ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:217/937)

SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ | rita food channel 204

Czym się różni szarlotka od jabłecznika? Niektórzy twierdzą że to jest to samo, ale tak nie jest. Pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem jest pare różnic. Szarlotka  to rodzaj ciasta kruchego lub półkruchego i niekoniecznie musi być z jabłkami, równie dobrze można dodać do niej inne owoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki. Podawana jest wyłącznie na zimno. Jabłecznik  natomiast(...)może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: ciasto: 👌 3 szkl. mąki samorosnącej 👌 1 kostka margaryny 👌 4 łyżki cukru pudru 👌 5 żółtek pianka: 👌 5 białek 👌 1 łyżka wody 👌 pół szkl. cukru pudru 👌 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

RITA food channel
Galette z jabłkami, orzechami włoskimi i żurawiną 174

Galette to rodzaj kruchego ciasta używanego w kuchni francuskiej, na słodko lub wytrawnie. Do przygotowania takiej rustykalnej tarty, nie potrzeba formy, wystarczy rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia i przełożyć na blaszkę. Ułożyć jabłka i resztę składników, następnie brzegi zawinąć na wierzch. Łatwe… prawda? Bez wysiłku i jakichkolwiek umiejętności kulinarnych można stworzyć coś wyjątkowo pysznego. Szczerze polecam Składniki: Ciasto

Oryginalny smak
Prosty placek z jabłkami. 158

też tradycyjnie cynamonu. Jednak gdy ktoś lubi inaczej, może cytrynę zastąpić tym złotym proszkiem.  I w taki to szybki i łatwy sposób uzyskujemy  smaczne, bardzo  kruche ciasto z dużymi kęsami jabłek

Dieta moja pasja
Pleśniak i moja pierwsza idealna beza 163

przypadek przypomniałam sobie o nim przeglądając mój stary zeszyt z przepisami poszukując pomysłu na weekendowe ciasto. Stary przepis mojej mamy minimalnie zmodyfikowałam w trakcie robienia ciasta. Wierzchu nie posypałam kruchym ciastem dzięki czemu piana z białek nie opadła, a powstała piękna bezowa skorupka.  Pierwszy raz wyszła mi taka idealna beza. Moje dwa wcześniejsze podejścia do bezy , (miała być Pavlova(...)były totalną klapą, więc dałam sobie spokój.  Okazuje się, że do bezy trzeba mieć cierpliwość. Bezy trzeba się nauczyć. W końcu wyszła mi beza idealna - chrupiąca i krucha na zewnątrz, miękka,ale nie gumowata w środku. PLEŚNIAK z BEZĄ Składniki: 4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek 250 g masła

Bon appetit mon amie
Ciasto kruche z malinami i pianką malinową 564

Wspaniałe i łatwe kruche ciasto na każdą okazję .Szczególnie zachęca teraz kiedy rynek ugina się od borówek, malin, brzoskwiń czy jeżyn. Każde z tych owoców będzie idealne. Ciasto jest szybkie i nie wymaga wielkiej wprawy. Pyszne, rozpływa się w ustach, jest też delikatne i chrupiące. W ciągu tygodnia zrobiłam takie trzy, więc to mówi samo za siebie. Ciasto idealne nawet(...)nawet zamknęłam kuchnię, żeby mnie nie kusił. Na nic się to zdało! Już wiem, że można go zabrać "do ręki" i pomimo, że jest kruchy, nie będzie się zbytnio kruszył. Pyszny! Łatwy! Smacznego! To również ciasto idealne na wynos

Z Kuchni Do Kuchni
Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami (borówkami,brzoskwiniami) 181

Wspaniałe i łatwe kruche ciasto na każdą okazję, szczególnie teraz kiedy rynek zachęca nas maliną,borówką,brzoskwinią.  Idealne, szybkie i nie wymagające wprawy ciasto. Pyszne, rozpływa się w ustach, jest też delikatne i chrupiące. W ciągu tygodnia zrobiłam takie trzy, więc to mówi samo za siebie. Ciasto idealne nawet "do ręki". Składniki na ciasto -400 g mąki pszennej(...)nawet zamknęłam kuchnię, żeby mnie nie kusił. Na nic się to zdało! Już wiem, że można go zabrać "do ręki" i pomimo, że jest kruchy, nie będzie się zbytnio kruszył. Pyszny! Łatwy! Smacznego! To również ciasto idealne na wynos

Z Kuchni Do Kuchni
Kruche z jabłkami i powidłem 151

Smaki dzieciństwa, kruche ciasto z jabłkami i z domowym powidłem śliwkowym Lubię wracać co jakiś czas do tego przepisu, który przekazała mi jeszcze moja ukochana babcia Idealnie ciacho na niedzielną biesiadę z rodziną i bliskimi Składniki: ciasto 3 szklanki mąki, 10dkg cukru pudru, 5 żółtek 250 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy 2 łyżki kakao nadzienie(...)Pianę wyłożyć na ciasto. Wyciagnąć 2 części ciasta z lodówki i zetrzeć na placek na tarce o grubych oczkach na przemian najpierwjasne a później ciemne ciasto. Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Artykuł Kruche z jabłkami i powidłem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Kruchy placek ze śliwkami 228

weekend polecam szybkie kruche ciasto ze śliwkami z dodatkiem migdałów. Prawda, że brzmi pysznie? Tak pyszne, że znika z blaszki jeszcze gorące, dlatego mam zdjęcia prawie pustej blaszki ;) Czytaj więcej

