odpowiednią ilość szczawiu? Błyskawicznie się ją gotuje, rewelacyjnie smakuje na zimno więc można zabrać ją w słoiczku na rozpoczynającą się właśnie Majówkę, na której sprawdzi się również chłodnik oraz ciasto kruche z rabarbarem - w typowo majówkowym klimacie ;). SKŁADNIKI: 600 g żeberek pęczek włoszczyzny 150 – 200 g szczawiu ( im większy pęczek tym lepiej) oczyszczonego i umytego 8 średnich ziemniaków
RAROSSATarta, którą się dzisiaj dzielę jest kolejnym dowodem na to, że rezygnacja z cukru nie oznacza rezygnacji z deserów. Zdrowa tarta na kruchym cieście bez masła i białej mąki, z pysznym owocowym wypełnieniem bez dodatku cukru. Tarta powstała bardzo spontanicznie, kiedy naszła mnie ochota na coś a’la szarlotka. Ciasto zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego. Niczym go nie dosładzałam
HealthyCreationszjeść. Przyznam szczerze, że obawiałam się, że moja 4-latka będzie wybrzydzać, ale okazało się, że po 10 minutach po tarcie zostały tylko okruszki. Kto się odważy spróbować? :) kruche ciasto: 200 g mąki 100 g masła 20 g cukru trzcinowego szczypta soli jajko nadzienie: 400 g kapusty kiszonej laska cynamonu łyżka miodu sól, pieprz mus dyniowy: 300 g puree
Mienta blogznalazłam i miałam kupić brzoskwinie, ale zapomniałam..no i "żółtko " zrobiłam z tej samej polewy co "białko " dodając barwnik. Składniki (na ok. 13-15 ciastek) [ u mnie wyszło mniej] Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 całe jajko (M) ½ łyżeczki cukru wanilinowego 1 kropla olejku migdałowego Szczypta soli Biała masa: 200 g sera
Moje domowe kucharzeniepowiedział, że mazurek musi być na słodko? Może i musi, ale ja jak zwykle lubię kombinowac na opak ;) Kruche ciasto z ziołowym twarożkiem, bryndzą i chrzanem, a do tego jajeczka przepiórcze, pomidorki koktajlowe i rzodkiewki :) Naprawdę smacznie, więc polecam! ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Mienta blogposiekanych orzechów lub jakiś innych ulubionych bakalii. Masa kajmakowa jest bardzo słodka więc dla przełamania jej dużej słodyczy można na spód babeczek nałożyć trochę kwaskowego dżemu lub konfitury. składniki: kruche ciasto 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli nadzienie 1 puszka masy kajmakowej ( duża 510 g ) 100 g miękkiego masła oraz
Monia miesza i gotujeMazurek chałwowy musiał się pojawić, bo chałwę po prostu uwielbiamy. Okazało się, że można zrobić z niej doskonałą polewę idealną do wypełnienia kruchego ciasta. Pomiędzy ciasto a pomadę dałam jeszcze warstwę dżemu pomarańczowego, który przełamał mdły smak chałwy. Te dwa smaki pasują do siebie idealnie. Polecam! na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapszennej - 100g zimnego masła - 1 żółtko - 1 łyżka cukru pudru - szczypta soli * masa chałwowa: - chałwa 250g - 50 ml mleka * dodatkowo: - cierpki dżem/konfitura - użyłam wiśniowej Z podanych składników ugnieść kruche ciasto. Wsadzić do lodówki na min 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i podpiec w piekarniku 10 minut w 160 C. Na upieczony spód rozsmarować cienką warstwę dżemu/konfitury (bez owoców
CookYourselfspróbujcie i oceńcie sami. Spód: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka 100 g masła Z wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, im dłużej tym lepiej. Schłodzony spód wałkujemy na wielkość blaszki (u mnie 23x35 cm) i zapiekamy na złoty kolor
Cynamonowe szczęścielaski wanilii dodatkowo: 1 mango sok i skórką z limonki/cytryny 250 g mascarpone 4 łyżki mleka 200 ml jogurtu greckego 3-4 łyżki cukru Wykonanie: składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki ciasto rozkruszyć na kruszonkę miedzy palcami i rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zawsze staram się by moje tarty wyglądały ładnie i oczywiście smakowały jak najlepiej. Ta jest jedną z moich ulubionych, szczególnie w okolicy Wielkanocy. Jajka i zielony szpinak zapieczone na kruchym cieście tworzą bardzo udaną, zarówno smakowo jak i wizualnie, kompozycję. Możecie dodać do swojej tarty jeszcze więcej ziół, jeśli lubicie. Ja dosypałam dużo pachnącego koperku, bo go uwielbiamy. Na targu
Smaczna Pyzapewno ulubionymi wielkanocnymi słodkościami naszych pociech. Nutella i kolorowe czekoladowe jajeczka sprawiają, że nikt nie może się im oprzeć. Moja Oliwka była zachwycona ich wyglądem i smakiem. Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 40 g cukru pudru jajko słoik nutelli kilka łyżek płatków migdałowych kolorowe czekoladowe jajeczka Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto
Smakołyki AsiZrobiłam ten sernik na Dzień Kobiet. Zamiast kruchego ciasta, ułożyłam na spód formy herbatniki. Posmarowałam je nutellą i na to wylałam masę serową :) Na wierzch posypałam pokruszone herbatniki, które mi zostały. Tak powstał szybki i całkiem nie zły serniczek :) Wszystkim smakował. Myślę, że Wam też posmakuje :) Piekłam w blaszce 24 cm na 34 cm. Składniki: 1 kg sera ( u mnie
Agusiowe smakołykiPrzygotowanie: Poprzedniego dnia wieczorem wykładamy maliny do garnka i odstawiamy do rozmrożenia. Spód: na stolnicę wysypujemy mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia oraz wkrajamy masło i dodajemy serek. Wyrabiamy kruche ciasto i wylepiamy cienko dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki. Masa serowa: do dużej miski wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy kajmak i miksujemy do połączenia się składników
słodkie i nie tylko historie kulinarnePrzepraszam Was za długą nieobecność, ale kiepsko było u mnie z czasem. :P Dziś prosta i pyszna, ale jak elegancka tarta ze świeżymi porzeczkami. :) Składniki: I. Kruche ciasto: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 1 żółtko (ok. 20 g) szczypta soli II. Krem karmelovy: 75 g mleka 3,2% 20 g żółtka 30 g cukru
DominikaDolci