Słodka masa serowa na kruchym spodzie przełamana kwaśnymi owocami węgierek,to połączenie wspaniale się uzupełnia,będzie słodkim zwieńczeniem rodzinnej uroczystości czy innej okazji..:) Składniki Ciasto na blaszkę o wym:24/28 cm 15 dag mąki pszennej 10 dag masła 1 jajko 5 łyżek cukru 1 łyżka śmietany 18% ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 50 dag śliwek węgierek Masa serowa(...)Śliwki Cukier puder Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z cukrem proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, Połączyć ze śmietaną ,wbić jajko, dodać masło i zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną pergaminem, oprószyć kakao, wstawić do nagrzanego do 200*c piekarnika i zapiec 10 minut. Masa: Twaróg zmielić, zmiksować z żółtkami ,aromatem cytrynowym,masłem i cukrami
Wanilia i KardamonPoniekąd nazwa ciast, ciasteczek Red Velvet od zawsze mnie intrygowała. Ten piękny czerwony kolor, raz bardziej raz mniej intensywny, solo lub w połączeniu z ciemnym kolorem – brzmi i wygląda zjawiskowo. I choć w głowie miałam pomysł na czerwono-krwisty torcik to z racji, że dawno nie gościły u nas ciasteczka, powstały te oto. A sam pomysł na Red Velvet(...)mąki kukurydzianej Masło ucieramy z ekstraktem z wanilii. Do utartego dodajemy barwnik czerwony i ponownie ucieramy. Kolejno dodaje wszystkie pozostałe składniki i mikserem za pomocą haka do ciasta kruchego lub ręcznie wyrabiamy elastyczne ciasto. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki, każda o wadze 20 g, układamy na papierze do pieczenia. Za pomocą widelca delikatnie spłaszczamy. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Piekarnik
Made By Mom And SonOrzechowiec zawijany - kuchnia podkarpacka Orzechowiec zawijany wygląda jak drożdżówka, ale tak naprawdę to kruche ciasto, które w połączeniu z masą orzechową smakiem przypomina kruche ciasteczka. Jak to w kuchni podkarpackiej, składniki są proste i łatwo dostępne, a ciasto zaskakujące :) Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, a przekazały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Szebni w gminie
Trzeci talerzsię Franio: - Mamo, mamo, a kiedy posmarujesz mi chleb tymi widłami? Tymczasem ciasto bez pieczenia! Dobre, szybkie i efektowne! Częściowo z półproduktów, ale można zrobić również na własnym cieście kruchym. Mnie zależało na tym, żeby w ubiegły upalny weekend mieć ciasto i nie odpalać piekarnika :) Spód: 200 g kruchych kakaowych (np. petit beurre kakaowe) 60 g masła Przygotowanie(...)rondlu lub na patelni topimy cukier i dodajemy śliwki. Podsmażamy przez kilka minut, aż śliwki puszczą sok.Podczas smażenia możemy dodać gałązki świeżego tymianku. Nakładamy lekko ciepłe na schłodzone ciasto z kremem tuż przed podaniem. Smacznego
bistro mamaposmakował mu bardzo właśnie za sprawą jabłek. Przepis znalazłam tutaj ( klik ), troszkę zmieniony, bo na większą blaszkę. Polecam Wam bardzo i miłego piątku życzę :-) Blaszka 24x34 cm Składniki ciasto kruche: 130 g masła 250 g mąki pszennej 90 g cukru 3 jajka (żółtka osobno) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w 190 stopniach około 15 minut. Ser: 1,4 kg sera 80 g masła (temp. pokojowa) 4 jajka (białka osobno + 3 z ciasta) 250 ml śmietanki 30% 250 - 300 g cukru drobnego do wypieków 2 budynie waniliowe (40 g bez cukru) 1 laska wanilii (ziarenka) 1 Ser mielimy dwa razy. Masło miksujemy z cukrem
kruche babeczkiprzykro, bo w całej tej gonitwie nie miałam czasu zrobić fajnego zdjęcia. Ciasto jest przepyszne, ale wymaga od nas jednak nieco cierpliwości przy jego przygotowywaniu. A to dlatego, że ciasto kruche musi się schłodzić, upiec, ostudzić, galaretka stężeć, masa czekoladowa ostudzić i również nieco stwardnieć, no i zanim położymy bezę na śmietanę, to też musi się ostudzić(...)smak jest wyjątkowy, co nagradza nam wszelki wysiłek włożony w upieczenie właśnie tego ciasta. Ciasto jest upieczone w dużej formie 40 x 26 cm. SKŁADNIKI Kruchy spód: 360 g mąki pszennej tortowej 170 g zimnego masła 100 g cukru 7 żółtek 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Warstwa wiśniowa: 1 kg wydrylowanych wiśni wraz z sokiem 1/2 szklanki wody
Passions hobbies lifeKruche ciasto z nadzieniem z mleka w proszku i kakao. Pychota! Składniki: Ciasto: 250 g mąki 125 g margaryny 1 jajko 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 150 g margaryny 0,5 szklanki cukru 2 łyżki kakao 4 łyżki wody 1,5 szklanki mleka w proszku Dekoracja: garść orzechów laskowych Przygotowanie: 1. Na stolnicę wysyp
Krokusowy DomPyszne czekoladowe, kruche ciasto skrywające kokosowe nadzienie, przełamane cudownym smakiem malin. Świetna kombinacja, idealna do wykorzystania kończących się już malin. Polecam! Składniki na Czekoladowo-kokosowe ciasto z malinami na formę 24x24 cm CIASTO: 280 g mąki 2 łyżki gorzkiego kakao 80 g cukru pudru 150 g zimnego masła szczypta soli 3 żółtka 1-2 łyżki śmietany Mąkę
