jogurtu naturalnego 100 g sera żółtego 1/2 pęczka szczypiorku łyżeczka ziół włoskich (bazylia, oregano, rozmaryn) 2 łyżki masła sól i pieprz Najpierw przygotuj kruche ciasto – możesz to zrobić w robocie kuchennym lub na stolnicy ( ręcznie) . Wymieszaj wszystkie składniki i wyrób elastyczne ciasto. Włóż je do lodówki na ok. 30 min, by się schłodziło. Na patelni rozpuść masło
Kulinarne S.O.S.jogurtu naturalnego 100 g sera żółtego 1/2 pęczka szczypiorku łyżeczka ziół włoskich (bazylia, oregano, rozmaryn) 2 łyżki masła sól i pieprz Najpierw przygotuj kruche ciasto – możesz to zrobić w robocie kuchennym lub na stolnicy ( ręcznie) . Wymieszaj wszystkie składniki i wyrób elastyczne ciasto. Włóż je do lodówki na ok. 30 min, by się schłodziło. Na patelni rozpuść masło
Kulinarny S.O.S.mąki orkiszowej typ450 (lub bezglutenowej, gdy zależy nam na wersji bez glutenu) - 40g skrobi ziemniaczanej - 1 łyżka (20g) ksylitolu z wanilią - 30g ksylitolu Wszystkie składniki zagnieść, do uzyskania kruchego ciasta. Masą dokładnie wykleić spód tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki delikatnie przesmarowane tłuszczem) odstawić do lodówki. masa serowa: - 750g gęstego, dobrego twarogu (u mnie 500g sera Juliko, 175g serka
Smaczne Zdroweustach... i skusiłam się na nie 😉 Jednak za samymi słodyczami nie przepadam za bardzo, dlatego postanowiłam wykorzystać je do wypieków. I tak powstała karmelowa tarta na spodzie z kruchego ciasta, z masą z serka mascarpone i rozpuszczonymi w kremówce cukierkami śmietankowymi z karmelem Werther's Original, a wszystko to oblane gorzką czekoladą i posypane orzechami włoskimi. Powiem
Kuchnia MagdaLenyoleju do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) W misie miksera umieszczamy mąkę, żółtka, puder, sól, spirytus, kwaśną śmietanę i proszek do pieczenia (gdy dodajemy). Przy pomocy haka zagniatamy kruche ciasto. Kilka, kilkanaście razy ubijamy ciasto wałkiem , a następnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki, na min. 30 minut. Następnie odrywamy nieduże kawałki ciasta i wałkujemy na cieniutkie placki
Smaczne Zdroweserniczki powstały trochę dlatego, że chciałam zużyć resztki kruchego ciasta, które mi się pokruszyło i trochę dlatego, że organizowałam imprezę w stylu orientalnym – i chciałam też podać przekąski w tym stylu. Całkowita improwizacja, która wyszła pysznie, a te babeczki zebrały same pochwały. Robi Read More Artykuł Chai mini serniczki z musem mango pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny
FlymetothespoonTarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami – Zapraszam na pyszną, bardzo czekoladową tarte z powidłami śliwkowymi i ciasteczkami. Krem czekoladowy jest piankowy, aromatyczny, wilgotny, z kawałkami ciasteczek. Deser
Mała CukierenkaTarty często przygotowuję, bo na obiad lub kolację serwuję. Kruche ciasto na maśle przygotowałam, do którego niewielką ilość smalcu dodałam, bo babcia tak robiła „…kruchsze ciasto będzie... ” – tak mi mówiła. Kulki z filetu z indyka zrobiłam, które to NATURalnie dobrze doprawiłam. Mięso zmieliłam, przyprawami wyostrzyłam, gotowe kuleczki na ciasto poukładałam i masą całość zalałam. Masa to jajka
Moniki SmakołykiDziś przychodzę do Was z kolejnym ekspresowym ciachem bez pieczenia! Zrobiłam je tak naprawdę „przez przypadek”, ze składników, które miałam dostępne w kuchni, a
Ostra na SłodkoSernik z serków waniliowych.Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto. Ciasto : 190 g margaryny rozpuszczonej 2 ,5 szkl. mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szkl. cukru
Moje domowe kucharzenieRobiłam te ciasteczka z kursantami na szkoleniu cukierniczym i zrobiły taką furorę, że postanowiłam przygotować przepis również na bloga! Są fantastyczne! Delikatne, chrupiące, kruche ciasto nadziewane pysznym kremem cynamonowym ( nie przesadnie cynamonowym! ) jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawy. Ciasteczka robi się błyskawicznie, ale radzę pozostawić je na noc w lodówce – zdecydowanie łatwiej później pokroić równe, piękne roladki albo kółeczka
Ostra na Słodkomyśleć o bilionach sposobów na jajka, owsiankę czy placuszki. Pomysły na śniadania nigdy się nie kończą i lubię co chwila wymyślać inne. Ostatnio postanowiłam połączyć jajko z moim ukochanym kruchym ciastem i powstały tartaletki orkiszowe z jajkiem i boczkiem. Read More Artykuł Tartaletki orkiszowe z jajkiem i boczkiem low FODMAP pochodzi z serwisu flymetothespoon
FlymetothespoonPrzekładane, wielowarstwowe ciasta to specjalność siostry Anastazji, a sekret mniszki jest właśnie jednym z tego typu ciast. To połączenie sernika z ciastem kruchym, przełożone kremem budyniowo-galaretkowym z dodatkiem ananasa. Całość oblana jest polewą czekoladową. Brzmi zachęcająco ? Mam nadzieję, bo jest pyszne ! Trochę pracochłonne to fakt, ale na przyjęciu z pewnością zrobi wrażenie, więc warto się poświęcić :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaJabłecznik, szarlotka czyli domowe, kruche ciasto z jabłkami i nie tylko. Dziś proponuję jak zwykle szybki przepis na domowy jabłecznik. Ciasto robi się bardzo szybko, a do tego nie zawiera tony cukru i tłuszczu. Z całą pewnością zaspokoi jednak potrzebę na domowe, “coś słodkiego”. Do przygotowania ciasta na tortownicę o średnicy 26 cm potrzebujemy: 70 g masła
Cookery.plSkładniki 250 g mąki krupczatki 160 g masła starte na tarce 4 żółtka na twardo 1 jajko wymieszane z 1 łyżka zimnej wody
mojej kuchni