ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:213/937)

Szarlotka – pierwsze jabłka i pyszne ciacho 133

dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól, cukier i zarób ciasto. Włóż do lodówki na 30 minut. Przekrój jabłka na pół, wydrąż gniazdka i obierz ze skórki. Wyjmij kruche ciasto z lodówki, podziel na pół i rozwałkuj na dwa placki. Pierwszym plackiem wyklej dno i boki formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ułóż połówki jabłek gniazdkami do dołu, posyp

codojedzenia
Przepisy z truskawkami na każdą okazję. Truskawkowe Love. 65 przepisów na truskawki 355

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką – Prosty placek z owocami na jogurcie – Ciasto z truskawkami na kefirze – Ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi – Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym – Kruche rogaliki z truskawkami – Mini beza Pavlova z truskawkami – Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym – biszkopt z owocami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką 169

odciśniętą żurawinę, ją też wmieszajcie w masę.   Składniki kruszonki włóżcie do miseczki i ugniećcie je razem widelcem – to najszybsza metoda. Z kruszonką jest dokładnie tak samo, jak przy kruchym cieście – kontakt z ciepłymi dłońmi rozpuszcza tłuszcz, lepiej zrobić ją nie dotykając bezpośrednio masła – kruszonka zostanie i bardzo krucha, i drobna. Ciasto rozłóżcie łyżką po równo do naszykowanych wcześniej foremek

Karo in the Kitchen
sernik gotowany z galaretką i ciasteczkami 151

gotowany sernik ale taki robiłam pierwszy raz. Do galaretki zamiast owoców dodałam kruche ciasteczka, które dobrze tu pasowały. Takie ciasto najlepiej smakuje po trzech dniach od upieczenia, kiedy blaty kruchego ciasta zmiękną. Oczywiście ten sernik przechowujemy w lodówce, w zamkniętym pojemniku, bo łatwo przechodzi zapachami z lodówki.  *foremka 24*24 cm Składniki na ciasto: 450 g mąki(...)być z wiaderka) 4 jajka 200 g masła 150 g cukru 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mleka skórka otarta z cytryny dodatkowo: 16 kruchych okrągłych ciasteczek 1 opakowanie galaretki truskawkowej Składniki ciasta posiekać a następnie szybko zagnieść. Podzielić na połowę, każdy kawałek owinąć folią i schłodzić w lodówce. Jeden kawałek ciasta wyjąć, szybko rozwałkować na wielkość dna blaszki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rogaliki półfrancuskie z jabłkami 428

rogaliki, jednak śmiało mogę powiedzieć, że te są najlepsze!! Nawet mama wzięła ode mnie przepis, więc o czymś to świadczy:) Bardzo lubimy zarówno rogaliki drożdżowe jak i takie z kruchego ciasta. Dlatego postanowiłam te dwie wersje połączyć, co okazało się strzałem w dziesiątkę! Ciasto wyszło idealnie kruche, nie za grube, zaś nadzienie z jabłek było odpowiednio gęste

Z miłości do słodkości
Chmurka truskawkowo-kokosowa 113

pokojowej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Szczypta soli Ok 6 łyżek płatków migdałów Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść i dość szybko zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować na wielkość blaszki pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej delikatnie podsypując mąką, lub wykleić ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jest szybciej- ale po upieczeniu ciasto ma nierówny kształt(...)piekarnik do 190⁰C (góra-dół). Wstawiamy blaszkę do rozgrzanego pieca i pieczemy 25-30 minut, do zrumienienia. Wyciągamy i studzimy. Przy odrywaniu papieru uważamy, by ciasta nie połamać bo jest bardzo kruche. Beza: Białka (w temperaturze pokojowej) przekładamy do misy miksera. Miksujemy na średnich obrotach, a gdy się spienią dodajemy szczyptę soli. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier cały

Kuchnia w czekoladzie
Key Lime Pie 151

się skusić na Key Lime Pie.   Kuchnia Amerykańska liczy sobie kilka flagowych wypieków znanych na całym świecie. Jednym z nich jest ciasto znane pod nazwą „pie”, składające się z kruchego ciasta i grubej warstwy owoców. Najbardziej popularne jest „apple pie”, czyli szarlotka, ale równie często spotkać można „pie” z nadzieniem wiśniowym, borówkowym lub brzoskwiniowym. Do równie znanych deserów należy również(...)tarta „key lime pie”, czyli orzeźwiające ciasto składające się z kruchego spodu z herbatników, kwaśnej limonkowej masy oraz wierzchu z bitej śmietany. Przepis na to cudo, który najbardziej przypadł mi do gustu, znalazłam u Agnieszki na blogu Kuchnia nad Atlantykiem. Składniki i przepis przytaczam w całości, bez zmian, za autorką, gdyż nie widzę potrzeby żadnych zmian.      Składniki:  „Spód:- 200g drobno

mojewypiekiinietylko
Kruche ciasto z serem i truskawkami 111

Pierwsze ciasto z truskawkami w tym roku. W sam raz na majówkę Kruchy spód, masa serowa, truskawki i kruszonka. Co prawda truskawki nie są jeszcze tak dobre jak będą za kilka tygodni, ale do ciasta się nadają. Inspiracją było ciasto znalezione na stronie mojewypieki.com (jednak zostało przeze mnie dość mocno zmodyfikowane). Kruchy spód: 150 g mąki pszennej + ok. 1 łyżki(...)cukru cukier waniliowy (16 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka: 100 g mąki 60 g cukru 60 g masła Dodatkowo: 500 g truskawek, cukier puder do posypania ciasta Kruchy spód: Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki i wyrobić z pozostałymi składnikami na ciasto. Odstawić do lodówki na około pół godziny i w tym czasie przygotować masę serową i kruszonkę. Masa