Rozpustne gotowanieFaworki, pączki, kruche ciasto, mazurki to ciasta, do przygotowania których używa się dużo surowych żółtek. Zostaje dużo białek, z którymi trzeba coś zrobić. Można upiec różnego rodzaju bezy , kokosanki , pavlovą oraz ciasto anielskie -biszkopt na białkach. Angel Food Cake - delikatne, lekkie, puszyste i białe jak anielska suknia ciasto anielskie . Ciasto należy piec w specjalnej formie z nóżkami. Formy nie smaruje
królestwo garówSzarlotka na kruchym cieście Prosta w wykonaniu i do tego bardzo smaczna, po prostu rozpływa się w ustach. Szarlotkę robi się szybko i myślę, że prawie każdemu uda się ją przygotować. Składniki : Ciasto: żółtka jaj - 4 szt mąka - 3 szkl śmietana kwaśna - 1 łyżka cukier waniliowy - 1 opak cukier - 0,5 szkl margaryna lub masło - 250 g proszek do pieczenia
Kuchnia Danusitego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżka kakao Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao
Domowa cukiernia EwyBardzo lubię kruche ciasta z owocami, tym razem postanowiłam połączyć ze sobą rabarbar i jabłka i wyszło bardzo smaczne ciacho. Do ciasta użyłam cukru pudru Diamant . Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki pszennej 25 dkg margaryny 1/2 szklanki cukru pudru Diamant 1 cukier waniliowy 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 4 jabłka kilka łodyg rabarbaru
Kuchnia u BietkiKruche ciasto z kremem straciatella,bitą śmietaną i nutą czerwonej porzeczki.Idealne połączenie smaków. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru cukier wanilinowy 125 g margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka łyżka kakao Zimną margarynę pokroić w kostkę i połączyć z resztą składników.Zagnieść ciasto.Wyrobione ciasto zawinąć w folię i schłodzić pół godziny.Wylepi
Anielskie wypiekikruchym cieście, a wszystko przykryte bezą. Bardzo smaczne ciasto i łatwe do zrobienia. Polecam! Masę makową wykorzystałam gotową z puszki, ale polecam również zrobioną samemu, taką domową. Postaram się w najbliższym czasie podać przepis na zrobienie takiego maku. Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu to podzielcie się swoją opinią w komentarzu. Zdjęcia Waszych potraw mile widziane. Ciasto 160 g mąki pszennej
O kuchni z uczuciemTakie ciasto to każdy lubi i jest bardzo proste w wykonaniu. Zachęcam do wypróbowania. Przygotowanie masy kokosowej – na patelni roztopić masło dodać cukier, wymieszać. Chwilkę
Kuchnia PokoleńKruche ciasto: 2 szklanki mąki tortowej (320 g) ½ szklanki cukru (100 g) 1 kostka masła (200 g) 5 ugotowanych żółtek szczypta soli 35x26 blaszka( w tej blaszce wyjdzie dużo ,ale niskie) Masa 2 jogurty typu greckie po 400gr. 1 śmietana 30% 200gr. 5 białek 1 szkl.cukru pudru 2 ½ pudding waniliowy ,lub 2 budynie zwykle( 1 pudding 41gr) dżem dowolny, duży
w mojej kuchniKiedy robię kruche ciasto na tartę , ciasteczka albo placek drożdżowy przeważnie wykorzystuję same żółtka jaj. Jak wykorzystać białka, które zostają? Co zrobić z nadmiarem białek? Ja upiekę pyszne ciasto na niedzielę! Puszyste, wilgotne i delikatne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPrzepyszne kruche ciasto z bezą i kwaskowymi jeżynami. Doskonały deser na lato i wczesną jesień. Ś http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Sliwki-wartosc-odzywcza-odmiany-zastosowanie-suszenie_33951.html Ś http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Sliwki-wartosc-odzywcza-odmiany-zastosowanie-suszenie_33951.html Świeżych jeżyn już prawie nie ma, ale można użyć mrożonych
dolcevitainmykitchenKrucha tarta z jabłkami w cynamonie, smaczna i łatwa do przyszykowania. Słodka, aromatyczna - idealna do kawy. Czytaj dalej »
Przepisy KulinarneDoskonałe, kwaskowo-słodkie, proste ciasto z rabarbarem.... Lubicie? Na pewno lubicie. A dzięki temu przepisowi polubicie jeszcze bardziej - nie tylko jeść, ale i piec. Ciasto robimy
Moje Kuchenne RewelacjeKruche ciasto: Składniki: 340 gram herbatników 150 gram masła Skórka starta z cytryny Przygotowanie: Herbatniki rozkruszyć w blenderze. Masło należy roztopić i wlać do rozkruszonych ciasteczek. Całość zagniatam w kulę, w międzyczasie dodając skórkę cytryny. Gotowe ciasto wykładam w formie o średnicy 23 cm. Należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30-35 minut. Krem budyniowy: Składniki
Pause Gotowanie!To ciasto w moim domu kochają wszyscy, a ja lubię je szczególnie, bo może spokojnie leżakować ponad tydzień w lodówce. Proste w wykonaniu, wymaga jedynie odrobinę
Cynamonowe szczęścieciasto: 40 dkg mąki, czyli jakieś 2,5 szklanki 25 dkg margaryny- cała kostka 0,5-1 szklanki cukru 4 żółtka 1 łyżka śmietany 22% 1
Luźna Kuchnia