ciasta, desery i doskonałe koktajle. Niedawno znajoma nawet zrobiła zupę śliwkową. Powiedziała, że jest pyszna. Kto wie, może się kiedyś skuszę na taki eksperyment. A Wam dziś polecam pyszne ciasto kruche ze śliwkami. Jeśli nie macie śliwek świeżych, bez problemu w sklepie można kupić mrożone. Co prawda smak nie jest identyczny, bo już nie poczuje się smaków lata, ale naprawdę(...)TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min -PORCJE: 20 Kruchy ze śliwkami inaczej CIASTO 2 i 3/4 szklanki mąki zwykłej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 3 jajka DODATKOWO 1 kg śliwek 3 łyżki cukru cukier puder
Gotuję Testujędekoracji Skwarki zmiel dwa razy w maszynce do mięsa. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia po czym dodaj schłodzone skwarki. Dodaj pozostałe składniki ciasta, i wyrób szybko kruche ciasto. Wstaw je do lodówki na pół godziny po czym podsypując delikatnie mąką rozwałkuj ciasto na grubość pół centymetra.] Wykrawaj niewielkie kółeczka po czym upiecz je w średnio gorącym piekarniku
Gotuj Sam!Zamarzyło mi się ciasto ze śliwkami. Trochę kruche, ale jednocześnie sycące, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Mąż stwierdził, że jest zadziwiająco dobre. Trochę przypomina zapiekankę z kaszy, trochę kruche ciasto. Sezon na śliwki w pełni, spróbujcie więc koniecznie. Składniki (na blachę 25cm x 25cm*) - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki
Smakuje zdrowosyropie (gotowe ze słoika), 200 ml słodkiej śmietanki 30 %, 1 kg świeżych malin, ok. 200 g cukru pudru, 250 g świeżych jagód, żelatyna. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia o średnicy większej niż dno formy. Przez odwrócenie ciasta przenosimy na formę, ściągamy
Moniki SmakołykiMazurek to typowo wielkanocne ciasto. Musi mieć delikatny kruchy spód, być słodkie, a swoją dekoracją informować o świętach. Podaję przepis na mazurek upieczony w tradycyjny sposób czyli na żółtkach ugotowanych na twardo. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnepółtłustego (1 opakowanie), ½ mielonego pieprzu indyjskiego (czarny bardzo ostry), 1 łyżeczka suszonego lubczyku, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki, ponadto: ok. 13 jajek przepiórczych , kiełki rzodkiewki. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy
Moniki Smakołykibiałej czekolady, 10 g żelatyny (3 płaskie łyżki), 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, ponadto: czekoladowe jajeczka, 30 g gorzkiej czekolady. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki
Moniki Smakołykijeszcze dobrze ze świąt, możemy przygotować domowe trufle, które na pewno wyróżnią się niepowtarzalnym smakiem. W tym przypadku oczywiście do ich wykonania używam często pozostałych ciast, choćby makowca, każdego kruchego ciasta. A jeśli mamy tego zbyt mało, to nadadzą się różne ciasteczka: biszkopty, herbatniki, ciastka maślane. Jest to deser bardzo prosty, bez pieczenia. Trufle w różnych posypkach Składniki: ciasto
Kuchnia co dnialubi chrupiących orzeszków?Chyba nie ma takiej osoby,a jeszcze w cieście z kremową masą,kruchym ciastem,pianką i dżemikiem...to połączenie jest naprawdę pyszne,idealne na każdą okazję,To ciasto króluje w moim rodzinnym domu już wiele lat-polecam SKŁADNIKI: ciasto: 40 dkg mąki 4 żółtka 15 dkg cukru 20 dkg margaryny 2-3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku
Swojskie jedzonkododając truskawki ...wyszło jeszcze pyszniejsze....;-) Piekłam też ciasto z rabarbarem i porzeczkami RABARBAROWE CIASTO Z MAŚLANKĄ i CZERWONĄ PORZECZKĄ Polecam również: CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM SEROWE CIASTECZKA Z RABARBAREM Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru 40 dkg truskawek kostka masła 10 łyżek maślanki 2 szklanki pszennej mąki 5 jajek szklanka cukru
potrawyregionalnełuskanego słonecznika, 150 g cukru trzcinowego, 2 duże jajka, 200 ml śmietanki 30%, 50 g stopionego masła, 4 łyżki czarnego sezamu . Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy
Moniki Smakołykiboczniaków. Na ciepłą kolację lub zimny lunch do pracy, no chyba że należycie do tych szczęśliwców, którzy w pracy posiadają kuchenkę :) Czas przygotowania: 60 lub 130 minut Składniki: Ciasto kruche lub opakowanie gotowego ciasta: 250 g mąki pszennej, 150 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, masło do posmarowania formy, płaska łyżeczka soli . Farsz
SzczyptaSmaQspodobają się Wam indywidualne, pieczarkowe tartletek z zapieczonym, przepiórczym jajkiem. Farsz jest delikatny i kremowy, wzbogacony smakiem rozlewającego się żółtka. Pychotka! Składniki: gotowe ciasto francuskie, lub własne kruche ciasto 2 cebule 2 ząbki czosnku 600g pieczarek sól, pieprz papryka w proszku (słodka i ostra) natka pietruszki 2 łyżki serka Filadelfia jajka przepiórcze masło do smażenia Przygotowanie
Codzienne Gotowanienajsmaczniejszych ciast śliwkowych jakie kiedykolwiek upiekłam. Kwaskowaty smak śliwek idealnie pasuje do kremowego budyniu i słodkiej bezy. Śliwki można jeszcze oprószyć cynamonem, by ciasto nabrało jesiennego charakteru... Kruche ciasto: 4 żółtka 2/3 szklanki cukru pudru 1 płaska łyżeczka cukru migdałowego (można pominąć) 200 g zimnego masła ok. 2 szklanki mąki krupczatki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Budyń
Czerwień i błękitłyżki cukru trzcinowego, 2 duże jajka, 200 ml śmietanki 30%, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 kopiaste łyżki mąki kokosowej. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy
Moniki Smakołyki