kakaowe i jedno ciasto białe owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika.Pozostałe
Walijskie PichcenieCiasto to idealnie nadaje się dla miłośników serników i makowców. To takie kremowe i przeeepyszne 2 w 1, które doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale również na każdej imprezie oraz tak bez okazji. Masę makową możecie przygotować sami, lecz u mnie odkąd pojawiła się Natalia - każda minuta(...)jest cenna, więc użyłam gotowej z puszki. Koniecznie spróbujcie! Zerknijcie również na mój wilgotny i ekspresowy biszkopt przekładany masą makową - klik . (Forma o wymiarach około 32 x 22 cm) (*) Kruche ciasto na spód: 1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki cukru pudru 125g masła 1 żółtko szczypta soli Masa makowa: 1 puszka masy makowej z bakaliami
Di gotujeBezglutenowe babaeczki - tartaletki z ciasta kruchego z delikatnym kremem śmietankowym z dodatkiem mascarpone i malinami. Po prostu kwintesencja lata. Babeczki wprost rozpływają się w ustach... SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka krem: 3 łyżki konfitury malinowej 200 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki(...)cukru pudru ok. 500 g malin 1 galaretka malinowa Mąke z cukrem wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane w wiórki. Następnie dodaj jajka i całe ciasto dokładnie wyrób. Musi być gładkie i elastyczne - może się trochę kleić, ale nie dodawaj więcej mąki. Ciasto uformuj w kulę i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Galaretkę rozpuść
Kuchnia bezglutenowaŚwięta tuż tuż, a więc nadszedł czas na testowanie przeróżnych wypieków :) Mazurek jest tradycyjnym polskim ciastem, pieczonym zazwyczaj w okresie Wielkanocy. Składa się z warstwy delikatnego ciasta kruchego, nadzienia oraz pięknej okazjonalnej dekoracji. W niektórych domach nie ma tradycji przygotowywania tego deseru, w zamian za to robi się babki i paschy wielkanocne. Jeśli nigdy nie próbowaliście upiec mazurka, warto spróbować(...)mąki pszennej 12,5 g cukru pudru 50 g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % 1 żółtko Składniki umieścić w misce. Rozdrobnić łopatką. Zagnieść gładkie ciasto. Na papierze do pieczenia odrysować talerzyk o średnicy 13 cm. Przedłużyć górne krawędzie tworząc wzór pisanki. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Przyłożyć przygotowany szablon i wyciąć pisankę. Z pozostałego ciasta uformować
Chocolate Muffin Blog