Ana Mari's world
pierożki ołpińskie 162

mieszamy z budyniem i rodzynkami. Cukier miksujemy z żółtkiem. Zmiksowane dodajemy do sera, mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białko, dodajemy do sera i mieszamy do połączenia. składniki na ciasto krucho drożdżowe: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g drożdży 1/4 szkl śmietany, kwaśnej 125 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru 1 szczypta soli dodatkowo białko cukier kryształ wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Sernik wiejski 352

się chrupie! Polecam :)"Składniki:Kruchy spód:150g masłajajkożółtko2 szklanki mąkiszklanka cukruMasa serowa:200g masła220g cukru4 łyżki cukru waniliowegoWanilia5 żółtek70g mąki1kg twarogu 3 krotnie mielonego5 białekkarmel, czekolada, orzechy laskoweSposób przygotowania:Kruche ciasto :Mąkę, masło, cukier i wanilię wsypujemy do miski i mieszamy robotem kuchennym na najniższych obrotach. Następnie wbijamy jajko i dodajemy żółtko i nadal miksujemy. Gdy ciasto będzie zaczynało się(...)się zbytnio nie napowietrzył. Do masy serowej przesiewamy mąkę i mieszamy łopatką.Ostatnią czynnością jest ubicie na sztywno piany z białek i dodanie jej partiami do ciasta. Masę wylewamy na upieczony kruchy blat i pieczemy 60 minut w 200`CJa po około 30 minutach przykryłam wierzch ciasta folią aluminiową, aby się przesadnie nie przypiekło. Sernik studzimy w piekarniku, lekko uchylając

Słodkie Przyjemności
Ciasta na Święta - 65 propozycji 12361

Wiśniowa fantazja  39.  Ciasto kawowo - śmietankowe  40.  Rolada z jabłkami 41.  Ciasto biszkoptowe z galaretkami  43.  Ciasto gargamel 44.  Sernik przekładany ciastem kruchym  45.  Sernik na petitkach według babci Marysi  46.  Sernik z jabłkami  47.  Ciasto Doroty  48.  M alinowa Chmurka 49.  Ciasto

kruche babeczki
Sernik czekoladowy z mascarpone na kruchym cieście czekoladowym 182

s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SERNIK CZEKOLADOWY Z MASCARPONE NA KRUCHYM CIEŚCIE CZEKOLADOWYM Składniki na kruchy spód: - 1 żółtko - 1 łyżka wody - 2 łyżki kakao - 150 gram mąki krupczatki - 100 gram masła - 50 gram cukru muscovado Przygotowanie spodu: Żółtko roztrzepujemy, dodajemy

Życie zamknięte w smaku
Krucha tarta z morelami i borówkami 138

Kruche ciasto z masą maślano-migdałową, oraz z soczystymi morelami i borówkami. Ciasto pachnące ciepłym sierpniowym słońcem :) ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g mąki jasnej orkiszowej 50 g cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki soli 125 g masła jajko masa: 125 g masła 70 g cukru trzcinowego 2 jajka 60 g mielonych migdałów dodatkowo: 8 moreli pół szklanki borówek Mąkę mieszamy(...)Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Stale miksując, dodajemy jajka oraz mielone migdały. Puszysta masę przelewamy na schłodzone ciasto. Z wierzchu układamy umyte i pokrojone morele, oraz borówki. Calość pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Krucha tarta z morelami i borówkami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Migdałowa tarta z gruszkami 221

Kruchy migdałowy spód i soczyste gruszki w delikatnym śmietankowym kremie z dodatkiem aromatycznego likieru amaretto...  Dla mnie to połączenie doskonałe . Ciasto nie zawiera ani grama mąki, więc jest całkowicie bezpieczne dla wszystkich unikających glutenu. Dodatkowym plusem jest fakt, że przygotowanie tego pysznego deseru nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i na pewno uda się każdemu. Wypróbujcie koniecznie! Ciasto

maniapieczenia
Makosernik czyli ciasto makowo-serowe 255

tworzeniu kruchego spodu proponuję Wam zajrzeć na porady , by nie wyszedł za twardy. Makosernik można dowolnie udekorować, czy to polewą, czy innymi dobrociami. Ja przygotowałam mus malinowy. Smacznego! Składniki [CIASTO KRUCHE]: 20 dag mąki pół kostki masła lub margaryny 10 dag cukru pudru 1 żółtko Wykonanie: Mąkę przesiewamy, siekamy ze schłodzonym masłem i cukrem. Dodajemy żółtko, szybko wyrabiamy ciasto

psgotujemy

Proponowane wyszukiwania