Bullio
Pani Walewska 188

Dlatego nie miejcie mi za złe mojej nieobecności.  Na przeprosiny mam dla Was przepyszne ciasto, które większość z Was pewnie zna. Pani Walewska tudzież Pychotka to klasyka ciast z kremem. Kruche blaty z dżemem porzeczkowym i bezą i aksamitnym kremem. To musi smakować. I smakuje. Ja skorzystałam z przepisu stąd (klik) ale krem zrobiłam po swojemu. I moja rada(...)będzie problemu z ich pokrojeniem. Jeśli jednak nie macie innego wyjścia, wyjmijcie ciasto na pół godziny przed podaniem z lodówki.   Mała blaszka o wymiarach 25x30 cm Składniki: Ciasto kruche: 500 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli pół szklanki cukru pudru 200 g masła 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Beza: 6 białek szczypta

My simple kitchen
3 BIT – bez pieczenia / NAJLEPSZY PRZEPIS! 148

czas króluje przepis na pyszne ciasto inspirowane właśnie tym batonikiem. Od teraz królować będzie i u mnie! Razem z marką Kasia przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciasto 3 BIT – kruche herbatniki przełożone obłędnie słodkim kremem kajmakowym i bitą śmietaną w połączeniu z czekoladą tworzą obłędną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto jest idealnym pomysłem na niedzielny deser

Ostra na Słodko
Makowiec na kruchym spodzie z bezą i kruszonką 196

Makowiec na kruchym spodzie z bezą i kruszonką Składniki: ciasto kruche: - 2 1/2 szklanki mąki pszennej - 200g margaryny roślinnej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 łyżek cukru pudru - 1 cukier waniliowy - 2 żółtka   masa makowa : - u mnie gotowa z puszki   beza: - 3 białka - 1 szklanka cukru - 1 cukier waniliowy - 2 łyżki mąki ziemniaczanej   kruszonka: - 100g margaryny roślinnej(...)żółtko - 3/4 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki mielonych orzechów laskowych   dodatki: - tłuszcz i mąka do wysmarowania formy Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm   Przygotowanie: Składniki na ciasto szybko zagniatam. Zawijam w folię i odkładam na godzinę do lodówki. Już schłodzone rozwałkowuję na grubość około 0,5cm. Wkładam do formy. Ciasto nakłuwam widelcem. Piekę w nagrzanym piekarniku

Kuchnia co dnia
Szarlotka / Apple Pie 129

moldcynamon i wanilia do jabłek / cinnamon and vanilla to applescukier puder / powdered sugar Sposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: ok. 40 min, pieczenie: 50 min, ilość porcji: 20Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Potem mąkę i proszek drobno siekamy z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy ciasto. Odcinamy(...)blaszka musi być posmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą). Ścieramy jabłka na tarce, dodajemy cynamon i wanilię (ilość zależna od gustu). Jabłek nie gotujemy. Przygotowane jabłka układamy na kruchym spodzie. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkujemy je i przykrywamy nim ciasto (można też zetrzeć ciasto). Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 50 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Projekty ze smakiem
Kruchy placek z jabłkami 287

święta i  jako mała dziewczynka a teraz już duża gdy wpadałam do domu babci pytałam czy jest moje ulubione ciasto z jabłkami. Bo rzeczywiście jest to moje ulubione kruche ciasto. Koniecznie musicie spróbować :)  Kruchy placek z jabłkami /na 2 długie blachy lub 1 dużą/ Składniki: 4,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1,5 kostki margaryny 5 żółtek(...)cukier wanilinowy 500 ml jabłek smażonych Margarynę (wyjąć wcześniej z lodówki) i posiekać z mąką, cukrem, cukrem wanilinowym, szczyptą soli. Następnie dodać jajka, proszek do pieczenia i zagnieść. 1/2 ciasta wyłożyć na blachę, posmarować jabłkami, i zetrzeć na tarce pozostałą 1/2 ciasta (można tą część włożyć na chwilę do zamrażarki, aby lepiej się ścierała na tarce). Piec

Biały fartuszek
Szarlotka na półkruchym cieście z nutą truskawkową 152

Wysoko, krucha, bardzo elegancka. Po przekrojeniu apetyczna jak żadna inna! Taka jest właśnie ta szarlotka. Pod nadzieniem jabłkowym skrywa w sobie warstwę dżemu truskawkowego, który nadaje ciastu bardzo ciekawy posmak. Brzmi zachęcająco? Nie ma na co czekać... ;).   Składniki: (na tortownice o średnicy 20 cm)   Ciasto półkruche: 120 zimnego masła 220 g mąki pszennej 1/2 jajka (resztę odstawić

Nastoletnie Wypiekanie
CIASTECZKA LASKI MIKOŁAJA 121

Dwukolorowe ciasteczka o kształcie laski Świętego Mikołaja 🎅 Przygotowane z ciasta kruchego o smaku waniliowo-piernikowym. Chciałam, aby ciasteczka były naturalne bez żadnych barwników, dlatego powstały one w takich trochę niemikołajowych kolorach 😉 Ale za to są pyszne w smaku i z pewnością każde dziecko będzie zachwycone takimi ciasteczkami. Poza tym są banalnie proste w przygotowaniu, dlatego do ich pieczenia możemy zaangażować(...)mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je razem z mąką. Na końcu dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt kruche możemy dodać odrobinę zimnej wody. Dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dodajemy esencję waniliową, a do drugiej części dodajemy kakao oraz przyprawę do piernika i zagniatamy

Kuchnia MagdaLeny